Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kadrovski normativi, dostojanstvo, plača...

 

Zakaj se (s stavko) borijo medicinske sestre in zdravstveni tehniki?

Slavica MencingerOb minuli splošni stavki zaposlenih v javnem sektorju, kjer so sodelovale tudi medicinske sestre in zdravstveni tehniki, smo lahko slišali, da imajo omenjeni specifične zahteve. Moti jih predvsem, da jih mečejo v isti koš s celotnim javnim sektorjem, čeprav so njihove težave povsem drugače. Zato tudi tovrstne stavke zanj običajno ostanejo skorajda neopazne. In kot je ob sami stavki povedala Slavica Mencinger, članica Regijskega odbora Sindikata delavcev zdravstvene nege (RO SDZN) so se tokrat sicer pridružili stavki v javnem sektorju, a so zagotovo na vseh shodih po Sloveniji glede na članstvo bili najmanj zastopani oziroma prisotni. Zaradi narave njihovega dela in v skrbi za zdravje prebivalcev Slovenije, namreč ne morejo zapustiti delovnih mest.

„Seveda se pridružujemo stavkovnim zahtevam vseh protestnikov. Imamo pa mi v zdravstveni negi kar nekaj specifičnih problemov. Zagotovo je eden največjih ta, da mi, za razliko od SVIZA sploh nimamo standardov in normativov oz. so ti, ki jih imamo stari že več kot 30 let. Skoraj toliko let nam skupaj s stroko ni uspelo prepričati vlade in številnih ministrov, ki se menjavajo, kot po tekočem traku. Torej iz tega izhaja, da medicinske sestre in zdravstveni tehniki Slovenije zahtevamo: kadrovske normative, zaradi preobremenitve in izgorelosti na delovnem mestu; Dostojanstvo na delovnem mestu, zaradi številnih groženj o odpuščanju in nenadomeščanju odhajajočega kadra; Plačilo za opravljeno delo (za vse opravljene ure dela – dovolj nam je namreč dela na etični pogon). V borbi zase si medicinske sestre in zdravstveni tehniki prizadevamo za kakovostno in varno zdravstveno nego, torej je na nek način zadovoljstvo in varnost prebivalcev Slovenije dolgoročno odvisna tudi od izpolnitve naših stavkovnih zahtev“, je med drugim povedala Slavica Mencinger, članica RO SDZN za Pomurje.

Sama je dodala, kako se v SDZN zelo dobro zavedajo splošne gospodarske in socialne krize v državi, in dejstva da veliko ljudi prejema minimalne oz. mizerne plače za svoje opravljeno delo. Zavedajo se tudi velike brezposelnosti, zato pa se tudi pri njih trenutno ne gre samo za plače, pač pa se borimo za celovito ureditev stanja v zdravstveni negi. „Včasih dejansko delamo na robu svojih zmogljivosti, smo tako rekoč več na delovnem mestu kot doma, da delamo ponoči, za vikende, za praznike..., naši otroci odraščajo kot samorastniki ipd. Konkretno jaz pri svojih 30 letih delovne dobe, sem jih po urah prisotnosti oddelala 40. In človek se zamisli, kaj vse bi lahko v tem času počela zase, za svojo družino, prijatelje“, dodaja Mencingerjeva.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Kadrovski normativi, dostojanstvo, plača...