Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Občni zbor Društva upokojencev Črešnjevci - Zbigovci

 

Z novimi načrti in planom dela za leto 2014 bodo uživali jesen življenja

Društvo upokojencevMinulo soboto, 15. marca je v dvorani gasilskega doma v Zbigovcih potekal redni občni zbor Društva upokojencev, pododbora Črešnjevci - Zbigovci. Tako so pregledali delo v minulem letu, katerega so v celoti realizirali glede na plan, ki so si ga zadali pred preteklim letom, ter predstavili nove načrte za leto 2014, ki si so jih zadali na tokratnem občnem zboru. Pričetek občnega zbora so popestrili s svojim kulturnim vložkom tamburaši KD Peter Dajnko iz Črešnjevec ter mlad perspektiven ljudski godec na diatonični harmoniki, Teodor Bratuša.

Predsednica Društva upokojencev Gornja Radgona, Inge Ivanek je predstavila samo društvo katero šteje 1152 članov in je razdeljeno na kar 4 pododbore, ki tvorijo samo društvo. Predsednica Ivanekova meni, da je na tem območju v katerem deluje društvo upokojencev opaziti vedno slabše stanje, ter kakovost samega osnovnega življenja starejših ljudi. Naj si bo v finančnem smislu, družabnosti ali samega standarda življenja. Pojavljajo se vedno novi problemi, ki pa so povezani s premajhnimi pokojninami, saj se najde vedno več primerov, ko nimajo dovolj niti za pokritje osnovnih življenjskih potreb ter stroškov za normalno življenje. Vedno bolj se opaža med starejšimi prikrivanje revščine in tihega trpljenja, ter nasilja nad starejšimi. Prav tu pa imajo pomembno vlogo, da odkrijejo takšne nepravilnosti kolikor je mogoče, prav aktivisti Rdečega križa in prostovoljci Karitasa, saj se le tako lahko nemudoma ukrepa.

Pododbor Črešnjevci - Zbigovci šteje 212 članov, na občnem zboru je bilo od teh prisotnih 59 članov, ki pa vsi zaupajo svoji predsednica Antoniji Fridau, le-ta jih je pozdravila na občnem zboru. Predsednica je  podala poročilo za preteklo leto iz katerega je bilo moč izbrati, da so delali dobro, saj so se med drugim udeležili srečanja Društva upokojencev Gornja Radgona, ki je bilo kot že nekaj let v Zgornjem Konjišču, organizirali izlet za svoje člane po Slovenskih Goricah, ki je potekal od sv. Ane preko Ptuja, Gorišnice, Velike Nedelje do Ormoža ter praznovali sv. Martina. Tudi za letos imajo podobne načrte za svoje člane in to: 1- 2 izleta, udeležba na srečanjih upokojencev v Zg. Konjišču ki bo 20. avgusta, Pomursko srečanje upokojencev, ki je planirano za 9. julij v Moravskih Toplicah, Martinovanja ter seveda zaključek leta.

Na občnem zboru se je s kratkim nagovorom iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona predstavila višja medicinska sestra Slavica Mencigar, ki je spregovorila na temo demenca in depresija med starejšimi ljudmi. Prav pozabljivost ali izguba spomina je posledica demence, ki se prične pri nekaterih primerih že po 45 letu starosti in ni samo bolezen starostnikov. Tu pa je v najhujših primerih potrebna tudi 24 urni nadzor. So primeri ko starejši s to boleznijo odtavajo od doma, ali ob kuhanju pozabijo na prižgan plin ali elektriko, posledice pa so lahko katastrofalne. V tem tempu, ki nam ga narekuje življenje moč zaslediti vedno več depresije med ljudmi, kar pa je posledično povod za nastanek raznih bolezni. Starejši bi morali vsekakor zaupati svojcem in se pogovoriti o tem problemu ter poiskati pomoč pri zdravniku. V kratkem se bo v zdravstvenem domu Gornja Radgona odprla delavnica o depresiji, kjer bodo posredovali strokovno pomoč vsem pomoči potrebnim.

Na koncu občnega zbora se je v imenu Društva upokojencev Gornja Radgona podelila listina ob 50 letnici zakona zakoncema  Viliju in Mariji Trnovec iz Črešnjevec. S skromnoi pozornostjo pa so se tudi spomnili na najstarejšo članico pododbora Lutar Rozalijo, staro 92 let, ter najstarejšega člana Petra Fridaua, ki šteje 86 let.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Občni zbor Društva upokojencev Črešnjevci - Zbigovci