VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lendava svetovna prestolnica bograča

 

V okviru poletnega festivala „Lendava vabi 2011“ bodo omenjeno mesto razglasili za svetovno prestolnico bograča

Svetovna prestolnica bogračaMedtem ko bo Maribor ter z njim povezana mesta prihodnje leto sestavljali Evropsko prestolnico kulture, pa bomo, na skrajnjem severovzhodu države dobili še eno „prestolnico“. Mesto in občina Lendava bosta namreč kmalu postala svetovna prestolnica bograča. Tako je namreč sklenil tamkajšnji občinski svet, ki je že pred časom sprejel občinski odlok, Lendavo pa bodo za svetovno prestolnico bograča uradno razglasili v petek, 26. avgusta na tradicionalnem Bogračfestu, ki sodi med najpomembnejše turistično - kulinarično – etnološke prireditve v najvzhodnejšem slovenskem mestu, tik ob madžarski meji, kjer veliko pozornost namenjajo prav turizmu.

In pomemben del turistične ponudbe je vsekakor kulinarika, ki jo je treba razvijati, ohranjati njeno stalno kakovost in jo promovirati, kajti dandanes pri odločanju kam na počitnice, poleg raznovrstnosti ponudbe, znamenitosti in lepot destinacije, ima pomembno vlogo tudi lokalna kulinarika.

In Lendava je nedvomno znana po specifični jedi bograču, in z odlokom o razglasitvi svetovne prestolnice bograča je občina Lendava postavila pravni okvir za zaščito svojega položaja v ponudbi bograča, določila simbole, način zastopanja in financiranja. Kot je pojasnil lendavski župan, mag. Anton Balažek, se je občina v Razvojnem programu 2007 do 2013 opredelila za razvoj turizma, ki je tista gospodarska dejavnost, s katero se dosegajo sinergijski učinki s kmetijstvom, kar lahko bistveno prispeva k višji kakovosti življenja v občini. Glede na odlok bodo simboli prestolnice bograča spominska tabla na mestni hiši, spominska knjiga pokroviteljev, uradna receptura za kuhanje bograča, kraljica bograča in turistično kulinarična prireditev Bogračfest. Organizacijo, razvoj in promocijo prestolnice bograča bo financirala občine Lendava iz obvezne turistične takse. Z odlokom se je vzpostavilo konzorcialno sodelovanje med občino in lokalnimi turističnimi ponudniki, ki so zadolženi za posamezne turistične produkte.

Sama uradna razglasitev nove svetovne prestolnice bograča bo sicer potekala v okviru poletnega festivala Lendava vabi, ki bo potekal od 19. avgusta do 19. septembra v lendavski občini. Osrednji dogodek festivala bo prireditev Bogračfest s tekmovanjem v kuhanju bograča in strokovnim kulinaričnim posvetom o bograču, ki bo 26. in 27. avgusta, in kjer bo tekmovalo nad 80 ekip. Kot je povedal župan občine Lendava, mag. Anton Balažek, sta bila mesto in občina z odlokom proglašena za svetovno prestolnico bograča, ki ima svoje uradne simbole: obeležje na mestni hiši, knjigo pokroviteljev in podpornikov, grofa in grofico, uradno osnovno recepturo za kuhanje bograča in svojo osrednjo prireditev Bogračfest. Festival Lendava vabi se bo začel 19. avgusta z mednarodnim tekmovanjem v kuhanju ribje čorbe, do 19. septembra pa se bo ob Bogračfestu zvrstilo še več različnih kulturnih, turističnih in zabavno-glasbenih prireditev. To bodo med drugim Vinski festival, Lendavska trgatev, mednarodna razstava Osem sodobnih hrvaških umetnikov, finale evropskega prvenstva ekip mladincev v speedway-u, mednarodni lutkovni festival Lutkovni pristan in druge. Svetovno prestolnico bograča, kot rečeno, bodo razglasili 26. avgusta, ko bodo tudi odkrili obeležje na mestni hiši v Lendavi.

Tukaj si lahko ogledate slike.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".