VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kupujmo slovensko - kupujmo domače

 

Pod geslom „Naravnost na mizo“ se bo pričel 49. mednarodni sejem „Agra 2011“

SejemKonec prihodnjega tedna, v soboto, 20. avgusta, bo na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni odprl vrata 49. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, že tradicionalno največji sejem kmetijstva in živilstva v Sloveniji in tudi v sosedski regiji štirih držav. Pod geslom »Naravnost na mizo« se bo v šestih dneh, med 20. in 25. avgustom predstavilo 1.710 razstavljavcev iz 27 držav, kar je po besedah direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca več kot lani in v teh kriznih časih nad pričakovanji.

Na sejmu bodo prikazani kakovostna hrana in vino, sodobni dosežki s področja kmetijske mehanizacije najpomembnejših svetovnih izdelovalcev, hlevska oprema, oprema za vinarstvo, vinogradništvo, gozdarstvo in gastronomijo, stroji in oprema za živilskopredelovalno industrijo, protitočni sistemi, oprema za urejanje okolja, kmetijske gradnje, izdelki za izrabo obnovljivih virov energije, obrtni izdelki in izdelki domače obrti, proizvodi za prehrani in nego živali in rastlin, semena velikih svetovnih semenskih hiš, izdelki za ekološko in integrirano pridelavo, na ogled in v izbiro pa bodo tudi osebna in dostavna vozila ter blago za široko porabo.

„Posebna pozornost bo namenjena projektoma Kupujem slovensko in Kupujmo domače“, je med drugim poudaril direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki in dodal, da „bo letošnja AGRA, bogata tako po obsegu kot vsebini. Obdržali smo slogan Naravnost na mizo, v katerem se skriva skrb za lokalno pridelavo hrane in večjo samooskrbo s poudarki na turističnih kmetijah, ekoloških živilih in ekološkemu kmetovanju. Erjavec je tudi poudaril, da je 1.710 razstavljavcev iz 27 držav, ki se bodo predstavili na 67.200 kvadratnih metrov razstavnih površin in vzorčnih nasadov več, kot so lahko upali. „Tradicija na eni strani in skrb za nove aktualne vsebine je tisto, kar kmetijsko-živilski sejem Agra ohranja v dobri tradiciji in uspešno tudi v teh kriznih časih, število razstavljavcev in razstavnih površin pa je višje, kot smo lahko upali v teh časih“, je dodal Erjavec, ki je izpostavil, da je ena od letošnjih novosti tudi dan Pomurja, s katerim želijo bolje predstaviti domačo regijo.

Na sejmu bodo med drugim podpisali tudi tako imenovani Kodeks ravnanja udeležencev v verigi ravnanja preskrbe s hrano. Ker je letos leto gozdov, bodo posebej predstavili gozdno učno pot. Država gostja bo Poljska, med zanimivimi državami in regijami pa je Erjavec še posebej izpostavil Češko, Moldavijo, Bolgarijo, Vojvodino, Kosovo in letos prvič se bo predstavila ena največjih kmetijskih velesil Brazilija. Komercialne razstave bodo letos predstavljale dve tretjini razstavnega prostora, strokovne razstave tretjino, strokovnih predavanj posvetov pa bo letos prek 50. Strokovnih ocenjevanj je bilo 6, spremljajočih prireditev pa bo blizu 100. Sejem AGRA bo vrata odprl v soboto, 20. avgusta, ob 10.00, ob prisotnosti sedmih tujih kmetijskih ministrov, med drugim ministra iz Poljske, države, ki ta čas predseduje Evropski uniji, pa bo otvoritveni trak prerezal predsednik države dr. Danilo Türk. Vstopnina za prireditev se giblje med tremi in sedmimi evri, s tem da ne bo potrebno plačati parkirišča. Ob tem bodo tisti, ki pridejo v skupinah ali morebiti s posebnim vlakom še dodatno nagrajeni z nižjo vstopnino...

„Agra, 49. mednarodni kmetijsko-živilski sejem, bo v Gornji Radgoni, na najbolj rodovitnem polju nove Evrope tradicionalno največji sejem kmetijstva in živilstva v Sloveniji in v sosedski regiji štirih držav. Pod geslom »Naravnost na mizo« bo od sobote, 20. do četrtka 25. avgusta 2011 predstavil najsodobnejšo mehanizacijo, vrhunsko opremo in sredstva za okolju in človeku prijazno poljedelstvo, rejo živali in gozdarstvo ter za pridelavo, predelavo in postrežbo hrane. Predstavil bo najvidnejše dosežke pri reji živali in vzgoji rastlin. V brezplačno pokušnjo bo ponudil vrhunske jedi in pijače, ponujal ugodne nakupe ter obiskovalce informiral, družil in zabaval“

je ponovil Erjavec, ki je dodal, da letošnjo Agro še posebej zaznamujejo: mednarodno leto gozdov z njihovim energetskim in gospodarskim pomenom za Slovenijo; turistične kmetije z lokalno prehransko ponudbo; prilagajanje kmetijstva klimatskim spremembam; ekološka živila in kmetijstvo; regionalni pridelki in živila; domače blagovne znamke živil, projekt Kupujem slovensko in projekt kupujem domače; avtohtone pasme slovenskih domačih živali in vrste rastlin; obsežne razstave govedi, konj, prašičev, drobnice in malih živali; vzorčni nasad rastlinske proizvodnje; turistična ponudba regij, krajinskih in naravnih parkov; kmetijsko živilsko šolstvo; Vino Slovenija Gornja Radgona; sejemska učna gozdna pot; predstavitve, pokušnje in preizkusi izdelkov, nagrajenih na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti; skupinske predstavitve tujih držav in regij; predstavitve najpomembnejših institucij s področja kmetijstva in gospodarstva; tematske tržnice; aktualnimi strokovni posveti; pestro poslovno, stanovsko in družabno dogajanje.

Izmed predstavljene kmetijske mehanizacije kaže predvsem omeniti: najnovejši traktorji vodilnih svetovnih znamk; kombajni za spravilo vseh vrst pridelkov; plugi, balirke in ovijalci, česala, traktorski nakladalniki obračalni plugi; enoosne, dvoosne, triosne, tandem in univerzalne mulde, traktorske prikolice, univerzalne potisne prikolice, univerzalni trosilniki organskih gnojil; profesionalne kosilnice, vrtni traktorji, motokultivatorji, strižne kosilnice, kosilnice za strme terene, gumi goseničarji, daljinsko vodene kosilnice, mlini za krmo, drobilniki; cisterne za gnojevko, dognojevalec za gnojevko in deponator gnojevke, mešalci gnojevke, trosilci mineralnih gnojil; pnevmatske sejalnice, prikolice za prevoz konjev, goveje živine, gradbenih strojev in ostale tovorne prikolice do 3500 kg; roboti za molžo krav, molzna oprema, računalniško krmljenje, hladilna tehnika, mlekovodi, molzišča, čistilno-dezinfekcijski program, hlevska oprema, hladilna tehnika, instrumenti za analizo mleka, mešalne prikolice za krmo; mobilne naprave za mletje in mešanje, krmila, proizvodi za prašiče in govedorejo; ventilatorji za sušenje sena, zrnja in drugih pridelkov (aksialni in radialni), sušilnice bal in zrnja, trosilniki sena, puhalniki; mulčerji kladivarji, rotacijski mulčerji, razsipalniki mineralnih gnojil, pnevmatske nadtlačne sejalnice, dvovrstni vibracijski podrahljalniki s pnevmatsko napravo za globinsko dognojevanje, mlini za mletje silažne koruze; skladiščni tuneli, večnamenski tuneli, skladišča, ograje, konstrukcije za hleve; inovacije za hleve in živali, pripomočki za rejo živali, potem so tukaj; gozdarska oprema, vse za vinogradništvo in vinarstvo; zeleni program; svetovanje; vse novosti s področja kmetijstva; projekti in pridobivanje mednarodnih in državnih sredstev za kmetijski razvoj; predstavitev čebelarstva, gozdarstva ter vseh komercialnih in drugih živali; predstavitev kmetijsko – gozdarskih in sorodnih šol. V razstavnem delu ter v strokovnem in družabnem dogajanju bodo množično sodelovali mladi. Na skoraj 300 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo predstavil Konzorcij biotehniških šol, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor ter Univerza v Novi Gorici. Konzorcij združuje 11 srednjih šol, v katerih sodelujejo: Grm Novo mesto–center biotehnike in turizma, Biotehniška šola Rakičan, Biotehniška šola Maribor, Biotehniški center Naklo, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Izobraževalni center Piramida Maribor, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Šolski center Ptuj, Biotehniška šola, Šolski center Šentjur ter Tehniški šolski center Nova Gorica, Biotehniška šola. Vse izobraževalne ustanove bodo predstavile svoje izobraževalne programe, projekte in dejavnosti s področij kmetijstva, živilstva in prehrane, hortikulture, gozdarstva, naravovarstva ter veterine. Poudarek pa bo na trženju izdelkov.

V Sloveniji je 16 pasem avtohtonih pasem domačih živali. Od teh jih bo 12 predstavljenih na posebni razstavi, ki bo potekala v okviru sejma: cikasto govedo, lipicanski konj, slovenski hladnokrvni konj, posavski konj, krškopoljski prašič, jezersko solčavska ovca, bovška ovca, belokranska pramenka in istrska pramenka, drežniška koza, štajerska kokoš in kranjska čebela.

Temeljni cilji razstave so: širjenje zavesti, da so slovenske avtohtone pasme tiste pasme, ki so nastale in še danes živijo v slovenskem prostoru, da bomo le s trajnostno rabo avtohtonih pasem in načinom kmetovanja lahko ohranili naše podeželje in kulturno krajino, spodbujanje potrošnika oziroma obiskovalca sejma, da je naša odgovornost ohraniti te pasme za prihodnje rodove, v izboljšanju ozaveščenosti javnosti o pomenu ohranjanja slovenske naravne in kulturne dediščine, ki jo predstavljajo te pasme.

Na več kot 50 strokovnih posvetih, predavanjih in okroglih mizah, bodo obravnavane najbolj aktualne teme s področja poljedelstva, gojenja zelenjave, živinoreje, reje drobnice, gozdarstva, zeliščarstva, čebelarstva, veterine, lokalne prehranske ponudbe, varne in kakovostne hrane, ekoloških živil, samooskrbe, kmečkega turizma, kmetijske in zemljiške politike, raziskav v kmetijstvu, sofinanciranja ukrepov za povečanje konkurenčnosti v kmetijstvu in gozdarstvu, vzpodbud mladim, izobraževanja, trajnostnih virov energije in druge. Sejem bodo zaznamovali številni stanovski, protokolarni, tekmovalni, družabni in zabavni dogodki. Izjemno bogat pa bo tudi zabavni park za najmlajše in najmlajše po srcu, ki bo vsak dan odprt do 24.00 ure.

Tukaj si lahko ogledate slike.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".