Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Na ogled so tudi jaslice v kapniški jami

Advent pri MirjaniTudi ob letošnjem začetku adventnega časa je bilo zanimivo, veselo in prijetno v (in ob) Cvetličarni Mirjana, na gornjem grisu v Gornji Radgoni. Zadnji konec tedna v novembru so namreč, v sodelovanju z domačim vrtcem Manka Golarja, pripravili zanimive, že 17. tradicionalne adventne delavnice z izdelavo adventno-božičnih aranžmajev, spominkov in okraskov. Kot nam je povedala Mirjana Kavčič so adventne aktivnosti v cvetličarni, na dvorišču in kapniški jami potekale skozi cele dneve, le adventne delavnice so bile v popoldanskem oz. večernem času, ko so na svoje prišli otroci ter njihovi starši, dedki in babice.

Otroci so ustvarjali v adventnih delavnicah

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Vrtni center Kurbus v znamenju velike adventne razstave in prazničnih lučk

Vrtni center KurbusTik ob regionalni cesti so na izhodu iz Gornje Radgone, v smeri Radencev, v Vrtnem centru Kurbus odprli že šesto veliko adventno razstavo, na kateri je božično novoletna dekoracija na ogled v soju lučk. Vstop na razstavo je brezplačen, saj je vse razstavljene artikle moč tudi kupiti. S tem v Vrtnem centru Kurbus prodajnemu prostoru vdihnejo nove vsebine, obiskovalcem pa ponudijo številne ideje za krasitev doma ter poskrbijo, da pozabijo na skrbi in začutijo čarobnost adventnega časa.

Zaživela je „Zimska pravljica

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nenad Dolgov novi trener članskega moštva

 

Nogomet/ UO ŠNK Radgona sprejel pomembne odločitve

Nenad DolgovŽe na prvi seji organov društva Športno nogometnega kluba (ŠNK) Radgona, na katerega so bili vabljeni člani upravnega odbora, ter predsednika nadzornega odbora in častnega razsodišča, so prisotni sprejeli nekatere pomembne odločitve, ki bodo temelj tako organizacijskega kot tekmovalnega delovanja v prihodnjem letu in v bodoče. Tako so na seji, ki je v klubskih prostorih „Dom športa" pod tribuno stadiona na Tratah, potekala pod vodstvom zastopnika Benjamina Krajnca, osrednjo pozornost namenili finančnim in kadrovskim zadevam, ter predvsem aktivnostim posameznih selekcij v klubu.

Mimogrede v ŠNK Radgona, v kar enajstih sekcijah - U-7 (letniki 2009 in mlajši), U-8 (letniki 2008), U-9 (letniki 2007), U-11 (letniki 2006 in 2005), U-13 (letniki 2004 in 2003), U-15 (letniki 2002 in 2001), U-17 (letniki 2000 in 1999) U-19 (letniki 1998 in 1997), prvo moštvo (člani)), veterani in dekleta – deluje okoli 130 fantov in deklet, kar so zavidanja vredni podatki. Zraven je še večje število trenerjev in tehničnega osebja, kjer pomembno vlogo igrajo tudi starši nogometašev, kar pomeni, da gre za pomemben športni kolektiv, ne le za Gornjo Radgono, temveč za celo občino in tudi širše, saj nekateri fantje in dekleta prihajajo iz sosednjih občin ali od drugod.
Vodstvo kluba je prepričano, da bo financiranje, od podpori lokalne skupnosti, gospodarskih subjektov in tudi posameznikov, tudi v bodoče realizirano v okviru pričakovanj in potreb. Zato je za pričakovati, da bodo tudi rezultati posameznih selekcij temu primerni, torej dobri. Zlasti je vodstvo ŠNK Radgona zadovoljno z mladinci in kadeti, ki po jesenskem delu prvenstva vodi na lestvicah in lahko pričakujemo uvrstitev obeh (povezanih) selekcij v 2. SNL. Podobno so prvi del prvenstva uspešno končale tudi druge selekcije, posebej veseli, da ni niti članska ekipa veliko zaostala in je na 4. mestu v I. MNL Murska Sobota, kar kljub vsemu daje upati, da bi se tudi Radgončani, skupaj s Slatino, Bogojino in Goričanko Rogaševci, vključili v boj za sam vrh lestvice in s tem napredovanje v 3. SNL – vzhod. Sicer pa, tačas zlasti mlajše selekcije nastopajo na različnih turnirjih doma in v tujini, kjer dosegajo dobre rezultate. Za pohvaliti pa so tudi mnogi starši, ki pomagajo pri prevozu in tudi plačilu kotizacije za nastope. Vsekakor pa so se na seji vodstva kluba zahvalili tudi ravnatelju OŠ Gornja Radgona, ki je z odprtimi rokami in pod ugodnimi pogoji, sprejel nogometaše na treninge v šolski telovadnici...
Seveda pa javnost še posebej zanimajo kadrovske novosti, kajti kot je znano se je zaradi očitnega komunikacijskega šuma in slabe kemije, med njim in igralci, že po zadnjem jesenskem krogu, ko je Radgona klonila proti Slatini, poslovil trener članske ekipe Franc Hauko. V tem času je klub dobil veliko ponudb trenerjev samih ali njihovih zastopnikov, med katerimi so bili tudi trenerji, ki so trenirali v I. SNL, a se je vodstvo kluba, kljub lobiranju s strani, odločilo za domačega trenerja, ki je nekako otrok ŠNK Radgona. Gre za Nenada Dolgova, ki je vrsto let igral za Radgono, vmes je kot trener s PRO licenco, vodil tudi Murino mladinsko šolo, bil pa je trener v še nekaterih klubih, nazadnje pa je bil trener selekcije U-9 pri ŠNK Radgona. In ker se je vodstvo kluba prepričalo, da ga podpirajo tudi igralci, so soglasno sprejeli odločitev, da bo Dolgov trener članske ekipe, prav tako pa bo tudi naprej vodil še „svoje otroke" iz selekcije U-9. Hkrati s Haukom je nepreklicno odstopil še en otrok radgonskega nogometa Vladimir Mauko, ki je bil trener mladinske in kadetske selekcije. Na njegovo mesto pa je vodstvo izbralo večini ljubiteljev nogometa znano nogometno, predvsem vratarsko, in pozneje trenersko ime, Slobodan Đurićki je prav tako kar nekaj časa bil trener v klubu. Gre za Slobodana Đurića, ki je v zadnjem času treniral mnoge pomurske klube, med drugim tudi soboško Muro. Asistent Slobodanu Đuriću bo še en domačin, nekoč znani nogometaš, sedaj pa trener Borut Uhan, vodstvo kluba pa je prepričano, da bodo izkušnje Đurića in novi prijemi Uhana, samo še dodatno dvigovali že tako uspešni selekciji.
Sicer pa se je vodstvo kluba dotaknilo še nekaterih, za klub aktualnih tem, med temi tudi 70-letnice, katero bo ŠNK Radgona obeležil v letu 2016. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov, vrhunec pa bo posebna svečana akademija...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Nenad Dolgov novi trener članskega moštva