VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Film Sfinga tudi v Gornji Radgoni

 

Najboljši film po izboru občinstva na 5. filmskem festivalu IMFFD v Ljubljani, je film številnih presežkov.

SfingaTa konec tedna, v petek, 25.11.2011, ob 17.30 uri se bo v Domu kulture Gornja Radgona zgodila projekcija dokumentarno-igranega filma Sfinga, ki je bil letos aprila najboljši film po izboru občinstva na 5. filmskem festivalu IMFFD.

Dogajanje v filmu je postavljeno v čudovito okolje Triglavskega narodnega parka s simbolom slovenstva – Triglavom na čelu. Navdušenje številnih gledalcev, ki so si film ogledali v spomladanskem in poletnem času, je ustvarjalce filma napeljalo k temu, da organizacijo projekcij nadaljujemo tudi v jesenskem in zimskem času. Prepričani so namreč, da bodo tudi v Gornji Radgoni in drugje, kjer se bodo pokazali, pritegnili veliko ljubiteljev filma, predvsem pa ljubitelje gora in planinske kulture.

Kakor nam tekom filma postopoma razkriva kar stražar doline Vrata – Sfinga sama, je s stališča narodne zavesti Slovencem tukaj enega najpomembnejših pečatov nasploh vtisnil župnik Jakob Aljaž. Leta 1895 je od oblasti spretno odkupil sam vrh Triglava in točno tam postavil simbolično zavetišče. V znameniti triglavski severni steni pa se je naslednjih 40 let odvijala čisto posebna borba – med domačimi in nemškimi plezalci. To mednacionalno rivalstvo v težavnem obdobju slovenske zgodovine je zaključila šele 2. svetovna vojna. Piko na „I“ je slovenskemu ponosu takoj po njej dodal legendarni jeseniški plezalec Joža Čop. Po padcu nacizma je tudi simbolično pokazal, da je Slovenec v svoji Steni sam svoj gospodar.

A zgodovina Triglava beleži več osupljivih zgodb in ena znamenitejših se plete prav okoli Sfinge, najbolj strahospoštovanega in nedostopnega dela triglavske stene. V njenem t. i. Obrazu se pripoved filma nadaljuje. Le najbolj predanim je dovoljeno plezati tam. Postopoma spoznavamo, koliko časa, volje in moči je bilo potrebno vložiti, da je Sfinga končno pustila razrešiti svojo uganko in kdo vse so bili njeni junaki, ki so premikali meje mogočega.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".