Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Maturirali so pred davnimi 65 leti

 

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Šlo je za 65-obletnico mature, zato je nekdanje maturante in sošolce, med katerimi je tudi nekdanji mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, sprejel tudi aktualni ravnatelj I. Gimnazije MB, prof. Herman Pušnik, ki jim je razdelil nekaj zbornikov Prve gimnazije. Po ogledu šole in klepetu z vodstvom so „mladostniki" nadaljevali srečanje v nekdanjem hotelu Piramida (danes: Mercure hotel v City centru) v Mariboru. Med jubilanti je bilo lepo število uglednih javnih, kulturnih in gospodarskih delavcev, poleg dr. Krambergerja tudi Zora Hudales in mnogi drugi. Zanimivo, kar pet sošolcev izvira iz Lenarta v Slovenskih goricah, sami ugledni državljani, poleg nadškofa Krambergerja in organizatorja Matjašiča, še: Ivan Bardun, Mirko Malek in Fric Kramberger. Na biserno srečanje maturantov so povabili tudi Toneta Goznika, ravnatelja OŠ Voličina, ki je gostil njihovo zlato maturo, tokrat pa je slavljencem predal nekaj zbornikov „Šolarček in okno v svet".

Čeprav so nekateri izmed nekdanjih maturantov že odšli, nekateri so oslabeli in se težje gibljejo, se je tokratnega srečanja od 34 vabljenih oziroma še živečih sošolcev, udeležilo 12 prijateljic in prijateljev, vsi so starejši od 82 let. Ob igranju maturantske himne Gaudeamusa (Veselimo torej se), je Polda prebral imena sošolcev, ki so se poslovili, a je branje zaključil z besedami: Tako odhajamo, vendar ostajamo skupaj! Trio sester Nedeljo iz prleških Savcev so nato zapele pesmico Dere sen jas mali bia, ki je najbolj spominjala na prve korake maturantov v življenju, pozneje pa še pesem Zabučale gore, zašumeli lesi, oj mladosti moja, kam odšla si, kje si. Tudi sošolka Zora Hudales Travner je prebrala nekaj svojih pesmi. Po napitnici so se fantje spomnili „stare šole", saj so dekletom izročili vrtnice, prižgali so tudi v vodi plavajoče svečke ter razdelili majhne voščilnice, namenjene sošolcem, ki zaradi bolezni niso mogli na priti na praznovanje. Tisti, ki so bili pa so se imeli zelo lepo, po kosilu, kjer so domači gostinci pripravili poseben meni, pa je stekel živahen klepet, obujali so spomine na mlade dni, na čase, ko so skupaj „gulili" gimnazijske klopi, kovali načrte za življenje, se veselili mladosti, si pomagali pri premagovanju težav, se soočali z mladostniškimi problemi, se prvič zaljubili, včasih jezni na vse svet..., na koncu pa nadvse ponosni, da so opravili zrelostni izpit, ki jih je popeljal na fakultete, ter v tvorno in ustvarjalno življenje. Kljub zrelim letom pa smo se lahko prepričali, da so ljudje tudi po osmem desetletju pripravljeni na humor, duhovitost in tudi zbadanje.

V takšnem prijetnem vzdušju smo med drugim izvedeli tudi, da je veliko maturo na Prvi mariborski gimnaziji, v šolskem letu 1953/54, v dveh oddelkih, opravilo 53 dijakov. Pred 15 leti, na srečanju ob 50-letnici mature, v gostišču Kmečka trta v Voličini, je bilo 37 maturantov, deset let pozneje pa le še 25. V zadnjih letih se srečujejo vsako leto, na istem mestu, v Mariboru, ob bisernem jubileju, 65-letnici pa jih je bilo komajda 12. „Torej, kot sem dejal, tako pač je, odhajamo, a vendar ostajamo skupaj", nam je povedal zelo razgledan, neutruden in zgovoren organizator srečanja Polda Matjašič iz Lenarta, ki je vse podatke imel kar v malem prstu. Zaupal nam je tudi zanimivo „skrivnost", da so v „A" razredu bili večinoma dijaki z dežele, torej vozači, ki so vsa leta gojili tovariške in prijateljske vezi ter odnose. Iz omenjene generacije so mnogi dijaki po gimnaziji postali ugledne osebe, doktorji znanosti, profesorji, zdravniki, stomatologi, veterinarji, pravniki, farmacevti, inženirji, učitelji..., celo generala JLA so imeli za sošolca. Poldi (in ne samo on) je še posebej ponosen na upokojenega nadškofa, dr. Franca Krambergerja, ki je bil velik prijatelj in na koncu najboljši dijak generacije na Prvi gimnaziji v Mariboru.

Pravzaprav so vsi bili dobri, kaj dobri, odlični, kar potrjujejo tudi danes, 65 let pozneje. In gotovo bodo mnoga njihova dela živela še naprej, kot je vedno poudarjal Poldi Matjašič, kot denimo „pisemce" Cirila Vreča, dr. stomatologije in čeljustne kirurgije, direktorja ZD Adolfa Drolca, ki je pred dvema letoma umrl, ob 60-letnici mature pa je, pod sloganom: Tako hitro je minil čas (The Time gas passed so quickly; Tak bistro prašjol vremja; Hic velociter transit tempus), med drugim zapisal: Po opravljeni maturi nam je uspelo tudi to, da nas je večina šla študirat naprej na višje šole in na univerzo. Generacija dijakov 1949/54 je bila, gledano iz zgodovinske distance, dokaj uspešna. Dala je številne dobre in tudi vrhunske strokovnjake in top menedžerje v veliko gospodarskih in družbenih poslovnih sistemih. Dala je umetnike, dala je univerzitetne diplomirane inženirje v več tehničnih panogah, dala je srednje, višje in diplomirane medicinske sestre, dala je doktorje in primarije v medicini in stomatologiji ter v veterinarski medicini, dala je profesorje, srednješolske in univerzitetne, dala je poznane športnike, dala je magistre in doktorje znanosti, dala je nadškofa in vojaškega generala. Vsi ti strokovnjaki so bili zelo potrebni, bili pa so tudi zelo ustvarjalni, saj so nekateri naši sošolci delali tudi na zelo odgovornih in vodilnih delovnih mestih... Naša marljivost in delovnost sega že v šolske klopi. Sošolci smo si v težavah radi pomagali. Pomagali pa smo tudi širši družbeni skupnosti. Ko je v Mariboru zapadlo veliko snega, smo z veseljem zapustili šolske klopi in pomagali čistiti pločnike in ulice. Ker je vojna zapustila strahotna razdejanja, so se dijaki tudi iz naše gimnazije priključili mladinskim delovnim brigadam, ki so gradile proge in ceste. Gradili smo tudi Maribor. Iz teh delovnih akcij so se nekateri vrnili kot udarniki...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Maturirali so pred davnimi 65 leti