VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Svetovni dan srca v zdravilišču Radenci

 

S skupnimi močmi nad srčno – žilna obolenja

RadinBolezni srca in ožilja so glavni vzrok obolevanja in prezgodnje smrti, tako v Evropski uniji kot tudi v celotnem razvitem svetu. In vedno konec septembra, natanko 30.9. obeležujemo svetovni dan srca.

Širše osveščanje o pomenu in prednostih preventive ter zdravega življenjskega sloga v povezavi s preprečevanjem in zmanjševanjem srčno-žilnih obolenj, ki so tako v Sloveniji kot v Evropski uniji najpogostejši vzrok za umrljivost in eden glavnih krivcev za odsotnost z delovnega mesta, je cilj obeležitve svetovnega dneva srca, ki poteka v več kot sto državah po svetu. Temu se skupaj pridružujejo tudi Zdravilišče Radenci, Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica, in Območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti, ki 30. septembra in 1. oktobra organizirajo številna strokovna predavanja, okroglo mizo na temo »Dejavniki tveganja ter preventiva na področju srčno-žilnih obolenj in vpliv na absentizem«, manjkale pa ne bodo niti številne spremljevalne aktivnosti, s katerimi želijo organizatorji spodbujati zdrav življenjski slog.

Strokovni del programa bo zaznamoval prvi dan programa, ko bo Andrej Vugrinec, dr. med. spec. internist, iz Zdravilišča Radenci predaval na temo »Dejavniki tveganja in preventiva srčno-žilnih obolenj«, temu bo sledilo strokovno predavanje dr. Matjaža Ravnikarja, mag. farm., na temo »Uporaba zdravil in prehranskih dopolnil pri boleznih srca in ožilja«. Strokovna predavanja bodo zaokrožili z okroglo mizo, na kateri bodo dr. Matjaž Ravnikar, mag. farm., Tatjana Krajnc Nikolić, vodja za zdravstveno statistiko na Zavodu za zdravstveno varstvo Murska Sobota, Ivan Tibaut, direktor območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti, in Mladen Kučiš, direktor Zdravilišča Radenci, govorili o dejavnikih tveganja in preventivi na področju srčno-žilnih obolenj ter vplivu na absentizem. V dopoldanskem času bodo gostom zdravilišča in obiskovalcem na voljo brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, potekale bodo medgeneracijske delavnice na temo »Delam s srcem«, program bodo popestrile tudi otroške maskote Zdravilišča Radenci in Vzajemne.

Nasvete in priporočila na področju preventive bodo drugi dan udejanili tudi v praksi, na pet kilometrov dolgem družinskem pohodu »Za zdravo srce« in na štiristo metrov daljšem teku »Tečem za zdravo srce, ne za dober čas«. Pohodniki in tekači ter ostali obiskovalci se bodo lahko razgibali tudi na »srčkovi vodni aerobiki« v zdraviliškem termalnem kompleksu, med drugim bodo obiskovalci lahko preizkušali tudi športne copate in ure ter pridobili koristne nasvete o zdravi prehrani in zdravem življenjskem slogu v okviru predstavitev partnerjev projekta.

Celovita zdraviliška ponudba Zdravilišča Radenci temelji na skoraj 130-letnem uspešnem zdravljenju in rehabilitaciji bolezni srca in ožilja, specialističnih ambulantnih dejavnostih, diagnostični dejavnosti in preventivnih zdravstvenih pregledih ter spremljevalnih aktivnostih. Z namenom razvoja zdraviliške dejavnosti je Zdravilišče Radenci v okviru Savine dejavnosti Turizem v začetku leta pridobilo članstvo v eni najbolj reprezentativnih organizacij zdravstvenih in termalnih ponudnikov na svetu - »World Federation of Hydrotherapy and Climatotherapy« (FEMTEC), izmenjava strokovnih mnenj in izkušenj pa poteka tudi v okviru tridesetletnega gostiteljstva mednarodnega kardiološkega srečanja Radenski dnevi.

»V Zdravilišču Radenci v osmih mesecih letošnjega leta beležimo rast prihodkov tako na področju stacionarnega zdravljenja kot tudi na področju koriščenja samoplačniških zdravstvenih storitev, kjer je rast kar 25-odstotna v primerjavi z enakim obdobjem lani. Slednje gre pripisati strokovnim in usposobljenim sodelavcem v zdravstveni službi, stalnemu vlaganju v opremo in uspešnemu ozaveščanju ter promoviranju preventive in zdravega življenjskega sloga. V osmih mesecih beležimo tudi 10-odstotno rast števila tistih, ki primarno koristijo zdravstvene storitve, kar potrjuje naša prizadevanja na področju spodbujanja zdravega načina življenja in obeležitev svetovnega dneva srca je ena izmed pomembnih tovrstnih priložnosti,« je ob tem izpostavil Mladen Kučiš, direktor Zdravilišča Radenci, d.o.o.

»V Pomurju je bilo konec septembra na dolgotrajnem bolniškem dopustu (od 45 dni do treh in več let) 1216 delavcev, kar je okoli deset odstotkov vseh prebivalcev Slovenije, ki so zaradi bolezni ali poškodbe že tako dolgo odsotni z dela. Dolgotrajni bolniški izostanki pomurskih delavcev so zdravstveno blagajno letos stali 8,3 milijona evrov. Približno enako ali več so plačala podjetja, ki zaposlenim plačujejo bolniške izostanke do trideset delovnih dni. Dejavniki, ki vplivajo na tako število bolniških izostankov so: zdravstveni, delovni, socialni, ekonomski, demografski in kulturni. Ob mednarodnem dnevu srca želimo opozoriti, da poleg bolezni mišično-kostnega sistema in vezivnega tkiva tudi srčno žilne bolezni pomembno vplivajo na bolniške izostanke z dela,« je izpostavil Ivan Tibaut, direktor območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti.

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, ki združuje okrog 870.000 članov, širi vrednote vzajemnosti in solidarnosti, pri svojem poslovanju upošteva načela družbene odgovornosti. V skladu s tem spodbuja svoje zavarovance in širše okolje k zdravemu načinu življenja, med drugim spodbuja medgeneracijsko sodelovanje. »Zdravje je naša največja vrednota, zato tudi v Vzajemni sledimo svojemu poslanstvu in naše zavarovance spodbujamo k zdravemu načinu življenja. Odločitev za soorganizacijo dogodka ob svetovnem dnevu srca je logična posledica aktivnosti, ki smo jih v Vzajemni začeli izvajati v letošnjem letu. Ustanovili smo Vzajemnin klub, v okviru katerega že potekajo skupinski rekreativni vodeni treningi teka, tako v Ljubljani kot tudi v Murski Soboti. V prihodnje bomo organizirali tudi vadbe kolesarjenja in pohodništva, različna izobraževanja, brezplačne meritve in še mnogo več. Za zdravo srce bodo na sobotnem teku v Radencih sodelovali tudi tekači sekcije Vzajemninega kluba iz Ljubljane in Murske Sobote, je povedal Roman Buzeti, direktor poslovne enote Vzajemne v Murski Soboti.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".