MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Občni zbor Društva upokojencev Črešnjevci - Zbigovci

 

Z novimi načrti in planom dela za leto 2014 bodo uživali jesen življenja

Društvo upokojencevMinulo soboto, 15. marca je v dvorani gasilskega doma v Zbigovcih potekal redni občni zbor Društva upokojencev, pododbora Črešnjevci - Zbigovci. Tako so pregledali delo v minulem letu, katerega so v celoti realizirali glede na plan, ki so si ga zadali pred preteklim letom, ter predstavili nove načrte za leto 2014, ki si so jih zadali na tokratnem občnem zboru. Pričetek občnega zbora so popestrili s svojim kulturnim vložkom tamburaši KD Peter Dajnko iz Črešnjevec ter mlad perspektiven ljudski godec na diatonični harmoniki, Teodor Bratuša.

Predsednica Društva upokojencev Gornja Radgona, Inge Ivanek je predstavila samo društvo katero šteje 1152 članov in je razdeljeno na kar 4 pododbore, ki tvorijo samo društvo. Predsednica Ivanekova meni, da je na tem območju v katerem deluje društvo upokojencev opaziti vedno slabše stanje, ter kakovost samega osnovnega življenja starejših ljudi. Naj si bo v finančnem smislu, družabnosti ali samega standarda življenja. Pojavljajo se vedno novi problemi, ki pa so povezani s premajhnimi pokojninami, saj se najde vedno več primerov, ko nimajo dovolj niti za pokritje osnovnih življenjskih potreb ter stroškov za normalno življenje. Vedno bolj se opaža med starejšimi prikrivanje revščine in tihega trpljenja, ter nasilja nad starejšimi. Prav tu pa imajo pomembno vlogo, da odkrijejo takšne nepravilnosti kolikor je mogoče, prav aktivisti Rdečega križa in prostovoljci Karitasa, saj se le tako lahko nemudoma ukrepa.

Pododbor Črešnjevci - Zbigovci šteje 212 članov, na občnem zboru je bilo od teh prisotnih 59 članov, ki pa vsi zaupajo svoji predsednica Antoniji Fridau, le-ta jih je pozdravila na občnem zboru. Predsednica je  podala poročilo za preteklo leto iz katerega je bilo moč izbrati, da so delali dobro, saj so se med drugim udeležili srečanja Društva upokojencev Gornja Radgona, ki je bilo kot že nekaj let v Zgornjem Konjišču, organizirali izlet za svoje člane po Slovenskih Goricah, ki je potekal od sv. Ane preko Ptuja, Gorišnice, Velike Nedelje do Ormoža ter praznovali sv. Martina. Tudi za letos imajo podobne načrte za svoje člane in to: 1- 2 izleta, udeležba na srečanjih upokojencev v Zg. Konjišču ki bo 20. avgusta, Pomursko srečanje upokojencev, ki je planirano za 9. julij v Moravskih Toplicah, Martinovanja ter seveda zaključek leta.

Na občnem zboru se je s kratkim nagovorom iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona predstavila višja medicinska sestra Slavica Mencigar, ki je spregovorila na temo demenca in depresija med starejšimi ljudmi. Prav pozabljivost ali izguba spomina je posledica demence, ki se prične pri nekaterih primerih že po 45 letu starosti in ni samo bolezen starostnikov. Tu pa je v najhujših primerih potrebna tudi 24 urni nadzor. So primeri ko starejši s to boleznijo odtavajo od doma, ali ob kuhanju pozabijo na prižgan plin ali elektriko, posledice pa so lahko katastrofalne. V tem tempu, ki nam ga narekuje življenje moč zaslediti vedno več depresije med ljudmi, kar pa je posledično povod za nastanek raznih bolezni. Starejši bi morali vsekakor zaupati svojcem in se pogovoriti o tem problemu ter poiskati pomoč pri zdravniku. V kratkem se bo v zdravstvenem domu Gornja Radgona odprla delavnica o depresiji, kjer bodo posredovali strokovno pomoč vsem pomoči potrebnim.

Na koncu občnega zbora se je v imenu Društva upokojencev Gornja Radgona podelila listina ob 50 letnici zakona zakoncema  Viliju in Mariji Trnovec iz Črešnjevec. S skromnoi pozornostjo pa so se tudi spomnili na najstarejšo članico pododbora Lutar Rozalijo, staro 92 let, ter najstarejšega člana Petra Fridaua, ki šteje 86 let.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Občni zbor Društva upokojencev Črešnjevci - Zbigovci