VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Gobarji si bodo sami kuhali gobarske dobrote

 

V Negovi pripravljajo 18. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2011

Lanjsko gobarjenjeČeprav večji del letošnjega poletja gobarji niso imeli veliko sreče z gobami, je sedaj jesen, ki bi morala spet biti radodarna z gozdnimi lepoticami. Zato so tudi oktobrski dnevi in tedni pravšnji za ljubitelje gob in gobarjenja, saj slednje lepo rastejo.

Temu svoje prispeva tudi močno oktobrsko sonce, tako da se »jurčki, šampinjoni, lisičke, marele… in prijatelji« vse pogosteje prebijajo na površje. In zato se mnogi gobarji nenehno podajajo v gozd, kjer iščejo gobje lepotice, zraven pa je že tudi kostanje in nekatere druge gozdne sadeže. Zato, čeprav je gobarjev v zadnjem času veliko, je gotovo, da bo nekaj gob ostalo tudi do sobote, 8. oktobra, ko bodo radgonski obrtniki in podjetniki imeli svojo tradicionalno prireditev, in sicer že 18. gobarski piknik. Tako bodo gozdovi v Negovi in njeni okolici spet v znamenju tega tradicionalnega druženja, ki je postal ena najbolj množičnih tovrstnih prireditev, saj iz leta v leto pritegne večje število udeležencev, njihovo število pa že presega tudi številko 200.

Pričakujejo vsaj 200 udeležencev in udeleženk ter vsaj 100 kg gob

In tako organizatorji Območna obrtno podjetniška zbornica (OOZ) Gornja Radgona pričakujejo, da se bo tudi letos po negovskih gozdovih potepalo vsaj 200 obrtnikov, podjetnikov, njihovih poslovnih partnerjev in gostov, družinskih članov in drugih. Vse skupaj pa se bo tako kot vedno začelo v soboto, 8.10. ob 8,30 uri zjutraj, in končalo (v zgodnjih nedeljskih urah) ob Lovskem domu Negova. Udeleženci se bodo, po jutranjem okrepčilu, na zbirnem mestu, ob 9,00 uri odpravili v gozd, in opoldan bodo prišli nazaj, ko bo sledilo »dekoriranje in aranžiranje« nabranih gob za poznejšo razstavo in ocenjevanje. Po kosilu »vol z ražnja«, bo sledil simpozij na katerem bo o gobah spregovoril priznani strokovnjak Jože Mesarec iz Maribora.

V popoldanskem času bo potekalo več zanimivosti, druženja in zabave ob prijetni glasbi, bogat srečelov… V tem času pa bo iz gob katerih pričakujejo, da bodo nabrali najmanj 100 kilogramov bodo kuharji pripravili več deset litrov okusne gobove juhe ter tudi druge gobje specialitete. Tudi letos bo lahko vsak posamezni udeleženec ali skupina poskusi s kuhanjem »svoje« gobove juhe, ali kakšne druge gobje dobrote, katero bodo tudi poskusili okoli 17. ure. Ob vsem tem bo tudi noč na nedeljo dolga in zanimiva, najbrž pa gobe nikomur ne bodo povzročile težav, kajti kaj takega se nikoli doslej ni zgodilo, čeprav nekateri nabirajo tudi neužitne gobe, ki jih pred kuhanjem pregleda strokovnjak. Omeniti pa tudi kaže, da bo ves dan zraven tudi razstava zdravilnih zelišč in pripravkov iz njih, uglednega zeliščarja Andreja Coklina. Če bodo gobe le komu škodovale, bodo tukaj njegova zdravilna zelišča…

Tukaj si lahko ogledate slike.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".