Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

 

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Na „Pelclovi ulici" na Janževem Vrhu je bilo tisti dan tudi sploh veselo in razigrano. Kristini so med drugimi namreč za 90. rojstni dan prišli čestitat in jo obdarit, župan občine Radenci, Janez Rihtarič, predsednik Krajevne skupnosti Radenci, Nikolaj Brus, ki je tudi občinski svetnik občine Radenci, ter delegacija Krajevnega odbora RKS.
Na prijetnem slavju, ki je potekalo pred in v hiši njenega najmlajšega sina Matije, ki ima hišo zgrajeno tik čez cesto od domačije slavljenke, ki se še vedno ne želi ločiti od svoje domačije na Janževem Vrhu 25, so se seveda zbrali še mnogi drugi, najprej vsi njeni najbližji: šest otrok (Marija, Slavko, Drago, Milan, Milena in Matija), enajst vnukov ter deset pravnukov, kot tudi sosedje, znanci in prijatelji. Kar nekaj časa je ob čestitkah, trajalo obdarovanje, čeprav ima slavljenka danes vse, česar nekoč ni imela. Poleg darov gostov, so Kristino obdarili tudi njeni najbližji, ki za mamo, babico in prababico skrbijo vse odkar ji je nekoliko začelo pešati zdravje, predvsem noge. Seveda je to tudi obveza, saj je ona v preteklosti praktično sama skrbela za vseh šest svojih otrok, kajti že pred več kot štiridesetimi je ostala brez moža Matije, ki je padel z drevesa in umrl. Ob čestitkah in darilih ni manjkala niti čudovita jubilejna torta, ki je le dopolnila bogato obloženo mizo, ki je namenjena slavljenki, ki je mimogrede z omenjenim vriskom znana daleč naokoli, ter njenim številnim gostom. Ne samo, da zmore to sedaj še pri devetdesetih letih, vrisk jo je spremljal skozi vse življenje, kajti sama je o vriskanju med drugim povedala: „ Z možem sem bila zelo zadovoljna. Oba sva bila veseljaka. Rada sva hodila skupaj delat h kmetom in ko sva se vračala, sva pela in vriskala. Večkrat sem z vriskanjem preglasila vse ostale...« Enako je bilo tudi tokrat, ko je ob zdravici namenjeni njenem življenjskem jubileju Kristina, močno zavriskala. In vsi prisotni so ji zaželeli, da bi bila zdrava še veliko let, ter da bi jim zavriskala tudi ob stotem rojstnem dnevu, čez desetletje. Ob tokratnem ubranem petju in igranju na harmoniki, Jožeka Majcna in Stanka Ilješa, se je slavje in veselje zavleklo pozno v noč, ko je ob slovesu tudi radenski župan Rihtarič izrazil željo, da se srečata spet ob praznovanju njene stote obletnice.
Kristina se je, kot rečeno rodila pred devetdesetimi leti v družini Marič v Gradišču, v današnji občini Tišina, kjer je bila ena (predzadnja) izmed osmih otrok. Dve leti je v šolo hodila v Tropovce, nato pa na Tišino. Po končani šoli je šla delat v gostilno Društva invalidov v Mursko Soboto, za tem pa v kuharsko šolo v Rogaško Slatino ter se pozneje kot kuharica zaposlila v Ljubljani. Njena sestra Ana je bila v Radencih, v šoli je pripravljala malice in tam ji je učiteljica Berta Kovič ob enem izmed obiskov pri sestri svetovala, da bi ostala doma ter se zaposlila v novem vrtcu na Janževem Vrhu. Rečeno, storjeno, ob delu v vrtcu je spoznala domačina Matijo Pelcla, se poročila ter po rojstvu tretjega otroka ostala za gospodinjo doma. Pozneje so privekali na svet še trije otroci, mož Matija pa se je leta 1976 pri padcu z drevesa smrtno ponesrečil. Ostala je z otroci sama, a jih vse »spravila do kruha«. Čeprav zaradi življenjskih usod vsi niso ostali doma, je danes na Janževem Vrhu pravzaprav njihova (Pelclova) skoraj „vsa ulica".
Kristina se spominja svojega otroštva in mladosti, saj je tudi za njo to bilo najlepše obdobje. Potem pa jo je pred mnogimi leti ljubezen pripeljala iz rodnega Gradišča v Prekmurju, na drugi breg reke Mure, v viničarsko družino, kjer sta si s možem Matijem Pelcl, ustvarila skromen dom, ki sta ga napolnila s šestimi otroki. Na začetku, ko je bilo še manj otrok, je Kristina delala v vrtcu Janžev Vrh, ko pa se je družina večala, je ostala doma in skrbela za družino in prislužila kakšen priboljšek z delom pri bližnjih kmetih, kjer je bilo potrebno odslužiti strojne usluge za oranje in mlatilnico. Ko so otroci malo zrasli, je dodaten kos kruha služila z 'malarijo', s kolesom je v ta namen obredla dobršen del Prlekije, Štajerske in Prekmurja, kjer je polepšala marsikateri dom, vsako soboto pa je okrasila Kapelsko cerkev, kjer je vsako mašo in pogreb prepevala v tamkajšnjem zboru. Usoda ji je 1976 leta po tragični nesreči vzela moža, ko ga je najbolj potrebovala, saj je bil najmlajši star šele 9 let. Pridna in skromna je znala poskrbeti za številno družino, vseh šest otrok je naučila vsakršnega dela, za kar so ji vsi neizmerno hvaležni. Prav posebej pa ponosna pa je na svojih 11 vnukov in 10 pravnukov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce