Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tončka pri devetdesetih kosi in "kala" drva

 

Krajani Podgrada samoiniciativno pripravili praznovanje za najstarejšo sovaščanko

Tončka FeršV tem pospešenem tempu življenja, ko vedno nekam hitimo in pogosto ne opazimo niti najbližjega soseda, bi bilo dobro malo razmisliti tudi o tem, kam nas bo vse to pripeljalo. In tukaj bi marsikomu lahko bil vzgled kraj Podgrad pri Gornji Radgoni, katerega krajani so lahko primer mnogim drugim, kako pomembno je dobro sodelovanje in razumevanje. Prebivalci Podgrada, skupaj jih je nekaj manj kot 200, med katerimi je veliko mladih, pa svoje sodelovanje potrjujejo na vseh področjih življenja in pri njih ni nobenega razhajanja ali delitve. Vedno držijo skupaj pa bodisi, da gre za kakšno skupno delovno ali čistilno akcijo, skupni nastop zoper občino, ali pa če gre za organiziranje kakšne kulturno - zabavne prireditve ali izleta, športnega in družabnega življenja sploh, kjer se še bolj zbližujejo.

To so potrdili tudi konec minulega tedna, ko so najprej v soboto izvedli uspešno čistilno akcijo po celem kraju, nato pa so v nedeljo samoiniciativno pripravili praznovanje 90. rojstnega dneva za svojo najstarejšo krajanko Tončko Ferš iz Podgrada 42. „Želeli smo jo prijetno presenetiti in je sploh nismo obvestili, temveč smo jo v nedeljo opoldan samo pobrali in odpeljali na Turistično kmetijo Roškar v Lastomerce. In uspelo nam je, saj je Tončka bila izjemno vesela in zadovoljna, kar je v celoti poplačalo naš trud", nam je povedal eden organizatorjev simpatičnega praznovanja visokega življenjskega jubileja Tončke Ferš, Jože Ješovnik. Poleg dobre kapljice in neštetih kulinaričnih dobrot, med katerimi tudi dveh tort, je bil zraven tudi harmonikar Miran Mauko, tako da je bila Tončka glavna plesalka med več kot 30 sokrajani. Meh je malo raztegnil tudi Jože Ješovnik, zapela pa gostiteljica Simona Roškar.
Še vedno izjemno inteligentna, razgledana in seznanjena z dogajanjem doma in po svetu, nam je Tončka, vesela in dobre volje razlagala, kako se je majhnima posestnikoma Jožefi in Alojzu, rodila 2. aprila 1926. S sestro Ivanko sta imeli težko otroštvo in mladost. Starša, zlasti oče, sta bila zelo stroga, in ker noben od fantov ni smel priti domov, se nikoli ni poročila in si ustvarila družine. „Ponudb je seveda bilo, a žal oče ni hotel niti slišati, da bi kateri izmed fantov prišel k nam. Zanimiv je primer moje sestre do katere je oče tudi bil zelo strog, a se je pojavil častnik JLA, vodja stražnice v Gornji Radgoni Pero Radoš. On je izdajal dovolilnice za ribolov v reki Muri, v tistem strogem času, in ker je moj oče bil strasten ribič, je Pero lahko hodil k nam in tako je moja sestra Ivanka našla moža, jaz pa nisem bila te sreče. Tako sem vse življenje sama, od leta 1991, ko mi je umrla še mama (oče je umrl 1978) pa čisto sama", nam je razlagala Tončka, ki se veseli obiskov nečakinje Radice in nečaka Jovota, ki živita v Novem Sadu.
Posebej je vesela, da jo tako lepo spoštujejo in cenijo sokrajani iz Podgrada, za katere pravi, da so najboljši na svetu. Tončka se spominja tudi časa pred 2. svetovno vojno, ki „ni kazal na nič dobrega, že po umoru kralja Aleksandra I., 9. oktobra 1934 v Marseillu v Franciji". Ravno mesec dni pred tem dogodkom je Tončka začela obiskovati osemletko, vmes pa je morala šolanje prekiniti zaradi vojne. Z družino so jih odpeljali v Maribor in potem z vlakom v izgnanstvo, v Slavonsko Požego na Hrvaškem. Tam, na kurji farmi, niso ostali dolgo, saj jih je iz izgnanstva rešil sosed iz bližnjih Lutvercev. Po vojni se je zaposlila v domači vrtnariji v Podgradu, nato pa pri Gozdarstvu Gornja Radgona, v drevesnici, kjer je po 40 letih dela dočakala zasluženo pokojnino.
Zaradi vseh travm, ki jih je doživljala je Tončka hudo zbolela pred skoraj pol stoletja, zato so jih že pred 49 leti, zaradi TBC morali odstraniti eno ledvico, a ji očitno tudi ena zadostuje. Kljub svoji starosti je zelo čila in vsaj navidezno zdrava. Vedno je dobre volje, praktično vse si tudi danes naredi sama. Od tega, da kosi okrog svoje hiše, da si sama kala drva, pa si vsak dan sproti pripravi vse tri glavne obroke, tako zajtrk, kosilo in večerjo. „To je zelo pomembno za ohranjanje zdravja. Vseskozi imam najraje zelenjavo, nekoliko manj meso, a tudi tudi to je dobrodošlo vsaj kakšen dan na teden. Meni je dovolj, da imamo jed iz krompirja, repe, zelja in drugih vrtnin, in potem težav ni. Zjutraj najraje popijem kakšen čaj in le redko malenkost domačega žganja, vsak dan pa obvezno dva decilitra rdečega ali belega domačega vina, ki ga pri meni ne manjka, saj mi ga prinesejo moji prijazni sosedje, pa tudi sama imam brajde", razlaga Tončka Ferš, ki dodaja, da so jo sosedje zelo prijetno presenetili, ko so ji pripravili praznovanje 90. rojstnega dneva. Enako je bilo tudi pred desetimi leti, sama pa ne verjame, da bo dočakala podobno praznovanje okrogle stotice.
Hvaležna je vsem sosedom, ki niso pozabili na njo, enako tudi predstavnikom Območnega združenja RK Gornja Radgona, kjer je kakšnih 40 let tudi sama bila aktivna, ki so jo tudi obiskali in obdarili. Prišli so tudi predstavniki Župnijske Karitas, Medobčinskega društva invalidov, kjer je prav tako dolga leta sodelovala.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Tončka pri devetdesetih kosi in "kala" drva