Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!

 

Na srečanju obrtnikov, podjetnikov in upokojencev OOZ Gornja Radgona podelili jubilejna priznanja

Priznanja OOZ GRV nedavno prenovljenem Kulturnem domu Apače je potekalo tradicionalno srečanje obrtnikov, podjetnikov in upokojencev Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, ki deluje za območje občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na prisrčnem srečanju, ki se ga je udeležilo skoraj 200 obrtnikov, upokojencev in gostov, so podelili tudi jubilejna priznanja obrtnikom in podjetnikom, ki svojo dejavnost v obrti in podjetništvu opravljajo 10, 20, 30. 35. 40 ali več let. Na tradicionalnem srečanju, ki ga je vodila direktorica občinske uprave občine Apače, Severin Sobočan, so za kulturni in zabavni utrip poskrbeli pevka Tjaša Lesjak, v spremljavi Aleša Lubija na akustični kitari, ki sta med drugimi, za uvod prisotne pozdravila z enkratno slovensko pesmico "Med iskrenimi ljudmi". Z nekaj lepimi pesmimi so vse dopolnili člani domačega Kvinteta Kantabile, ter humorist Samo Tuš - Korl, ki je v 45 minutah svojega nastopa vse prisotne spravil do smeha, da se je tresla vsa dvorana.

Že pred tem je predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko spregovoril o aktualnem stanju v slovenskem obrtništvu in podjetništvu, ter kljub težavam povedal tudi nekaj spodbudnih besed. Spomnil je, da je od konca oktobra lanskega leta tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, in s tem vse Območne obrtno-podjetniške zbornice, prešla na prostovoljno članstvo. Kljub temu namen in način delovanja OZS in OOZ ostaja v glavnem enak – argumentirano nastopati z zahtevami mikro in malih podjetij kot enakovredni partner nasproti državnim organom in velikim gospodarskim sistemom. „To pa lahko dosežemo le skupaj, organizirani v močno zbornico, v kateri bodo člani kot prostovoljni subjekti videli možnost vplivanja na aktualna gospodarska dogajanja. Vsaka Območna obrtno-podjetniška zbornica v Sloveniji ima po statutu svoje organe, od skupščine, predsednika zbornice, upravnega odbora do odborov in komisij..., vse njihove aktivnosti in program dela za novo obdobje vsako leto potrjujejo člani skupščine", je med drugim dejal Rojko, ki je dodal, da se na radgonski OOZ veselijo predlogov za delo zbornice, ki jim jih lahko člani, na našo zbornico sporočijo pisno, ustno, elektronsko..., kakor pač želijo.

Prav tako so veseli obiskov v prostorih zbornice. „Želimo tudi mnenje članstva o športnih in družabnih aktivnostih, ki jih že tradicionalno vsako leto organiziramo: od kolesarjenja, gobarskega piknika, srečanja vseh članov in upokojenih obrtnikov in podjetnikov enkrat letno, strokovnih ekskurzij ipd. Tako organom zbornice kot strokovni službi bo vsaka pobuda, predlog in mnenje v veliko oporo in močan argument pri delu", je dejal Rojko, ki je dodal, kako se je od lanskega oktobra število članstva v OOZ Gornja Radgona, znižalo iz 435 na 310. Kljub upadu števila včlanjenih, je predsednik Rojko čestital vsem, ki pa so le ostali včlanjeni. Prav tako je dal obljubo, da bo OOZ predstavljal "najboljši servis", ki bo članom nudil konkretne storitve. Predsednik Rojko je tudi povedal mnenje, zakaj so omogočili razkroj članstva in navaja, da je resnično šlo nekomu v nos, da je bilo takrat v Sloveniji 55.000 članov, sedaj pa jih je še vedno okoli 40.000. Po njegovem prepričanju je bil cilj nekoga, da se z ukinitvijo obveznega članstva „rešijo" pred tako močno organizacijo. A kot je dodal Rojko, to jim ne bo uspelo, saj se približno četrtinski upad ne pozna preveč. „Z razkrojem bi pridobili moč nasprotniki, kar pa jim le ni uspelo. Čeprav je odstopilo 25% članov, zbornica vseeno ostaja močna, kljub menjavanju vlad. Pri vsaki novi vladi je podjetnikom le težje, a kljub temu bodo sledili svojim sanjam in prebrodili težave kot jim je to uspevalo do sedaj. Torej bili smo močni, in tako bo tudi v bodoče, ko se bomo borili za svoje članstvo" je dodal Rojko, prisotne pa je pozdravil tudi apaški župan Franc Pižmoht, ki je na kratko predstavil delovanje občine, posebej pa je izrazil zadovoljstvo, da so pred nedavnim končali rekonstrukcijo svojega kulturnega doma, ki je že sedaj poln različnih vsebin, kar samo izboljšuje kakovost življenja prebivalcev Apaške doline.

Posebej svečan je bil moment podeljevanja jubilejnih priznanj, katere so dvaindvajsetim obrtnikom in podjetnikom, podelili: predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko, podpredsednica, Tatjana Lapi, predsednik Skupščine OOZ, Branko Novak in sekretarka zbornice, Majda Horvat. Ob 10. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli priznanja: Anton Kokolj (zootehniške storitve), Gorazd Kocbek (oljarstvo), Iztok Kotnik (montaža), Alojz Kovač (gradnja vozil), Drago Nikl (industrijska elektronika), Vladimir Tkavc (prevozništvo), Dejan Dvoršak (avtobusni prevozi in turistična agencija) in Daniel Čuk (servis gospodinjskih aparatov) Za 20 let opravljanja obrtne dejavnosti so priznanja prijeli:Stanislav Hamler (vodovodno inštalaterstvo), Ratko Ilić (avtoprevozništvo), Vrtnarstvo Iris, Stil BO d.o.o. (mizarstvo), Katja Koler Kampuš (mizarstvo), Bojan Kralj (avtoprevozništvo), Jože Drvarič (dimnikarstvo); Ob 30. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Martin Vrbančič (avtomehanika); Priznanja za 35 let opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli: GMW d.o.o. Branko Weindorfer (gradbneištvo, mehanizacija), Janja Kapun (zlatarstvo), Majda Vidovič (frizerstvo) in Miroslav Kurbus (vrtnarstvo, cvetličarstvo); Za 40. obletnico opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Franc Lesjak (prevozništvo) in za 45 let opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Drago Toth (žagarstvo) - namesto njega je priznanje prevzela soproga Elizabeta Toth. Posebno priznanje za vzorno sodelovanje in podporo obrti in podjetništvu je prejela občina Apače. Prijetno srečanje se je zaključilo ob kulinaričnih dobrotah, za katere so poskrbeli člani sekcije gostincev OOZ Gornja Radgona (Kozel, Vrtnica, Šmid), ter Kolaričevih vin in penin.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!