Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

 

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Slavljenec Maks je bil zelo vesel obiska gasilske delegacije. Ganjen je dejal, da je za njega to nekaka zahvala, za njegovo dolgoletno delovanje v gasilskih vrstah. Maks se je po sili razmer rodil v bolnišnici v Mariboru, čeprav so ženske na deželi takrat rodile doma. To pa zato, ker je dve leti prej ob porodu sina Slavka, ko je rodila doma, umrla prva žena Alojza Lončariča, očeta jubilanta Maksa Lončariča. Na novo poročeni oče ni želel več tvegati takih zapletov pri porodu, zato se je Maks rodil v bolnišnici. Izhaja iz družine kjer so se rodili sami fantje, najprej Slavko, nato Maks, Anton in Karl. Njihovo življenje je teklo na manjši kmetiji, kjer so redili živino, za delo na zemlji in prevoze pa so imeli tudi vole ali jünce. Nič ni čudnega, da je Maks celo življenje posvetil kmetovanju. Po končani osnovni šoli je 5 let delal v Gozdnem gospodarstvu Negova, kjer mu je bil vodja znani negovski gozdar, takrat so rekli logar, Boris Žurman. Tedaj so drevje podirali le s sekiro in »zug« žago, saj še ni bilo »motork«. Nekoliko izboljšanja so drvarjem prinesle žage »amerikanke«, ki so bile sicer enake »cug« žagam, vendar bolj kvalitetne. Imele so tudi drugačen razpored zob.
Pozimi so gozdarji podirali, spomladi sadili drevje, poleti pa negovali nove nasade. Leta 1963 se je, s Pepiko Klobasa, poročil na njihovo »Rojkečovo«, kmetijo, kjer sta z ženo pozneje prevzela kakih 10 ha veliko posest. Kakor vse večje kmetije, je tudi njihova redila živino in prašiče. Pomemben prihodek je bila oddaja mleka. Tudi to kmetijo, je najbolj prizadela obvezna, tedaj so rekli prisilna oddaja, kmetijskih pridelkov, živine in prašičev. Na tej posesti danes kmetujeta hčerka Jožica in njen mož Bojan Šijanec. Tega sta Maks in Pepika najbolj vesela, da se je kmetija obdržala in da celo napreduje. V zakonu so se jima rodili otroci Branko, Jožica in Sonja, ki so si ustvarili družine in ju razveselili s šestimi vnuki in tremi pravnukinjami.
Omeniti tudi kaže, da se je Maks ob kmetovanju posvečal tudi tesarstvu. Kot tesar je delal pri tesarskemu mojstru Alojzu Zemljiču in pozneje pri Francu Bratuša. Tedaj so ročno tesali tramovje za ostrešja. Ko je bilo stesano, se je nekaj časa sušilo, nato pa so pristopili k postavitvi. Razumljivo je, da so vsa dela opravljali ročno in z ročnim orodjem. S tesarjenjem je izboljševal gmotni položaj kmetije ter jo ob tem moderniziral. Prelomnica v kmetovanju je bila, ko je prišel k hiši prvi traktor in nekaj kmetijskih priključkov. Danes »tamladi« obdelujejo okoli 20 ha zemlje. Ker je bil Maks sin kolarja, je ob očetu pridobil veliko veselja in spretnosti za obdelavo lesa. Znal je mnogo kaj izdelati iz lesa. Razume se, da je sam izdeloval toporišča za motike sekire in druga kmečka orodja. Izdeloval je tudi dele kmečkih voz, kot so oje, lojtre za na voz in drugo. Naučil se je tudi izdelave košev iz »pintovca«, kar še za svojo dušo rad opravi tudi sedaj in si s tem krajša zimske dneve.
Kot rečeno je Maks gasilec praktično od leta 1948. Tedaj je bil njegov oče Alojz Lončarič ustanovni član PGD Negova. Posledično so vsi njegovi sinovi postali gasilci. Vsi razen Karleka, ki živi v Kanadi, so še sedaj gasilci, čeprav veterani. Kot pravi Maks mu je bilo delo pri gasilcih sprostitev, če pa je lahko komu pri tem pomagal pa tudi zadovoljstvo. Za svoje dolgoletno članstvo je prejel številna gasilska priznanja, pa tako tudi ob 60 letnici njegovega članstva. Kot še pove Maks, mu je sedaj kot upokojencu, v veliki družini, ki jo tvorita Maks in žena Pepika, ter družina hčerke Jožice, s katero so v skupnem gospodinjstvu, najlepše. Dela tisto kar zmore, nima pa nobene obveznosti. Rad se udeležuje gasilskih prireditev, kot član pa tudi prireditev in srečanj pri Društvu upokojencev Negova – Spodnji Ivanjci, kjer sta za ženo včlanjena. Sicer pa se je zaključno praznovanje Maksovega jubileja odvijalo v Gostilni Šenekar v Spodnjih Ivanjcih, kjer so njegov jubilej s svojim obiskom počastili njegovi najbližji, sorodniki in prijatelji, celo brat Karel iz Kanade.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...