Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vrača se obdobje glamurja in sofisticiranosti

 

Na delavnici striženja je ugledni frizerski mojster Smiljan Škarica predstavil kaj je novega na področju pričesk in striženja

Frizerji - seminarV okviru Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, med kar nekaj sekcijami uspešno deluje tudi sekcija frizerjev in kozmetičark, katere predsednica je ugledna frizerka Majda Vidovič. Največji pomen posveča sekcija izobraževanju in dodatnemu strokovnemu usposabljanju, in zato pogosto pripravljajo takšne in drugačne seminarje, prezentacije, predavanja in delavnice. In tako je tudi v teh jesenskih dneh v salonu predsednice Vidovičeve v Gornji Radgoni potekala zanimiva strokovna delavnica za članice in člane omenjene sekcije, zraven pa so povabili tudi frizerke in frizerje zaposlene pri njih. Žal se je seminarja oz. delavnice udeležilo bistveno manj poslušalcev, kot so organizatorji pričakovali in želeli. Prišlo je le dober ducat poslušalk iz petih (poleg iz domačega salona še iz salonov Slađane Sever, Polone Gungl, Tine Potrč in Mateje Filipčič) salonov, katerim je ugledni slovenski frizer Smiljan Škarica iz Maribora, na  ženskih modelih, predstavil najnovejše tehnike striženja, ter tudi druge novosti s področja pričesk.

In udeleženke seminarja so izvedele marsikaj novega, koristnega in zanimivega za svoje nadaljnje delo. Posebej si bodo udeleženke delavnice zapomnile, da jim je Smiljan Škarica, na modelih prikazal tehniko s preciznim striženjem in spenjanjem. Delo je potekalo v mirnem vzdušju z izbrano glasbo z modnimi smernicami, kot so: pravilna izbira tehnike preciznega geometričnega striženja; smiselna oddelitev las, uporaba različnih osnovnih tehnik striženja, ter prostoročno striženje in personalizacija, o čem je Smiljan podrobno razlagal, ki je predvsem prikazal praktične nosljive frizure s poudarkom na preciznih tehnikah striženja in detajlih obraza. Pozorni so bili na obliko obraza, gostoto las in usklajevanje želja modelov. Po prezentaciji na različnih modelih je udeležencem odgovarjal na dodatna vprašanja. Škarica se je posvetil vsakemu posamezniku individualno, glede na želje in potrebe. Tako, da so udeleženke gotovo dobile kar nekaj koristnih informacij in novosti.

...prihaja čas čudovitega razkošja las s popolnim volumnom...

„Prilagajam se delu frizerja v salonu in ob enem uporabljam najnovejše inovativne tehnike striženja las. Obenem interaktivno sodelujem z gledalci in obdelujem problematiko, ki se pojavlja pri delu s strankami v salonu in vsemi trenutnimi trendi ter na ugoditvi in počutju stranke v salonu. Stopnja zahtevnosti se prilagaja, ponavadi pa začnem z enostavnejšo tehniko in nato bolj napredno in končam z maksimalno inovativno tehniko, tako da zadovoljim še najbolj zahtevno občinstvo", dodaja Škarica, ki nam je tudi predstavil letošnje trende pri pričeskah, in sicer si veliko žensk želi čudovitega razkošja las s popolnim volumnom, ki ga lahko doživimo samo v frizerskem salonu.

...tudi nasveti za zdravje las...

„Letos je modno prav to. Vrača se namreč obdobje glamurja in sofisticiranosti, z modernim pridihom. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so v Hollywoodu kraljevale: Brigite Bardo, Marlene Dietrich in Grace Kelly, ki so pustile svoj pečat za vedno. Sedaj so takšne pričeske ponovno moderne. Če želite na zabavi izstopati, je to prava frizura za vas. Z njo boste kot boginja lepote! Frizerji za ta videz uporabimo preparate, ki dajejo lasem volumen, potem pa lase skodramo s pomočjo kodralnika, sfenamo in utrdimo z lakom za obstojnost frizure. Če rade nepreklicno sledite modnim trendom, si morate letos omisliti paž frizuro. Modna bo sicer v vseh dolžinah, a daleč najbolj moderen bo kratek paž, vidimo ga velikokrat z nepogrešljivim fru- frujem od krajših do daljših dolžin."

Ko gre za barve pa so frizure preslikane iz trendov 40. let v kombinaciji z različnimi bakrenimi in rdečim odtenki. Trend izžareva popolno ženstvenost. Lasje privlačijo pozornost, vendar se ne prilagajajo ustaljenim merilom. Različne variacije in kršenje pravil - pokažite svojo osebnost. „Pred dvema tednoma sem se vrnil iz izobraževanja v Londonu in ulični trend retro stila je resnično vedno bolj prisoten, ne samo v Camden townu, kjer je alternativni del Londona ampak povsod", razlaga mojster Smiljan Škarica, ki je ponudil tudi nasvet iz naravnih sestavin za domačo uporabo. Zima z rahlim sneženjem kar kliče po tem, da bi se doma malo razvajali. A prepričan sem, da vam bo  nasvet, kako si doma pripravimo hranljivo ali vlažilno masko za lase, prišel prav tudi v vseh drugih dneh in letnih obdobjih.

„Za lase, ki se prehitro zmastijo (predvsem pozimi): Eno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka (uporabite limono iz ekološke pridelave) zmešajte z enako količino medu in soka aloje vere, dodajte še žličko suhe gorčice. Mešajte, dokler ni masa enakomerna, nato vtrite v vlažno lasišče in lase. Ovijte v toplo brisačo in naj deluje vsaj pol ure, potem lase izperite s toplo vodo. Predlagam tudi: Proso je čudež za lase, kot dodatek v prehrani. Pomembno je, da uporabite neoluščeno proso. Zvečer v vodi namočite žličko prosa, zjutraj pa ga lahko dodate denimo k jogurtu in spijete. Privoščite si ga vsak dan, rezultati pa bodo vidni v roku treh mesecev. Je eno redkih žit, ki vsebuje tudi kremenčevo kislino, ki je nujno potrebna za normalno rast nohtov, las in kože. Ne vsebuje glutena, zato je primerno tudi za ljudi s celiakijo. In vse boste uspešne".

Kakorkoli že, tudi ta delavnica v Gornji Radgoni je bila zelo uspešna, predvsem pa koristna, saj so prisotni lahko v svoje delo na področju pričesk vnesli „sveži veter". Zato je velika škoda, da se dogodka ni udeležilo večje število frizerjev, saj gotovo nihče ni vseved in zato je vsako dodatno izobraževanje dobrodošlo. In če se za dodatno usposabljanje in spremljanje novosti na področju svojega dela ne zanimajo samostojni podjetniki, potem bi to lahko omogočili vsaj svojim delavcem...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Vrača se obdobje glamurja in sofisticiranosti