Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Drago Ribaš nasledil Cirila Magdiča!

 

Člani pomurskega združenja "Sever" spregovorili o svojem delu

SeverV gostišču Mencigar na Krajini, so se na svoji redni letni skupščini sestali člani Policijsko veteranskega društva "Sever" za Pomurje. Poleg tega, da so prisluhnili poročilom o narejenem v minulem obdobju, so člani "Severa" sprejeli tudi program dela v letošnjem letu, hkrati pa izvolili tudi novo vodstvo. Po slišanem na skupščini, je omenjeno združenje, ki ga je v minulem obdobju uspešno vodil Ciril Magdič, veliko naredilo, enako pa so tudi za prihodnje pomembne naloge pred vsemi člani "Severa", še zlasti na področju ohranjanja vrednot povezanih z dogodki v osamosvojitvenem letu 1991 in tudi pred tem. Splošno mnenje je, kako je bilo opravljenega veliko dela in realizirane naloge, ki so si jih postavili na začetku mandata (2010). Društvo je preko svojih organov aktivno pridobivalo in sprejemalo nove člane. Posebna pozornost je bila namenjena ohranjanju in krepitvi prijateljskih odnosov med članstvom, ne glede na njihovo politično, stanovsko in svetovno - nazorsko pripadnost. Organiziranih in soorganiziranih je bilo več spominskih svečanosti ob obletnicah dogodkov. Članstvo se je udeleževalo različnih strokovnih srečanj, na temo posameznih aktivnosti in dogodkov v vojni za osamosvojitev RS...

Kot je povedal dosedanji predsednik Ciril Magdič, ki se je zahvalil bivšemu in sedanjemu direktorju PU Murska Sobota, Dragu Ribašu oz. Damirju Ivančiču, ki sta jih vedno podpirala in jim pomagala pri mnogih dejavnosti, v PVD Sever za Pomurje imajo nekaj manj kot 500 veterank in veteranov vojne za Slovenijo iz vrst policistov, rezervnih policistov, drugih delavcev policije ter državljanov, ki so aktivno sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji in v vojni za Slovenijo leta 1991.  Kot društvo delujejo od leta 1994 dalje, v Slovenskem prostoru v Zvezi PVD Sever, s krajšim poimenovanjem Združenje Sever, deluje skupaj 13 pokrajinskih društev, ki združuje preko 8000 članov. V ohranitev spomina na takratne dogodke in vlogo milice v vojni so napisali veliko literarnih del in posneli tudi dokumentarni film. In to je, kot smo slišali, ena osrednjih nalog tudi v bodoče.

„Najpomembnejše naloge in aktivnosti delovanja članov v društvu so usmerjene v ohranitev spomina in prispevek policijskih enot k osamosvojitvi Slovenije in njena nadaljnja pot suverene, mednarodno priznane in neodvisne države prebivalcev v okviru EU in mednarodne skupnosti, v zbiranje arhivskega in dokumentarnega gradiva, prenašanje dogodkov osamosvojitvene vojne in pridobitev na mlade, sodelovanje s sorodnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami tako v domovini kot v sosednjih državah in utrjevanju medsebojnih odnosov in pomoči članom v vsakdanjem življenju in pri urejanju, pridobivanju in ohranjanju statusa vojnega veterana in pravic", je med drugim dejal Magdič, ki je poudaril, kako je minulo leto Slovenijo prizadela tako gospodarska kot finančna kriza, kateri je spremljala še kot najhujša kriza - kriza vrednost.

„Veterani smo si enotni v tem, da je potrebno tako kot v letu 1991 v času osamosvojitvene vojne domovini pomagati. Na tej poti smo si enotni v tem, da je potrebno ob tem marsikaj žrtvovati, ne dovolimo pa, da se ob tem diskreditira in razvrednoti naš domoljubni prispevek domovini, da se nas blati in onemogoča v delovanju. Nočemo in ne želimo biti del dnevne politike, posameznikov  in interesov posameznih strank. Naša pot je jasna. Želimo, da država – domovina s prebivalci nadaljuje pot  kot neodvisna, suverena in mednarodno spoštovana država, ki bo prijazna prebivalcem. Z našimi stališči in načelnimi zahtevami smo postali del vsakdana Slovenije, kar pa marsikomu ni bilo všeč", je poudaril dosedanji šef pomurskega Severa, ki je podrobno nanizal aktivnosti, ki so jih izvedli v letu 2013.

Na skupščini, kjer so sprejeli tudi program dela in finančni načrt za letošnje leto, so spregovorili tudi številni gosti, kot so: Miha Molan, predsednik Združenja Sever, Ladislav Lipič, predsednik ZVVS Slovenije, župan občine Tišina Horvat Franc, direktorja PU Murska Sobota mag. Damir Ivančič, predsednik UDVDR Vukovarsko Sremske županije, brigadir Marko Miličević, predsednik domoljubnega društva POLGAROR pokrajine Vaš Krug Gustav, predsednik POLGAROR iz Magjarszombatfa Geza Czuk, predsednik domoljubnega društva BEOSZ pokrajine Vaš Laszlo Atila..., zraven pa so kot gostje bili tudi: častni predsednik PVD Sever za Pomurje Alojz Flisar, predstavnike sorodnih in veteranskih združenj: Ludvik Jona OZVVS M. Sobota, Jože Ladiha OZVVS Ljutomer, Stanko Filipič, ZSČ Ljutomer, Štefan Želodec, OZSČ Gornja Radgona, Brigita Bavčar in Štefan Celec iz Zavoda Sončnica, Jože Šantavec, podpredsednik Krajevne domoljubne organizacije Puconci, podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Andrej Kocbek, predsednik Zveze policijskih šefov Slovenije Tomislav Habulin in mnogi drugi.

Pred volitvami sta dosedanji predsednik Severa Pomurje Ciril Magdič in Združenja Sever Miha Molan podelila odličja Združenja Sever. S tem se želijo zahvaliti vsem, ki so in še vedno pomagajo pri delu ter pri ohranjanju spomina na junaška dejanja v osamosvojitveni vojni. Plaketa Združenja je bila podeljena Udrugi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske, podružnica Vukovarsko sremske županije, bronaste znake Sever za dolgoletno, požrtvovalno, tvorno in uspešno delo v Združenju pa so prejeli: Cvetka Temlin, Nevenka Biček, Anton Rozman, Drago Fartek in Matija Mlinarič.

Kot rečeno je za mandat 2014 – 2018 izbran novi predsednik društva, in sicer je Magdiča nasledil Drago Ribaš. Podpredsednik društva je postal Ernest Bedek. Častna predsednika sta: Alojz Flisar in po novem Ciril Magdič. Novi tajnik društva je Andrej Bračko, blagajničarka pa Ksenija Herbaj. Izbrani so bili tudi pododbori, in sicer pododbor PU Murska Sobota: Drago Ribaš, predsednik, Ernest Bedek in Borut Kocet, člana; pododbor PP Murska Sobota: Viljem Trplan, predsednik ter člana Igor Klarič in Anton Pleteršnik; pododbor PP Lendava: Zlatko Kuk, predsednik, ter Ladislav Bagladi in Jožef Prša, kot člana; pododbor PP Ljutomer: Branko Kos, predsednik ter člana Janez Vencelj in Roman Zver; pododbor PP Gornja Radgona: Daniel Močnik, predsednik ter člana Tomislav Habulin in Nevenka Biček. Nadzorni odbor: Ladislav Vegi, predsednik ter člana: Janez Konrad in Stanko Sakovič; Častno razsodišče: Martin Španbauer, Aleksander Gracin, Marjan Horvat, Štefan Vouri in Ludvik Bokan.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Drago Ribaš nasledil Cirila Magdiča!