Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Člani KMN Bulls iz Apaške doline skupaj že desetletja

 

Povezuje jih mali nogomet in druženje

KMN BullsGotovo je mali nogomet, bodisi na travi, na asfaltu ali v dvorani, na skrajnjem severovzhodu države, zelo priljubljen. Igrajo ga že mladi, odrasli in tudi veterani, nekateri bolj resno in „profesionalno", v različnih ligah in na turnirjih, mnogi pa predvsem ljubiteljsko in iz lastnega zadovoljstva. Med takšne ljudi, ki jih povezuje mali nogomet in druženje, sodijo člani KMN Bulls iz Apaške doline, ki domuje v Črncih pri Apačah. In čeprav jim je poglavitno druženje in rekreacija, sodi ekipa Bulls tudi na tekmovalnem področju, med najuspešnejše, ne le na radgonskem območju, temveč tudi v Pomurju. To so Apačani potrdili tudi v sezoni 2018/19, ki se je pravkar iztekla, saj so se „sprehodili" skozi Ravensko malonogometno ligo za veterane. V 22 tekmah je KMN Bulls dosegel kar 21 zmag (najvišjo kar 25:0 proti Večeslavcem ter 16:0 proti Boračevi), le eno tekmo so remizirali (proti KMN Tropovci-Tišina), zadnjega poraza pa se sploh ne spomnijo več. V sezoni je ekipa Bulls dosegla 134 zadetkov, prejela pa le 33. Poleg naslova prvaka pa imajo v svojih vrstah tudi najboljšega strelca, in sicer je to najmlajši igralec njihove ekipe, nekdanji prvoligaški nogometaš, 40-letni Robert Petrovič, ki je v sezoni dosegel kar 43 zadetkov.

Ob zaključku sezone so člani KMN Bulls, ob svojem igrišču pri črnskem gradu pripravili posebno srečanje, kjer so se, podobno kot celo leto, še enkrat družili in poveselili. Zraven so povabili tudi nekatere simpatizerje, navijače, sponzorje, ter seveda tudi žene in partnerke, ki so pogosto same doma, ko potekajo treningi in tekme. Ob bogato obloženih mizah, kjer ni manjkalo jedi z ražnja (odojek) in žara ter vsega kar sodi zraven, in seveda vrhunske Stayerjeve kapljice – penin in tihih vin, seveda tudi drugih dobrot. Zraven je bil tudi apaški župan, dr. Andrej Steyer, ki je fantom čestital za nov vrhunski dosežek, še posebej za dobro organiziranost, kjer je tudi sam zelo aktiven.
Med prijetnim druženjem, kjer so prisotni v spremstvu harmonikarja Naca Sobočana, kakšno zapeli, smo izvedeli marsikaj zanimivega o nastanku in zgodovini KMN Bulls. Klub je, na pobudo podjetnika Franca Šibrata, bil ustanovljen v letu osamosvojitve, torej 1991, ko je začel z nastopanjem v članskih občinskih in nato medobčinskih ligah Gornje Radgone. V vseh ligah, kjer so nastopali so vsaj enkrat bili prvaki, tako da so vedno napredovali. Vmes so bili dvakrat tudi pomurski prvaki, kar je v tako močni konkurenci bil izjemen uspeh. Od sezone 2014/15, ko je večina igralcev prišla med veterane, so se vključili v Ravensko pomursko ligo, kjer nastopajo ekipe iz Prekmurja, Prlekije in radgonskega dela Slovenskih goric. Tam so enkrat bili četrti, trikrat drugi in sedaj v peti sezoni so se suvereno povzpeli na sam vrh. „Vsi, ki smo trenutno v ekipi smo skupaj najmanj 20 let, nekateri pa so zraven že od ustanovitve. Smo prava klapa in tukaj rezultati ne morejo izostati. Vsi smo sicer tudi že zreli, kajti najmlajši je 40-letni Robert Petrovič, nekateri pa so tudi nad 60", nam je povedal vodja ekipe Renato Hvalec, ki je dodal tudi zanimivost, na kakšen način imajo vzdrževanje lepega igrišča. Gospodar je namreč Albin Tropenauer, ki odlično skrbi za vse potrebno. Igralci pa, ko hodijo na treninge ter tekme, v posebni „šparovček" vržejo kakšen kovanec in ob koncu sezone ga odprejo ter Albina nagradijo.
V letošnji sezoni so; Branko Konrad, Primož Rakovec, Aleš Veinhandl, Fredi Senekovič, Robert Petrovič, Ivo Lehko, Albert Trost, Emil Hozjan, Srečko Cipot, Nac Sobočan, Renato Hvalec, Marjan Šemerl, Danilo Steyer, Jože Šalamun, Georg Hagler, Darjan Slavic, Janko Štrakl, Fredi Maruško, Borut Uhan, Bojan Sobočan, Drago Sobočan, Peter Tropenauer in Bruno Kralj. Trener ekipe je Albert Trost, vodja Renato Hvalec, predsednik pa Bojan Kajdič.
Končna lestvica za sezono 2018/19: 1. Bulls 64, 2. Kupšinci 55, 3. Černelavci 48, 4. Krog 97 40, 5. Petanjci 34, 6. Tropovci – Tišina 26, 7. Polana 25, 8. Večeslavci 25, 9. Mister Baby 25, 10. Gradišče 22, 11. Boračeva 12, 12. Krajina 11.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Nogomet Člani KMN Bulls iz Apaške doline skupaj že desetletja