Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Novinarji pred občinarji in pravosodnimi organi

 

Mali nogomet/ Odigran III. Mariničev memorial

Mariničev memorial 2014Vaško-kmečko društvo „Prijatelj" iz Zbigovcev pri Gornji Radgoni je na domačem športnem igrišču v Zbigovcih pripravilo nadvse zanimiv športno – zabavni dogodek, kjer je v ospredju vsekakor bil malonogometni turnir za III. memorial svojega prizadevnega člana, ki je umrl v 50. letu življenja, Mirka Mariniča. Na turnirju, ki sedaj poteka tradicionalno vsako leto, so Mirkovi prijatelji iz VKD Prijatelj povabili šest ekip (Zoro Zbigovci, Neja bar Lomanoše, Lešane, MGE Korošak Iz Gornje Radgone, VKD Prijatelj in Negova). Po razigravanju v skupinah so se v polfinale uvrstile ekipe: MGE Korošak, Neja Bar, Lešane ter VKD Prijatelj. V prvem polfinalu je MGE Korošak gladko 5:0 premagal VKD Prijatelj, v drugem polfinalnem obračunu pa je ekipa Lešan slavila 1:0 proti Neja baru. V boju poražencev iz polfinala je ekipa VKD Prijatelj, po streljanju kazenskih strelov, premagal Neja bar, saj je po regularnem času bilo neodločeno 0:0. Nato je sledila finalna tekma, kjer sta ekipi MGE Korošak in Lešane, po regularnem času remizirali 0:0, tako da so tudi na tej tekmi na koncu sledili kazenski streli po katerih je bila boljša ekipa MGE Korošak, ki je tako osvojila 1. mesto. Ekipa iz Lešan je bila druga, VKD Prijatelj tretje in Neja bar četrta. Za najboljšega strelca turnirja je bil razglašen Matjaž Soklič iz ekipe MGE Korošak, za najboljšega vratarja pa je bil razglašen Slavko Fras – Uci iz ekipe Zoro Zbigovci. Na turnirju se je odvijalo tudi tekmovanje v izvajanju kazenskih strelov, v katerem pa je na koncu slavila ekipa Neja bar Lomanoše. Vse tekme je sodil sodnik Jože Krajnc, pokale in nagrade najboljšim pa sta podelila predsednik VKD Prijatelj, Vojko Pajek in vodja tekmovanja Miran Jaušovec-Zefa.

Posebej zanimivo pa je bilo zvečer, po končanem turnirju domačih ekip, ko je bil na sporedu izjemno zanimiv mini eksibicijski turnir. Veliko obiskovalcev je z zanimanjem spremljalo štiri tekme, kjer so se „udarili", vinogradniki in vinarji, sodniki in tožilci, občinarji ter novinarji. Najprej so predstavniki medijev, ki sestavljajo ekipo Press Pomurja, pod vodstvom kapetana, nogometnega komentatorja, Janeza Breznika, premagali pomurske pravosodne organe, katere je vodil podpredsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti, Milan Regvat. Pravniki so se novinarjem upirali le v prvem polčasu, na koncu pa so klonili 1:4. Z enakim rezultatom je Občina Gornja Radgona, pod vodstvom župana Antona Kampuša, premagala oslabljeno Vinsko reprezentanco Slovenije, ki je na lanskem tovrstnem turnirju osvojila 1. mesto. V boju za 3. mesto so nato Pravosodni organi Pomurja 2:0 premagali utrujene in zdesetkane vinarje, prava poslastica pa je prisotne čakala v finalu, kjer je ekipa Press Pomurja, preko Breznika povedla 1:0, kmalu zatem so občinarji poskrbeli za preobrat in takrat so oni z zadetkoma Dragana Kujundžiča vodili 2:1. Igralci Občine GR so imeli še nekaj priložnosti, a jih niso izkoristili, kar pa je uspelo razigranim „pressovcem", ki so najprej preko Bogdana Črnka izenačili, Leon Banko in še enkrat Breznik pa sta poskrbela za končnih 4:2 v korist ekipe Press Pomurja.
Rezultati eksibicijskega turnirja: Press Pomurja – Pravosodni organi Pomurja 4:1, Vinska reprezentanca Slovenije – Občina Gornja Radgona 1:4, za 3. mesto: Pravosodni organi Pomurja – Vinska reprezentanca Slovenije 2:0, za 1. mesto: Press Pomurja – Občina GR 4:2.
Končni vrstni red: 1. Press Pomurja (Andrej Bedek, Janez Breznik, Bojan Gorčan, Smiljan Kuhar, Bogdan Črnko, Gorazd Gider, Primož Gider, Petra Črnko, Martin Cör, Tomislav Glavica, Leon Banko), 2. Občina Gornja Radgona (Tomaž Kovač, Daniel Veberič, Dragan Kujundžič, Simona Pelcl, Bojan Erlih, Bojan Gjergek, Andrej Subašič, Željko Gaševič, Ivan Lehko), 3. Pravosodni organi Pomurja (Matjaž Husar, Stanislav Jug, Dušan Bočkorec, Jernej Kuzmič, Natalija Pavlič Goldinskij, Drago Farič, Milan Regvat, Srečko Vinkovič), 4. Vinska reprezentanca Slovenije (Davorin Rojs, Borut Prapotnik, Robi Fišer, Aleš Slana, Fredi Maruško, Janez Rojs, Anže Resnik, Sebastjan Rojs, Renato Štanta).
Poleg vseh treh ekip, ki so bile nagrajene in so jim pokale in nagrade podelili predsednik VKD Prijatelj Vojko Pajek, vdova pokojnega Mirka Mariniča, Ksenija Marinič, in predstavnica sponzorjev Sonja Kreslin, so organizatorji (ob pomoči občin Gornja Radgona in Radenci, Dravskih elektrarn Maribor, Odvetnika Janeza Kaučiča, Gradbeništva Kaučič, Odvetnikov Andreja in Matjaža Husarja, Radenske d.d., Občinske organizacije Socialnih demokratov Gornja Radgona, Davidovega hrama, Hiše penin Frangež, Vina Bratuša Aženski Vrh in Restavracija „M" Gornja Radgona), so nagradili tudi nekatere druge posameznike. Tako je najboljši igralec bil Željko Gaševič (Občina Gornja Radgona), najboljši vratar: Andrej Bedek (Press Pomurja), najboljši strelec Srečko Vinkovič (Pravosodni organi), ter njegov soigralec Matjaž Husar je prejel nagrado za fair play. Prisotne dame so za najbolj seksi akterja razglasile Leona Banka (Press Pomurja), za najlepšega oz. najbolj simpatičnega nogometaša pa Aleša Slano (Vinska reprezentanca Slovenije), ki sta tudi bila nagrajena... In na koncu so se vsi imeli enkratno, obljubili pa so tudi, da bodo spet prišli!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Novinarji pred občinarji in pravosodnimi organi