Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

 

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Slavljenec Maks je bil zelo vesel obiska gasilske delegacije. Ganjen je dejal, da je za njega to nekaka zahvala, za njegovo dolgoletno delovanje v gasilskih vrstah. Maks se je po sili razmer rodil v bolnišnici v Mariboru, čeprav so ženske na deželi takrat rodile doma. To pa zato, ker je dve leti prej ob porodu sina Slavka, ko je rodila doma, umrla prva žena Alojza Lončariča, očeta jubilanta Maksa Lončariča. Na novo poročeni oče ni želel več tvegati takih zapletov pri porodu, zato se je Maks rodil v bolnišnici. Izhaja iz družine kjer so se rodili sami fantje, najprej Slavko, nato Maks, Anton in Karl. Njihovo življenje je teklo na manjši kmetiji, kjer so redili živino, za delo na zemlji in prevoze pa so imeli tudi vole ali jünce. Nič ni čudnega, da je Maks celo življenje posvetil kmetovanju. Po končani osnovni šoli je 5 let delal v Gozdnem gospodarstvu Negova, kjer mu je bil vodja znani negovski gozdar, takrat so rekli logar, Boris Žurman. Tedaj so drevje podirali le s sekiro in »zug« žago, saj še ni bilo »motork«. Nekoliko izboljšanja so drvarjem prinesle žage »amerikanke«, ki so bile sicer enake »cug« žagam, vendar bolj kvalitetne. Imele so tudi drugačen razpored zob.
Pozimi so gozdarji podirali, spomladi sadili drevje, poleti pa negovali nove nasade. Leta 1963 se je, s Pepiko Klobasa, poročil na njihovo »Rojkečovo«, kmetijo, kjer sta z ženo pozneje prevzela kakih 10 ha veliko posest. Kakor vse večje kmetije, je tudi njihova redila živino in prašiče. Pomemben prihodek je bila oddaja mleka. Tudi to kmetijo, je najbolj prizadela obvezna, tedaj so rekli prisilna oddaja, kmetijskih pridelkov, živine in prašičev. Na tej posesti danes kmetujeta hčerka Jožica in njen mož Bojan Šijanec. Tega sta Maks in Pepika najbolj vesela, da se je kmetija obdržala in da celo napreduje. V zakonu so se jima rodili otroci Branko, Jožica in Sonja, ki so si ustvarili družine in ju razveselili s šestimi vnuki in tremi pravnukinjami.
Omeniti tudi kaže, da se je Maks ob kmetovanju posvečal tudi tesarstvu. Kot tesar je delal pri tesarskemu mojstru Alojzu Zemljiču in pozneje pri Francu Bratuša. Tedaj so ročno tesali tramovje za ostrešja. Ko je bilo stesano, se je nekaj časa sušilo, nato pa so pristopili k postavitvi. Razumljivo je, da so vsa dela opravljali ročno in z ročnim orodjem. S tesarjenjem je izboljševal gmotni položaj kmetije ter jo ob tem moderniziral. Prelomnica v kmetovanju je bila, ko je prišel k hiši prvi traktor in nekaj kmetijskih priključkov. Danes »tamladi« obdelujejo okoli 20 ha zemlje. Ker je bil Maks sin kolarja, je ob očetu pridobil veliko veselja in spretnosti za obdelavo lesa. Znal je mnogo kaj izdelati iz lesa. Razume se, da je sam izdeloval toporišča za motike sekire in druga kmečka orodja. Izdeloval je tudi dele kmečkih voz, kot so oje, lojtre za na voz in drugo. Naučil se je tudi izdelave košev iz »pintovca«, kar še za svojo dušo rad opravi tudi sedaj in si s tem krajša zimske dneve.
Kot rečeno je Maks gasilec praktično od leta 1948. Tedaj je bil njegov oče Alojz Lončarič ustanovni član PGD Negova. Posledično so vsi njegovi sinovi postali gasilci. Vsi razen Karleka, ki živi v Kanadi, so še sedaj gasilci, čeprav veterani. Kot pravi Maks mu je bilo delo pri gasilcih sprostitev, če pa je lahko komu pri tem pomagal pa tudi zadovoljstvo. Za svoje dolgoletno članstvo je prejel številna gasilska priznanja, pa tako tudi ob 60 letnici njegovega članstva. Kot še pove Maks, mu je sedaj kot upokojencu, v veliki družini, ki jo tvorita Maks in žena Pepika, ter družina hčerke Jožice, s katero so v skupnem gospodinjstvu, najlepše. Dela tisto kar zmore, nima pa nobene obveznosti. Rad se udeležuje gasilskih prireditev, kot član pa tudi prireditev in srečanj pri Društvu upokojencev Negova – Spodnji Ivanjci, kjer sta za ženo včlanjena. Sicer pa se je zaključno praznovanje Maksovega jubileja odvijalo v Gostilni Šenekar v Spodnjih Ivanjcih, kjer so njegov jubilej s svojim obiskom počastili njegovi najbližji, sorodniki in prijatelji, celo brat Karel iz Kanade.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...