Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nič se ne zgodi brez radgonskih godbenikov!

 

Pihalni orkester Gornja Radgona obeležil visok jubilej, 90. obletnico uspešnega delovanja

Jubilej godbenikovKar nekaj koncertov in drugih dogodkov se je v minulih tednih zvrstilo v povezavi s praznovanjem visokega jubileja, 90. obletnice obstoja in uspešnega delovanja, Kulturnega društva Pihalni orkester Gornja Radgona. In ob tej priložnosti jim je med drugim, radgonski župan Anton Kampuš, izročil visoko občinsko priznanje. Slednje za vse nekdanje, še živeče in pokojne glasbenike, dirigente, neaktivne in aktivne člane, častne člane orkestra in navsezadnje za starše, ki svoje otroke vozijo na vaje in nastope ter žene, ki skrbijo, da so uniforme članov vedno urejene in pripravljene, pomeni dejansko veliko priznanje.

Pomeni zahvalo hkrati pa tudi motivacijo za nadaljnje delo, predvsem pa znak, da je nekdo opazil njihovo odlično in dolgotrajno delo, saj se le redko kaj zgodi na širšem radgonskem območju, da ne bi bili zraven tudi radgonski godbeniki. Seveda fantje in dekleta iz KD Pihalni orkester Gornja Radgona nastopajo tudi izven Pomurja, ter tudi izven Slovenije, zlasti v sosednji Avstriji, kjer še posebej dobro sodelujejo s stanovskimi kolegi iz Bad Radkersburga.

Po razpoložljivih zapisih, je godba prvič nastopila v daljnem letu 1911, ko se je Radgona preimenovala v trg. In tako je v takratnem časopisu, godba tudi prvič omenjena. V letu 1920 se je godba zopet pojavila na različnih nastopih, pomembnih dogodkih, iz tega obdobja pa obstojajo tudi prve fotografije. Prav preko zapisov in fotografij pa je potrjeno, da je radgonska godba uradno zaživela davnega leta 1923. Ta je tudi predhodnica godbi, katero je leta 1950, takratni učitelj na Glasbeni šoli Gornja Radgona, Franjo Irgolič ustanovil, kot pihalni orkester pod okriljem Glasbene šole Gornja Radgona. Leta 1998 je takratni predsednik orkestra Franjo Hojs izpeljal postopek vpisa v poslovni register Slovenije kot Kulturno društvo pihalni orkester Gornja Radgona. To leto je bilo vpisano 40 aktivnih članov. Franjo Irgolič je vlogo dirigenta in vodje opravljal do svoje upokojitve 1987. Leta 1987 in 1988 je organizacijo in vodenje opravljal takratni predsednik Franjo Hojs. Leta 1989 je dirigentsko nalogo prevzel takratni učitelj saksofona Branko Kuhar in opravljal to funkcijo eno šolsko leto. Potem je prevzel mesto dirigenta Slavko Ahlin, učitelj nauka o glasbi in harmonike, ki je to vlogo opravljal 17 let.
Od januarja leta 2006 naprej, vlogo dirigenta opravlja akademski glasbenik - solo fagotist Rudi Vulc, ki je tudi glavni mentor orkestra. Mentorica za: flavte je Melita Vulc, mentor za klarinet in saksofon pa Franek Radolič. Leta 2004 je funkcijo predsednika KD Pihalni orkester Gornja Radgona, prevzel Milan Klemenčič, ml., leta 2013 pa je funkcijo predsednika prevzel Andrej Subašič.

KD Pihalni orkester Gornja Radgona se razvija sprotno z zmožnostmi in potrebami danega časa. Orkester se redno udeležuje revij in tekmovanj pihalnih orkestrov, doma in v tujini. Sodeluje v kulturnih prireditvah v občini in izven nje. Intenzivnejše sodeluje s sosednjim PO Bad Radkersburgom se je na njihovo pobudo pričelo leta 2006, ko je PO GR izvedel prvi promenadni koncert v Bad Radkersburgu. Poleg teh že tradicionalnih promenadnih koncertov se je sodelovanje poglobilo in rezultat skupnega in aktivnega dela je ta skupni koncert. Želja obeh orkestrov je nadaljnje intenzivno sodelovanje.
Kakorkoli že, gotovo je, da Pihalni orkester Gornja Radgona sodi med najpomembnejše in tudi najuspešnejše kulturne skupine na radgonskem območju in tudi širše. Hkrati sodijo radgonski godbeniki tudi med skupine z najdaljšo tradicijo izvajanja bogatega kulturnega poslanstva. S svojimi nastopi so tako obogatili marsikatero prireditev, udeleževali pa so se tudi številnih srečanj in tekmovanj, kjer so dosegali tudi številne tekmovalne uspehe, čeprav jim je v ospredju igranje za lastno dušo in srce ter zabava ljudi. Orkester se je sicer ohranil predvsem po zaslugi Glasbene šole Gornja Radgona, ki v vsem obdobju izobražuje mladi kader, kateri se vključuje v vrste Pihalnega orkestra, v katerem je povprečno 40 članov. Slednji se je v zadnjih letih pridružila še ena „kovnica" mladih kadrov, ZGŠ Maestro. Pred nekaj leti so radgonski godbeniki dobili tudi lastne prostore za vadbo in hrambo instrumentov, s čimer se je izpolnila dolgoletna želja mnogih, ki so bili in so še člani godbe. Spomniti kaže, da je vodstvo Pihalnega orkestra že na začetku tega stoletja kupilo opuščeno skladišče Mecatorja ob železniški postaji v Gornji Radgoni. In že malo pozneje so se pričele aktivnosti na generalni rekonstrukciji in preurejanju prostorov, nekaj s prostovoljnim udarniškim delom članov godbe, ostalo pa s pomočjo gradbincev in obrtnikov...

Danes radgonsko godbo sestavljajo: Sandi Fleisinger, bariton; Bogdan Hafner, predvodnik; Janez Hojs, tuba B; Staš Irgolič, klarinet, Marjan Irgolič, Alt saksofon; Tjaša Tjaša, flavta; Milan Klemenčič, Klarinet, saksofon; Jernej Kolbl, trobenta; Luša Maučec, sakasofon; Tjaša Mlinarič, klarinet; Miran Peterka, klarinet; Urban Pfeinler, rog; Črtomir Poštrak, Tuba Es; Franek Radolič,  saksofon; Slavko Rauter, činele; Boštjan Rauter, tolkala; Gregor Rous, saksofon; Sabina Rožman, saksofon; Matjaž Rožman, klarinet; Andrej Subašič, činele; Urška Subašič, flavta; Werner Somer; Janko Šantavec, trobenta; Tjan Šoštarič, bobenček; Špela Štrakl, flavta; Zala Tirš, flavta; Petra Volf, klarinet; Andrej Vreča, Veliki boben, harmonika; Rudi Vulc, dirigent;  Melita Vulc, Flavta/pikolo; Ivan Wolf, Tenor/bariton; Sara Zec, flavta, in Damjan Zrnec, tolkala.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Nič se ne zgodi brez radgonskih godbenikov!