MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ugodna varnostna situacija na radgonskem območju

 

Komandir PP Gornja Radgona sprejel župane ter svojih deset predhodnikov

Komandirji PP GROb izteku leta 2011 je komandir PP Gornja Radgona Ciril Magdič pripravili tradicionalni sprejem za župane vseh štirih občin na katerem delujejo radgonski policisti: Franca Pižmuhta (Apače), Antona Kampuša (Gornja Radgona), Janeza Rihtariča (Radenci) in Antona Slana (Sv. Jurij ob Ščavnici) ter načelnika upravne enote Gornja Radgona Marjana Potiska.

Prijetnega srečanja, v sodobno opremljenih prostorih nove policijske postaje v Gornji Radgoni, kjer je vsem prisotnim lepe želje namenil tudi direktor Policijske uprave Murska Sobota Drago Ribaš, se je udeležilo tudi deset bivših komandirjev radgonskih policistov, med njimi tudi najstarejši, 84 - letni Jože Kos, ki se je upokojil že pred dobrimi 34 leti. Poleg pa še nekaj upokojenih komandirjev: Martin Španbauer, Stanko Sakovič, Milan Osterc, Franc Slokan, Drago Kumer, Igor Klarič, ter nekaj mlajših policijskih starešin, ki so še vedno aktivni: Branko Vukan, Boris Rakuša in Tomislav Habulin. In vsi omenjeni so, kot je dejal direktor Ribaš, prišli prostovoljno, ne da bi jih policisti privedli...

Gostitelj Magdič je izrazil zadovoljstvo in veselje, da so se v kriznem letu 2011, ko po državi ni bilo veliko tovrstnih investicij, vselili v prostore nove policijske postaje, čemur so poleg države svoj prispevek dale tudi lokalne skupnosti. „Tudi s tovrstnimi srečanji ter seveda različnimi akcijami in obiski, posebej želimo izboljšati komunikacijo na relaciji policist – občan, saj nam ni cilj, da bi nas državljani obravnavali kot nekakšen represivni organ“, je med drugim dejal Magdič, ki je pohvalil svoje sodelavce, posebej pa vse tri pomočnike (Sandi Kreslin, Milan Rojko, Bojan Sabotin) komandirja. „Dejstvo, da delamo dobro se je potrdilo tudi v dejstvu, da v letu 2011 nismo imeli nobene prometne nesreče s smrtnim izidom. Tudi na področju kriminalitete ter javnega reda in miru je stanje stabilno, tako da lahko ocenimo, kako je varnostna situacija na radgonskem območju v celoti ugodna“, je nadaljeval prvi radgonski policist.

V imenu predstavnikov lokalnih skupnosti je prisotne pozdravil župan najmlajše občine Apače, Franc Pižmuht, ki je nekoč tudi sam bil policist. Radgonskim policistom se je zahvalil, da skrbijo za varno življenje občanov celotnega območja. „Želimo si, da bi tako bilo tudi v bodoče, saj smo trenutno res lahko zadovoljni varstveno situacijo“, je v zdravljici med drugim dejal Pižmuht.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Ugodna varnostna situacija na radgonskem območju