Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Novinarji pred občinarji in pravosodnimi organi

 

Mali nogomet/ Odigran III. Mariničev memorial

Mariničev memorial 2014Vaško-kmečko društvo „Prijatelj" iz Zbigovcev pri Gornji Radgoni je na domačem športnem igrišču v Zbigovcih pripravilo nadvse zanimiv športno – zabavni dogodek, kjer je v ospredju vsekakor bil malonogometni turnir za III. memorial svojega prizadevnega člana, ki je umrl v 50. letu življenja, Mirka Mariniča. Na turnirju, ki sedaj poteka tradicionalno vsako leto, so Mirkovi prijatelji iz VKD Prijatelj povabili šest ekip (Zoro Zbigovci, Neja bar Lomanoše, Lešane, MGE Korošak Iz Gornje Radgone, VKD Prijatelj in Negova). Po razigravanju v skupinah so se v polfinale uvrstile ekipe: MGE Korošak, Neja Bar, Lešane ter VKD Prijatelj. V prvem polfinalu je MGE Korošak gladko 5:0 premagal VKD Prijatelj, v drugem polfinalnem obračunu pa je ekipa Lešan slavila 1:0 proti Neja baru. V boju poražencev iz polfinala je ekipa VKD Prijatelj, po streljanju kazenskih strelov, premagal Neja bar, saj je po regularnem času bilo neodločeno 0:0. Nato je sledila finalna tekma, kjer sta ekipi MGE Korošak in Lešane, po regularnem času remizirali 0:0, tako da so tudi na tej tekmi na koncu sledili kazenski streli po katerih je bila boljša ekipa MGE Korošak, ki je tako osvojila 1. mesto. Ekipa iz Lešan je bila druga, VKD Prijatelj tretje in Neja bar četrta. Za najboljšega strelca turnirja je bil razglašen Matjaž Soklič iz ekipe MGE Korošak, za najboljšega vratarja pa je bil razglašen Slavko Fras – Uci iz ekipe Zoro Zbigovci. Na turnirju se je odvijalo tudi tekmovanje v izvajanju kazenskih strelov, v katerem pa je na koncu slavila ekipa Neja bar Lomanoše. Vse tekme je sodil sodnik Jože Krajnc, pokale in nagrade najboljšim pa sta podelila predsednik VKD Prijatelj, Vojko Pajek in vodja tekmovanja Miran Jaušovec-Zefa.

Posebej zanimivo pa je bilo zvečer, po končanem turnirju domačih ekip, ko je bil na sporedu izjemno zanimiv mini eksibicijski turnir. Veliko obiskovalcev je z zanimanjem spremljalo štiri tekme, kjer so se „udarili", vinogradniki in vinarji, sodniki in tožilci, občinarji ter novinarji. Najprej so predstavniki medijev, ki sestavljajo ekipo Press Pomurja, pod vodstvom kapetana, nogometnega komentatorja, Janeza Breznika, premagali pomurske pravosodne organe, katere je vodil podpredsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti, Milan Regvat. Pravniki so se novinarjem upirali le v prvem polčasu, na koncu pa so klonili 1:4. Z enakim rezultatom je Občina Gornja Radgona, pod vodstvom župana Antona Kampuša, premagala oslabljeno Vinsko reprezentanco Slovenije, ki je na lanskem tovrstnem turnirju osvojila 1. mesto. V boju za 3. mesto so nato Pravosodni organi Pomurja 2:0 premagali utrujene in zdesetkane vinarje, prava poslastica pa je prisotne čakala v finalu, kjer je ekipa Press Pomurja, preko Breznika povedla 1:0, kmalu zatem so občinarji poskrbeli za preobrat in takrat so oni z zadetkoma Dragana Kujundžiča vodili 2:1. Igralci Občine GR so imeli še nekaj priložnosti, a jih niso izkoristili, kar pa je uspelo razigranim „pressovcem", ki so najprej preko Bogdana Črnka izenačili, Leon Banko in še enkrat Breznik pa sta poskrbela za končnih 4:2 v korist ekipe Press Pomurja.
Rezultati eksibicijskega turnirja: Press Pomurja – Pravosodni organi Pomurja 4:1, Vinska reprezentanca Slovenije – Občina Gornja Radgona 1:4, za 3. mesto: Pravosodni organi Pomurja – Vinska reprezentanca Slovenije 2:0, za 1. mesto: Press Pomurja – Občina GR 4:2.
Končni vrstni red: 1. Press Pomurja (Andrej Bedek, Janez Breznik, Bojan Gorčan, Smiljan Kuhar, Bogdan Črnko, Gorazd Gider, Primož Gider, Petra Črnko, Martin Cör, Tomislav Glavica, Leon Banko), 2. Občina Gornja Radgona (Tomaž Kovač, Daniel Veberič, Dragan Kujundžič, Simona Pelcl, Bojan Erlih, Bojan Gjergek, Andrej Subašič, Željko Gaševič, Ivan Lehko), 3. Pravosodni organi Pomurja (Matjaž Husar, Stanislav Jug, Dušan Bočkorec, Jernej Kuzmič, Natalija Pavlič Goldinskij, Drago Farič, Milan Regvat, Srečko Vinkovič), 4. Vinska reprezentanca Slovenije (Davorin Rojs, Borut Prapotnik, Robi Fišer, Aleš Slana, Fredi Maruško, Janez Rojs, Anže Resnik, Sebastjan Rojs, Renato Štanta).
Poleg vseh treh ekip, ki so bile nagrajene in so jim pokale in nagrade podelili predsednik VKD Prijatelj Vojko Pajek, vdova pokojnega Mirka Mariniča, Ksenija Marinič, in predstavnica sponzorjev Sonja Kreslin, so organizatorji (ob pomoči občin Gornja Radgona in Radenci, Dravskih elektrarn Maribor, Odvetnika Janeza Kaučiča, Gradbeništva Kaučič, Odvetnikov Andreja in Matjaža Husarja, Radenske d.d., Občinske organizacije Socialnih demokratov Gornja Radgona, Davidovega hrama, Hiše penin Frangež, Vina Bratuša Aženski Vrh in Restavracija „M" Gornja Radgona), so nagradili tudi nekatere druge posameznike. Tako je najboljši igralec bil Željko Gaševič (Občina Gornja Radgona), najboljši vratar: Andrej Bedek (Press Pomurja), najboljši strelec Srečko Vinkovič (Pravosodni organi), ter njegov soigralec Matjaž Husar je prejel nagrado za fair play. Prisotne dame so za najbolj seksi akterja razglasile Leona Banka (Press Pomurja), za najlepšega oz. najbolj simpatičnega nogometaša pa Aleša Slano (Vinska reprezentanca Slovenije), ki sta tudi bila nagrajena... In na koncu so se vsi imeli enkratno, obljubili pa so tudi, da bodo spet prišli!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Novinarji pred občinarji in pravosodnimi organi