Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Člani KMN Bulls iz Apaške doline skupaj že desetletja

 

Povezuje jih mali nogomet in druženje

KMN BullsGotovo je mali nogomet, bodisi na travi, na asfaltu ali v dvorani, na skrajnjem severovzhodu države, zelo priljubljen. Igrajo ga že mladi, odrasli in tudi veterani, nekateri bolj resno in „profesionalno", v različnih ligah in na turnirjih, mnogi pa predvsem ljubiteljsko in iz lastnega zadovoljstva. Med takšne ljudi, ki jih povezuje mali nogomet in druženje, sodijo člani KMN Bulls iz Apaške doline, ki domuje v Črncih pri Apačah. In čeprav jim je poglavitno druženje in rekreacija, sodi ekipa Bulls tudi na tekmovalnem področju, med najuspešnejše, ne le na radgonskem območju, temveč tudi v Pomurju. To so Apačani potrdili tudi v sezoni 2018/19, ki se je pravkar iztekla, saj so se „sprehodili" skozi Ravensko malonogometno ligo za veterane. V 22 tekmah je KMN Bulls dosegel kar 21 zmag (najvišjo kar 25:0 proti Večeslavcem ter 16:0 proti Boračevi), le eno tekmo so remizirali (proti KMN Tropovci-Tišina), zadnjega poraza pa se sploh ne spomnijo več. V sezoni je ekipa Bulls dosegla 134 zadetkov, prejela pa le 33. Poleg naslova prvaka pa imajo v svojih vrstah tudi najboljšega strelca, in sicer je to najmlajši igralec njihove ekipe, nekdanji prvoligaški nogometaš, 40-letni Robert Petrovič, ki je v sezoni dosegel kar 43 zadetkov.

Ob zaključku sezone so člani KMN Bulls, ob svojem igrišču pri črnskem gradu pripravili posebno srečanje, kjer so se, podobno kot celo leto, še enkrat družili in poveselili. Zraven so povabili tudi nekatere simpatizerje, navijače, sponzorje, ter seveda tudi žene in partnerke, ki so pogosto same doma, ko potekajo treningi in tekme. Ob bogato obloženih mizah, kjer ni manjkalo jedi z ražnja (odojek) in žara ter vsega kar sodi zraven, in seveda vrhunske Stayerjeve kapljice – penin in tihih vin, seveda tudi drugih dobrot. Zraven je bil tudi apaški župan, dr. Andrej Steyer, ki je fantom čestital za nov vrhunski dosežek, še posebej za dobro organiziranost, kjer je tudi sam zelo aktiven.
Med prijetnim druženjem, kjer so prisotni v spremstvu harmonikarja Naca Sobočana, kakšno zapeli, smo izvedeli marsikaj zanimivega o nastanku in zgodovini KMN Bulls. Klub je, na pobudo podjetnika Franca Šibrata, bil ustanovljen v letu osamosvojitve, torej 1991, ko je začel z nastopanjem v članskih občinskih in nato medobčinskih ligah Gornje Radgone. V vseh ligah, kjer so nastopali so vsaj enkrat bili prvaki, tako da so vedno napredovali. Vmes so bili dvakrat tudi pomurski prvaki, kar je v tako močni konkurenci bil izjemen uspeh. Od sezone 2014/15, ko je večina igralcev prišla med veterane, so se vključili v Ravensko pomursko ligo, kjer nastopajo ekipe iz Prekmurja, Prlekije in radgonskega dela Slovenskih goric. Tam so enkrat bili četrti, trikrat drugi in sedaj v peti sezoni so se suvereno povzpeli na sam vrh. „Vsi, ki smo trenutno v ekipi smo skupaj najmanj 20 let, nekateri pa so zraven že od ustanovitve. Smo prava klapa in tukaj rezultati ne morejo izostati. Vsi smo sicer tudi že zreli, kajti najmlajši je 40-letni Robert Petrovič, nekateri pa so tudi nad 60", nam je povedal vodja ekipe Renato Hvalec, ki je dodal tudi zanimivost, na kakšen način imajo vzdrževanje lepega igrišča. Gospodar je namreč Albin Tropenauer, ki odlično skrbi za vse potrebno. Igralci pa, ko hodijo na treninge ter tekme, v posebni „šparovček" vržejo kakšen kovanec in ob koncu sezone ga odprejo ter Albina nagradijo.
V letošnji sezoni so; Branko Konrad, Primož Rakovec, Aleš Veinhandl, Fredi Senekovič, Robert Petrovič, Ivo Lehko, Albert Trost, Emil Hozjan, Srečko Cipot, Nac Sobočan, Renato Hvalec, Marjan Šemerl, Danilo Steyer, Jože Šalamun, Georg Hagler, Darjan Slavic, Janko Štrakl, Fredi Maruško, Borut Uhan, Bojan Sobočan, Drago Sobočan, Peter Tropenauer in Bruno Kralj. Trener ekipe je Albert Trost, vodja Renato Hvalec, predsednik pa Bojan Kajdič.
Končna lestvica za sezono 2018/19: 1. Bulls 64, 2. Kupšinci 55, 3. Černelavci 48, 4. Krog 97 40, 5. Petanjci 34, 6. Tropovci – Tišina 26, 7. Polana 25, 8. Večeslavci 25, 9. Mister Baby 25, 10. Gradišče 22, 11. Boračeva 12, 12. Krajina 11.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Člani KMN Bulls iz Apaške doline skupaj že desetletja