Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!

 

Na srečanju obrtnikov, podjetnikov in upokojencev OOZ Gornja Radgona podelili jubilejna priznanja

Priznanja OOZ GRV nedavno prenovljenem Kulturnem domu Apače je potekalo tradicionalno srečanje obrtnikov, podjetnikov in upokojencev Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, ki deluje za območje občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na prisrčnem srečanju, ki se ga je udeležilo skoraj 200 obrtnikov, upokojencev in gostov, so podelili tudi jubilejna priznanja obrtnikom in podjetnikom, ki svojo dejavnost v obrti in podjetništvu opravljajo 10, 20, 30. 35. 40 ali več let. Na tradicionalnem srečanju, ki ga je vodila direktorica občinske uprave občine Apače, Severin Sobočan, so za kulturni in zabavni utrip poskrbeli pevka Tjaša Lesjak, v spremljavi Aleša Lubija na akustični kitari, ki sta med drugimi, za uvod prisotne pozdravila z enkratno slovensko pesmico "Med iskrenimi ljudmi". Z nekaj lepimi pesmimi so vse dopolnili člani domačega Kvinteta Kantabile, ter humorist Samo Tuš - Korl, ki je v 45 minutah svojega nastopa vse prisotne spravil do smeha, da se je tresla vsa dvorana.

Že pred tem je predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko spregovoril o aktualnem stanju v slovenskem obrtništvu in podjetništvu, ter kljub težavam povedal tudi nekaj spodbudnih besed. Spomnil je, da je od konca oktobra lanskega leta tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, in s tem vse Območne obrtno-podjetniške zbornice, prešla na prostovoljno članstvo. Kljub temu namen in način delovanja OZS in OOZ ostaja v glavnem enak – argumentirano nastopati z zahtevami mikro in malih podjetij kot enakovredni partner nasproti državnim organom in velikim gospodarskim sistemom. „To pa lahko dosežemo le skupaj, organizirani v močno zbornico, v kateri bodo člani kot prostovoljni subjekti videli možnost vplivanja na aktualna gospodarska dogajanja. Vsaka Območna obrtno-podjetniška zbornica v Sloveniji ima po statutu svoje organe, od skupščine, predsednika zbornice, upravnega odbora do odborov in komisij..., vse njihove aktivnosti in program dela za novo obdobje vsako leto potrjujejo člani skupščine", je med drugim dejal Rojko, ki je dodal, da se na radgonski OOZ veselijo predlogov za delo zbornice, ki jim jih lahko člani, na našo zbornico sporočijo pisno, ustno, elektronsko..., kakor pač želijo.

Prav tako so veseli obiskov v prostorih zbornice. „Želimo tudi mnenje članstva o športnih in družabnih aktivnostih, ki jih že tradicionalno vsako leto organiziramo: od kolesarjenja, gobarskega piknika, srečanja vseh članov in upokojenih obrtnikov in podjetnikov enkrat letno, strokovnih ekskurzij ipd. Tako organom zbornice kot strokovni službi bo vsaka pobuda, predlog in mnenje v veliko oporo in močan argument pri delu", je dejal Rojko, ki je dodal, kako se je od lanskega oktobra število članstva v OOZ Gornja Radgona, znižalo iz 435 na 310. Kljub upadu števila včlanjenih, je predsednik Rojko čestital vsem, ki pa so le ostali včlanjeni. Prav tako je dal obljubo, da bo OOZ predstavljal "najboljši servis", ki bo članom nudil konkretne storitve. Predsednik Rojko je tudi povedal mnenje, zakaj so omogočili razkroj članstva in navaja, da je resnično šlo nekomu v nos, da je bilo takrat v Sloveniji 55.000 članov, sedaj pa jih je še vedno okoli 40.000. Po njegovem prepričanju je bil cilj nekoga, da se z ukinitvijo obveznega članstva „rešijo" pred tako močno organizacijo. A kot je dodal Rojko, to jim ne bo uspelo, saj se približno četrtinski upad ne pozna preveč. „Z razkrojem bi pridobili moč nasprotniki, kar pa jim le ni uspelo. Čeprav je odstopilo 25% članov, zbornica vseeno ostaja močna, kljub menjavanju vlad. Pri vsaki novi vladi je podjetnikom le težje, a kljub temu bodo sledili svojim sanjam in prebrodili težave kot jim je to uspevalo do sedaj. Torej bili smo močni, in tako bo tudi v bodoče, ko se bomo borili za svoje članstvo" je dodal Rojko, prisotne pa je pozdravil tudi apaški župan Franc Pižmoht, ki je na kratko predstavil delovanje občine, posebej pa je izrazil zadovoljstvo, da so pred nedavnim končali rekonstrukcijo svojega kulturnega doma, ki je že sedaj poln različnih vsebin, kar samo izboljšuje kakovost življenja prebivalcev Apaške doline.

Posebej svečan je bil moment podeljevanja jubilejnih priznanj, katere so dvaindvajsetim obrtnikom in podjetnikom, podelili: predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko, podpredsednica, Tatjana Lapi, predsednik Skupščine OOZ, Branko Novak in sekretarka zbornice, Majda Horvat. Ob 10. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli priznanja: Anton Kokolj (zootehniške storitve), Gorazd Kocbek (oljarstvo), Iztok Kotnik (montaža), Alojz Kovač (gradnja vozil), Drago Nikl (industrijska elektronika), Vladimir Tkavc (prevozništvo), Dejan Dvoršak (avtobusni prevozi in turistična agencija) in Daniel Čuk (servis gospodinjskih aparatov) Za 20 let opravljanja obrtne dejavnosti so priznanja prijeli:Stanislav Hamler (vodovodno inštalaterstvo), Ratko Ilić (avtoprevozništvo), Vrtnarstvo Iris, Stil BO d.o.o. (mizarstvo), Katja Koler Kampuš (mizarstvo), Bojan Kralj (avtoprevozništvo), Jože Drvarič (dimnikarstvo); Ob 30. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Martin Vrbančič (avtomehanika); Priznanja za 35 let opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli: GMW d.o.o. Branko Weindorfer (gradbneištvo, mehanizacija), Janja Kapun (zlatarstvo), Majda Vidovič (frizerstvo) in Miroslav Kurbus (vrtnarstvo, cvetličarstvo); Za 40. obletnico opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Franc Lesjak (prevozništvo) in za 45 let opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Drago Toth (žagarstvo) - namesto njega je priznanje prevzela soproga Elizabeta Toth. Posebno priznanje za vzorno sodelovanje in podporo obrti in podjetništvu je prejela občina Apače. Prijetno srečanje se je zaključilo ob kulinaričnih dobrotah, za katere so poskrbeli člani sekcije gostincev OOZ Gornja Radgona (Kozel, Vrtnica, Šmid), ter Kolaričevih vin in penin.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!