Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mlinarja Stanislav in Zefika kot pred 60 leti

 

Biserno poroko sta obhajala Zefika in Stanislav Žnidarič iz Precetincev v Prlekiji

Biserna porokaV krogu najbližjih, predvsem svojcev, prijateljev in sosedov, sta visok skupni jubilej, 60 – letnico poroke obhajala, danes 85 – letna Zefika in Stanislav Žnidarič iz Precetincev v občini Križevci pri Ljutomeru.

Prijazna in še danes zelo dejavna bisernoporočenca, oba sta rojena leta 1927, sta sicer zelo dobro znana v Prlekiji in tudi širše na severovzhodu države, saj že skoraj šest desetletij vodita eden izmed redkih mlinov na reki Ščavnici. In čeprav je slednjega prevzel zet oz. njegova družina, sta Zefika in zlasti Stanislav še vedno dejavna tudi pri mlinskem kolesu.

Na gostiji, ki je ob visokem jubileju potekala v znanem gostišču Zorko v Križevcih pri Ljutomeru, smo med drugim izvedeli, da sta Stanislav in Zefika prvič pred oltar stopila davnega 17. februarja 1952, in tudi takrat v Križevcih pri Ljutomeru. Od takrat pa živita v slogi in razumevanju, kar je tudi pogoj za dolgo, skupno življenje. Stanislav je bil rojen v Grabah v bližini Križevcev, kamor je tudi obiskoval osnovno šolo. Že po šoli je delal na majhni kmetiji, pozneje se je zaposlil v domači opekarni v Borecih. Kot sedemnajstletnega fanta so leta 1944 mobilizirali v nemško vojsko ter ga poslali na rusko fronto. Tam ga je leta 1945 v levo nogo zadela krogla, tako da se je 14 dni vozil z živinskim vagonom iz Slovaške v Nemčijo, kjer je po 16 dneh komaj prišel do zdravnika in do bolnišnice v Regensburgu. Nekaj kilometrov stran, v Logarovcih je istega leta 1927, še nekoliko prej, prav na novo leto, bila rojena njegovo poznejša dolgoletna življenjska sopotnica Zefika. Tudi ona je že kot najstnica delala na kmetiji, po poroki leta 1952 pa je poleg vodenja gospodinjstva, in dela na kmetiji, pomagala tudi v mlinu.

Stanislav je namreč po vrnitvi iz Nemčije bil zaposlen v različnih podjetjih, zlasti pri mlinarjih. In ker je bil talentiran, ob tem je vzljubil poklic mlinarja, se je odločil za samostojno podjetniško pot in je kmalu po poroki že postal mlinarski obrtnik. Po kar 55 letih vodenja mlina se je uradno upokojil in mlin prepustil zetu. Sam pa je tudi danes dejaven, ne le v mlinu temveč tudi v različnih društvih, predvsem lovskem. Zefiki in Stanislavu sta se v zakonu rodili dve hčerki, Anica in Dragica, ki sta si ustvarili družini. Imata tudi pet vnukov in štiri pravnuke, prav slednji pa so jima v posebno veselje in zadovoljstvo, v jeseni sicer izjemno plodnega življenja.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Mlinarja Stanislav in Zefika kot pred 60 leti