Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nenad Dolgov novi trener članskega moštva

 

Nogomet/ UO ŠNK Radgona sprejel pomembne odločitve

Nenad DolgovŽe na prvi seji organov društva Športno nogometnega kluba (ŠNK) Radgona, na katerega so bili vabljeni člani upravnega odbora, ter predsednika nadzornega odbora in častnega razsodišča, so prisotni sprejeli nekatere pomembne odločitve, ki bodo temelj tako organizacijskega kot tekmovalnega delovanja v prihodnjem letu in v bodoče. Tako so na seji, ki je v klubskih prostorih „Dom športa" pod tribuno stadiona na Tratah, potekala pod vodstvom zastopnika Benjamina Krajnca, osrednjo pozornost namenili finančnim in kadrovskim zadevam, ter predvsem aktivnostim posameznih selekcij v klubu.

Mimogrede v ŠNK Radgona, v kar enajstih sekcijah - U-7 (letniki 2009 in mlajši), U-8 (letniki 2008), U-9 (letniki 2007), U-11 (letniki 2006 in 2005), U-13 (letniki 2004 in 2003), U-15 (letniki 2002 in 2001), U-17 (letniki 2000 in 1999) U-19 (letniki 1998 in 1997), prvo moštvo (člani)), veterani in dekleta – deluje okoli 130 fantov in deklet, kar so zavidanja vredni podatki. Zraven je še večje število trenerjev in tehničnega osebja, kjer pomembno vlogo igrajo tudi starši nogometašev, kar pomeni, da gre za pomemben športni kolektiv, ne le za Gornjo Radgono, temveč za celo občino in tudi širše, saj nekateri fantje in dekleta prihajajo iz sosednjih občin ali od drugod.
Vodstvo kluba je prepričano, da bo financiranje, od podpori lokalne skupnosti, gospodarskih subjektov in tudi posameznikov, tudi v bodoče realizirano v okviru pričakovanj in potreb. Zato je za pričakovati, da bodo tudi rezultati posameznih selekcij temu primerni, torej dobri. Zlasti je vodstvo ŠNK Radgona zadovoljno z mladinci in kadeti, ki po jesenskem delu prvenstva vodi na lestvicah in lahko pričakujemo uvrstitev obeh (povezanih) selekcij v 2. SNL. Podobno so prvi del prvenstva uspešno končale tudi druge selekcije, posebej veseli, da ni niti članska ekipa veliko zaostala in je na 4. mestu v I. MNL Murska Sobota, kar kljub vsemu daje upati, da bi se tudi Radgončani, skupaj s Slatino, Bogojino in Goričanko Rogaševci, vključili v boj za sam vrh lestvice in s tem napredovanje v 3. SNL – vzhod. Sicer pa, tačas zlasti mlajše selekcije nastopajo na različnih turnirjih doma in v tujini, kjer dosegajo dobre rezultate. Za pohvaliti pa so tudi mnogi starši, ki pomagajo pri prevozu in tudi plačilu kotizacije za nastope. Vsekakor pa so se na seji vodstva kluba zahvalili tudi ravnatelju OŠ Gornja Radgona, ki je z odprtimi rokami in pod ugodnimi pogoji, sprejel nogometaše na treninge v šolski telovadnici...
Seveda pa javnost še posebej zanimajo kadrovske novosti, kajti kot je znano se je zaradi očitnega komunikacijskega šuma in slabe kemije, med njim in igralci, že po zadnjem jesenskem krogu, ko je Radgona klonila proti Slatini, poslovil trener članske ekipe Franc Hauko. V tem času je klub dobil veliko ponudb trenerjev samih ali njihovih zastopnikov, med katerimi so bili tudi trenerji, ki so trenirali v I. SNL, a se je vodstvo kluba, kljub lobiranju s strani, odločilo za domačega trenerja, ki je nekako otrok ŠNK Radgona. Gre za Nenada Dolgova, ki je vrsto let igral za Radgono, vmes je kot trener s PRO licenco, vodil tudi Murino mladinsko šolo, bil pa je trener v še nekaterih klubih, nazadnje pa je bil trener selekcije U-9 pri ŠNK Radgona. In ker se je vodstvo kluba prepričalo, da ga podpirajo tudi igralci, so soglasno sprejeli odločitev, da bo Dolgov trener članske ekipe, prav tako pa bo tudi naprej vodil še „svoje otroke" iz selekcije U-9. Hkrati s Haukom je nepreklicno odstopil še en otrok radgonskega nogometa Vladimir Mauko, ki je bil trener mladinske in kadetske selekcije. Na njegovo mesto pa je vodstvo izbralo večini ljubiteljev nogometa znano nogometno, predvsem vratarsko, in pozneje trenersko ime, Slobodan Đurićki je prav tako kar nekaj časa bil trener v klubu. Gre za Slobodana Đurića, ki je v zadnjem času treniral mnoge pomurske klube, med drugim tudi soboško Muro. Asistent Slobodanu Đuriću bo še en domačin, nekoč znani nogometaš, sedaj pa trener Borut Uhan, vodstvo kluba pa je prepričano, da bodo izkušnje Đurića in novi prijemi Uhana, samo še dodatno dvigovali že tako uspešni selekciji.
Sicer pa se je vodstvo kluba dotaknilo še nekaterih, za klub aktualnih tem, med temi tudi 70-letnice, katero bo ŠNK Radgona obeležil v letu 2016. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov, vrhunec pa bo posebna svečana akademija...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Nenad Dolgov novi trener članskega moštva