Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!

 

Na srečanju obrtnikov, podjetnikov in upokojencev OOZ Gornja Radgona podelili jubilejna priznanja

Priznanja OOZ GRV nedavno prenovljenem Kulturnem domu Apače je potekalo tradicionalno srečanje obrtnikov, podjetnikov in upokojencev Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, ki deluje za območje občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na prisrčnem srečanju, ki se ga je udeležilo skoraj 200 obrtnikov, upokojencev in gostov, so podelili tudi jubilejna priznanja obrtnikom in podjetnikom, ki svojo dejavnost v obrti in podjetništvu opravljajo 10, 20, 30. 35. 40 ali več let. Na tradicionalnem srečanju, ki ga je vodila direktorica občinske uprave občine Apače, Severin Sobočan, so za kulturni in zabavni utrip poskrbeli pevka Tjaša Lesjak, v spremljavi Aleša Lubija na akustični kitari, ki sta med drugimi, za uvod prisotne pozdravila z enkratno slovensko pesmico "Med iskrenimi ljudmi". Z nekaj lepimi pesmimi so vse dopolnili člani domačega Kvinteta Kantabile, ter humorist Samo Tuš - Korl, ki je v 45 minutah svojega nastopa vse prisotne spravil do smeha, da se je tresla vsa dvorana.

Že pred tem je predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko spregovoril o aktualnem stanju v slovenskem obrtništvu in podjetništvu, ter kljub težavam povedal tudi nekaj spodbudnih besed. Spomnil je, da je od konca oktobra lanskega leta tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, in s tem vse Območne obrtno-podjetniške zbornice, prešla na prostovoljno članstvo. Kljub temu namen in način delovanja OZS in OOZ ostaja v glavnem enak – argumentirano nastopati z zahtevami mikro in malih podjetij kot enakovredni partner nasproti državnim organom in velikim gospodarskim sistemom. „To pa lahko dosežemo le skupaj, organizirani v močno zbornico, v kateri bodo člani kot prostovoljni subjekti videli možnost vplivanja na aktualna gospodarska dogajanja. Vsaka Območna obrtno-podjetniška zbornica v Sloveniji ima po statutu svoje organe, od skupščine, predsednika zbornice, upravnega odbora do odborov in komisij..., vse njihove aktivnosti in program dela za novo obdobje vsako leto potrjujejo člani skupščine", je med drugim dejal Rojko, ki je dodal, da se na radgonski OOZ veselijo predlogov za delo zbornice, ki jim jih lahko člani, na našo zbornico sporočijo pisno, ustno, elektronsko..., kakor pač želijo.

Prav tako so veseli obiskov v prostorih zbornice. „Želimo tudi mnenje članstva o športnih in družabnih aktivnostih, ki jih že tradicionalno vsako leto organiziramo: od kolesarjenja, gobarskega piknika, srečanja vseh članov in upokojenih obrtnikov in podjetnikov enkrat letno, strokovnih ekskurzij ipd. Tako organom zbornice kot strokovni službi bo vsaka pobuda, predlog in mnenje v veliko oporo in močan argument pri delu", je dejal Rojko, ki je dodal, kako se je od lanskega oktobra število članstva v OOZ Gornja Radgona, znižalo iz 435 na 310. Kljub upadu števila včlanjenih, je predsednik Rojko čestital vsem, ki pa so le ostali včlanjeni. Prav tako je dal obljubo, da bo OOZ predstavljal "najboljši servis", ki bo članom nudil konkretne storitve. Predsednik Rojko je tudi povedal mnenje, zakaj so omogočili razkroj članstva in navaja, da je resnično šlo nekomu v nos, da je bilo takrat v Sloveniji 55.000 članov, sedaj pa jih je še vedno okoli 40.000. Po njegovem prepričanju je bil cilj nekoga, da se z ukinitvijo obveznega članstva „rešijo" pred tako močno organizacijo. A kot je dodal Rojko, to jim ne bo uspelo, saj se približno četrtinski upad ne pozna preveč. „Z razkrojem bi pridobili moč nasprotniki, kar pa jim le ni uspelo. Čeprav je odstopilo 25% članov, zbornica vseeno ostaja močna, kljub menjavanju vlad. Pri vsaki novi vladi je podjetnikom le težje, a kljub temu bodo sledili svojim sanjam in prebrodili težave kot jim je to uspevalo do sedaj. Torej bili smo močni, in tako bo tudi v bodoče, ko se bomo borili za svoje članstvo" je dodal Rojko, prisotne pa je pozdravil tudi apaški župan Franc Pižmoht, ki je na kratko predstavil delovanje občine, posebej pa je izrazil zadovoljstvo, da so pred nedavnim končali rekonstrukcijo svojega kulturnega doma, ki je že sedaj poln različnih vsebin, kar samo izboljšuje kakovost življenja prebivalcev Apaške doline.

Posebej svečan je bil moment podeljevanja jubilejnih priznanj, katere so dvaindvajsetim obrtnikom in podjetnikom, podelili: predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko, podpredsednica, Tatjana Lapi, predsednik Skupščine OOZ, Branko Novak in sekretarka zbornice, Majda Horvat. Ob 10. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli priznanja: Anton Kokolj (zootehniške storitve), Gorazd Kocbek (oljarstvo), Iztok Kotnik (montaža), Alojz Kovač (gradnja vozil), Drago Nikl (industrijska elektronika), Vladimir Tkavc (prevozništvo), Dejan Dvoršak (avtobusni prevozi in turistična agencija) in Daniel Čuk (servis gospodinjskih aparatov) Za 20 let opravljanja obrtne dejavnosti so priznanja prijeli:Stanislav Hamler (vodovodno inštalaterstvo), Ratko Ilić (avtoprevozništvo), Vrtnarstvo Iris, Stil BO d.o.o. (mizarstvo), Katja Koler Kampuš (mizarstvo), Bojan Kralj (avtoprevozništvo), Jože Drvarič (dimnikarstvo); Ob 30. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Martin Vrbančič (avtomehanika); Priznanja za 35 let opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli: GMW d.o.o. Branko Weindorfer (gradbneištvo, mehanizacija), Janja Kapun (zlatarstvo), Majda Vidovič (frizerstvo) in Miroslav Kurbus (vrtnarstvo, cvetličarstvo); Za 40. obletnico opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Franc Lesjak (prevozništvo) in za 45 let opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Drago Toth (žagarstvo) - namesto njega je priznanje prevzela soproga Elizabeta Toth. Posebno priznanje za vzorno sodelovanje in podporo obrti in podjetništvu je prejela občina Apače. Prijetno srečanje se je zaključilo ob kulinaričnih dobrotah, za katere so poskrbeli člani sekcije gostincev OOZ Gornja Radgona (Kozel, Vrtnica, Šmid), ter Kolaričevih vin in penin.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!