VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Strokovni posvet in mednarodno ocenjevanje tramincev

 

Vina blagovne znamke Kapela praznujejo 90 let; Jubilej bodo obeležili s številnimi dogodki

KapelaDirektorica družbe Kapela, vinogradništvo in vinarstvo d.d., Milena Rajk, je ob visokem jubileju po Sloveniji in tujini prepoznavnega podjetja, na posebni novinarski konferenci predstavila prvih 90 let delovanja in načrte za prihodnost. „Ponosni in veseli smo na dejstvo, da letos praznujemo 90 let. V teh letih se je zgodovina kleti in kraja Kapela zelo prepletala, kar se kaže na močni povezavi s krajem in samo regijo. Skozi zgodovino je klet rasla in danes le še bolj utrjuje in povečuje tržni delež na domačem trgu“, je med drugim povedala direktorica Rajkova.

Družba bo 90 letnico obeležila to soboto, 13.8.2011 s strokovnim posvetom o sorti traminec in mednarodnim ocenjevanjem sorte traminec ter v nedeljo 14.8.2011 s svečanim obeležjem jubileja, razglasitvijo rezultatov ocenjevanja in podelitvijo medalj in priznanj, ter pokušino tramincev. Prireditev bo spremljal bogat kulturni in zabavni program. Na novinarski konferenci sta spregovorila tudi predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danilo Rihtarič in predsednica Turističnega društva klopotec Kapela Jasna Divjak. Predstavljena je bila predvsem vsebina skupnih programov, usmerjenih v povečanje prepoznavnost kapelskih vinogradov.

Začetek delovanja družbe Kapela d.d. sega v leto 1921, ko so vinograde podržavili in ustanovili Banovinsko posestvo. Podatki iz leta 1931 navajajo, da so na posestvu takrat pridelali 200 hektolitrov kapelskega vina. Veliko modernizacijo je Kapela doživela leta 1959, ko so po projektu dr. Mirana Veseliča na Paričjaku zgradili moderno, središčno vinsko klet okrogle oblike, ki je vključevala najsodobnejša dognanja kletarjenja. Kasneje je bila tudi zgled za gradnjo kleti v Ormožu in Ljutomeru. V letu 1974 je bila klet dograjena na skupno kapaciteto 1,3 milijone litrov vina. Kapela d.d. je ponosna tudi na najstarejši nasad traminca v Sloveniji, morda pa tudi v Evropi. Posajen je bil v letu 1951 in letos praznuje 60 letni jubilej. Namenjen je izključno poznim trgatvam in okronan z dvema medaljama na sejmu Decanter v Londonu. Družba si je leta 2008 zadala smele načrte in cilje, ter zastavila novo vizijo in strategijo. »Postati želimo eden najbolj prepoznavnih pridelovalcev naravnih kakovostnih in vrhunskih vin v Sloveniji in se kot nišni ponudnik uveljaviti na drugih trgih EU in trgih tretjih držav. V teh treh letih smo naredili veliko pri pozicioniranju družbe in vin, ter na področju razvoja vinskega turizma, ki bo v prihodnje pomemben dejavnik pri realizaciji naših poslovnih načrtov. Od uveljavitve novega koncepta poslovne politike smo povečali prihodke, v letu 2008 za 23 odstotkov, v letu 2009 za 13 in v letu 2010 za 18 odstotkov,« je dodala direktorica Milena Rajk, ki je dodala, kako je družba veliko pozornosti namenila tudi tujim trgom, kjer že beležijo prve rezultate. Tako so prve enote že prodali v Veliki Britaniji, Belgiji in Nemčiji, še naprej pa bodo sledile predstavitve po številnih evropskih mestih. Zastavljeni cilj družbe je prodaja 40 odstotkov (160.000 steklenic vin) vrhunskih vin na trgih Evropske unije.

V družbi Kapela pa tudi v prihodnje načrtujejo razvoj in modernizacijo. Trenutno je v pripravi investicijski program posodobitve kleti, ki je vredna 650.000 evrov. Cilj, ki mu v družbi sledijo je, ujeti v steklenice maksimalno, kar jim dajejo vinogradniške lege. »Želimo, da tudi porabniki ob naših vinih in ob uživanju prijetne hrane začutijo bogatost okoliške narave,« še dodaja Rajkova. Razvojni načrti in zastavljeni cilji pa so povezani tudi z razvojem novih vin. »Med sortami želimo posebej izpostaviti renski rizling, saj imamo dobre pogoje za uspevanje te sorte. Tako bomo v prihodnje donegovali poleg suhega renskega rizlinga še polsuhega z bolj poudarjeno aromo. V široko paleto vin bomo dodali tudi penino, pridelano po klasični metodi in rose penino sorte modri pinot,« je povedala enologinja Barbika Žunič. Paradni konj Kapele je traminec, kateremu so pozlatili tudi zunanjo podobo. Tako bodo popestrili svojo ponudbo še s polsuhim Tramincem, morda tudi suhim. Kakovost vin Kapela potrjujejo tudi številne nagrade in priznanja, ki jih je družba prejela na sejmih tako doma, kot v tujini.

Družba je v letu 2008 opredelila strategijo blagovne znamke: »Blagovno znamko Kapela gradimo na vrednotah tradicije in zavezanosti visoki kakovosti. Sprejeli smo strategijo enovite blagovne znamke in vse polnitve združili v sloganu V zavetju tradicije«. Ves čas so v družbi tudi ugotavljali, da vinorodno področje nima svoje identitete in s tem prepoznavnosti v širšem slovenskem prostoru. »Opredelili smo identiteto našega vinorodnega področja in ga poimenovali Kapelski vinogradi. Gre za pomemben vsebinski mejnik, ki vsem, ki delujemo na tem področju daje prepoznavno identiteto,« je povedala direktorica družbe Milena Rajk.

Za prepoznavnost kapelskih vinogradov si skupaj prizadevajo družba Kapela d.d., Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, ki je bilo ustanovljeno v letu 2003 in Turistično društvo klopotec, ki letos obeležuje 15. obletnico delovanja. K celovitosti turistične ponudbe kraja in občine Radenci pa prispevajo še Občina Radenci, Zdravilišče Radenci in DOSOR Radenci. S slednjim razvija družba Kapela d.d. zanimiv projekt slaščic s tramincem. Piškoti s tramincem so se že uveljavili kot skupni prodajni produkt. Na letošnji prireditvi Praznik Traminca in dvig klopotca bo predstavljena še čokolada s tramincem. »V razmišljanju kako obeležiti 90 let delovanja naše družbe in v počastitev vinogradništva na Kapeli, ki ima korenine v 12-tem stoletju, smo se skupaj z Društvom vinogradnikov in ljubiteljev vina dogovorili, da organiziramo strokovni posvet o sorti traminec in mednarodno ocenjevanje tramincev,« je dodala direktorica Milena Rajk.

Tako strokovni posvet o sorti traminec kot mednarodno ocenjevanje sorte traminec se v predstavljeni vsebinski zasnovi v slovenskem prostoru organizira prvič. V soboto, 13.8.2011, ob 10. uri se bo v kongresni dvorani Hotela Radin Radenci začel strokovni posvet o sorti traminec in predstavitev Zbornika: Traminec, zlato v vinogradih. Prispevke za zbornik so pripravili: Milena Rajk univ.dipl.ekon., Klet Kapela praznuje 90 let delovanja; Drago Medved, Evropski red vitezov vina, konzularni ataše: Zakaj vitezi častimo vino? Prof. dr. Stanko Vršič: Traminec – ena najstarejših gojenih sort vinske trte; Mag. Zdenko Rajher: Traminec - od grozda do steklenice; Tadeja Vodovnik Plevnik, univ.dipl.ing.kmet., in Leonida Gregorič, univ.dipl.ing kmet.: Traminec-količina in kakovost vina v Sloveniji; Dušan Brejc, univ.dipl.ing.kmet.: Vino s kontekstom traminec; Lojze Filipič, univ.dipl.ing. ŽT: Utrinek zgodbe o tramincu iz Tramina; Zasluž.prof.dr. Slavica Šikovec: Moja praksa na Vinogradniškem gospodarstvu Kapela.

Prav tako v soboto bo ob 9. uri na sedežu družbe Kapela d.d., mednarodno ocenjevanje tramincev. Tramince bo ocenjevala mednarodna komisija. Komisiji bo predsedoval mag. Anton Vodovnik. Komisija bo ocenila 73 vzorcev tramincev iz petih držav (Slovenija, Avstrija, Madžarska, Italija in Hrvaška). V nedeljo, 14.8.2011, bo na dvorišču družbe Kapela d.d., svečana obeležitev 90. letnega delovanja, razglasitev rezultatov ocenjevanja ter podelitev medalj in priznanj, pokušina tramincev, bogat kulturni in zabavni program. V neposredni bližini kleti pa bo postavljen tudi klopotec, ter odprta klet Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina kapela-Radenci...

Na vinorodnih kapelskih hribčkih, tik pod cerkvijo zavetnice vinogradnikov, Svete Marije Magdalene, kjer domuje prva okrogla vinska klet v Sloveniji, uspevajo vrhunski traminci, katerih kakovost je na najvišji svetovni ravni. In prav tam, na Kapeli, zibelki slovenskega traminca, bodo sredi avgusta, ob strokovnem posvetu, mednarodnem ocenjevanju tramincev in zabavnem programu, proslavili 90. obletnico kleti Kapela d.d. Prav ob Marijinem vnebovzetju, oz. kot tukaj pravijo: velikem šmarnu ali veliki maši (13. in 14. avgusta), bodo stotine in tisoče obiskovalcev od blizu in daleč uživali ob pisanem dogajanju. Najprej bo stroka na posebnem simpoziju povedala svoje o tramincu, tisti ki imajo radi zabavo, veselje, dobro kapljico in kulinariko pa bodo uživali ob glasbi Nuše Derende, Rock Partyzanov, Godbe ljubljanskih veteranov, humorističnih točkah Lucije Čirovič ter številnih drugih zanimivih dogodkih.

Tukaj si lahko ogledate slike.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".