Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Občni zbor Društva upokojencev Črešnjevci - Zbigovci

 

Z novimi načrti in planom dela za leto 2014 bodo uživali jesen življenja

Društvo upokojencevMinulo soboto, 15. marca je v dvorani gasilskega doma v Zbigovcih potekal redni občni zbor Društva upokojencev, pododbora Črešnjevci - Zbigovci. Tako so pregledali delo v minulem letu, katerega so v celoti realizirali glede na plan, ki so si ga zadali pred preteklim letom, ter predstavili nove načrte za leto 2014, ki si so jih zadali na tokratnem občnem zboru. Pričetek občnega zbora so popestrili s svojim kulturnim vložkom tamburaši KD Peter Dajnko iz Črešnjevec ter mlad perspektiven ljudski godec na diatonični harmoniki, Teodor Bratuša.

Predsednica Društva upokojencev Gornja Radgona, Inge Ivanek je predstavila samo društvo katero šteje 1152 članov in je razdeljeno na kar 4 pododbore, ki tvorijo samo društvo. Predsednica Ivanekova meni, da je na tem območju v katerem deluje društvo upokojencev opaziti vedno slabše stanje, ter kakovost samega osnovnega življenja starejših ljudi. Naj si bo v finančnem smislu, družabnosti ali samega standarda življenja. Pojavljajo se vedno novi problemi, ki pa so povezani s premajhnimi pokojninami, saj se najde vedno več primerov, ko nimajo dovolj niti za pokritje osnovnih življenjskih potreb ter stroškov za normalno življenje. Vedno bolj se opaža med starejšimi prikrivanje revščine in tihega trpljenja, ter nasilja nad starejšimi. Prav tu pa imajo pomembno vlogo, da odkrijejo takšne nepravilnosti kolikor je mogoče, prav aktivisti Rdečega križa in prostovoljci Karitasa, saj se le tako lahko nemudoma ukrepa.

Pododbor Črešnjevci - Zbigovci šteje 212 članov, na občnem zboru je bilo od teh prisotnih 59 članov, ki pa vsi zaupajo svoji predsednica Antoniji Fridau, le-ta jih je pozdravila na občnem zboru. Predsednica je  podala poročilo za preteklo leto iz katerega je bilo moč izbrati, da so delali dobro, saj so se med drugim udeležili srečanja Društva upokojencev Gornja Radgona, ki je bilo kot že nekaj let v Zgornjem Konjišču, organizirali izlet za svoje člane po Slovenskih Goricah, ki je potekal od sv. Ane preko Ptuja, Gorišnice, Velike Nedelje do Ormoža ter praznovali sv. Martina. Tudi za letos imajo podobne načrte za svoje člane in to: 1- 2 izleta, udeležba na srečanjih upokojencev v Zg. Konjišču ki bo 20. avgusta, Pomursko srečanje upokojencev, ki je planirano za 9. julij v Moravskih Toplicah, Martinovanja ter seveda zaključek leta.

Na občnem zboru se je s kratkim nagovorom iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona predstavila višja medicinska sestra Slavica Mencigar, ki je spregovorila na temo demenca in depresija med starejšimi ljudmi. Prav pozabljivost ali izguba spomina je posledica demence, ki se prične pri nekaterih primerih že po 45 letu starosti in ni samo bolezen starostnikov. Tu pa je v najhujših primerih potrebna tudi 24 urni nadzor. So primeri ko starejši s to boleznijo odtavajo od doma, ali ob kuhanju pozabijo na prižgan plin ali elektriko, posledice pa so lahko katastrofalne. V tem tempu, ki nam ga narekuje življenje moč zaslediti vedno več depresije med ljudmi, kar pa je posledično povod za nastanek raznih bolezni. Starejši bi morali vsekakor zaupati svojcem in se pogovoriti o tem problemu ter poiskati pomoč pri zdravniku. V kratkem se bo v zdravstvenem domu Gornja Radgona odprla delavnica o depresiji, kjer bodo posredovali strokovno pomoč vsem pomoči potrebnim.

Na koncu občnega zbora se je v imenu Društva upokojencev Gornja Radgona podelila listina ob 50 letnici zakona zakoncema  Viliju in Mariji Trnovec iz Črešnjevec. S skromnoi pozornostjo pa so se tudi spomnili na najstarejšo članico pododbora Lutar Rozalijo, staro 92 let, ter najstarejšega člana Petra Fridaua, ki šteje 86 let.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Občni zbor Društva upokojencev Črešnjevci - Zbigovci