Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Občni zbor Društva upokojencev Črešnjevci - Zbigovci

 

Z novimi načrti in planom dela za leto 2014 bodo uživali jesen življenja

Društvo upokojencevMinulo soboto, 15. marca je v dvorani gasilskega doma v Zbigovcih potekal redni občni zbor Društva upokojencev, pododbora Črešnjevci - Zbigovci. Tako so pregledali delo v minulem letu, katerega so v celoti realizirali glede na plan, ki so si ga zadali pred preteklim letom, ter predstavili nove načrte za leto 2014, ki si so jih zadali na tokratnem občnem zboru. Pričetek občnega zbora so popestrili s svojim kulturnim vložkom tamburaši KD Peter Dajnko iz Črešnjevec ter mlad perspektiven ljudski godec na diatonični harmoniki, Teodor Bratuša.

Predsednica Društva upokojencev Gornja Radgona, Inge Ivanek je predstavila samo društvo katero šteje 1152 članov in je razdeljeno na kar 4 pododbore, ki tvorijo samo društvo. Predsednica Ivanekova meni, da je na tem območju v katerem deluje društvo upokojencev opaziti vedno slabše stanje, ter kakovost samega osnovnega življenja starejših ljudi. Naj si bo v finančnem smislu, družabnosti ali samega standarda življenja. Pojavljajo se vedno novi problemi, ki pa so povezani s premajhnimi pokojninami, saj se najde vedno več primerov, ko nimajo dovolj niti za pokritje osnovnih življenjskih potreb ter stroškov za normalno življenje. Vedno bolj se opaža med starejšimi prikrivanje revščine in tihega trpljenja, ter nasilja nad starejšimi. Prav tu pa imajo pomembno vlogo, da odkrijejo takšne nepravilnosti kolikor je mogoče, prav aktivisti Rdečega križa in prostovoljci Karitasa, saj se le tako lahko nemudoma ukrepa.

Pododbor Črešnjevci - Zbigovci šteje 212 članov, na občnem zboru je bilo od teh prisotnih 59 članov, ki pa vsi zaupajo svoji predsednica Antoniji Fridau, le-ta jih je pozdravila na občnem zboru. Predsednica je  podala poročilo za preteklo leto iz katerega je bilo moč izbrati, da so delali dobro, saj so se med drugim udeležili srečanja Društva upokojencev Gornja Radgona, ki je bilo kot že nekaj let v Zgornjem Konjišču, organizirali izlet za svoje člane po Slovenskih Goricah, ki je potekal od sv. Ane preko Ptuja, Gorišnice, Velike Nedelje do Ormoža ter praznovali sv. Martina. Tudi za letos imajo podobne načrte za svoje člane in to: 1- 2 izleta, udeležba na srečanjih upokojencev v Zg. Konjišču ki bo 20. avgusta, Pomursko srečanje upokojencev, ki je planirano za 9. julij v Moravskih Toplicah, Martinovanja ter seveda zaključek leta.

Na občnem zboru se je s kratkim nagovorom iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona predstavila višja medicinska sestra Slavica Mencigar, ki je spregovorila na temo demenca in depresija med starejšimi ljudmi. Prav pozabljivost ali izguba spomina je posledica demence, ki se prične pri nekaterih primerih že po 45 letu starosti in ni samo bolezen starostnikov. Tu pa je v najhujših primerih potrebna tudi 24 urni nadzor. So primeri ko starejši s to boleznijo odtavajo od doma, ali ob kuhanju pozabijo na prižgan plin ali elektriko, posledice pa so lahko katastrofalne. V tem tempu, ki nam ga narekuje življenje moč zaslediti vedno več depresije med ljudmi, kar pa je posledično povod za nastanek raznih bolezni. Starejši bi morali vsekakor zaupati svojcem in se pogovoriti o tem problemu ter poiskati pomoč pri zdravniku. V kratkem se bo v zdravstvenem domu Gornja Radgona odprla delavnica o depresiji, kjer bodo posredovali strokovno pomoč vsem pomoči potrebnim.

Na koncu občnega zbora se je v imenu Društva upokojencev Gornja Radgona podelila listina ob 50 letnici zakona zakoncema  Viliju in Mariji Trnovec iz Črešnjevec. S skromnoi pozornostjo pa so se tudi spomnili na najstarejšo članico pododbora Lutar Rozalijo, staro 92 let, ter najstarejšega člana Petra Fridaua, ki šteje 86 let.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Občni zbor Društva upokojencev Črešnjevci - Zbigovci