Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Namesto kotla za žganjekuho, prijetno srečanje s sorodniki

 

Kako so svojci presenetili in razveselili Vinka Cugmasa, ki je praznoval 60. življenjski jubilej?

Srečanje CugmasovihVinko Cugmas iz okolice Slovenskih Konjic si bo gotovo dobro zapomnil praznovanje 60. rojstnega dneva, ki ga je obeležil v teh vročih poletnih dneh. Pripravili so mu namreč veliko presenečenje in ga še posebej razveselili, čeprav o čem takšnem niti sanjal ni. Hčerki in žena so namreč poskrbele, da je na praznovanju Vinkovega okroglega življenjskega jubileja, prišlo do srečanja bratrancev rodbine Grajskih in Baronovih iz Suhadola pri Oplotnici pod Pohorjem. Od 68 še živečih (še sedem jih je umrlo op.p.) bratrancev iz omenjene rodbine, se je srečanja udeležilo kar 54 bratrancev, ostali se zaradi bolezni, dela v tujini ali zasluženega dopusta niso mogli udeležiti.

Zraven sta bili tudi dve še živeči teti, zanimivo pa je, da se mnogi izmed prisotnih, bližnjih sorodnikov, med seboj sploh niso poznali, da o predhodnih srečanjih niti ne govorimo. Bratranci so sicer razkropljeni okrog Slovenskih Konjic, Loč, Rogaške Slatine, Ponikve, Šentjura, eden je bil večino časa v Kanadi, eden dela v Nemčiji in seveda tudi tam živi. Vinko je imel kar 75 bratrancev iz dveh rodbin (Baroni in Grajski). Na strani Baronov je bilo sedem tet in stricev, kateri so imeli skupaj 28 otrok, kateri so seveda Vinkovi bratranci, na strani Grajskih pa je bilo 9 tet in stricev, kateri so imeli skupaj 47 otrok.
Posebnost dogodka je tudi v tem, da so priprave na srečanje potekale v popolni tajnosti, saj slavljenec Vinko o tem ni vedel nič. Srečanje so organizirale in pripravile slavljenčeve hčere Valerija, Anastazija z družinami in žena Štefka, pomagali pa so še sorodniki Sonja in Marjan Cugmas iz Slovenskih Konjic ter družina Ravnjak iz Malahorne, pri katerih je snaha Vinkova hčerka Valerija. Pri organizaciji dogodka sta bili hčeri navdušeni nad odzivom sorodnikov na njuno povabilo, saj večine povabljenih že leta nista srečali, marsikoga nikoli, vendar so vsi vabilo prav lepo sprejeli. Zato bo srečanje in druženje, ki je potekalo v lovskem domu v Oplotnici, kjer so povabljenci pričakali prihod slavljenca Vinka Cugmasa, ostalo vsem v nadvse lepem spominu.
Seveda, še posebej slavljencu, ki je lahko ponosen na svoji hčerki in ženo Štefko. „Oče Vinko ni vedel za srečanje, tako smo ga pod pretvezo, da gremo na družinsko kosilo v Slovensko Bistrico pripeljali pred Lovski dom v Oplotnici, kjer je tudi sam opazil, da ima nekdo praznovanje. Omenila sem mu, da gremo pogledati kdo praznuje, njegov odziv je bil, "jaz pa že ne grem notri", da ga le popeljemo v prostor smo mu dejali, da bo tukaj slavnostno kosilo. Ob vstopu v osrednji prostor je sledilo presenečenje, kjer ga je zbrana družba pričakala, zapela pesem in nazdravila njemu v čast. Oče je prepoznal prav vse prisotne, se z njimi rokoval, nakar je sledilo prav prijetno druženje", nam je razlagala Vinkova hčerka Anastazija Lampreht.
Veseli slavljenec je dejal, da je to bilo res prav prijetno presenečenje in vsi so prepričani, da tudi najboljše darilo za njegov 60. rojstni dan. Tudi sam si namreč ne bi mogel zaželeti kaj tako prisrčnega. Na srečanju, ki je trajalo dolgo v noč, so si prisotni imeli kaj povedati, tako da niso potrebovali glasbe. Obujali so spomine na mladost, dodatni spomin za prihodnost in prihodnje rodove bodo vsekakor tudi številne fotografije, ki so nastale na srečanju v Lovskem domu Oplotnica. Seveda ne smemo prezreti, da je še posebej prijetno presenečenje bila prisotnost bratranca, katerega slavljenec Vinko, ni videl od otroštva, torej vsaj pet desetletij, Romi Cugmas, ki se je zdavnaj podal čez veliko lužo. Slavljenca pa je dodatno razveselila prisotnost tete Fanike in njene svakinje, prav tako tete Nežike, ki še edini živita.
„Menimo, da bo naše srečanje vsem prisotnim kar nekaj časa ostalo v lepem in prijetnem spominu. Srečanje pa je bilo organizirano povsem spontano. Najprej sva mu hčerki želeli za rojstni dan kupiti kotel za žganjekuho, ker si ga je nekaj časa želel. Ko sva mu sporočile, da mu ga bomo kupile, si je premislil in dejal, da tega ne potrebuje. Ker tudi ostalih reči ne potrebuje, sva si domislili, da mu pripravimo presenečenje in povabimo vse njegove bratrance. In mislim, da sva zadeli v črno", je še povedala hčerka Anastazija, ki je dodala, da so poleg druženja dveh rodbin, povabljenci ob prihodu lahko poskusili prav posebno polnitev vina, znanega konjiškega vinogradnika Marjana Cugmasa, za celotno druženje pa je vino priskrbel in podaril Martin Podkubovček iz Suhadola. Oba sta seveda bila prisotna na srečanju.
Suhadol pri Slovenskih Konjicah je sicer vasica z le nekaj več kot 50 dušami, na srečanju ob „velikem abrahamu" Vinka Cugmasa pa je bilo zraven kar 54 bratrancev in povrhu dve teti... Mimogrede dodajmo, da je slavljenec Vinko v zaslužnem pokoju, prej je delal v Konitex-u v Slovenskih Konjicah kot proizvodni delavec. Kot rečeno ima dve hčeri Valerijo poročeno Ravnjak in Anastazijo, poročeno Lampreht, ter še štiri vnuke: Taja Ravnjak (2007), Anže Lampreht (2008), Gal Ravnjak (2009) in Zala Lampreht (2010). Vinko je imel šest bratov in sester, skupaj jih je torej bilo sedem, sedaj jih živi šest.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Namesto kotla za žganjekuho, prijetno srečanje s sorodniki