Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vrača se obdobje glamurja in sofisticiranosti

 

Na delavnici striženja je ugledni frizerski mojster Smiljan Škarica predstavil kaj je novega na področju pričesk in striženja

Frizerji - seminarV okviru Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, med kar nekaj sekcijami uspešno deluje tudi sekcija frizerjev in kozmetičark, katere predsednica je ugledna frizerka Majda Vidovič. Največji pomen posveča sekcija izobraževanju in dodatnemu strokovnemu usposabljanju, in zato pogosto pripravljajo takšne in drugačne seminarje, prezentacije, predavanja in delavnice. In tako je tudi v teh jesenskih dneh v salonu predsednice Vidovičeve v Gornji Radgoni potekala zanimiva strokovna delavnica za članice in člane omenjene sekcije, zraven pa so povabili tudi frizerke in frizerje zaposlene pri njih. Žal se je seminarja oz. delavnice udeležilo bistveno manj poslušalcev, kot so organizatorji pričakovali in želeli. Prišlo je le dober ducat poslušalk iz petih (poleg iz domačega salona še iz salonov Slađane Sever, Polone Gungl, Tine Potrč in Mateje Filipčič) salonov, katerim je ugledni slovenski frizer Smiljan Škarica iz Maribora, na  ženskih modelih, predstavil najnovejše tehnike striženja, ter tudi druge novosti s področja pričesk.

In udeleženke seminarja so izvedele marsikaj novega, koristnega in zanimivega za svoje nadaljnje delo. Posebej si bodo udeleženke delavnice zapomnile, da jim je Smiljan Škarica, na modelih prikazal tehniko s preciznim striženjem in spenjanjem. Delo je potekalo v mirnem vzdušju z izbrano glasbo z modnimi smernicami, kot so: pravilna izbira tehnike preciznega geometričnega striženja; smiselna oddelitev las, uporaba različnih osnovnih tehnik striženja, ter prostoročno striženje in personalizacija, o čem je Smiljan podrobno razlagal, ki je predvsem prikazal praktične nosljive frizure s poudarkom na preciznih tehnikah striženja in detajlih obraza. Pozorni so bili na obliko obraza, gostoto las in usklajevanje želja modelov. Po prezentaciji na različnih modelih je udeležencem odgovarjal na dodatna vprašanja. Škarica se je posvetil vsakemu posamezniku individualno, glede na želje in potrebe. Tako, da so udeleženke gotovo dobile kar nekaj koristnih informacij in novosti.

...prihaja čas čudovitega razkošja las s popolnim volumnom...

„Prilagajam se delu frizerja v salonu in ob enem uporabljam najnovejše inovativne tehnike striženja las. Obenem interaktivno sodelujem z gledalci in obdelujem problematiko, ki se pojavlja pri delu s strankami v salonu in vsemi trenutnimi trendi ter na ugoditvi in počutju stranke v salonu. Stopnja zahtevnosti se prilagaja, ponavadi pa začnem z enostavnejšo tehniko in nato bolj napredno in končam z maksimalno inovativno tehniko, tako da zadovoljim še najbolj zahtevno občinstvo", dodaja Škarica, ki nam je tudi predstavil letošnje trende pri pričeskah, in sicer si veliko žensk želi čudovitega razkošja las s popolnim volumnom, ki ga lahko doživimo samo v frizerskem salonu.

...tudi nasveti za zdravje las...

„Letos je modno prav to. Vrača se namreč obdobje glamurja in sofisticiranosti, z modernim pridihom. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so v Hollywoodu kraljevale: Brigite Bardo, Marlene Dietrich in Grace Kelly, ki so pustile svoj pečat za vedno. Sedaj so takšne pričeske ponovno moderne. Če želite na zabavi izstopati, je to prava frizura za vas. Z njo boste kot boginja lepote! Frizerji za ta videz uporabimo preparate, ki dajejo lasem volumen, potem pa lase skodramo s pomočjo kodralnika, sfenamo in utrdimo z lakom za obstojnost frizure. Če rade nepreklicno sledite modnim trendom, si morate letos omisliti paž frizuro. Modna bo sicer v vseh dolžinah, a daleč najbolj moderen bo kratek paž, vidimo ga velikokrat z nepogrešljivim fru- frujem od krajših do daljših dolžin."

Ko gre za barve pa so frizure preslikane iz trendov 40. let v kombinaciji z različnimi bakrenimi in rdečim odtenki. Trend izžareva popolno ženstvenost. Lasje privlačijo pozornost, vendar se ne prilagajajo ustaljenim merilom. Različne variacije in kršenje pravil - pokažite svojo osebnost. „Pred dvema tednoma sem se vrnil iz izobraževanja v Londonu in ulični trend retro stila je resnično vedno bolj prisoten, ne samo v Camden townu, kjer je alternativni del Londona ampak povsod", razlaga mojster Smiljan Škarica, ki je ponudil tudi nasvet iz naravnih sestavin za domačo uporabo. Zima z rahlim sneženjem kar kliče po tem, da bi se doma malo razvajali. A prepričan sem, da vam bo  nasvet, kako si doma pripravimo hranljivo ali vlažilno masko za lase, prišel prav tudi v vseh drugih dneh in letnih obdobjih.

„Za lase, ki se prehitro zmastijo (predvsem pozimi): Eno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka (uporabite limono iz ekološke pridelave) zmešajte z enako količino medu in soka aloje vere, dodajte še žličko suhe gorčice. Mešajte, dokler ni masa enakomerna, nato vtrite v vlažno lasišče in lase. Ovijte v toplo brisačo in naj deluje vsaj pol ure, potem lase izperite s toplo vodo. Predlagam tudi: Proso je čudež za lase, kot dodatek v prehrani. Pomembno je, da uporabite neoluščeno proso. Zvečer v vodi namočite žličko prosa, zjutraj pa ga lahko dodate denimo k jogurtu in spijete. Privoščite si ga vsak dan, rezultati pa bodo vidni v roku treh mesecev. Je eno redkih žit, ki vsebuje tudi kremenčevo kislino, ki je nujno potrebna za normalno rast nohtov, las in kože. Ne vsebuje glutena, zato je primerno tudi za ljudi s celiakijo. In vse boste uspešne".

Kakorkoli že, tudi ta delavnica v Gornji Radgoni je bila zelo uspešna, predvsem pa koristna, saj so prisotni lahko v svoje delo na področju pričesk vnesli „sveži veter". Zato je velika škoda, da se dogodka ni udeležilo večje število frizerjev, saj gotovo nihče ni vseved in zato je vsako dodatno izobraževanje dobrodošlo. In če se za dodatno usposabljanje in spremljanje novosti na področju svojega dela ne zanimajo samostojni podjetniki, potem bi to lahko omogočili vsaj svojim delavcem...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Vrača se obdobje glamurja in sofisticiranosti