Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tri poroke, trije župniki

 

Diamantno poroko - 60.letnico skupnega življenja sta obhajala Jožefa in Mirko Gumilar

Diamantna porokaPred dnevi, 17. oktobra je minilo natanko šest desetletij odkar sta si v tišinski farni cerkvi Marijinega rojstva večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa Žemljič in Mirko Gumilar s Petanjcev. In nekaj dni pozneje so v družbi najbližjih svojcev, prijateljev in znancev, v isti cerkvi obeležili visok skupni življenjski jubilej – 60. letnico zakona ali kot rečejo diamantno poroko. Mladost, pa tudi prva skupna leta, jima niso bila postlana z rožicami, saj sta oba odraščala v pomanjkanju in revščini.

Mirko se je 7.7.1930  rodil kot najmlajši, peti otrok na za takratne razmere srednje veliki kmetiji na Spodnjih Petanjcih; žena Jožefa, rojena 5.10.1927 in jo še vedno po domače kličejo Pepika, pa je že kot nebogljeno dekletce, ki je odraščala na Srednjih Petanjcih, okusila bridkosti življenja v času svetovne gospodarske krize. Oče je odšel s trebuhom za kruhom v Ameriko (Argentino), ko se mu hčerka še niti rodila ni in se njuni življenjski poti nista nikoli srečali; pa tudi mamo, ki je odšla za očetom, ko je bilo današnji slavljenki vsega 15 mesecev, ni nikoli prav poznala. Starša, ki sta se nameravala po nekaj letih tujine vrniti in skupaj zaživeti novo življenje, sta za vedno ostala v tujini: mama je po štirih letih v tujini zbolela in umrla; oče si je tam z zdomko iz Nemčavcev ustvaril novo družino. Slavljenka ima čez lužo dva polbrata in eno polsestro, s katerimi je pred leti navezala stike. Čeprav se ne poznajo in ne govorijo istega jezika, si dopisujejo.

Jožefa je odraščala na zelo mali kmetiji pri po maminih starih starših in zaradi spleta nesrečnih okoliščin staršev v okolici in doma okusila veliko grenkobe v srcu in duši. Čeprav so zlasti Jožefini najbližji nasprotovali njuni zvezi, je bila ljubezen med njima močnejša oz. kot bi zapisal pravljičar, je dobro zmagalo nad slabim. Štiri leta sta na eni od petanjskih domačij živela kod podnajemnika, ko sta s skupnimi prihranki kupila parcelo na naslovu Petanjci 116/C, pa sta začela graditi hišo. V njej živita še danes. Sad njune velike ljubezni je hčerka Marjeta, ki sta jo povila leta 1948. Leta 1953 se je družina povečala še za sina Slavka. Mirko se je v polnilnici slatine v Radencih zaposlil že kot 15-letnik, Jožefa je v isti družbi leta 1982 dočakala upokojitev. Vmes je bil Mirko za nekaj let zaposlen tudi v Mariboru, najdlje – 23 let, pa je bil poklicni voznik pri transportni Avtoradgoni, kjer se je leta 1986 tudi upokojil.

Čas je mineval in prinašal spremembe. Tudi v družini. Hčerka se je omožila v Veržej, sin v Boračevo, kjer sta si ustvarila družini. Slavljenca sta vesela obiskov treh vnukinj – Ksenije, Anite in Slavke, ter vnuka Daria; še bolj pa petih pravnukov: Tilna, Gašperja, Julije, Valentine in Luke Valentina. Kljub številnim obveznostim sta današnja jubilanta v najaktivnejšem delu življenja našla prosti čas tudi zase: Mirko je dolgoletni gasilec, saj je v njihove vrste vstopil že leta 1955. Je tudi velik ljubitelj dirk konj kasačev – nenazadnje je uspešen kasač tudi njegov zet, ter tudi zaradi poklicne predanosti tudi dirk motorjev in avtomobilov. Jožefa je v mlajših letih prepevala v številnih pevskih zborih, bila je vešča tudi v številnih ročnih delih, zlasti pri šivanju gobelinov. Še vedno pa skrbi za zelenjavni vrt in vzorno urejeno okolico, kjer se na vsakem koraku bohoti nešteto različnih rož.  Mirku pa je kajpak zaupana košnja zelenic okrog hiše. Kot zanimivost povejmo še, da Mirko še vedno rad sede za volan in opravi vse potrebne vožnje po Pomurju. Do leta 2015 ima tudi podaljšano vozniško dovoljenje. Kot se spominja, je samo za potrebe službe opravil poltretji milijon kilometrov, s pretežnim prevozom radenske slatine tako rekoč v vse konce in kraje nekdanje SFRJ.

To je sicer Jožefina in Mirkova že tretja poroka. Prvo, pred 60 leti, ju je na skupno pot popeljal tišinski župnik Franc Gregor, ki je bil zanimivo prisoten tudi pri njuni drugi, zlati poroki v cerkvi leta 2003, ki jo je potrdil Ivan Kranjec; tretjo, tokratno diamantno poroko pa je opravil sedanji  župnik na Tišini Boštjan Čeh. In po svečani maši so se vsi prisotni izpred tišinske cerkev zapeljali do priljubljenega gostišča „Mencigar" na Krajini, kjer so ji domači gostinci razvajali z mnogimi dobrotami..., do naslednje, platinaste poroke, čez deset let!

Kdaj praznujemo obletnice poroke?

Čeprav imajo tisti, ki se ljubijo in so uspešni v zakonu, razloge za praznovanje vsak dan, se je nekako ustalila praksa, da se praznujejo srebrna, zlata, diamanta... poroka. Je pa zanimivo, da ponekod praznujejo veliko več, saj se praktično ob vsaki obletnici, lahko poročijo znova in znova. In zanimivo, večina obletnic ima tudi svoja imena, kot so: 1. obletnica: bombažna poroka; 2. obletnica: usnjena poroka; 3. obletnica: peščena poroka; 4. obletnica: voščena poroka; 5. obletnica: lesena poroka; 6. obletnica: ciprova poroka; 7. obletnica: volnena poroka; 8. obletnica:makova poroka; 9. obletnica: lončena poroka; 10. obletnica: kositrna poroka; 11. obletnica: koralna poroka; 12. obletnica: svilena poroka; 13. obletnica: šmarnična poroka; 14. obletnica: svinčena poroka; 15. obletnica: kristalna poroka; 20. obletnica: porcelanasta poroka; 25. obletnica: srebrna poroka; 30.obletnica: srebrno-rubinasta poroka; 35. obletnica rubinasta poroka; 40. obletnica: smaragdna poroka; 45. obletnica: pozlačena poroka; 50. obletnica: zlata poroka; 55. obletnica: biserna poroka 60. obletnica: diamantna poroka; 70. obletnica: platinasta poroka; 75. obletnica: alabastrna poroka; 80. obletnica: hrastova poroka...

Avtentičnost imen in oznak praznovanj je neuradna, ker so viri zelo različni - pa saj - ali je pomembno, kdo se je tega spomnil in zakaj? Pomembno je, da se imamo naslednjih petdeset (in več) let v dvoje lepo...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Tri poroke, trije župniki