Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vrača se obdobje glamurja in sofisticiranosti

 

Na delavnici striženja je ugledni frizerski mojster Smiljan Škarica predstavil kaj je novega na področju pričesk in striženja

Frizerji - seminarV okviru Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, med kar nekaj sekcijami uspešno deluje tudi sekcija frizerjev in kozmetičark, katere predsednica je ugledna frizerka Majda Vidovič. Največji pomen posveča sekcija izobraževanju in dodatnemu strokovnemu usposabljanju, in zato pogosto pripravljajo takšne in drugačne seminarje, prezentacije, predavanja in delavnice. In tako je tudi v teh jesenskih dneh v salonu predsednice Vidovičeve v Gornji Radgoni potekala zanimiva strokovna delavnica za članice in člane omenjene sekcije, zraven pa so povabili tudi frizerke in frizerje zaposlene pri njih. Žal se je seminarja oz. delavnice udeležilo bistveno manj poslušalcev, kot so organizatorji pričakovali in želeli. Prišlo je le dober ducat poslušalk iz petih (poleg iz domačega salona še iz salonov Slađane Sever, Polone Gungl, Tine Potrč in Mateje Filipčič) salonov, katerim je ugledni slovenski frizer Smiljan Škarica iz Maribora, na  ženskih modelih, predstavil najnovejše tehnike striženja, ter tudi druge novosti s področja pričesk.

In udeleženke seminarja so izvedele marsikaj novega, koristnega in zanimivega za svoje nadaljnje delo. Posebej si bodo udeleženke delavnice zapomnile, da jim je Smiljan Škarica, na modelih prikazal tehniko s preciznim striženjem in spenjanjem. Delo je potekalo v mirnem vzdušju z izbrano glasbo z modnimi smernicami, kot so: pravilna izbira tehnike preciznega geometričnega striženja; smiselna oddelitev las, uporaba različnih osnovnih tehnik striženja, ter prostoročno striženje in personalizacija, o čem je Smiljan podrobno razlagal, ki je predvsem prikazal praktične nosljive frizure s poudarkom na preciznih tehnikah striženja in detajlih obraza. Pozorni so bili na obliko obraza, gostoto las in usklajevanje želja modelov. Po prezentaciji na različnih modelih je udeležencem odgovarjal na dodatna vprašanja. Škarica se je posvetil vsakemu posamezniku individualno, glede na želje in potrebe. Tako, da so udeleženke gotovo dobile kar nekaj koristnih informacij in novosti.

...prihaja čas čudovitega razkošja las s popolnim volumnom...

„Prilagajam se delu frizerja v salonu in ob enem uporabljam najnovejše inovativne tehnike striženja las. Obenem interaktivno sodelujem z gledalci in obdelujem problematiko, ki se pojavlja pri delu s strankami v salonu in vsemi trenutnimi trendi ter na ugoditvi in počutju stranke v salonu. Stopnja zahtevnosti se prilagaja, ponavadi pa začnem z enostavnejšo tehniko in nato bolj napredno in končam z maksimalno inovativno tehniko, tako da zadovoljim še najbolj zahtevno občinstvo", dodaja Škarica, ki nam je tudi predstavil letošnje trende pri pričeskah, in sicer si veliko žensk želi čudovitega razkošja las s popolnim volumnom, ki ga lahko doživimo samo v frizerskem salonu.

...tudi nasveti za zdravje las...

„Letos je modno prav to. Vrača se namreč obdobje glamurja in sofisticiranosti, z modernim pridihom. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so v Hollywoodu kraljevale: Brigite Bardo, Marlene Dietrich in Grace Kelly, ki so pustile svoj pečat za vedno. Sedaj so takšne pričeske ponovno moderne. Če želite na zabavi izstopati, je to prava frizura za vas. Z njo boste kot boginja lepote! Frizerji za ta videz uporabimo preparate, ki dajejo lasem volumen, potem pa lase skodramo s pomočjo kodralnika, sfenamo in utrdimo z lakom za obstojnost frizure. Če rade nepreklicno sledite modnim trendom, si morate letos omisliti paž frizuro. Modna bo sicer v vseh dolžinah, a daleč najbolj moderen bo kratek paž, vidimo ga velikokrat z nepogrešljivim fru- frujem od krajših do daljših dolžin."

Ko gre za barve pa so frizure preslikane iz trendov 40. let v kombinaciji z različnimi bakrenimi in rdečim odtenki. Trend izžareva popolno ženstvenost. Lasje privlačijo pozornost, vendar se ne prilagajajo ustaljenim merilom. Različne variacije in kršenje pravil - pokažite svojo osebnost. „Pred dvema tednoma sem se vrnil iz izobraževanja v Londonu in ulični trend retro stila je resnično vedno bolj prisoten, ne samo v Camden townu, kjer je alternativni del Londona ampak povsod", razlaga mojster Smiljan Škarica, ki je ponudil tudi nasvet iz naravnih sestavin za domačo uporabo. Zima z rahlim sneženjem kar kliče po tem, da bi se doma malo razvajali. A prepričan sem, da vam bo  nasvet, kako si doma pripravimo hranljivo ali vlažilno masko za lase, prišel prav tudi v vseh drugih dneh in letnih obdobjih.

„Za lase, ki se prehitro zmastijo (predvsem pozimi): Eno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka (uporabite limono iz ekološke pridelave) zmešajte z enako količino medu in soka aloje vere, dodajte še žličko suhe gorčice. Mešajte, dokler ni masa enakomerna, nato vtrite v vlažno lasišče in lase. Ovijte v toplo brisačo in naj deluje vsaj pol ure, potem lase izperite s toplo vodo. Predlagam tudi: Proso je čudež za lase, kot dodatek v prehrani. Pomembno je, da uporabite neoluščeno proso. Zvečer v vodi namočite žličko prosa, zjutraj pa ga lahko dodate denimo k jogurtu in spijete. Privoščite si ga vsak dan, rezultati pa bodo vidni v roku treh mesecev. Je eno redkih žit, ki vsebuje tudi kremenčevo kislino, ki je nujno potrebna za normalno rast nohtov, las in kože. Ne vsebuje glutena, zato je primerno tudi za ljudi s celiakijo. In vse boste uspešne".

Kakorkoli že, tudi ta delavnica v Gornji Radgoni je bila zelo uspešna, predvsem pa koristna, saj so prisotni lahko v svoje delo na področju pričesk vnesli „sveži veter". Zato je velika škoda, da se dogodka ni udeležilo večje število frizerjev, saj gotovo nihče ni vseved in zato je vsako dodatno izobraževanje dobrodošlo. In če se za dodatno usposabljanje in spremljanje novosti na področju svojega dela ne zanimajo samostojni podjetniki, potem bi to lahko omogočili vsaj svojim delavcem...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Vrača se obdobje glamurja in sofisticiranosti