Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Otroci pridejo v lepšo, varnejšo in varčnejšo šolo

( 1 Ocena ) 

Nadaljuje se sanacija stavbe OŠ Gornja Radgona

OŠ Gornja RadgonaV teh poletnih mesecih, ko je skoraj 500 otrok na počitnicah, na OŠ Gornja Radgona ni počitka. Gradbinci in obrtniki namreč hitijo z 2. fazo energetske obnove, 40 let stare stavbe osnovne šole. Vsi zaposleni so namreč po končanem minulem šolskem letu, pospravili in pripravili prostore - avle, učilnice in kabinete -, da bodo lahko delavci do 25. avgusta končali z gradbeni in obrtniškimi deli. S pomočjo občine in Evropskih skladov, je šola že pred dvema letoma dobila novo streho, fasado in stavbno pohištvo ter cenejši način ogrevanja, tokrat pa bodo energijsko sanirali strope, obnovili strojne inštalacije z vgradnjo rekuperatorja ter izvedli še elektroinštalacijska in slikopleskarska dela.

Kot je ob podpisu pogodbe z izbranimi izvajalci in nadzorniki sanacije, med drugim povedal radgonski župan Anton Kampuš, je Občina Gornja Radgona uspešno kandidirala na javnem razpisu za »Sofinanciranje operacij za energetsko sanacijo osnovnih šol, vrtcev, zdravstvenih domov in knjižnic v lasti lokalnih skupnosti«, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. S tem je pristopila k projektu »Sredstva za investicijsko vzdrževanje OŠ«. Operacijo delno financira Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, 6. razvojne prioritete »Trajnostna raba energije«, 1. prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb«.
Predmet projekta je sanacija stavbe osnovne šole v Gornji Radgoni, ki je razdeljena na dve fazi, pri čemer je bila 1. faza zaključena leta 2011, 2. faza pa bo zaključena leta 2014. V okviru 1. faze projekta se je izvedla zamenjava dotrajanih oken z energetsko varčnimi okni, zamenjava azbestne strešne kritine z vsemi kleparskimi deli, izolacija fasade vključno z zaključnim slojem, izgradnja nadstreška glavnega vhoda ter izgradnja nove kanalizacije za odvajanje meteornih voda. V okviru 2. faze projekta pa se bodo obnovili predvsem notranji prostori stavbe (energijska sanacija stropov z dobavo in montažo toplotne izolacije ter spuščenih stropov v učilnicah, kabinetih in zbornici, delna obnova strojnih inštalacij z vgradnjo rekuperatorja, elektroinštalacijska in slikopleskarska dela, ter sanacija prostorov jedilnice in avle). Z zaključno fazo se načrtujejo še večji prihranki pri porabi toplotne energije in posledično manjši stroški ogrevanja, ki so se z uvedbo kogeneracije in izvedbo 1. faze obnove že skoraj prepolovili. Vsa dela v okviru 2. faze projekta bodo predvidoma končana najkasneje do 25. 8. 2014.
Celotna vrednost investicije v sanacijo stavbe osnovne šole v Gornji Radgoni po prijavi znaša 1.665.587,86 EUR z DDV (995.333,17 EUR pred letom 2013 in 670.254,69 EUR v letu 2014). Skladno z določili javnega razpisa znašajo upravičeni stroški 540.125,50 EUR, pri čemer bo s sredstvi evropske kohezijske politike sofinanciranih 85 % javno upravičenih izdatkov operacije. Glede na višino sofinanciranja iz evropske kohezijske politike bo torej operacija sofinancirana v skupni višini največ do 459.106,67 EUR. Občina Gornja Radgona se je namreč zaradi dotrajanosti stavbe osnovne šole v Gornji Radgoni odločila, da poleg energetske sanacije, ki je upravičen strošek projekta, izvede še druga investicijsko vzdrževalna dela, ki so nujno potrebna in smiselna za celovito zaključevanje posameznih faz obnove osnovne šole.
Izbrani izvajalci del, s katerimi je župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš podpisal izvajalske pogodbe, so podjetja: Knuplež d.o.o. iz Zgornje Velke, direktor Srečko Knuplež, ki izvaja gradbena in obrtniška dela; EnRa d.o.o. iz Hoč, direktor Vojko Potočnik, ki izvaja elektro-inštalacijska dela; Milan Pintarič s.p. iz Spodnje Ščavnice, direktor Milan Pintarič, ki izvaja strojno-inštalacijska dela; Progrin d.o.o. iz Gornje Radgone, direktor Mitja Žnidarič, ki izvaja strokovni gradbeni nadzor.
Ob podpisu pogodbe z izvajalci, je ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dušan Zagorc izrazil upanje, da bodo izvajalci svoje delo opravili dobro in pravočasno. Obljubil je tudi, da bodo njegovi sodelavci takoj po končani sanaciji šolske prostore ustrezno pripravili za začetek novega šolskega leta, ki bo lepše, varnejše in varčnejše. Hkrati se je Zagorc zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali, da bo šolska stavba, ki je stara že 40 let, takšna kot mora biti. Predvsem se je zahvalil županu Kampušu in direktorici Pore, dr. Tatjani Fulder ter njenim sodelavcem.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Otroci pridejo v lepšo, varnejšo in varčnejšo šolo