Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Bil je med ustanovitelji Vinogradniškega društva

 

Vodstvo in kraljica DV Radgonsko Kapelskih goric obiskali svojega Alojza

Vinogradniki pri Alojzu FekonjiV teh jesenskih dnevih, ko se mošt dokončno spreminja v vino, je lep življenjski jubilej, 90-letnico plodnega in pestrega življenja, obeležil Alojz Fekonja iz Radencev. Vsestranskemu aktivistu so ob tej priložnosti čestitali mnogi svojci in sorodniki, znanci ter stanovski kolegi in prijatelji. In med obiskovalci, ki so Alojzu voščili ter ga priložnostno obdarili, je bila tudi posebna delegacija Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, na čelu s predsednikom Milanom Kolaričem. Zraven je bil tudi Franc Škrobar, oba sta mimogrede tudi vinska viteza, ter Drago Puklavec.

Ob tem je prišla tudi Vinska kraljica Radgonsko Kapelskih goric Katja Hamler. S tem so izkazali spoštovanje kot enemu od ustanoviteljev omenjenega društva vinogradnikov in istočasno letošnjemu jubilantu.
Slavljenec Alojz in njegova življenjska sopotnica Slavica, sta bila vesela in ponosna, da so se vinogradniki spomnili tudi na njiju, saj starejšim ljudem to veliko pomeni. Alojz se je sicer rodil leta 1926 v Mariboru, kjer je preživel otroštvo in mladost. Kakor mnogi njegovi letniki, tako je tudi Alojz bil leta 1944 nasilno mobiliziran v nemško vojsko, odkoder se je kot vojni ujetnik vrnil v domovino maja 1946. Po vojni se je zaposlil kot knjigovodja v Kmetijski zadrugi Apače, nato v Kmetijskem kombinatu Gornja Radgona, odkoder se je odpravil na delo v podjetje Radenska, kjer je opravljal delo vodje interne kontrole vse do upokojitve leta 1981. V času zaposlitve v Radenski je diplomiral na Višji šoli za organizacijo dela v Kranju.
V svojem plodnem življenju je bil aktiven na mnogih področjih in tako je, kot rečeno, bil pred 22 leti med ustanovitelji Društva vinogradnikov Radgonsko Kapelskih goric. Vinogradništvo in vinarstvo ima namreč veliko tradicijo na gričih okrog Radgone in Kapele, saj poleg velikega vinogradnika, podjetja Radgonske gorice, že desetletja negujejo trto tudi manjši vinogradniki, eni ljubiteljsko, drugi podjetniško. Zgodilo se je leta 1994, da je družina Kupljen iz Okoslavcev povabila prijatelje in ljubitelje vinogradov in dobrega vina na trgatev. V prijetni družbi gostiteljev in ob dobri kapljici Francija Kupljena in na pobudo Alojza Fekonje je vzklila ideja, češ da je čas, da tudi vinogradnikom in ljubiteljem vina iz okolice radgonsko kapelskih goric namenijo domicil in to bi naj bilo Društvo vinogradnikov Radgonsko -Kapelskih goric.
Rečeno, storjeno, saj Alojz Fekonja ni dolgo razmišljal kako naprej, pripravil je predlog organizacijskega odbora v katerega je pritegnil Ivana Kovača, takrat še aktivnega direktorja Pomurskega sejma, ki je zamisel in zadolžitev o formalni ustanovitvi društva z veseljem sprejel. Za konstituiranje društva in registracijo pri občini je bilo potrebno zbrati podpisnike uradnih listin in iniciator Fekonja je bil eden od podpisnikov in ustanoviteljev Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric. Vsako društvo potrebuje celostno podobo-znak s katerim je razpoznaven. In tudi tukaj je idejo in oblikovno zasnovo pripravil Alojz Fekonja in še danes uporablja takrat zasnovani znak na društvenem žigu, na društvenih priznanjih, na dopisnem papirju.
„Da je društvo zaživelo, pa ni bila dovolj registracija in znak, potrebno je bilo pripraviti aktivnosti in letni in večletni program dela, ki je obsegal pripravo in izvedbo številnih predavanj, svetovanj, seminarjev, saj vinogradnik in vinar brez znanja in brez novih spoznanj ne napreduje.
Bili so prvi začetki ocenjevanja kakovosti donegovanih vin, katera so ocenjevali priznani slovenski enologi – strokovnjaki, kar je tudi bila pobuda Alojza Fekonje. Želja po povezovanju in druženju se je nadaljevala na društvenih vinogradniških plesih s podelitvami medalj iz ocenjevanj, na tradicionalnih Martinovanjih, kjer je gospod Fekonja aktivno sodeloval pri krstu mošta po tradicionalnih običajih, bili so začetki novoletnih in drugih društvena srečanja. Njegova zamisel je bil srečolov na kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni, kjer je poleg zabave bilo nabrano tudi nekaj denarja za društvene aktivnosti. Veliko je bilo idej, veliko zamisli, veliko družabnih dogodkov in nenazadnje druženja, prijateljevanja, srečanja s prijatelji in znanci in somišljeniki na vinsko vinogradniškem področju tako doma kot po svetu. Društvo je organiziralo številne izlete po vseh slovenskih vinorodnih deželah, kakor tudi čez meje na Madžarsko, v Porenje, v Avstrijo – Gradiščansko in Spodnje avstrijsko deželo, med hrvaške vinogradnike, izleti v vinograde in kleti na Malto, v Španijo, Tunizijo, na Portugalsko in še kam", smo slišali na obisku vitezov in kraljice pri svojemu slavljencu Alojzu Fekonja, ki je bil vseskozi inovativen, vesel in delaven.
Danes mlajši vinogradniki priznavajo, da je Alojz Fekonja, skupaj z nekaj prijatelji, postavil dobre temelje, kateri še danes družijo vinogradnike in vinarje Društva vinogradnikov Radgonsko Kapelskih goric. Sam pa se danes, pri svojih 90 letih z veseljem odzove povabilu k druženju s prijatelji, vinogradniki in vinarji.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Bil je med ustanovitelji Vinogradniškega društva