Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V Svetem Juriju so ponosni na svoje nogometaše

 

KMN Videm državni prvak rekreativcev v malem nogometu na travi

KMN VidemNa ploščadi pred Kulturnim in upravnim središčem Sveti Jurij ob Ščavnici, je potekal nepozaben dogodek, kjer so množice izrazile podporo in ponos domačim nogometašem iz KMN Videm-Gostilna pri Maji, ki so poleg osvojitve naslova pomurskega prvaka, postali tudi državni prvaki za rekreativce v malem nogometu na travi. Domača župan in podžupan, Anton Slana in Andrej Kraner, ter glavni pokrovitelj kluba Jože Braček, lastnik gostilne Pri Maji v Jamni, sta namreč pripravila svečan sprejem za funkcionarje in igralce KMN Videm – Gostilna pri Maji.

Poleg številnih domačinov in navijačev od drugod, župana, podžupana, članov občinskega sveta in občinske uprave, so odličnim športnikom prišli čestitat: predsednik Malonogometnega združenja Slovenije Andrej Manfreda, podpredsednik združenja Simon Detelbah, predsednik Pomurske MZ KMN Darko Vereš, sekretar ŠZ Križevci pri Ljutomeru, Pavel Zorko, župan sosednje občine Radenci, Janez Rihtarič in mnogi drugi. Svečani dogodek, ki ga je vodila Breda Žunič, so popestrili člani Godbe na pihala Sv. Jurij, članica domačega Twirling kluba Katarina Vrzel, pa je izvedla svojo tekmovalno vajo. Sprejem so zaključili z pogostitvijo in veselim druženjem igralcev, gostov in navijačev. Vsi pa so izrazili zadovoljstvo in ponos nad doseženim.
Klub malega nogometa Videm – Gostilna pri Maji, je najuspešnejša tekmovalna sekcija zelo razvejanega Športnega društva Videm, katero si je z odličnimi organizacijami mednarodnih Blaguških tekov, pridobilo tudi mednarodno prepoznavnost. Ima več desetletno tradicijo, njihove vitrine so polne medalj in pokalov, priborjenih na travnatih igriščih, na različnih turnirjih in v ligaških tekmovanjih. Kot večkratni prvaki OLMN Gornja Radgona, so v sezoni 1999/2000, pričeli tekmovati v višjem rangu – Pomurski ligi, in se redno uvrščali med prvih pet ekip. V sezoni 2004/05, so prvič postali prvaki Pomurske lige. V naslednjih sezonah so se redno uvrščali med tri najboljše ekipe, prejemali pa so tudi pokale za fair play in najboljše strelce lige. Zelo uspešna je bila sezona 2011/12, v kateri so postali pokalni zmagovalci Pomurske lige, v ligaškem tekmovanju so osvojili tretje mesto, osvojili pokal za fair play, imeli pa so tudi najboljšega strelca lige.
Z zlatimi črkami v zgodovini ŠD Videm in KMN Videm – Gostilna pri Maji, bo zapisano leto 2014. V sezoni 2013/14 so namreč postali zmagovalci pomurske lige s kar osmimi točkami prednosti pred drugo uvrščeno ekipo KMN Suhi Vrh, in 15 točkami pred tretjeuvrščeno ekipo KMN Meteor Melinci. Prejeli so tudi pokal za najbolj fair ekipo lige, njihov igralec Darko Zorko pa je bil z doseženimi 56 goli najboljši strelec lige. Za ekipo KMN Videm – Gostilna pri Maji v Pomurski ligi so nastopali: Andrej Horvat, Darko Zorko, Marjan Žnidarič, Srečko Kovačec, Marko Karnet, Timotej Vršič, Gregor Hebar, Martin Rihtarič, Aleksander Belak, Boštjan Majcenič, Mitja Jelen, David Ploj, Viktor Belak, Damijan Kaučič, Dejan Kurbus, David Ketiš, Klemen Žnidarič, Štefan Kutoš, Žan Kocuvan, Rok Kocuvan, Jani Kotnik, Matej Lapi, Marko Kreft, trener: Viki Rep, vodja moštva: Karl Zamuda.
Z zmago v ligaškem delu, so si zagotovili nastop na državnem prvenstvu rekreativcev v malem nogometu na travi, katero je pred dnevi potekalo v murskosoboški Fazaneriji. Odlično so se odrezali v konkurenci šestnajstih ekip iz celotne Slovenije, najslajšo zmago pa so dosegli v finalu, ko so z zadetkom Marka Karneta, z 1:0 premagali branilce naslova KMN Mladinec iz Murskih Črncev in osvojili naslov državnih prvakov. Njihovim igralcem sta pripadli še dve prestižni posamični lovoriki: Marko Karnet je bil proglašen za najboljšega igralca, Andrej Horvat pa za najboljšega vratarja državnega prvenstva. Naslov državnega prvaka za leto 2014 v malem nogometu na travi so osvojili: Andrej Horvat, Marjan Žnidarič, Srečko Kovačec, Marko Karnet, Timotej Vršič, Gregor Hebar, Martin Rihtarič, Aleksander Belak, Boštjan Majcenič, Darko Zorko (kapetan), Karl Zamuda (vodja moštva) in Viki Rep (trener).
Prav Viki Rep je tudi predsednik ŠD Videm, ki je prepoznavno kot prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje ljubiteljev športa, ki uspešno deluje že vrsto let. „Ljudje nas poznajo tudi po dobrodelnosti, saj vsako leto doniramo sredstva v šolski sklad in namenimo denar iz dela štartnine Blaguškega teka tudi ljudem v stiski. Prav tako smo letos organizirali zbiranje pomoči ljudem prizadetim v poplavah v BiH in Srbiji, odziv je bil odličen. V ŠD Videm imamo več sekcij (sekcija žensk, sekcija člani, sekcija veterani, sekcija KMN Videm, sekcija KMN Grabonoš, sekcija KMN Domino, sekcija KMN Videm-veterani) v katere je včlanjenih 120 ljudi različnih starosti. Naša najbolj uspešna sekcija v tekmovalnem športu je KMN Videm, ki obstaja že kar nekaj desetletij in naše vitrine so prepolne različnih pokalov iz različnih turnirjev in tudi lig v katerih smo in še nastopamo. Trenutno nastopamo pod okriljem Medobčinske zveze klubov malega nogometa Murska Sobota v Pomurski ligi, kjer nastopajo ekipe iz upravnih enot: Murska Sobota, Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona", je ponos jurijevske občine predstavil predsednik ŠD Videm, Viki Rep.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet V Svetem Juriju so ponosni na svoje nogometaše