Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Iz samostanske kleti v bližnjo cerkev

 

Katica in Peter Leopold sta obhajala zlati pir

Zlata poroka LeopoldV mesecu decembru, ko je nekako največ takšnih in drugačnih praznovanj, sta poseben dogodek obeležila tudi Katica in Peter Leopold iz Svete Trojice v Slovenskih goricah. V krogu domačih in prijateljev sta namreč praznovala zlato poroko, svojo 50 letno zakonsko zvestobo sta potrdila s civilnim in cerkvenim obredom. Prvega je v domači samostanski kleti opravil župan občine Sv. Trojica David Klobasa, njuno življenjsko zgodbo pa je predstavila Barbara Cvetko Škrlec. Ob tej priliki jima je župan čestital, ter izročil darilo in spominsko listino. Slavje je pesmijo: »Ne bodi kot drugi«, polepšala njuna vnukinja Ines Leopold.

Po slavju v samostanski kleti so se svatje s slavljencema podali v bližnjo farno cerkev sv. Trojice, kjer je, ob darovani zahvalni sv. maši, zlatopročni obred opravil pater Vračko. Pater jima je v svoji pridigi namenil nekaj lepih besed, med katerimi tudi „odpuščam ti". To sta besedi, ki utrjujejo vsak zakon, je poudaril pater. Dejal je, kako je poroka pomlad, zlata poroka pa jesen. „Vajina današnja zahvala je, da sta ostala skupaj. Zato imamo danes razlog, da se Bogu zahvalimo vajino skupno življenje", je še dejal pater.
Katica, se je rodila leta 11.11.1951 v Kicarju pri Ptuju, očetu Alojzu in mami Mariji Kramberger. Bila je tretji otrok v družini saj ima še tri sestre: Ivanko, Marico in Tinko. Leta 1952 se je družina preselila v Spodnje Žerjavce pri Lenartu. Osnovno šolo je obiskovala v Lenartu, nato pa končala administrativno šolo. Zaposlila se je v kadrovski službi podjetja Talis Maribor, leta 1981 pa se je kot tajnica zaposlila v Kristalu Lenart, kjer je to delo opravljala do upokojitve, leta 2004. Peter se je rodil 22.6.1946 v Ciglencah pri Spodnjem Dupleku v družini z osmimi otroki. Leta 1961 so se priselili v Zgornjo Senarsko, kje je z odličnim uspehom končal osnovno šolo v takratnem Gradišču. Leta 1965 se je izučil za avtomehanika, nato pa ga je pot vodila v šolo za rezervne častnike v Bilećo, nato pa v Beograd kjer je pridobil vojaško znanje. Ob delu je leta 1986 končal višjo pravno šolo v Mariboru. Od leta 1986 pa do vojne 1991 je bil komandant teritorialne obrambe Lenart. Po vojni je opravljal različne vodstvene funkcije v slovenski vojski do upokojitve leta 2003. Ima status aktivnega udeleženca vojne za Slovenijo. Po odsluženem vojaškem roku se je aktivno vključil v delo krajevne skupnosti Sv. Trojica, kje je opravljal različne vodstvene funkcije v raznih društvih in organizacijah. Bil je predsednik Mladinske organizacije. Kot predsednik Turističnega društva je bil organizator nepozabnih kmečkih praznikov. Bil je tudi igralec na amaterskih odrih. Najpomembnejša naloga je bila funkcija predsednika skupščine Krajevne skupnosti, kjer je bil pobudnik in vodja mnogih projektov, kot je izgradnja telefonije, samopostrežne trgovine Mercator, nadgradnja osnovne šole in izgradnja vrtca, odprtje moto kros proge v Oseku in pričetek gradnje mrliške vežice. Za svoja dela je prejel številne pohvale, priznanja in državna odlikovanja.
Peter in Katica sta se poročila konec leta 1969 v Lenartu. Leta 1970 se jima je rodil sin David, leta 1974 pa Bogdan. Nekaj let je družina stanovala v Lenartu, sočasno pa gradila svoj novi dom zraven Petrove domačije. Leta 1976 se je družinica preselila v Zg. Senarsko, kje stanuje še danes. Zelo sta srečna, da sin Bogdan z družino stanuje doma, David pa čisto blizu doma. Danes ju razveseljujejo trije vnuki; Tomaž, Aleks in Tine in vnukinja Ines, ki ju radi obiskujejo. Tomaž je študent, Aleks in Tine srednješolca Ines pa osnovnošolka. Tudi sedaj, ko sta v pokoju, ne mirujeta, saj sta oba družbeno in društveno dejavna. Peter je vse od ustanovitve Društva vinogradnikov Sv. Trojica, to je bilo leta 2008, njen predsednik. Od ustanovitve občine Sveta Trojica je poveljnik civilne zaščite. Opravlja funkcijo sodnika porotnika na sodišču v Mariboru. Po nastanku občine Sveta Trojica leta 2006 pa deluje v različnih organih občine, en mandat je bil tudi podžupan občine, kjer je s konstruktivnimi predlogi pripomogel k delovanju društev in razvoju novo nastale občine. Ob tem ima še številne funkcije v občinskih organih. Oba sta aktivna v turističnem društvu in DU Sv. Trojica, kjer je Katica prostovoljka v programu »Starejši za starejše«... Zaradi vseh teh funkcij in obremenitev je bil Peter pogosto zdoma, zato je morala Katica biti steber družine in kot pravi pregovor, da žena podpira tri vogale, za kar ji je Peter neizmerno hvaležen. Njena velika ljubezen so rože, ki celo leto krasijo dom Leopoldovih in njihovo okolico. Za urejenost okolja je prejela pohvalo hortikularnega društva Maribor... Zaradi priljubljenosti in skromnosti imata veliko prijateljev in znancev, katerih pa mnogo krat ne obiščeta, ker jima zaradi aktivnosti zmanjkuje časa.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obletnice Iz samostanske kleti v bližnjo cerkev