Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Otroci pridejo v lepšo, varnejšo in varčnejšo šolo

( 1 Ocena ) 

Nadaljuje se sanacija stavbe OŠ Gornja Radgona

OŠ Gornja RadgonaV teh poletnih mesecih, ko je skoraj 500 otrok na počitnicah, na OŠ Gornja Radgona ni počitka. Gradbinci in obrtniki namreč hitijo z 2. fazo energetske obnove, 40 let stare stavbe osnovne šole. Vsi zaposleni so namreč po končanem minulem šolskem letu, pospravili in pripravili prostore - avle, učilnice in kabinete -, da bodo lahko delavci do 25. avgusta končali z gradbeni in obrtniškimi deli. S pomočjo občine in Evropskih skladov, je šola že pred dvema letoma dobila novo streho, fasado in stavbno pohištvo ter cenejši način ogrevanja, tokrat pa bodo energijsko sanirali strope, obnovili strojne inštalacije z vgradnjo rekuperatorja ter izvedli še elektroinštalacijska in slikopleskarska dela.

Kot je ob podpisu pogodbe z izbranimi izvajalci in nadzorniki sanacije, med drugim povedal radgonski župan Anton Kampuš, je Občina Gornja Radgona uspešno kandidirala na javnem razpisu za »Sofinanciranje operacij za energetsko sanacijo osnovnih šol, vrtcev, zdravstvenih domov in knjižnic v lasti lokalnih skupnosti«, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. S tem je pristopila k projektu »Sredstva za investicijsko vzdrževanje OŠ«. Operacijo delno financira Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, 6. razvojne prioritete »Trajnostna raba energije«, 1. prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb«.
Predmet projekta je sanacija stavbe osnovne šole v Gornji Radgoni, ki je razdeljena na dve fazi, pri čemer je bila 1. faza zaključena leta 2011, 2. faza pa bo zaključena leta 2014. V okviru 1. faze projekta se je izvedla zamenjava dotrajanih oken z energetsko varčnimi okni, zamenjava azbestne strešne kritine z vsemi kleparskimi deli, izolacija fasade vključno z zaključnim slojem, izgradnja nadstreška glavnega vhoda ter izgradnja nove kanalizacije za odvajanje meteornih voda. V okviru 2. faze projekta pa se bodo obnovili predvsem notranji prostori stavbe (energijska sanacija stropov z dobavo in montažo toplotne izolacije ter spuščenih stropov v učilnicah, kabinetih in zbornici, delna obnova strojnih inštalacij z vgradnjo rekuperatorja, elektroinštalacijska in slikopleskarska dela, ter sanacija prostorov jedilnice in avle). Z zaključno fazo se načrtujejo še večji prihranki pri porabi toplotne energije in posledično manjši stroški ogrevanja, ki so se z uvedbo kogeneracije in izvedbo 1. faze obnove že skoraj prepolovili. Vsa dela v okviru 2. faze projekta bodo predvidoma končana najkasneje do 25. 8. 2014.
Celotna vrednost investicije v sanacijo stavbe osnovne šole v Gornji Radgoni po prijavi znaša 1.665.587,86 EUR z DDV (995.333,17 EUR pred letom 2013 in 670.254,69 EUR v letu 2014). Skladno z določili javnega razpisa znašajo upravičeni stroški 540.125,50 EUR, pri čemer bo s sredstvi evropske kohezijske politike sofinanciranih 85 % javno upravičenih izdatkov operacije. Glede na višino sofinanciranja iz evropske kohezijske politike bo torej operacija sofinancirana v skupni višini največ do 459.106,67 EUR. Občina Gornja Radgona se je namreč zaradi dotrajanosti stavbe osnovne šole v Gornji Radgoni odločila, da poleg energetske sanacije, ki je upravičen strošek projekta, izvede še druga investicijsko vzdrževalna dela, ki so nujno potrebna in smiselna za celovito zaključevanje posameznih faz obnove osnovne šole.
Izbrani izvajalci del, s katerimi je župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš podpisal izvajalske pogodbe, so podjetja: Knuplež d.o.o. iz Zgornje Velke, direktor Srečko Knuplež, ki izvaja gradbena in obrtniška dela; EnRa d.o.o. iz Hoč, direktor Vojko Potočnik, ki izvaja elektro-inštalacijska dela; Milan Pintarič s.p. iz Spodnje Ščavnice, direktor Milan Pintarič, ki izvaja strojno-inštalacijska dela; Progrin d.o.o. iz Gornje Radgone, direktor Mitja Žnidarič, ki izvaja strokovni gradbeni nadzor.
Ob podpisu pogodbe z izvajalci, je ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dušan Zagorc izrazil upanje, da bodo izvajalci svoje delo opravili dobro in pravočasno. Obljubil je tudi, da bodo njegovi sodelavci takoj po končani sanaciji šolske prostore ustrezno pripravili za začetek novega šolskega leta, ki bo lepše, varnejše in varčnejše. Hkrati se je Zagorc zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali, da bo šolska stavba, ki je stara že 40 let, takšna kot mora biti. Predvsem se je zahvalil županu Kampušu in direktorici Pore, dr. Tatjani Fulder ter njenim sodelavcem.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Otroci pridejo v lepšo, varnejšo in varčnejšo šolo