Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Slavek in Suzana skupaj "V ogenj in vodo"

 

Posebna gasilska poroka Slaveka in Suzane pritegnila veliko pozornost

Gasilska porokaSlovenski gasilci in gasilke so sicer predvsem znani po svojin humanosti, požrtvovalnosti in pogumu, ko so pripravljeni tvegati tudi lastno zdravje in življenje, ko je potrebno komurkoli pomagati: Toda znani so tudi po tovarištvu in družabnosti, saj bi brez zaupanja težko „šli v ogenj ali v vodo". In v teh jesenskih dneh, ko so vinske kleti, kašče, shrambe in zamrzovalniki polni pridelkov narave in predvsem pridnih rok kmetovalcev, vinogradnikov, sadjarjev in vrtnarjev, sta se za skupni skok „v ogenj in v vodo" odločila dolgoletna gasilca, 65-letni Slavek Žižek, ki se je ravnokar upokojil, in 52-letna Suzana Fekonja. Veseli dogodek gasilske poroke se je odvijal v gasilskem domu PGD Stavešinci, kjer sta v prisotnosti številnih svatov, predvsem gasilcev, a tudi drugih svojcev in prijateljev, civilni obred, v imenu občine Gornja Radgona in Republike Slovenije, opravila Aleksander Grah in matičarka Stanka Kralj. Mladoporočencema sta priči bili prav tako dolgoletna gasilca, ženinu brat Srečko, nevesti pa sin Marko.

Vse skupaj se je sicer začelo veliko let nazaj, ko je Slavek nekega dne šel v pekarno na avtobusni postaji v Gornji Radgoni, kjer je spoznal prijazno prodajalko Suzano. Iskrica je preskočila in ostalo je potekalo po želenih scenarijih in notah. Kmalu zatem sta zaživela skupaj, sedaj ko se je Slavek, ki je bil zaposlen v Telemachu, sta se odločila za zakonsko ovekovečenje svoje ljubezni. Kot je nekdo v šali dejal, jima vsaj ni treba skrbeti za otroke, kvečjemu za vnuke. Oba skupaj imata pet otrok, ona tri, on pa dva, saj sta oba bila že poročena.
„Res mi je v čast, da sem lahko v tem trenutku z vama, vajinima družinama in prijatelji, saj sem na nek način tudi jaz del vajine družine. In danes kot prvo, bi vama čestital in zaželel obilico lepih trenutkov za v naprej. Veliko je vsega, kar bi rad povedal. Kar nekaj je mejnikov na vajini življenjski poti, o katerih bi v tem trenutku rad spregovoril. Najprej o tebi, dragi brat, ki si pred nekaj dnevi dopolnil 65 let, ob tem pa se še upokojil. Toda, če te človek pogleda, skoraj težko verjame, pa....saj tebi leta nikoli niso delala težav. In upam, da ti še kar nekaj časa ne bodo. In v teh 65. letih, si doživel veliko vsega. Lahko bi naštel kar nekaj dogodkov, ki so dodobra zaznamovali tvoje življenje. Kar nekaj je bilo trenutkov, ko nisi vedel več, kako naprej. A si moral, če ne zaradi sebe, pa zaradi tistih, ki so stopali za tabo", je med drugim na poroki „raportiral" ženinov mlajši brat in priča, Srečko Žižek, iz katerega govora smo tudi slišali največ o mladoporočencih.
Slavek se je rodil septembra 1951, očetu Slaveku in mami Mariji. Kmalu po končani osnovni šoli, je šel v sosednjo Avstrijo kjer se je učil za pleskarja. Po odsluženju vojaškega roka se je po dodatnem izobraževanju podal v Nemčijo, in se med tem časom poročil. A tujina ni bila zanj, saj sta se kmalu vrnila domov in si pričela graditi svoj dom. Nato ga je delovna pot vodila na Slogo, Elrad in k zasebniku, kjer se je usposobil za elektrikarja in kmalu zatem stopil na samostojno pot obrtništva. Ob koncu svoje delovne poti pa je upokojitev dočakal v Telemachu. In ker je ob tej priložnosti želel pogostiti prijatelje, je pač vse skupaj izkoristil za vnovični skok v jarem.
Suzana je prvi list tvoje življenjske knjige odprla leta 1964. V otroštvu in mladosti ji ni bilo postlano z rož'cami, saj ni poznala razposajene otroške igre, ko je pri raznih kmetih, kjer je preživljala otroštvo, morala početi marsikaj, da je lahko sploh preživela. Pa naprej skozi mladost, ko se je kljub vsemu izučila poklica, ter se zaposlila. Kot mlado dekle si je ustvarila družino, a ji tudi takrat ni bilo lahko. A je le šla naprej, pred nekaj leti pa jo je pot pripeljala v Očeslavce, k Slaveku in prav zaradi tega so se svati tokrat zbrali v Stavešincih. „Ker vidva, Slavek in Suzana, že kar nekaj let stopata po skupni življenjski poti, sta se odločila, da vajino skupno življenjsko pot potrdita tudi pred matičarjem in nami, vajinimi najdražjimi in prijatelji. Mislim in tudi upam, da sta se v teh letih dobro spoznala in oba vesta, kakšen je partner, kakšne so njegove dobrote pa tudi slabosti. Za seboj imata že vsak svoj zakon, tako da vama v teh trenutkih ne bi rad pridigal, kaj vama prinaša zakonska zveza, saj sta zakon oba že vsak po svoje spoznala. Vsak sta na svojih prejšnjih poteh spoznala tudi čar družine in otrok, kateri pa so sedaj skupaj postali del ene vajine družine", je mladoporočencema poročal brat oz. svak Srečko.
Zakaj se je poroka odvijala v gasilskem domu, zato ker sta oba dobršen del življenja posvetila prav gasilstvu. Slavek je v gasilske vrste stopil že v 70. letih prejšnjega stoletja, in od takrat, kot da ga je čar gasilstva in njegovo poslanstvo res začaralo. Ves se je predal temu, in prav zaradi tega je tudi že 35 let neprekinjeno poveljnik PGD Stavešinci. Še vedno je član operative, kljub letom, še vedno se postavi v desetino, če slučajno kdo manjka. V minulih letih je usposobil številne desetine pionirjev in mladincev. Največji ponos mu je ženska »B« desetina. Bil je mentor, pa sodnik in še kaj. Sedaj je že gasilski veteran in tako PGD kot veteran zastopa na Gasilski zvezi Gornja Radgona, kjer je bil tudi član poveljstva in član raznih odborov. Vedno se je bil pripravljen še dodatno izobraževati in tako je postal gasilski častnik II. stopnje. Pod njegovim vodstvom je gasilstvo v PGD Stavešinci dosegalo največje in najboljše rezultate. In še jih dosega. Slavek se je za svoj prav bil pripravljen tudi skregati, a malo je takih gasilcev kot je on, ki bi svoje življenje podredili gasilstvu. Tudi Suzana je dolgoletna gasilka, saj je v gasilske vrste stopila že v Gornji Radgoni, ko pa je prišla v Stavešince je svojo gasilsko pot nadaljevala in je takoj stopila v žensko »B« desetino, ob tem pa postala tudi ena izmed gospodinj v PGD Stavešinci, saj nikoli ne mine nobena proslava, ne obletnica, niti občni zbor, da ne bi kaj dobrega pripravila skupaj z ostalimi, ali da ne bi kaj spekle, kot to že tradicionalno delajo ob koncu leta...
Vsi prisotni, prijatelji, gasilski tovariši, člani družin in drugi so mladoporočencema čestitali za pomemben dogodek, ter jima zaželeli obilo sreče, na njuni uradno skupni življenjski poti.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Slavek in Suzana skupaj "V ogenj in vodo"