Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Nad 150 pohodnikov se je štirinajstič iz Gornje Radgone odpravilo do Rodmošcev

Trstenjakov pohodV spomin na svojega velikega soseda, velikega Prleka, Slovenca, na profesorja, teologa, psihologa, akademika in častnega občana Gornje Radgone, dr. Antona Trstenjaka, človeka svetovnega slovesa, ki je vse svoje življenje posvečal človeku, iskanju poti do njega, bitju prihodnosti, sta Planinsko društvo Gornja Radgona in Turistično društvo Majolka, že štirinajstič organizirali spominski pohod do rojstne akademikove hiše. V lepem in sončnem zimskem vremenu se je nad 150 pohodnikov iz cele Slovenije, odpravilo iz Aleje velikih v Gornji Radgoni, kjer je tudi Trstenjakovo spominsko obeležje, in vse jih je pot vodila po vinorodnih hribčkih do hiše, kjer je pred 113 leti (8.1.1906), akademik Trstenjak bil rojen. Tudi tokratni pohod, dolg 15 km, posvečen 113-letnici rojstva prleškega velikana, je poleg planincev iz domače regije pritegnil tudi ljubitelje narave iz širšega območja Slovenije.

Sprehodili so se v spomin na akademika Trstenjaka

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nenad Dolgov novi trener članskega moštva

 

Nogomet/ UO ŠNK Radgona sprejel pomembne odločitve

Nenad DolgovŽe na prvi seji organov društva Športno nogometnega kluba (ŠNK) Radgona, na katerega so bili vabljeni člani upravnega odbora, ter predsednika nadzornega odbora in častnega razsodišča, so prisotni sprejeli nekatere pomembne odločitve, ki bodo temelj tako organizacijskega kot tekmovalnega delovanja v prihodnjem letu in v bodoče. Tako so na seji, ki je v klubskih prostorih „Dom športa" pod tribuno stadiona na Tratah, potekala pod vodstvom zastopnika Benjamina Krajnca, osrednjo pozornost namenili finančnim in kadrovskim zadevam, ter predvsem aktivnostim posameznih selekcij v klubu.

Mimogrede v ŠNK Radgona, v kar enajstih sekcijah - U-7 (letniki 2009 in mlajši), U-8 (letniki 2008), U-9 (letniki 2007), U-11 (letniki 2006 in 2005), U-13 (letniki 2004 in 2003), U-15 (letniki 2002 in 2001), U-17 (letniki 2000 in 1999) U-19 (letniki 1998 in 1997), prvo moštvo (člani)), veterani in dekleta – deluje okoli 130 fantov in deklet, kar so zavidanja vredni podatki. Zraven je še večje število trenerjev in tehničnega osebja, kjer pomembno vlogo igrajo tudi starši nogometašev, kar pomeni, da gre za pomemben športni kolektiv, ne le za Gornjo Radgono, temveč za celo občino in tudi širše, saj nekateri fantje in dekleta prihajajo iz sosednjih občin ali od drugod.
Vodstvo kluba je prepričano, da bo financiranje, od podpori lokalne skupnosti, gospodarskih subjektov in tudi posameznikov, tudi v bodoče realizirano v okviru pričakovanj in potreb. Zato je za pričakovati, da bodo tudi rezultati posameznih selekcij temu primerni, torej dobri. Zlasti je vodstvo ŠNK Radgona zadovoljno z mladinci in kadeti, ki po jesenskem delu prvenstva vodi na lestvicah in lahko pričakujemo uvrstitev obeh (povezanih) selekcij v 2. SNL. Podobno so prvi del prvenstva uspešno končale tudi druge selekcije, posebej veseli, da ni niti članska ekipa veliko zaostala in je na 4. mestu v I. MNL Murska Sobota, kar kljub vsemu daje upati, da bi se tudi Radgončani, skupaj s Slatino, Bogojino in Goričanko Rogaševci, vključili v boj za sam vrh lestvice in s tem napredovanje v 3. SNL – vzhod. Sicer pa, tačas zlasti mlajše selekcije nastopajo na različnih turnirjih doma in v tujini, kjer dosegajo dobre rezultate. Za pohvaliti pa so tudi mnogi starši, ki pomagajo pri prevozu in tudi plačilu kotizacije za nastope. Vsekakor pa so se na seji vodstva kluba zahvalili tudi ravnatelju OŠ Gornja Radgona, ki je z odprtimi rokami in pod ugodnimi pogoji, sprejel nogometaše na treninge v šolski telovadnici...
Seveda pa javnost še posebej zanimajo kadrovske novosti, kajti kot je znano se je zaradi očitnega komunikacijskega šuma in slabe kemije, med njim in igralci, že po zadnjem jesenskem krogu, ko je Radgona klonila proti Slatini, poslovil trener članske ekipe Franc Hauko. V tem času je klub dobil veliko ponudb trenerjev samih ali njihovih zastopnikov, med katerimi so bili tudi trenerji, ki so trenirali v I. SNL, a se je vodstvo kluba, kljub lobiranju s strani, odločilo za domačega trenerja, ki je nekako otrok ŠNK Radgona. Gre za Nenada Dolgova, ki je vrsto let igral za Radgono, vmes je kot trener s PRO licenco, vodil tudi Murino mladinsko šolo, bil pa je trener v še nekaterih klubih, nazadnje pa je bil trener selekcije U-9 pri ŠNK Radgona. In ker se je vodstvo kluba prepričalo, da ga podpirajo tudi igralci, so soglasno sprejeli odločitev, da bo Dolgov trener članske ekipe, prav tako pa bo tudi naprej vodil še „svoje otroke" iz selekcije U-9. Hkrati s Haukom je nepreklicno odstopil še en otrok radgonskega nogometa Vladimir Mauko, ki je bil trener mladinske in kadetske selekcije. Na njegovo mesto pa je vodstvo izbralo večini ljubiteljev nogometa znano nogometno, predvsem vratarsko, in pozneje trenersko ime, Slobodan Đurićki je prav tako kar nekaj časa bil trener v klubu. Gre za Slobodana Đurića, ki je v zadnjem času treniral mnoge pomurske klube, med drugim tudi soboško Muro. Asistent Slobodanu Đuriću bo še en domačin, nekoč znani nogometaš, sedaj pa trener Borut Uhan, vodstvo kluba pa je prepričano, da bodo izkušnje Đurića in novi prijemi Uhana, samo še dodatno dvigovali že tako uspešni selekciji.
Sicer pa se je vodstvo kluba dotaknilo še nekaterih, za klub aktualnih tem, med temi tudi 70-letnice, katero bo ŠNK Radgona obeležil v letu 2016. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov, vrhunec pa bo posebna svečana akademija...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Nenad Dolgov novi trener članskega moštva