Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Drago Ribaš nasledil Cirila Magdiča!

 

Člani pomurskega združenja "Sever" spregovorili o svojem delu

SeverV gostišču Mencigar na Krajini, so se na svoji redni letni skupščini sestali člani Policijsko veteranskega društva "Sever" za Pomurje. Poleg tega, da so prisluhnili poročilom o narejenem v minulem obdobju, so člani "Severa" sprejeli tudi program dela v letošnjem letu, hkrati pa izvolili tudi novo vodstvo. Po slišanem na skupščini, je omenjeno združenje, ki ga je v minulem obdobju uspešno vodil Ciril Magdič, veliko naredilo, enako pa so tudi za prihodnje pomembne naloge pred vsemi člani "Severa", še zlasti na področju ohranjanja vrednot povezanih z dogodki v osamosvojitvenem letu 1991 in tudi pred tem. Splošno mnenje je, kako je bilo opravljenega veliko dela in realizirane naloge, ki so si jih postavili na začetku mandata (2010). Društvo je preko svojih organov aktivno pridobivalo in sprejemalo nove člane. Posebna pozornost je bila namenjena ohranjanju in krepitvi prijateljskih odnosov med članstvom, ne glede na njihovo politično, stanovsko in svetovno - nazorsko pripadnost. Organiziranih in soorganiziranih je bilo več spominskih svečanosti ob obletnicah dogodkov. Članstvo se je udeleževalo različnih strokovnih srečanj, na temo posameznih aktivnosti in dogodkov v vojni za osamosvojitev RS...

Kot je povedal dosedanji predsednik Ciril Magdič, ki se je zahvalil bivšemu in sedanjemu direktorju PU Murska Sobota, Dragu Ribašu oz. Damirju Ivančiču, ki sta jih vedno podpirala in jim pomagala pri mnogih dejavnosti, v PVD Sever za Pomurje imajo nekaj manj kot 500 veterank in veteranov vojne za Slovenijo iz vrst policistov, rezervnih policistov, drugih delavcev policije ter državljanov, ki so aktivno sodelovali pri aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji in v vojni za Slovenijo leta 1991.  Kot društvo delujejo od leta 1994 dalje, v Slovenskem prostoru v Zvezi PVD Sever, s krajšim poimenovanjem Združenje Sever, deluje skupaj 13 pokrajinskih društev, ki združuje preko 8000 članov. V ohranitev spomina na takratne dogodke in vlogo milice v vojni so napisali veliko literarnih del in posneli tudi dokumentarni film. In to je, kot smo slišali, ena osrednjih nalog tudi v bodoče.

„Najpomembnejše naloge in aktivnosti delovanja članov v društvu so usmerjene v ohranitev spomina in prispevek policijskih enot k osamosvojitvi Slovenije in njena nadaljnja pot suverene, mednarodno priznane in neodvisne države prebivalcev v okviru EU in mednarodne skupnosti, v zbiranje arhivskega in dokumentarnega gradiva, prenašanje dogodkov osamosvojitvene vojne in pridobitev na mlade, sodelovanje s sorodnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami tako v domovini kot v sosednjih državah in utrjevanju medsebojnih odnosov in pomoči članom v vsakdanjem življenju in pri urejanju, pridobivanju in ohranjanju statusa vojnega veterana in pravic", je med drugim dejal Magdič, ki je poudaril, kako je minulo leto Slovenijo prizadela tako gospodarska kot finančna kriza, kateri je spremljala še kot najhujša kriza - kriza vrednost.

„Veterani smo si enotni v tem, da je potrebno tako kot v letu 1991 v času osamosvojitvene vojne domovini pomagati. Na tej poti smo si enotni v tem, da je potrebno ob tem marsikaj žrtvovati, ne dovolimo pa, da se ob tem diskreditira in razvrednoti naš domoljubni prispevek domovini, da se nas blati in onemogoča v delovanju. Nočemo in ne želimo biti del dnevne politike, posameznikov  in interesov posameznih strank. Naša pot je jasna. Želimo, da država – domovina s prebivalci nadaljuje pot  kot neodvisna, suverena in mednarodno spoštovana država, ki bo prijazna prebivalcem. Z našimi stališči in načelnimi zahtevami smo postali del vsakdana Slovenije, kar pa marsikomu ni bilo všeč", je poudaril dosedanji šef pomurskega Severa, ki je podrobno nanizal aktivnosti, ki so jih izvedli v letu 2013.

Na skupščini, kjer so sprejeli tudi program dela in finančni načrt za letošnje leto, so spregovorili tudi številni gosti, kot so: Miha Molan, predsednik Združenja Sever, Ladislav Lipič, predsednik ZVVS Slovenije, župan občine Tišina Horvat Franc, direktorja PU Murska Sobota mag. Damir Ivančič, predsednik UDVDR Vukovarsko Sremske županije, brigadir Marko Miličević, predsednik domoljubnega društva POLGAROR pokrajine Vaš Krug Gustav, predsednik POLGAROR iz Magjarszombatfa Geza Czuk, predsednik domoljubnega društva BEOSZ pokrajine Vaš Laszlo Atila..., zraven pa so kot gostje bili tudi: častni predsednik PVD Sever za Pomurje Alojz Flisar, predstavnike sorodnih in veteranskih združenj: Ludvik Jona OZVVS M. Sobota, Jože Ladiha OZVVS Ljutomer, Stanko Filipič, ZSČ Ljutomer, Štefan Želodec, OZSČ Gornja Radgona, Brigita Bavčar in Štefan Celec iz Zavoda Sončnica, Jože Šantavec, podpredsednik Krajevne domoljubne organizacije Puconci, podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije Andrej Kocbek, predsednik Zveze policijskih šefov Slovenije Tomislav Habulin in mnogi drugi.

Pred volitvami sta dosedanji predsednik Severa Pomurje Ciril Magdič in Združenja Sever Miha Molan podelila odličja Združenja Sever. S tem se želijo zahvaliti vsem, ki so in še vedno pomagajo pri delu ter pri ohranjanju spomina na junaška dejanja v osamosvojitveni vojni. Plaketa Združenja je bila podeljena Udrugi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske, podružnica Vukovarsko sremske županije, bronaste znake Sever za dolgoletno, požrtvovalno, tvorno in uspešno delo v Združenju pa so prejeli: Cvetka Temlin, Nevenka Biček, Anton Rozman, Drago Fartek in Matija Mlinarič.

Kot rečeno je za mandat 2014 – 2018 izbran novi predsednik društva, in sicer je Magdiča nasledil Drago Ribaš. Podpredsednik društva je postal Ernest Bedek. Častna predsednika sta: Alojz Flisar in po novem Ciril Magdič. Novi tajnik društva je Andrej Bračko, blagajničarka pa Ksenija Herbaj. Izbrani so bili tudi pododbori, in sicer pododbor PU Murska Sobota: Drago Ribaš, predsednik, Ernest Bedek in Borut Kocet, člana; pododbor PP Murska Sobota: Viljem Trplan, predsednik ter člana Igor Klarič in Anton Pleteršnik; pododbor PP Lendava: Zlatko Kuk, predsednik, ter Ladislav Bagladi in Jožef Prša, kot člana; pododbor PP Ljutomer: Branko Kos, predsednik ter člana Janez Vencelj in Roman Zver; pododbor PP Gornja Radgona: Daniel Močnik, predsednik ter člana Tomislav Habulin in Nevenka Biček. Nadzorni odbor: Ladislav Vegi, predsednik ter člana: Janez Konrad in Stanko Sakovič; Častno razsodišče: Martin Španbauer, Aleksander Gracin, Marjan Horvat, Štefan Vouri in Ludvik Bokan.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Drago Ribaš nasledil Cirila Magdiča!