Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Podoba steklenice krasi in obeležuje Radensko

 

Kraljica mineralnih voda obeležuje 180. rojstni dan

Radenska stara steklenicaLetos mineva 180 let, odkar je študent medicine Karl Henn, med vožnjo s kočijo iz Prlekije proti Dunaju, odkril da »bublja«, ki jo je slišal ob stezi ni čarovniški kotel za točo, temveč izvir zdrave slatine. Tako je bila uradno odkrita nenadomestljiva radenska slatina. In v letu, ko v Radencih beležijo 180 let odkritja enkratnega naravnega bogastva, so se v družbi Radenska d.d. odločili postaviti podobo svoje steklenice pri vhodu v njihovo polnilnico. Številni, predvsem starejši Radenčani se še spomnijo, da je podobna podoba steklenice že stala v drugi polovici šestdesetih let v radenskem parku. Kakor takratna, je tudi novo postavljena steklenica namenjena fotografiranju v njej ter ob njej. Saj podjetje Radenska d.d. ter Radence nasploh obiščejo številni turisti in obiskovalci od blizu in daleč, vseh starosti.

Grafični oblikovalec v družbi Radenska d.d., Zvone Gabrijan, je pripravil grafični osnutek, kateri je bil zelo hitro potrjen. Oblikovalec Gabrijan si je namreč zamislil prav takšno podobo, kot je nastala na koncu projekta. Vsa studijska dela, kot so studijska fotografija steklenice ter priprava datotek za končno izvedbo so opravili v Ateljeju za črko in sliko v Murski Soboti, katerega lastnik je Dušan Antolin. Za zahtevna, tehnična dela so v družbi Radenska d.d., povabili k sodelovanju grafično podjetje ZR grafika d.o.o. iz Gornje Radgone. V podjetju Radenska nova steklenicaZR grafika so izziv sprejeli brez oklevanja, z zadovoljstvom in ponosom. „Z zadovoljstvom in ponosom smo sprejeli njihov izziv, ko so nas v družbi Radenska d.d. povabili k sodelovanju pri tem projektu. Izdelati identično podobo steklenice, katera od letošnje jeseni krasi vhod v polnilnico in je bila postavljena prav v letu ko v Radencih beležijo 180 let odkritja Radenske, je bila za nas poseben izziv, saj smo se morali natančno približati originalni podobi steklenice ter njenim proporcijam. A smo se s svojim znanjem ter izkušnjami, projekta lotili strokovno in profesionalno", nam je povedal Aleš Ravnikar iz podjetja ZR grafika d.o.o., Gornja Radgona.

Ob tej priložnosti lahko mimogrede dodamo, da so v podjetju ZR grafika iz Gornje Radgone, v preteklosti ustvarili že celo vrsto zanimivih stvaritev. Med drugim pa so že tudi prejeli mednarodno grafično priznanje na sejmu Fespa v Berlinu, za svojo dovršenost ter natančnost...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
0 #1 Milan pučko 15:06 28-11-2013
Čudovito in vsaka čast ljudem, ki nekaj dajo na imič.Bilo bi lepo,da bi obnovili tudi stari tip steklenice - nostalgija. :lol:
Citat
 
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Podoba steklenice krasi in obeležuje Radensko