Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Drugič so se srečali rodbini Holc – Kolarič in spet je bilo prijetno, veselo in razigrano

Rodbina Holc - KolaričDandanes, ko vsi nekam hitimo, in nimam časa niti za najbližje, da ne govorimo o prijateljih, znancih in sosedih, je vsako srečanje med ljudmi lepo doživetje. Že v sami slovenski besedi »srečanje« se skriva besedica sreča. Da je temu tako, smo se lahko prepričali, ko smo obiskali udeležence 2. srečanja rodbine Holc iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici in rodbine Kolarič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni. Osrednji del dogodka je potekal na Stari Gori, začelo pa se je z zbiranjem na Negovskem gradu. Tam sta udeležence sprejela letošnja organizatorja Nada in Vincenc Holc iz Maribora. Skupaj z zaposlenimi sta na grajski zelenici pripravila mize in stole za sprejem gostov in prvo dobrodošlico. Po kratki pogostitvi s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle posamezne udeleženke, se jih je večina podala v župnijsko cerkev Marijinega rojstva v Negovi k sveti maši. Ob duhovniku dr. Antonu Ožingerju jo je daroval župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Holčevi z gore in Kolaričevi z vrha

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nenad Dolgov novi trener članskega moštva

 

Nogomet/ UO ŠNK Radgona sprejel pomembne odločitve

Nenad DolgovŽe na prvi seji organov društva Športno nogometnega kluba (ŠNK) Radgona, na katerega so bili vabljeni člani upravnega odbora, ter predsednika nadzornega odbora in častnega razsodišča, so prisotni sprejeli nekatere pomembne odločitve, ki bodo temelj tako organizacijskega kot tekmovalnega delovanja v prihodnjem letu in v bodoče. Tako so na seji, ki je v klubskih prostorih „Dom športa" pod tribuno stadiona na Tratah, potekala pod vodstvom zastopnika Benjamina Krajnca, osrednjo pozornost namenili finančnim in kadrovskim zadevam, ter predvsem aktivnostim posameznih selekcij v klubu.

Mimogrede v ŠNK Radgona, v kar enajstih sekcijah - U-7 (letniki 2009 in mlajši), U-8 (letniki 2008), U-9 (letniki 2007), U-11 (letniki 2006 in 2005), U-13 (letniki 2004 in 2003), U-15 (letniki 2002 in 2001), U-17 (letniki 2000 in 1999) U-19 (letniki 1998 in 1997), prvo moštvo (člani)), veterani in dekleta – deluje okoli 130 fantov in deklet, kar so zavidanja vredni podatki. Zraven je še večje število trenerjev in tehničnega osebja, kjer pomembno vlogo igrajo tudi starši nogometašev, kar pomeni, da gre za pomemben športni kolektiv, ne le za Gornjo Radgono, temveč za celo občino in tudi širše, saj nekateri fantje in dekleta prihajajo iz sosednjih občin ali od drugod.
Vodstvo kluba je prepričano, da bo financiranje, od podpori lokalne skupnosti, gospodarskih subjektov in tudi posameznikov, tudi v bodoče realizirano v okviru pričakovanj in potreb. Zato je za pričakovati, da bodo tudi rezultati posameznih selekcij temu primerni, torej dobri. Zlasti je vodstvo ŠNK Radgona zadovoljno z mladinci in kadeti, ki po jesenskem delu prvenstva vodi na lestvicah in lahko pričakujemo uvrstitev obeh (povezanih) selekcij v 2. SNL. Podobno so prvi del prvenstva uspešno končale tudi druge selekcije, posebej veseli, da ni niti članska ekipa veliko zaostala in je na 4. mestu v I. MNL Murska Sobota, kar kljub vsemu daje upati, da bi se tudi Radgončani, skupaj s Slatino, Bogojino in Goričanko Rogaševci, vključili v boj za sam vrh lestvice in s tem napredovanje v 3. SNL – vzhod. Sicer pa, tačas zlasti mlajše selekcije nastopajo na različnih turnirjih doma in v tujini, kjer dosegajo dobre rezultate. Za pohvaliti pa so tudi mnogi starši, ki pomagajo pri prevozu in tudi plačilu kotizacije za nastope. Vsekakor pa so se na seji vodstva kluba zahvalili tudi ravnatelju OŠ Gornja Radgona, ki je z odprtimi rokami in pod ugodnimi pogoji, sprejel nogometaše na treninge v šolski telovadnici...
Seveda pa javnost še posebej zanimajo kadrovske novosti, kajti kot je znano se je zaradi očitnega komunikacijskega šuma in slabe kemije, med njim in igralci, že po zadnjem jesenskem krogu, ko je Radgona klonila proti Slatini, poslovil trener članske ekipe Franc Hauko. V tem času je klub dobil veliko ponudb trenerjev samih ali njihovih zastopnikov, med katerimi so bili tudi trenerji, ki so trenirali v I. SNL, a se je vodstvo kluba, kljub lobiranju s strani, odločilo za domačega trenerja, ki je nekako otrok ŠNK Radgona. Gre za Nenada Dolgova, ki je vrsto let igral za Radgono, vmes je kot trener s PRO licenco, vodil tudi Murino mladinsko šolo, bil pa je trener v še nekaterih klubih, nazadnje pa je bil trener selekcije U-9 pri ŠNK Radgona. In ker se je vodstvo kluba prepričalo, da ga podpirajo tudi igralci, so soglasno sprejeli odločitev, da bo Dolgov trener članske ekipe, prav tako pa bo tudi naprej vodil še „svoje otroke" iz selekcije U-9. Hkrati s Haukom je nepreklicno odstopil še en otrok radgonskega nogometa Vladimir Mauko, ki je bil trener mladinske in kadetske selekcije. Na njegovo mesto pa je vodstvo izbralo večini ljubiteljev nogometa znano nogometno, predvsem vratarsko, in pozneje trenersko ime, Slobodan Đurićki je prav tako kar nekaj časa bil trener v klubu. Gre za Slobodana Đurića, ki je v zadnjem času treniral mnoge pomurske klube, med drugim tudi soboško Muro. Asistent Slobodanu Đuriću bo še en domačin, nekoč znani nogometaš, sedaj pa trener Borut Uhan, vodstvo kluba pa je prepričano, da bodo izkušnje Đurića in novi prijemi Uhana, samo še dodatno dvigovali že tako uspešni selekciji.
Sicer pa se je vodstvo kluba dotaknilo še nekaterih, za klub aktualnih tem, med temi tudi 70-letnice, katero bo ŠNK Radgona obeležil v letu 2016. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov, vrhunec pa bo posebna svečana akademija...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Nenad Dolgov novi trener članskega moštva