Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona obeležilo lep jubilej

 

Ker skupaj so držale, so 40 let praznovale - ženske niso več zgolj za štedilnik in v hlev...

Kmečke ženske - jubilej 2015Pod geslom „Ker skupaj smo držale, smo 40 let praznovale" je Društvo podeželskih žena Gornja Radgona, v teh jesenskih dnevih, obeležilo 40 - letnico svojega obstoja in uspešnega delovanja. Društvo, ki ga je v štiridesetih letih obstoja vodilo šest predsednic, je bilo ustanovljeno marca 1974. Proslavo visokega društvenega jubileja, ki je potekal v dvorani Kulturnega doma Gornja Radgona, sta povezovali Milena Benko (Mlada kmetica Slovenije leta 2012) in Nataša Ros.

Zanimive in pestre prireditve, na kateri so podelili tudi nekatera priznanja, so se ob članicah udeležili tudi številni gostje, med njimi so bili predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, predstavnica Zadružne zveze Slovenije Bojana Jeriha, direktor Kmetijske zadruge Radgona ob ustanovitvi društva Janko Slavič, bivši direktor KZ Radgona, sedaj župan občine Radenci Janko Rihtarič, sedanji direktor KZ Radgona Danilo Rihtarič, ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dušan Zagorc, predstavnice DKŽ Destrnik in DKŽ Sveti Jurij ob Ščavnici in DKŽ Juršinci...
Po uvodnem nastopu mlade pevke Anje Elbl iz Spodnjih Ivanjcev, dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru, ki je, ob igranju na kitari, zapela ljudsko pesem »Kje so tiste stezice« in je skozi program še zapela več pesmi, je prisotne pozdravila aktualna predsednica društva Vesna Bratuša. Udeležencem proslave je zgodovino društva podala bivša predsednica društva Jožica Jančar, ki je dejala, je bil pobudnik ustanovitve pokojni Franc Erlih. Ob tem je nizala pomembne dogodke, ki so se odvijali skozi 40 let delovanja društva. V tem času se je izmenjalo veliko članic, saj jih je v 40 letih veliko umrlo. Društvo je v vsem obdobju posvečalo skrb izobraževanju članic skozi predavanja in prirejanja tečajev, ter tudi strokovnih ekskurzij. Njihova stalna dejavnost je bila nastopanje s svojimi kmečkimi dobrotami, domačim kruhom, gibanicami, pogačami, ocvirkovcami in pecivi, na številnih prireditvah. Njihova stalnica je bila tudi vsakoletna prireditev Dan žetve v Spodnji Ščavnici, katerih se je udeležilo veliko obiskovalcev. Vse te prireditve in izobraževanja pa so imele namen druženja kmečkih gospodinj, obenem pa ohranjanje kmečkih običajev, saj je jasno, da ženske več niso le „za štedilnik in v hlev".
Prisotne so pozdravili tudi nekateri gostje, ki so v svojih nagovorih izrazili pomen delovanja tovrstnih društev. Vsi so se pohvalno izrazili, da društvo vztraja pri svojem delovanju in s svojo dejavnostjo ter ohranja kmečko tradicijo, katere del je bil tudi druženje ob različnih opravilih, kjer so si kmetje medsebojno pomagali. Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je predsednici Vesni Bratuša, izročila posebno priznanje Zveze kmetic Slovenije. Drobno pozornost so predsednici domačega društva namenile tudi predstavnice prisotnih stanovskih društev iz Juršincev, Svetega Jurija ob Ščavnici in Destrnika.
Ob pomembni obletnici v društvu niso spregledale vseh tistih, ki jim že 40 let stojijo ob strani, jim nudijo moralno, strokovno in materialno podporo. V prvi vrsti je to KZ Gornja Radgona, katere vsi direktorji so imeli vedno razumevanje do delovanja društva. Neprecenljiva je tudi pomoč in podpora strokovne delavke Kmetijske pospeševalne službe Metke Marinič. Ob tem se je predsednica društva Vesna Bratuša, ki se je vsem zahvalila za obisk, gostom, pa za izrečene besede, ki so jih namenili jubileju in delovanju žensk v društvu, zahvalila sponzorjem, ki so podprli prireditev. Na odru je pozdravila tudi dosedanje predsednice društva: Marico Sirnik, Angelco Rakuša in Jožico Jančar, ter jim v zahvalo izročila šopek. Prireditev so zaključili z nastopom pevke, skladateljice in članice DKŽ Dornava Mili Korpar iz Dornave, ki se je na odru kot pevka in komičarka predstavila s svojimi pesmimi. Po koncu prireditve so članice društva za vse udeležence proslave pripravile bogato pogostitev, kjer ni manjkalo kmečkih dobrot, katere so članice spekle same. Pogostitev je bila pravzaprav lepo in prijetno druženje.
Omeniti tudi kaže, da je društvo v okviru praznovanja 40 letnice delovanja izdalo Zbornik z naslovom 40 let. V njem so prestavljeni prispevki: izpod peresa predsednice Vesne Bratuša - »Ker skupaj smo držale 40 let bomo praznovale«; Milene Benko - »Vtisi iz tekmovanja za Mlado kmetico leta 2012; Marte Sever pesmi »Ob obletnici društva podeželskih žena Gornja Radgona« in »V hlevu«; Micika Tanacek »Društvo podeželskih žena je najbolj prepoznavno v Spodnji Ščavnici, ki pa ne bi bila to kar je, če ne bi žela Micka Tanacek«; Danilo Rihtarič »Sodelovanje z novim direktorjem Danilom Rihtaričem«; Marta Recek »Kmečke žene«; Vesna Bratuša pesem »Mlada kmetica«; Ludvik Kramberger »Novinarjevi spomini na 40 let delovanja DPŽ Gornja Radgona«; Metka Marinič »Aktivnosti društva podeželskih žena Gornja Radgona v zadnjih letih« in Peter Vrisk »Nagovor Petra Vriska, predsednika Zadružne zveze Slovenije«. Zbornik je bogato ilustriran s fotografijami iz dogajanj v društvu v obdobju njihovega obstoja. Društvo je ob praznovanju 40 letnice, v avli Kulturnega doma pripravilo bogato razstavo ročnih del, ki so jih ustvarile članice društva.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Društvo podeželskih žena Gornja Radgona obeležilo lep jubilej