MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!

 

Na srečanju obrtnikov, podjetnikov in upokojencev OOZ Gornja Radgona podelili jubilejna priznanja

Priznanja OOZ GRV nedavno prenovljenem Kulturnem domu Apače je potekalo tradicionalno srečanje obrtnikov, podjetnikov in upokojencev Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, ki deluje za območje občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na prisrčnem srečanju, ki se ga je udeležilo skoraj 200 obrtnikov, upokojencev in gostov, so podelili tudi jubilejna priznanja obrtnikom in podjetnikom, ki svojo dejavnost v obrti in podjetništvu opravljajo 10, 20, 30. 35. 40 ali več let. Na tradicionalnem srečanju, ki ga je vodila direktorica občinske uprave občine Apače, Severin Sobočan, so za kulturni in zabavni utrip poskrbeli pevka Tjaša Lesjak, v spremljavi Aleša Lubija na akustični kitari, ki sta med drugimi, za uvod prisotne pozdravila z enkratno slovensko pesmico "Med iskrenimi ljudmi". Z nekaj lepimi pesmimi so vse dopolnili člani domačega Kvinteta Kantabile, ter humorist Samo Tuš - Korl, ki je v 45 minutah svojega nastopa vse prisotne spravil do smeha, da se je tresla vsa dvorana.

Že pred tem je predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko spregovoril o aktualnem stanju v slovenskem obrtništvu in podjetništvu, ter kljub težavam povedal tudi nekaj spodbudnih besed. Spomnil je, da je od konca oktobra lanskega leta tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, in s tem vse Območne obrtno-podjetniške zbornice, prešla na prostovoljno članstvo. Kljub temu namen in način delovanja OZS in OOZ ostaja v glavnem enak – argumentirano nastopati z zahtevami mikro in malih podjetij kot enakovredni partner nasproti državnim organom in velikim gospodarskim sistemom. „To pa lahko dosežemo le skupaj, organizirani v močno zbornico, v kateri bodo člani kot prostovoljni subjekti videli možnost vplivanja na aktualna gospodarska dogajanja. Vsaka Območna obrtno-podjetniška zbornica v Sloveniji ima po statutu svoje organe, od skupščine, predsednika zbornice, upravnega odbora do odborov in komisij..., vse njihove aktivnosti in program dela za novo obdobje vsako leto potrjujejo člani skupščine", je med drugim dejal Rojko, ki je dodal, da se na radgonski OOZ veselijo predlogov za delo zbornice, ki jim jih lahko člani, na našo zbornico sporočijo pisno, ustno, elektronsko..., kakor pač želijo.

Prav tako so veseli obiskov v prostorih zbornice. „Želimo tudi mnenje članstva o športnih in družabnih aktivnostih, ki jih že tradicionalno vsako leto organiziramo: od kolesarjenja, gobarskega piknika, srečanja vseh članov in upokojenih obrtnikov in podjetnikov enkrat letno, strokovnih ekskurzij ipd. Tako organom zbornice kot strokovni službi bo vsaka pobuda, predlog in mnenje v veliko oporo in močan argument pri delu", je dejal Rojko, ki je dodal, kako se je od lanskega oktobra število članstva v OOZ Gornja Radgona, znižalo iz 435 na 310. Kljub upadu števila včlanjenih, je predsednik Rojko čestital vsem, ki pa so le ostali včlanjeni. Prav tako je dal obljubo, da bo OOZ predstavljal "najboljši servis", ki bo članom nudil konkretne storitve. Predsednik Rojko je tudi povedal mnenje, zakaj so omogočili razkroj članstva in navaja, da je resnično šlo nekomu v nos, da je bilo takrat v Sloveniji 55.000 članov, sedaj pa jih je še vedno okoli 40.000. Po njegovem prepričanju je bil cilj nekoga, da se z ukinitvijo obveznega članstva „rešijo" pred tako močno organizacijo. A kot je dodal Rojko, to jim ne bo uspelo, saj se približno četrtinski upad ne pozna preveč. „Z razkrojem bi pridobili moč nasprotniki, kar pa jim le ni uspelo. Čeprav je odstopilo 25% članov, zbornica vseeno ostaja močna, kljub menjavanju vlad. Pri vsaki novi vladi je podjetnikom le težje, a kljub temu bodo sledili svojim sanjam in prebrodili težave kot jim je to uspevalo do sedaj. Torej bili smo močni, in tako bo tudi v bodoče, ko se bomo borili za svoje članstvo" je dodal Rojko, prisotne pa je pozdravil tudi apaški župan Franc Pižmoht, ki je na kratko predstavil delovanje občine, posebej pa je izrazil zadovoljstvo, da so pred nedavnim končali rekonstrukcijo svojega kulturnega doma, ki je že sedaj poln različnih vsebin, kar samo izboljšuje kakovost življenja prebivalcev Apaške doline.

Posebej svečan je bil moment podeljevanja jubilejnih priznanj, katere so dvaindvajsetim obrtnikom in podjetnikom, podelili: predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko, podpredsednica, Tatjana Lapi, predsednik Skupščine OOZ, Branko Novak in sekretarka zbornice, Majda Horvat. Ob 10. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli priznanja: Anton Kokolj (zootehniške storitve), Gorazd Kocbek (oljarstvo), Iztok Kotnik (montaža), Alojz Kovač (gradnja vozil), Drago Nikl (industrijska elektronika), Vladimir Tkavc (prevozništvo), Dejan Dvoršak (avtobusni prevozi in turistična agencija) in Daniel Čuk (servis gospodinjskih aparatov) Za 20 let opravljanja obrtne dejavnosti so priznanja prijeli:Stanislav Hamler (vodovodno inštalaterstvo), Ratko Ilić (avtoprevozništvo), Vrtnarstvo Iris, Stil BO d.o.o. (mizarstvo), Katja Koler Kampuš (mizarstvo), Bojan Kralj (avtoprevozništvo), Jože Drvarič (dimnikarstvo); Ob 30. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Martin Vrbančič (avtomehanika); Priznanja za 35 let opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli: GMW d.o.o. Branko Weindorfer (gradbneištvo, mehanizacija), Janja Kapun (zlatarstvo), Majda Vidovič (frizerstvo) in Miroslav Kurbus (vrtnarstvo, cvetličarstvo); Za 40. obletnico opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Franc Lesjak (prevozništvo) in za 45 let opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Drago Toth (žagarstvo) - namesto njega je priznanje prevzela soproga Elizabeta Toth. Posebno priznanje za vzorno sodelovanje in podporo obrti in podjetništvu je prejela občina Apače. Prijetno srečanje se je zaključilo ob kulinaričnih dobrotah, za katere so poskrbeli člani sekcije gostincev OOZ Gornja Radgona (Kozel, Vrtnica, Šmid), ter Kolaričevih vin in penin.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!