Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Drago Ribaš nasledil Cirila Magdiča!

 

Člani pomurskega združenja "Sever" spregovorili o svojem delu

SeverV gostišču Mencigar na Krajini, so se na svoji redni letni skupščini sestali člani Policijsko veteranskega društva "Sever" za Pomurje. Poleg tega, da so prisluhnili poročilom o narejenem v minulem obdobju, so člani "Severa" sprejeli tudi program dela v letošnjem letu, hkrati pa izvolili tudi novo vodstvo. Po slišanem na skupščini, je omenjeno združenje, ki ga je v minulem obdobju uspešno vodil Ciril Magdič, veliko naredilo, enako pa so tudi za prihodnje pomembne naloge pred vsemi člani "Severa", še zlasti na področju ohranjanja vrednot povezanih z dogodki v osamosvojitvenem letu 1991 in tudi pred tem. Splošno mnenje je, kako je bilo opravljenega veliko dela in realizirane naloge, ki so si jih postavili na začetku mandata (2010). Društvo je preko svojih organov aktivno pridobivalo in sprejemalo nove člane. Posebna pozornost je bila namenjena ohranjanju in krepitvi prijateljskih odnosov med članstvom, ne glede na njihovo politično, stanovsko in svetovno - nazorsko pripadnost. Organiziranih in soorganiziranih je bilo več spominskih svečanosti ob obletnicah dogodkov. Članstvo se je udeleževalo različnih strokovnih srečanj, na temo posameznih aktivnosti in dogodkov v vojni za osamosvojitev RS...

Kot je povedal dosedanji predsednik Ciril Magdič, ki se je zahvalil bivšemu in sedanjemu direktorju PU Murska Sobota, Dragu Ribašu oz. Damirju Ivančiču, ki sta jih vedno podpirala in jim pomagala pri mnogih dejavnosti, v PVD Sever za Pomurje imajo nekaj manj kot 500 veterank in veteranov vojne za Slovenijo iz vrst policistov, rezervnih policistov, drugih delavcev policije ter državljanov, ki so aktivno sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji in v vojni za Slovenijo leta 1991.  Kot društvo delujejo od leta 1994 dalje, v Slovenskem prostoru v Zvezi PVD Sever, s krajšim poimenovanjem Združenje Sever, deluje skupaj 13 pokrajinskih društev, ki združuje preko 8000 članov. V ohranitev spomina na takratne dogodke in vlogo milice v vojni so napisali veliko literarnih del in posneli tudi dokumentarni film. In to je, kot smo slišali, ena osrednjih nalog tudi v bodoče.

„Najpomembnejše naloge in aktivnosti delovanja članov v društvu so usmerjene v ohranitev spomina in prispevek policijskih enot k osamosvojitvi Slovenije in njena nadaljnja pot suverene, mednarodno priznane in neodvisne države prebivalcev v okviru EU in mednarodne skupnosti, v zbiranje arhivskega in dokumentarnega gradiva, prenašanje dogodkov osamosvojitvene vojne in pridobitev na mlade, sodelovanje s sorodnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami tako v domovini kot v sosednjih državah in utrjevanju medsebojnih odnosov in pomoči članom v vsakdanjem življenju in pri urejanju, pridobivanju in ohranjanju statusa vojnega veterana in pravic", je med drugim dejal Magdič, ki je poudaril, kako je minulo leto Slovenijo prizadela tako gospodarska kot finančna kriza, kateri je spremljala še kot najhujša kriza - kriza vrednost.

„Veterani smo si enotni v tem, da je potrebno tako kot v letu 1991 v času osamosvojitvene vojne domovini pomagati. Na tej poti smo si enotni v tem, da je potrebno ob tem marsikaj žrtvovati, ne dovolimo pa, da se ob tem diskreditira in razvrednoti naš domoljubni prispevek domovini, da se nas blati in onemogoča v delovanju. Nočemo in ne želimo biti del dnevne politike, posameznikov  in interesov posameznih strank. Naša pot je jasna. Želimo, da država – domovina s prebivalci nadaljuje pot  kot neodvisna, suverena in mednarodno spoštovana država, ki bo prijazna prebivalcem. Z našimi stališči in načelnimi zahtevami smo postali del vsakdana Slovenije, kar pa marsikomu ni bilo všeč", je poudaril dosedanji šef pomurskega Severa, ki je podrobno nanizal aktivnosti, ki so jih izvedli v letu 2013.

Na skupščini, kjer so sprejeli tudi program dela in finančni načrt za letošnje leto, so spregovorili tudi številni gosti, kot so: Miha Molan, predsednik Združenja Sever, Ladislav Lipič, predsednik ZVVS Slovenije, župan občine Tišina Horvat Franc, direktorja PU Murska Sobota mag. Damir Ivančič, predsednik UDVDR Vukovarsko Sremske županije, brigadir Marko Miličević, predsednik domoljubnega društva POLGAROR pokrajine Vaš Krug Gustav, predsednik POLGAROR iz Magjarszombatfa Geza Czuk, predsednik domoljubnega društva BEOSZ pokrajine Vaš Laszlo Atila..., zraven pa so kot gostje bili tudi: častni predsednik PVD Sever za Pomurje Alojz Flisar, predstavnike sorodnih in veteranskih združenj: Ludvik Jona OZVVS M. Sobota, Jože Ladiha OZVVS Ljutomer, Stanko Filipič, ZSČ Ljutomer, Štefan Želodec, OZSČ Gornja Radgona, Brigita Bavčar in Štefan Celec iz Zavoda Sončnica, Jože Šantavec, podpredsednik Krajevne domoljubne organizacije Puconci, podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Andrej Kocbek, predsednik Zveze policijskih šefov Slovenije Tomislav Habulin in mnogi drugi.

Pred volitvami sta dosedanji predsednik Severa Pomurje Ciril Magdič in Združenja Sever Miha Molan podelila odličja Združenja Sever. S tem se želijo zahvaliti vsem, ki so in še vedno pomagajo pri delu ter pri ohranjanju spomina na junaška dejanja v osamosvojitveni vojni. Plaketa Združenja je bila podeljena Udrugi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske, podružnica Vukovarsko sremske županije, bronaste znake Sever za dolgoletno, požrtvovalno, tvorno in uspešno delo v Združenju pa so prejeli: Cvetka Temlin, Nevenka Biček, Anton Rozman, Drago Fartek in Matija Mlinarič.

Kot rečeno je za mandat 2014 – 2018 izbran novi predsednik društva, in sicer je Magdiča nasledil Drago Ribaš. Podpredsednik društva je postal Ernest Bedek. Častna predsednika sta: Alojz Flisar in po novem Ciril Magdič. Novi tajnik društva je Andrej Bračko, blagajničarka pa Ksenija Herbaj. Izbrani so bili tudi pododbori, in sicer pododbor PU Murska Sobota: Drago Ribaš, predsednik, Ernest Bedek in Borut Kocet, člana; pododbor PP Murska Sobota: Viljem Trplan, predsednik ter člana Igor Klarič in Anton Pleteršnik; pododbor PP Lendava: Zlatko Kuk, predsednik, ter Ladislav Bagladi in Jožef Prša, kot člana; pododbor PP Ljutomer: Branko Kos, predsednik ter člana Janez Vencelj in Roman Zver; pododbor PP Gornja Radgona: Daniel Močnik, predsednik ter člana Tomislav Habulin in Nevenka Biček. Nadzorni odbor: Ladislav Vegi, predsednik ter člana: Janez Konrad in Stanko Sakovič; Častno razsodišče: Martin Španbauer, Aleksander Gracin, Marjan Horvat, Štefan Vouri in Ludvik Bokan.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Drago Ribaš nasledil Cirila Magdiča!