Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

S trgatvijo žametne črnine so začeli praznovanje

 

Kvintet Završki fantje obeležuje drugo leto 30-letnico

Završki fantjeGotovo je, da sodi vokalni kvintet Završki fantje iz Lenarta med tiste glasbene in sploh kulturne skupine, brez katerih bi kulturna dogajanja v Slovenskih goricah in tudi širše po severovzhodu države, bila pusta in manj zanimiva. Tako pa glasbena skupina, ki je bila ustanovljena jeseni leta 1984, kar pomeni, da bo prihodnje leto obeležila tudi lep okrogel jubilej, dejansko popestri vsak takšen in drugačen kulturni in podoben dogodek, zasebne prireditve in zabave, gostije, birme, srečanja ipd. Ravno zaradi tega niti ne preseneča, da so Završki fantje imeli v minulih devetindvajsetih letih nad 1500 koncertov in drugih nastopov doma in v tujini, in poleg izdaje petih kaset oz. zgoščenk in dveh DVD, so posebej ponosni ravno na takšno število nastopov. Kako tudi ne, ko pa je očitno, da povprečno letno nastopajo okoli 50 krat.

Gre sicer za kvintet, katerega člani od vsega začetka, za nastope in zgoščenke vadijo v glasbeni sobi doma pri enem izmed članov, in sicer Jožetu Golobu. V vseh teh letih od nastanka se je zasedba kvinteta večkrat spremenila, današnji (neprekinjeno 13 let)člani kvinteta pa so: Jože Golob, 1. tenor; Darko Škerget, 2. tenor; Branko Šober, 1. bas; David Ornik, 2. bas; Janez Perko, 2. bas, umetniški vodja vokalnega kvinteta Zvrški fantje pa je Darko Škerget, sicer profesor glasbe. Prvi trije so z lenarškega konca, Perko (Gornja Radgona) in Ornik (Lešane) pa sta z radgonskega območja. Ansambel je bil ustanovljen na pobudo Jožeta Goloba, ki v ansamblu nastopa vse do danes. Ustanovna člana sta v ansamblu še Darko Škerget in Janez Perko. Program kvinteta izjemno pester. Obsega številne slovenske ljudske in narodne pesmi, narodne pesmi drugih narodov ter umetniške pesmi domačih in tujih skladateljev. Posebej zanimivo je, da fantje poleg slovenščine, pojejo tudi v številnih tujih jezikih, kar je še posebej dobrodošlo na različnih gostovanjih in koncertih v tujini, katerih je tudi zelo veliko. Kljub vsemu pa je petje v slovenskem jeziku v ospredju tudi na nastopih v tujini. Njihovo ubrano petje so ljubitelji petja poslušali v domovini Sloveniji, po Evropi (Hrvaška, Srbija, Makedonija, Avstrija, Nemčija, Madžarska, Liechenstein...), v Kanadi, ZDA in v Avstraliji.

»Lahko povem, da smo imeli številne nastope in koncerte širom po Sloveniji in marsikje v tujini. Kot rečeno jih je v teh letih bilo preko 1500, na kar smo zelo ponosni. Poleg nastopov po Sloveniji pa smo tako večkrat gostovali v Nemčiji, Avstriji, Liechensteinu, po bivši Jugoslaviji in še kje. Večkrat smo snemali za RTV Ljubljana in Radio Maribor, za njihove potrebe v raznih oddajah, ter tudi na različnih lokalnih radijskih postajah. Redno se udeležujemo tudi občinskih in  regijskih revij pevskih zborov in vokalnih skupin. Vsekakor pa ne smem pozabiti, da med pomembnejša gostovanja sodita tudi dve turneji izven Evrope. Prva je bila že leta 1998, in sicer pri naših izseljencih v Kanadi, druga pa januarja 2000 po New South Welsu v Avstraliji. Obe omenjeni turneji sta nam ostali v zelo lepem spominu«, nam je povedal umetniški vodja Završkih fantov Darko Škerget.

...v ospredju ohranjanje slovenske ljudske pesmi...

Tako vodja, kot vsi ostali fantje kvinteta pa so še posebej ponosni na pet lastnih zgoščenk in dva DVD, na katerih so zbrane predvsem slovenske narodne in umetniške pesmi, potem božične in novoletne pesmi, narodno-zabavne skladbe ob spremljavi instrumentalnega tria. Zraven pa je tudi drugi klasični repertoar. Mimogrede so se Završki fantje večkrat udeležili tudi različnih festivalov, kjer so posegli tudi po najvišjih priznanjih in nagradah. Za svoje številne uspehe doma in v tujini, ter za dolgoletno delovanje na kulturnem področju je vokalni kvintet Završki fantje, prejel še mnoga druga priznanja, med drugimi tudi (leta 2001) visoko občinsko priznanje - srebrni grb občine Lenart. In slednjih bo gotovo še več tudi v prihodnje, saj so „Završki fantje", kot vino – Starejši so, boljši so!

...ob začetku praznovanja in 66. rojstnem dnevu Jožeta Goloba, so slovesno potrgali grozdje s potomke trte z mariborskega Lenta...

In sedaj so že začeli z obeleževanjem 30.letnice obstoja in uspešnega delovanja. V vinogradu ustanovnega člana skupine Jožeta Goloba v Andrencih pri Cerkvenjaku, so namreč prav na njegov 66. rojstni dan potrgali grozdje s 13 let stare trte, potomke žametne črnine z mariborskega Lenta, katero Jože vzdržuje in neguje vse od leta 2000. Ob tem so poskusili kaj je omenjena trta pridelala leta 2011. Seveda so opravili tudi tradicionalne vaje. Vmes nam je umetniški vodja ansambla Darko Škerget povedal, da so vse njihove nadaljnje aktivnosti, vse do konca leta 2014 povezane s proslavo lepega jubileja. Osrednji koncert, na katerega bodo povabili tudi druge skupine, ansamble in pevce, bo aprila 2014 v Lenartu, nekaj jubilejnih koncertov pa bo tudi po drugih občinah Slovenskih goric. Ob jubileju bodo v Lenartu med drugim postavili tudi razstavo na kateri želijo predstaviti svojih prvih 30 let. Izdali bodo tudi 6. zgoščenko – CD, ter tudi svojo posebno pesmarico, katero je priredil umetniški vodja Škerget.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice S trgatvijo žametne črnine so začeli praznovanje