Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V Svetem Juriju so ponosni na svoje nogometaše

 

KMN Videm državni prvak rekreativcev v malem nogometu na travi

KMN VidemNa ploščadi pred Kulturnim in upravnim središčem Sveti Jurij ob Ščavnici, je potekal nepozaben dogodek, kjer so množice izrazile podporo in ponos domačim nogometašem iz KMN Videm-Gostilna pri Maji, ki so poleg osvojitve naslova pomurskega prvaka, postali tudi državni prvaki za rekreativce v malem nogometu na travi. Domača župan in podžupan, Anton Slana in Andrej Kraner, ter glavni pokrovitelj kluba Jože Braček, lastnik gostilne Pri Maji v Jamni, sta namreč pripravila svečan sprejem za funkcionarje in igralce KMN Videm – Gostilna pri Maji.

Poleg številnih domačinov in navijačev od drugod, župana, podžupana, članov občinskega sveta in občinske uprave, so odličnim športnikom prišli čestitat: predsednik Malonogometnega združenja Slovenije Andrej Manfreda, podpredsednik združenja Simon Detelbah, predsednik Pomurske MZ KMN Darko Vereš, sekretar ŠZ Križevci pri Ljutomeru, Pavel Zorko, župan sosednje občine Radenci, Janez Rihtarič in mnogi drugi. Svečani dogodek, ki ga je vodila Breda Žunič, so popestrili člani Godbe na pihala Sv. Jurij, članica domačega Twirling kluba Katarina Vrzel, pa je izvedla svojo tekmovalno vajo. Sprejem so zaključili z pogostitvijo in veselim druženjem igralcev, gostov in navijačev. Vsi pa so izrazili zadovoljstvo in ponos nad doseženim.
Klub malega nogometa Videm – Gostilna pri Maji, je najuspešnejša tekmovalna sekcija zelo razvejanega Športnega društva Videm, katero si je z odličnimi organizacijami mednarodnih Blaguških tekov, pridobilo tudi mednarodno prepoznavnost. Ima več desetletno tradicijo, njihove vitrine so polne medalj in pokalov, priborjenih na travnatih igriščih, na različnih turnirjih in v ligaških tekmovanjih. Kot večkratni prvaki OLMN Gornja Radgona, so v sezoni 1999/2000, pričeli tekmovati v višjem rangu – Pomurski ligi, in se redno uvrščali med prvih pet ekip. V sezoni 2004/05, so prvič postali prvaki Pomurske lige. V naslednjih sezonah so se redno uvrščali med tri najboljše ekipe, prejemali pa so tudi pokale za fair play in najboljše strelce lige. Zelo uspešna je bila sezona 2011/12, v kateri so postali pokalni zmagovalci Pomurske lige, v ligaškem tekmovanju so osvojili tretje mesto, osvojili pokal za fair play, imeli pa so tudi najboljšega strelca lige.
Z zlatimi črkami v zgodovini ŠD Videm in KMN Videm – Gostilna pri Maji, bo zapisano leto 2014. V sezoni 2013/14 so namreč postali zmagovalci pomurske lige s kar osmimi točkami prednosti pred drugo uvrščeno ekipo KMN Suhi Vrh, in 15 točkami pred tretjeuvrščeno ekipo KMN Meteor Melinci. Prejeli so tudi pokal za najbolj fair ekipo lige, njihov igralec Darko Zorko pa je bil z doseženimi 56 goli najboljši strelec lige. Za ekipo KMN Videm – Gostilna pri Maji v Pomurski ligi so nastopali: Andrej Horvat, Darko Zorko, Marjan Žnidarič, Srečko Kovačec, Marko Karnet, Timotej Vršič, Gregor Hebar, Martin Rihtarič, Aleksander Belak, Boštjan Majcenič, Mitja Jelen, David Ploj, Viktor Belak, Damijan Kaučič, Dejan Kurbus, David Ketiš, Klemen Žnidarič, Štefan Kutoš, Žan Kocuvan, Rok Kocuvan, Jani Kotnik, Matej Lapi, Marko Kreft, trener: Viki Rep, vodja moštva: Karl Zamuda.
Z zmago v ligaškem delu, so si zagotovili nastop na državnem prvenstvu rekreativcev v malem nogometu na travi, katero je pred dnevi potekalo v murskosoboški Fazaneriji. Odlično so se odrezali v konkurenci šestnajstih ekip iz celotne Slovenije, najslajšo zmago pa so dosegli v finalu, ko so z zadetkom Marka Karneta, z 1:0 premagali branilce naslova KMN Mladinec iz Murskih Črncev in osvojili naslov državnih prvakov. Njihovim igralcem sta pripadli še dve prestižni posamični lovoriki: Marko Karnet je bil proglašen za najboljšega igralca, Andrej Horvat pa za najboljšega vratarja državnega prvenstva. Naslov državnega prvaka za leto 2014 v malem nogometu na travi so osvojili: Andrej Horvat, Marjan Žnidarič, Srečko Kovačec, Marko Karnet, Timotej Vršič, Gregor Hebar, Martin Rihtarič, Aleksander Belak, Boštjan Majcenič, Darko Zorko (kapetan), Karl Zamuda (vodja moštva) in Viki Rep (trener).
Prav Viki Rep je tudi predsednik ŠD Videm, ki je prepoznavno kot prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje ljubiteljev športa, ki uspešno deluje že vrsto let. „Ljudje nas poznajo tudi po dobrodelnosti, saj vsako leto doniramo sredstva v šolski sklad in namenimo denar iz dela štartnine Blaguškega teka tudi ljudem v stiski. Prav tako smo letos organizirali zbiranje pomoči ljudem prizadetim v poplavah v BiH in Srbiji, odziv je bil odličen. V ŠD Videm imamo več sekcij (sekcija žensk, sekcija člani, sekcija veterani, sekcija KMN Videm, sekcija KMN Grabonoš, sekcija KMN Domino, sekcija KMN Videm-veterani) v katere je včlanjenih 120 ljudi različnih starosti. Naša najbolj uspešna sekcija v tekmovalnem športu je KMN Videm, ki obstaja že kar nekaj desetletij in naše vitrine so prepolne različnih pokalov iz različnih turnirjev in tudi lig v katerih smo in še nastopamo. Trenutno nastopamo pod okriljem Medobčinske zveze klubov malega nogometa Murska Sobota v Pomurski ligi, kjer nastopajo ekipe iz upravnih enot: Murska Sobota, Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona", je ponos jurijevske občine predstavil predsednik ŠD Videm, Viki Rep.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet V Svetem Juriju so ponosni na svoje nogometaše