Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

KD Peter Dajnko praznuje

 

V KD Peter Dajnko so praznovali 105 let tamburaštva in 5 let otroške folklorne skupine

KD Peter DajnkoPisalo se je leto 1910, ko je nastalo prvo pisno in slikovno gradivo, katero poroča, da se je na pobudo domačink iz Črešnjevcev, sester Terezije in Marije Zemljič ustanovila prva tamburaška osnova v Črešnjevcih. V vseh teh 105. letih delovanja, tamburaške skupine Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, je bilo že veliko napisano in je v občini, kakor tudi v sami regiji skozi vso to obdobje dodobra poznana širšemu krogu ljudi. In skozi vso to zgodovino ljubiteljskega muziciranja mnogih tamburašev, ki jih je peljala skozi rodove in čas že neštetih nastopov najsi bo v domačem kraju, po širni deželi slovenski ali v tujini, so svoj visok jubilej skupaj z otroško folklorno skupino, ki deluje v istem društvu, praznovali ob odlično pripravljenem koncertu v soboto, 24. oktobra v Kulturnem domu v Gornji Radgoni.

Najstarejša aktivna amaterska glasbena skupina v občini, kakor tudi v regiji, ki šteje 13 članov, njihov vodja je Danilo Banfi je svoj visoki jubilej 105 let praznovala skupaj z otroško folklorno skupino, ki praznuje 5. leto od ustanovitve pod strokovnim vodstvom Simone Roškar, na koncertu skupaj z gosti: ansambel Opoj, Tamburaška skupina HKD Pomurje - Lendava, Branko Rejec s svojim recitalom, ter Moški pevski zbor Ožbalčki puobi iz Ožbalta. Med svečanostjo so se podelile Gallusove jubilejne značke za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti ter Maroltove značke, za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti JSKD OI Gornja Radgona. Vodja OI JSKD Gornja Radgona, Simona Pirc Katalinč je podelila častne jubilejne značke za več kot 30 let delovanja Danilu Banfiju, Slavici Banfi, Marjanu Slaviču, Janku Fekonji ter Nadi Bratkovič; zlate jubilejne značke za več kot 15 let delovanja Romanu Bratkoviču in Teodori Just, srebrne jubilejne značke za več kot 10 let delovanja Jožetu Just in Majdi Just, bronaste jubilejne značke za več kot 5 let delovanja Blažu Bratkoviču, Mihi Slaviču, Tini Slavič, Evi Banfi in Jožetu Čehu. Bronaste Maroltove jubilejne značke za več kot 5 let delovanja so prejeli Simona Roškar, Slavica Banfi ter Brina Roškar. Čestitamo! Sama prireditev pa je imela tudi dobrodelno noto, na kateri so z izkupičkom nabranih prostovoljnih prispevkov nakupili prepotreben material za begunce v Gornji Radgoni.
Žal pa še tako dobro pripravljena prireditev ob tako spoštljivi obletnici »črešnjevskih tamburašev in malih folkloristov« ni spodbudila in pritegnila večjega števila obiskovalcev in ljudi, ki bi morali biti na tej svečanosti, jo pozdraviti in skromno zaželeti vse dobro. Podoba Radgone, ki se ponavlja in odraža iz leta v leto v odnosu do tega, kar občina ima in kar bi ji moralo biti v ponos, in vse tiste male ljudi, ki se leta in leta trudijo in odrekajo svojemu prostemu času v ponos kraja in občine, ni lepa. Nešteto je bilo nastopov, tudi takšnih, ki so bili v promocijo občine, doma in v tujini, a ljudje se menjajo, zamenja se tudi njihov obraz in videz sodobnega človeka, ki mu ni mar truda preteklih in sedanjih rodov.

 

KD Peter Dajnko - Vela luka

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice KD Peter Dajnko praznuje