Pozdravil jih je tudi novi župan Roman Leljak

Gasilski veteraniTik ob izteku leta 2018 je PGD Janžev Vrh organiziral in gostil tradicionalno srečanje gasilskih veteranov in gasilskih veterank Gasilske zveze občine Radenci. Gre za tradicionalno srečanje, ki poteka vsako leto ob koncu leta in ga vsako leto gosti drugo društvo. Letošnjega tradicionalnega srečanja v gasilskem domu Janžev Vrh se je udeležila stotnija gasilskih veteranov in veterank, katere sta pozdravila Franc Bratkovič, predsednik veteranov GZ Radenci, in prvič novi župan občine Radenci, Roman Leljak. Slednji je v svojem nagovoru izpostavil pomen gasilstva in tudi pomen dela gasilskih veteranov. Predstavil je tudi nekatere naloge, ki jih namerava občina Radenci realizirati v naslednjem letu.

Stotnija gasilskih veteranov GZ Radenci na Janževem Vrhu

Zavijanje daril je lahko zabava in ohranjanje okolja

Rastišče - zavijalnicaPo izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve, je radgonska Iniciativa Rastišče, prav v času prazničnega obdarovanja, pripravila novo akcijo, tokrat z naslovom Zavijalnica - zavijanje daril na trajnostni način. V prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona se je zbralo več deset zainteresiranih, ki se zavedajo, da lahko na najrazličnejših področjih svojega vsakdana znatno prispevamo k varovanju okolja. „V Iniciativi Rastišče si prizadevamo nuditi alternativo uveljavljenim, do narave škodljivim navadam.

Iniciativa Rastišče pripravila prikaz zavijanja daril na trajnostni način

Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija ŽnidaričTako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev

Zlata ponevPomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja". Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju.

Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Veliko malčkov in njihovih spremljevalcev v avli radgonskega Maximusa

Božiček MaximusPo obisku Trgovskega centra Maximus v Murski Soboti, je Božiček obiskal tudi Trgovski center Maximus v Gornji Radgoni, kjer se je trlo malčkov in njihovih spremljevalcev, tako mamic in očkov, kot dedkov in babic.

Božiček obdaril pridne radgonske otroke

Božiček je obdaril 61 otrok

Božiček IvanjciPodobno kot že četrt stoletja, sta Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci in Krajevna skupnost Spodnji Ivanjci v občini Gornja Radgona, tudi letos pripravila prireditev na kateri je Božiček obdaril otroke. Kakor vsako leto je prireditev, na kateri je letos bilo obdarjenih 61 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, potekala v prostorih gostilne Šenekar, kjer so organizatorji pripravili tudi igrico za otroke. V igrici, ki sta jo pripravili in vodili Mojca Lukaček in Nataša Kramberger, so nastopali prav otroci iz Spodnjih Ivanjcev. Z nadvse prijetnim nastopom in petjem je skupna mladih »gledališčnikov«, navdušila obiskovalce, predvsem otroke.

V Spodnjih Ivanjcih Božiček že 25 let razveseljuje in obdaruje otroke

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

 

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Na „Pelclovi ulici" na Janževem Vrhu je bilo tisti dan tudi sploh veselo in razigrano. Kristini so med drugimi namreč za 90. rojstni dan prišli čestitat in jo obdarit, župan občine Radenci, Janez Rihtarič, predsednik Krajevne skupnosti Radenci, Nikolaj Brus, ki je tudi občinski svetnik občine Radenci, ter delegacija Krajevnega odbora RKS.
Na prijetnem slavju, ki je potekalo pred in v hiši njenega najmlajšega sina Matije, ki ima hišo zgrajeno tik čez cesto od domačije slavljenke, ki se še vedno ne želi ločiti od svoje domačije na Janževem Vrhu 25, so se seveda zbrali še mnogi drugi, najprej vsi njeni najbližji: šest otrok (Marija, Slavko, Drago, Milan, Milena in Matija), enajst vnukov ter deset pravnukov, kot tudi sosedje, znanci in prijatelji. Kar nekaj časa je ob čestitkah, trajalo obdarovanje, čeprav ima slavljenka danes vse, česar nekoč ni imela. Poleg darov gostov, so Kristino obdarili tudi njeni najbližji, ki za mamo, babico in prababico skrbijo vse odkar ji je nekoliko začelo pešati zdravje, predvsem noge. Seveda je to tudi obveza, saj je ona v preteklosti praktično sama skrbela za vseh šest svojih otrok, kajti že pred več kot štiridesetimi je ostala brez moža Matije, ki je padel z drevesa in umrl. Ob čestitkah in darilih ni manjkala niti čudovita jubilejna torta, ki je le dopolnila bogato obloženo mizo, ki je namenjena slavljenki, ki je mimogrede z omenjenim vriskom znana daleč naokoli, ter njenim številnim gostom. Ne samo, da zmore to sedaj še pri devetdesetih letih, vrisk jo je spremljal skozi vse življenje, kajti sama je o vriskanju med drugim povedala: „ Z možem sem bila zelo zadovoljna. Oba sva bila veseljaka. Rada sva hodila skupaj delat h kmetom in ko sva se vračala, sva pela in vriskala. Večkrat sem z vriskanjem preglasila vse ostale...« Enako je bilo tudi tokrat, ko je ob zdravici namenjeni njenem življenjskem jubileju Kristina, močno zavriskala. In vsi prisotni so ji zaželeli, da bi bila zdrava še veliko let, ter da bi jim zavriskala tudi ob stotem rojstnem dnevu, čez desetletje. Ob tokratnem ubranem petju in igranju na harmoniki, Jožeka Majcna in Stanka Ilješa, se je slavje in veselje zavleklo pozno v noč, ko je ob slovesu tudi radenski župan Rihtarič izrazil željo, da se srečata spet ob praznovanju njene stote obletnice.
Kristina se je, kot rečeno rodila pred devetdesetimi leti v družini Marič v Gradišču, v današnji občini Tišina, kjer je bila ena (predzadnja) izmed osmih otrok. Dve leti je v šolo hodila v Tropovce, nato pa na Tišino. Po končani šoli je šla delat v gostilno Društva invalidov v Mursko Soboto, za tem pa v kuharsko šolo v Rogaško Slatino ter se pozneje kot kuharica zaposlila v Ljubljani. Njena sestra Ana je bila v Radencih, v šoli je pripravljala malice in tam ji je učiteljica Berta Kovič ob enem izmed obiskov pri sestri svetovala, da bi ostala doma ter se zaposlila v novem vrtcu na Janževem Vrhu. Rečeno, storjeno, ob delu v vrtcu je spoznala domačina Matijo Pelcla, se poročila ter po rojstvu tretjega otroka ostala za gospodinjo doma. Pozneje so privekali na svet še trije otroci, mož Matija pa se je leta 1976 pri padcu z drevesa smrtno ponesrečil. Ostala je z otroci sama, a jih vse »spravila do kruha«. Čeprav zaradi življenjskih usod vsi niso ostali doma, je danes na Janževem Vrhu pravzaprav njihova (Pelclova) skoraj „vsa ulica".
Kristina se spominja svojega otroštva in mladosti, saj je tudi za njo to bilo najlepše obdobje. Potem pa jo je pred mnogimi leti ljubezen pripeljala iz rodnega Gradišča v Prekmurju, na drugi breg reke Mure, v viničarsko družino, kjer sta si s možem Matijem Pelcl, ustvarila skromen dom, ki sta ga napolnila s šestimi otroki. Na začetku, ko je bilo še manj otrok, je Kristina delala v vrtcu Janžev Vrh, ko pa se je družina večala, je ostala doma in skrbela za družino in prislužila kakšen priboljšek z delom pri bližnjih kmetih, kjer je bilo potrebno odslužiti strojne usluge za oranje in mlatilnico. Ko so otroci malo zrasli, je dodaten kos kruha služila z 'malarijo', s kolesom je v ta namen obredla dobršen del Prlekije, Štajerske in Prekmurja, kjer je polepšala marsikateri dom, vsako soboto pa je okrasila Kapelsko cerkev, kjer je vsako mašo in pogreb prepevala v tamkajšnjem zboru. Usoda ji je 1976 leta po tragični nesreči vzela moža, ko ga je najbolj potrebovala, saj je bil najmlajši star šele 9 let. Pridna in skromna je znala poskrbeti za številno družino, vseh šest otrok je naučila vsakršnega dela, za kar so ji vsi neizmerno hvaležni. Prav posebej pa ponosna pa je na svojih 11 vnukov in 10 pravnukov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce