VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

MePZ Cantate v evangeličanski cerkvi

 

Odlični pevski zbor bo v nedeljo nastopil v Moravskih Toplicah

MePZ CantateTo nedeljo, 11. decembra (2. adventna) od 10. ure naprej se ljubiteljem zborovskega petja in sploh odlične glasbe s posvetno vsebino v Moravskih Toplicah in širše po Prekmurju, ter seveda gostom tamkajšnjih term, obeta izjemen dogodek.

V evangeličanski cerkvi Dobrega pastirja Jezusa v Moravskih Toplicah bo namreč na sporedu Adventno – božični koncert MePZ Cantate, ki bo gotovo pritegnil lepo pozornost, seveda pa bodo vsi poslušalci uživali, saj 30 mladih deklet in fantov trdi, da sta zadovoljstvo in užitek zagotovljena.

Cantata vokalno-instrumentalna skladba, ki ima večinoma posvetno vsebino. Njena oblika je podobna operi, od nje se razlikuje po tem, da jo izvajajo na koncertnih odrih brez gledaliških elementov. Izvira iz italijanske besede cantare, kar pomeni peti. Tako je tudi nastal pevski zbor Cantate. Bilo je leta 2006, ko so umne, mlade glave na mladinskem srečanju v Hodošu začele razmišljati o mladinskem pevskem zboru, ki bi deloval pod okriljem Evangeličanske cerkve.

Ideja se je uresničila šele februarja 2008, ko so se združile moči mladih in mladih po srcu, z voljo do glasbe in petja iz vseh vetrov, različnih cerkvenih občin. Namen je bil, da bi ob 500. letnici rojstva Primoža Trubarja sodelovali na raznih proslavah. Vodenje pevskega zbora in kot se je pozneje izkazalo velike družinice je prevzel zborovodja Dejan Prasl, ki se tudi sam nenehno izobražuje in dopolnjuje na področju glasbe in zborovskega petja, vodi še nekaj drugih pevskih zborov in je vodja Šole za cerkveno glasbo, kjer vsako leto organizirajo izobraževanje za zborovske pevce.

Torej gre za „mlad” pevski zbor, saj štejejo šele slaba 4 leta, a so kot vsak otrok izjemno radovedni, zvedavi, pripravljeni vedno na nove izzive, v glasbi vedno iskrivi in predvsem iskreni. Ekipo sestavlja 30 pevk in pevcev, članov, ki skladno sodelujejo in skušajo čim bolj skladno zveneti. Njihova prva skupna pevska izkušnja se je zgodila v Evangeličanski cerkvi v Murski Soboti, kmalu nato pa so se ”naučili plavati” kot ekipa, saj smo se udeležili proslave, ki je potekala ob 500. letnici rojstva Primoža Trubarja v ljubljanskih križankah in še kar nekaj podobnih proslav. Tako se je njihov prvotni namen, sodelovanje na raznih proslavah ob 500. letnici rojstva Primoža Trubarja, ki bi potekale pod okriljem Evangeličanske cerkve, začel širiti. Na podlagi uspešnih nastopov, zanimanja za zbor, so razširili svoj repertuar na različna področja in tako izvajajo nastope doma kot tudi v tujini. Poleg slovesnosti se udeležujejo tudi svečanih božjih služb, krstov in porok. Svoje pevske izkušnje pridno nabirajo tudi s sodelovanjem z drugimi zbori, pevskimi skupinami in instrumentalisti.

Kot rečeno, MePZ Cantate vodi Dejan Prasl, sestavlja pa ga 30 pevk in pevcev, in sicer, sopran: Mateja Baler, Metka Car, Miša Copot, Katja Farkaš, Monika Novak, Aleksandra Pörš, Nina Škrilec, Martina Žiško; Alt: Katja Časar, Jasna Habot, Maja Hajdinjak, Simona Horvat, Jasmina Kuhar, Anita Mikolič, Nina Ščernjavič, Nina Vidonja, Ksenija Žunič; Tenor: Zafer Aksoy, Miran Čarni, Mateja Gibičar Aksoy, Vito Kranjc, Rok Kučan, Petra Špilak, Simona Vučak; Bas: Iztok Lačen, Vito Mörec, Dario Prasl, Robert Tibaut, Aleš Vitez, Jernej Vitez.

Tukaj si lahko ogledate slike.

{jgototop}{/jgototop}

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".