Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Godbenik, ki je raznašal časopise

 

Frančku Škrobarju, ki je 45 let igral na saksofon in klarinet, so ob življenjskem jubileju, pod oknom zaigrali nekdanji kolegi iz Pihalnega orkestra Gornja Radgona

Franc ŠkrobarRedki so tisti Radgončani, ki ne poznajo Franca (Frančka) Škrobarja s Panonske ulice v Gornji Radgoni. Spoznali so ga tako ali drugače, mogoče kot nogometaša, godbenika, raznašalca časopisov, saj je to počel kar 12 let in časopis je bil v nabiralniku že ob štirih ali petih zjutraj... In sedaj, ko je Franček praznoval lep okrogel jubilej, 80 let življenja, ga niso pozabili. Res ga je pred letom pritisnila bolezen, ki jo je premagal, ob njegovem jubileju pa so ga ob domačih in prijatelji, še posebej razveselili člani Pihalnega orkestra Gornja Radgona, ki so mu prišli zaigrat podoknico.

Slavljenec jih sicer ni videl, kajti odpovedal mu je vid, a ga je igranje orkestra ganilo do srca. Igranje njegovih kolegov mu je orosilo utrujene oči. Kako tudi ne, ko pa je v tem orkestru na saksofon in klarinet igral kar 45 let.
Po pozdravnih melodijah, med katerimi so bile tudi tiste, ki jih je nekoč igral slavljenec in zapeti pesmi »Vse najboljše, dragi Franček...« , mu je predsednik Pihalnega orkestra Andrej Subašić čestital za lep osebni jubilej, ob tem pa mu je izročil priložnostno darilo. S stikom roke so mu čestitali tudi vsi člani orkestra, ki so zaigrali njemu ljube melodije. Ker ne vidi, je večino članov (le mlajših ne), spoznal po glasu. Po zaigranih melodijah, so domači »muzikante« povabili na prigrizek, ob tem pa so s slavljencem nazdravili z domačo kapljico. Kot je povedal slavljenec, je bilo to srečanje z njegovimi glasbenimi kolegi zelo prijetno presenečenje. Srečen je, da so se ga na tak način spomnili in se vsem udeležencem iz srca zahvaljuje.
Franček Škrobar se je sicer rodil, v viničarski družini 11 otrok, 19.9.1935 v vinorodnih Policah nad Gornjo Radgono. Po osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Gornji Radgoni, se je pri mojstru Ivanu Maroviču izučil za čevljarja, toda tega poklica ni nikoli opravljal. Prvo zaposlitev je našel v kleti tedanjega KK Radgona, nato pa se je zaposlil v Gradbenem podjetju Gornja Radgona, katerega je vodil Jože Klopčič. Bil je udeležen pri gradnji Kulturnega doma in drugih objektov v Gornji Radgoni. Od tam ga je 1958. leta zvabil na delo v Elrad tedanji direktor Zvonko Klemenčič. Za kratek čas se je zaposlil v Alenu v Nemčiji, nato pa kot vzdrževalec bazenov v Zdravilišču Radenci, od koder je bil premeščen v Tovarno polnilne opreme v Boračevi, kjer se je tudi upokojil. Leta 1963 si je z ženo Marijo (rojeno Šumen) ustvaril družino, v kateri so se rodili Lidija, Franci in Romana. Danes ju razveseljujejo vnuki Dani, David in Bettina ter pravnuk Žan. Ob sklenitvi zakona sta živela na Kerenčičevi, od leta 1978 pa na Panonski ulici v Gornji Radgoni, kjer sta si kupila stanovanje.
Franček je vseskozi imel veliko postranskih in prostočasnih dejavnosti. Kot je povedal, mu je bila glasba na prvem mestu. Glasbeno se je izobrazil v Glasbeni šoli Gornja Radgona, kjer je bil njegov učitelj ravnatelj Jože Bezjak, predvsem pa se je posvetil igranju na saksofon in klarinet. S tema instrumentoma je 45 let nastopal v orkestru, ki se je takrat imenoval Pihalna godba Gornja Radgona. Z njim je nastopal na veliko koncertih, največ v domači občini ter tudi v drugih krajih Slovenije ter tudi v tujini. Zanj nepozabni nastopi so bili v Avstriji, v Srbiji in na Madžarskem. Ni pa pozabil omeniti nadvse prijetnih druženj, ko je orkester letoval v Lovrečici, kjer so imeli veliko nastopov v obalnih mestih: Izoli, Portorožu in Kopru.
Druga njegova amaterska disciplina je bil nogomet. V moštvu je igral levo krilo. Kot je povedal, so bila za njega pri obeh področjih najvažnejša prijetna druženja, na katere ima lepe spomine in jih danes pogreša. Tu in tam pa se je rad posvečal športnemu ribolovu, ki pa mu je pomenilo le sprostitev v naravi. Še veliko zanimivega smo izvedeli iz njegovega 80-letnega življenja. Na koncu je pohvalil ženo Marijo, ki zanj lepo skrbi, in dodal: »Srečen sem, da imam dobro ženo, ki mi stoji ob strani, posebno v zadnjih letih, ko me dajejo težke bolezni. Hvaležen sem ji, da se razdaja zame. Vesel sem tudi, da me moji bližnji obiskujejo in spoštujejo.«

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Godbenik, ki je raznašal časopise