Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!

 

Na srečanju obrtnikov, podjetnikov in upokojencev OOZ Gornja Radgona podelili jubilejna priznanja

Priznanja OOZ GRV nedavno prenovljenem Kulturnem domu Apače je potekalo tradicionalno srečanje obrtnikov, podjetnikov in upokojencev Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, ki deluje za območje občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na prisrčnem srečanju, ki se ga je udeležilo skoraj 200 obrtnikov, upokojencev in gostov, so podelili tudi jubilejna priznanja obrtnikom in podjetnikom, ki svojo dejavnost v obrti in podjetništvu opravljajo 10, 20, 30. 35. 40 ali več let. Na tradicionalnem srečanju, ki ga je vodila direktorica občinske uprave občine Apače, Severin Sobočan, so za kulturni in zabavni utrip poskrbeli pevka Tjaša Lesjak, v spremljavi Aleša Lubija na akustični kitari, ki sta med drugimi, za uvod prisotne pozdravila z enkratno slovensko pesmico "Med iskrenimi ljudmi". Z nekaj lepimi pesmimi so vse dopolnili člani domačega Kvinteta Kantabile, ter humorist Samo Tuš - Korl, ki je v 45 minutah svojega nastopa vse prisotne spravil do smeha, da se je tresla vsa dvorana.

Že pred tem je predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko spregovoril o aktualnem stanju v slovenskem obrtništvu in podjetništvu, ter kljub težavam povedal tudi nekaj spodbudnih besed. Spomnil je, da je od konca oktobra lanskega leta tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, in s tem vse Območne obrtno-podjetniške zbornice, prešla na prostovoljno članstvo. Kljub temu namen in način delovanja OZS in OOZ ostaja v glavnem enak – argumentirano nastopati z zahtevami mikro in malih podjetij kot enakovredni partner nasproti državnim organom in velikim gospodarskim sistemom. „To pa lahko dosežemo le skupaj, organizirani v močno zbornico, v kateri bodo člani kot prostovoljni subjekti videli možnost vplivanja na aktualna gospodarska dogajanja. Vsaka Območna obrtno-podjetniška zbornica v Sloveniji ima po statutu svoje organe, od skupščine, predsednika zbornice, upravnega odbora do odborov in komisij..., vse njihove aktivnosti in program dela za novo obdobje vsako leto potrjujejo člani skupščine", je med drugim dejal Rojko, ki je dodal, da se na radgonski OOZ veselijo predlogov za delo zbornice, ki jim jih lahko člani, na našo zbornico sporočijo pisno, ustno, elektronsko..., kakor pač želijo.

Prav tako so veseli obiskov v prostorih zbornice. „Želimo tudi mnenje članstva o športnih in družabnih aktivnostih, ki jih že tradicionalno vsako leto organiziramo: od kolesarjenja, gobarskega piknika, srečanja vseh članov in upokojenih obrtnikov in podjetnikov enkrat letno, strokovnih ekskurzij ipd. Tako organom zbornice kot strokovni službi bo vsaka pobuda, predlog in mnenje v veliko oporo in močan argument pri delu", je dejal Rojko, ki je dodal, kako se je od lanskega oktobra število članstva v OOZ Gornja Radgona, znižalo iz 435 na 310. Kljub upadu števila včlanjenih, je predsednik Rojko čestital vsem, ki pa so le ostali včlanjeni. Prav tako je dal obljubo, da bo OOZ predstavljal "najboljši servis", ki bo članom nudil konkretne storitve. Predsednik Rojko je tudi povedal mnenje, zakaj so omogočili razkroj članstva in navaja, da je resnično šlo nekomu v nos, da je bilo takrat v Sloveniji 55.000 članov, sedaj pa jih je še vedno okoli 40.000. Po njegovem prepričanju je bil cilj nekoga, da se z ukinitvijo obveznega članstva „rešijo" pred tako močno organizacijo. A kot je dodal Rojko, to jim ne bo uspelo, saj se približno četrtinski upad ne pozna preveč. „Z razkrojem bi pridobili moč nasprotniki, kar pa jim le ni uspelo. Čeprav je odstopilo 25% članov, zbornica vseeno ostaja močna, kljub menjavanju vlad. Pri vsaki novi vladi je podjetnikom le težje, a kljub temu bodo sledili svojim sanjam in prebrodili težave kot jim je to uspevalo do sedaj. Torej bili smo močni, in tako bo tudi v bodoče, ko se bomo borili za svoje članstvo" je dodal Rojko, prisotne pa je pozdravil tudi apaški župan Franc Pižmoht, ki je na kratko predstavil delovanje občine, posebej pa je izrazil zadovoljstvo, da so pred nedavnim končali rekonstrukcijo svojega kulturnega doma, ki je že sedaj poln različnih vsebin, kar samo izboljšuje kakovost življenja prebivalcev Apaške doline.

Posebej svečan je bil moment podeljevanja jubilejnih priznanj, katere so dvaindvajsetim obrtnikom in podjetnikom, podelili: predsednik OOZ Gornje Radgone, Vlado Rojko, podpredsednica, Tatjana Lapi, predsednik Skupščine OOZ, Branko Novak in sekretarka zbornice, Majda Horvat. Ob 10. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli priznanja: Anton Kokolj (zootehniške storitve), Gorazd Kocbek (oljarstvo), Iztok Kotnik (montaža), Alojz Kovač (gradnja vozil), Drago Nikl (industrijska elektronika), Vladimir Tkavc (prevozništvo), Dejan Dvoršak (avtobusni prevozi in turistična agencija) in Daniel Čuk (servis gospodinjskih aparatov) Za 20 let opravljanja obrtne dejavnosti so priznanja prijeli:Stanislav Hamler (vodovodno inštalaterstvo), Ratko Ilić (avtoprevozništvo), Vrtnarstvo Iris, Stil BO d.o.o. (mizarstvo), Katja Koler Kampuš (mizarstvo), Bojan Kralj (avtoprevozništvo), Jože Drvarič (dimnikarstvo); Ob 30. obletnici opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Martin Vrbančič (avtomehanika); Priznanja za 35 let opravljanja obrtne dejavnosti so prejeli: GMW d.o.o. Branko Weindorfer (gradbneištvo, mehanizacija), Janja Kapun (zlatarstvo), Majda Vidovič (frizerstvo) in Miroslav Kurbus (vrtnarstvo, cvetličarstvo); Za 40. obletnico opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Franc Lesjak (prevozništvo) in za 45 let opravljanja obrtne dejavnosti je priznanje prejel: Drago Toth (žagarstvo) - namesto njega je priznanje prevzela soproga Elizabeta Toth. Posebno priznanje za vzorno sodelovanje in podporo obrti in podjetništvu je prejela občina Apače. Prijetno srečanje se je zaključilo ob kulinaričnih dobrotah, za katere so poskrbeli člani sekcije gostincev OOZ Gornja Radgona (Kozel, Vrtnica, Šmid), ter Kolaričevih vin in penin.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tothovi se z obrtništvom ukvarjajo že 45 let!