Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Pet hčera, pet prič na zlati poroki staršev!

 

Alojzija in Janez sta vse življenje posvetila kmetovanju in družini

Zlatoporočenca KolerV vasici Drvanja nad Benediktom v Slovenskih Goricah, ki premore blizu 200 duš, je bilo sila veselo, saj sta v družbi najbližjih svojcev, prijateljev in sosedov, zlato poroko obhajala domačina Alojzija in Janez Koler. Z dvorišča njihove kmetije sta se z »bagerlom«, katerega so vlekli konji konjerejca Kolmana iz Sv. Ane v Slovenskih Goricah, popeljala k obredom zlate poroke, ki je potekala v središču občine Benedikt. V kulturnem domu je zlatoporočni obred opravil župan Milan Gumzer, cerkvenega pa v cerkvi sv. Benedikta, domači župnik Marjan Rola. Priče pri zlatoporočnem obredu so bile vse njune hčerke: Milena, Vera, Marjeta, Marija in Irena.

...zapel jima je tudi Stane Vidmar, z domačimi Klapovühi...

Oba zakonca sta se rodila v vojnem letu 1942, Alojzija v družini Berič v Trotkovi, Janez pa na Drvanji 5, kjer je po starših podedoval posest, ki je pred nacionalizacijo obsegala 20 hektarjev. Zakonca sta vse svoje življenje posvetila kmetovanju, kjer so pri hiši redili govejo živino in prašiče, za potrebe obdelovanja polj in prevoze pa tudi konje. Z njimi pa se je družina z bagerlom zapeljala v bližnji Lenart in oddaljeni Maribor. Kot se je pošalil Janez, je bil to njihov taksi. Konje so zamenjali traktorji, ki so danes spremenili način življenja na kmetih. Bila sta vseskozi napredna kmeta. Sodelovala sta tudi s Kmetijsko zadrugo Lenart, kjer je bil Janez vključen v organe zadruge. Vesela sta, da si je hčerka Irena z Boštjanom doma ustvarila družino in nadaljujeta s kmetovanjem.

...hčerke so jima povile že 14 vnukov, imata pa tudi eno pravnukinjo...

Veliko veselja so jima v hišo prinesli otroci, saj so se jima rodile same hčerke: Milena, Vera, Marjeta, Marija in Irena, ki so ju razveselile s 14 vnuki in že eno pravnukinjo. Hčerke z družinami se rade vračajo v njihovo hišo, po potrebi pa tudi kaj pomagajo. Da ju imajo njuni otroci radi, se je pokazalo tudi v tem, da so ju ob praznovanju presenetili s prevozom k poroki z bagrlom, ter bogatim kulturnim programom, ki so ga pripravile hčerke z njihovimi otroci na slavju v Gostišču Pri Antonu v Cerkvenjaku. Presenetili so ju tudi z domačo glasbeno skupino Klapovühi in pevcem Stanetom Vidmarom. Kot sta nam povedala, ju je skrb njunih otrok ganila vse do solz. Srečna sta ker se imajo otroci radi in da radi obiščejo njun dom. Ko smo ju vprašali kaj ju je vezalo v zakonu sta dejala: »To je bilo delo in zaupanje eden v drugega«.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
+1 #1 tončka gornik 19:55 17-05-2015
Ja bilo je lepo ,ko ljudje jokamo od sreče.Vsa čast vsem ,ki so sodelovali pri organizaciji praznovanja.Kot sta sama povedala ;pred 50 leti ni bilo tako lepo na poroki kot sedaj.Torej se splača nositi vse križe življenja in nekoč ugoroviš da je vredno živeti in se razdajati za svojo in srečo ljudi ki te obkrožajo!ALOJZ IJA IN JANEZ še na mnoga zdrava in z ljubeznijo okronana leta!!!
Citat
 
Nahajate se: MKR Obletnice Pet hčera, pet prič na zlati poroki staršev!