Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Abrahamovec je gostil pisano druščino

Žetev MulecNa domačiji Jerice in Srečka Muleca v Radvencih pri Negovi (nekoč Klolerjeva kmetija), je bilo konec minulega tedna nadvse veselo. Tam so se zbrali člani TD Negova-Spodnji Ivanjci, ter pripravili prikaz žetve in mlatitve pšenice po starem običaju. In ker je virt Srečko hkrati praznoval lep življenjski jubilej, srečanje z Abrahamom, je jasno, da je bilo na njivi in »gümli« še bolj razigrano in prijetno. V nadvse veselem razpoloženju, tako kot je bilo to včasih, je potekala: žetev, »delaje« snopov, povezanih s panti, mlatitev z mlatilnico, spravilo zrnja, postavljanje kopice iz slame...

Na negovskem koncu je potekalo veselo srečanje ob žetvi in mlačvi

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kadrovski normativi, dostojanstvo, plača...

 

Zakaj se (s stavko) borijo medicinske sestre in zdravstveni tehniki?

Slavica MencingerOb minuli splošni stavki zaposlenih v javnem sektorju, kjer so sodelovale tudi medicinske sestre in zdravstveni tehniki, smo lahko slišali, da imajo omenjeni specifične zahteve. Moti jih predvsem, da jih mečejo v isti koš s celotnim javnim sektorjem, čeprav so njihove težave povsem drugače. Zato tudi tovrstne stavke zanj običajno ostanejo skorajda neopazne. In kot je ob sami stavki povedala Slavica Mencinger, članica Regijskega odbora Sindikata delavcev zdravstvene nege (RO SDZN) so se tokrat sicer pridružili stavki v javnem sektorju, a so zagotovo na vseh shodih po Sloveniji glede na članstvo bili najmanj zastopani oziroma prisotni. Zaradi narave njihovega dela in v skrbi za zdravje prebivalcev Slovenije, namreč ne morejo zapustiti delovnih mest.

„Seveda se pridružujemo stavkovnim zahtevam vseh protestnikov. Imamo pa mi v zdravstveni negi kar nekaj specifičnih problemov. Zagotovo je eden največjih ta, da mi, za razliko od SVIZA sploh nimamo standardov in normativov oz. so ti, ki jih imamo stari že več kot 30 let. Skoraj toliko let nam skupaj s stroko ni uspelo prepričati vlade in številnih ministrov, ki se menjavajo, kot po tekočem traku. Torej iz tega izhaja, da medicinske sestre in zdravstveni tehniki Slovenije zahtevamo: kadrovske normative, zaradi preobremenitve in izgorelosti na delovnem mestu; Dostojanstvo na delovnem mestu, zaradi številnih groženj o odpuščanju in nenadomeščanju odhajajočega kadra; Plačilo za opravljeno delo (za vse opravljene ure dela – dovolj nam je namreč dela na etični pogon). V borbi zase si medicinske sestre in zdravstveni tehniki prizadevamo za kakovostno in varno zdravstveno nego, torej je na nek način zadovoljstvo in varnost prebivalcev Slovenije dolgoročno odvisna tudi od izpolnitve naših stavkovnih zahtev“, je med drugim povedala Slavica Mencinger, članica RO SDZN za Pomurje.

Sama je dodala, kako se v SDZN zelo dobro zavedajo splošne gospodarske in socialne krize v državi, in dejstva da veliko ljudi prejema minimalne oz. mizerne plače za svoje opravljeno delo. Zavedajo se tudi velike brezposelnosti, zato pa se tudi pri njih trenutno ne gre samo za plače, pač pa se borimo za celovito ureditev stanja v zdravstveni negi. „Včasih dejansko delamo na robu svojih zmogljivosti, smo tako rekoč več na delovnem mestu kot doma, da delamo ponoči, za vikende, za praznike..., naši otroci odraščajo kot samorastniki ipd. Konkretno jaz pri svojih 30 letih delovne dobe, sem jih po urah prisotnosti oddelala 40. In človek se zamisli, kaj vse bi lahko v tem času počela zase, za svojo družino, prijatelje“, dodaja Mencingerjeva.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Kadrovski normativi, dostojanstvo, plača...