Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Sladke dobrote iz domače peči

 

Radgonska kavarna in slaščičarna Nabucco zaslovela po svetovnih slaščičarskih dobrotah, ki jih izdelujejo sami iz domačih sestavin

Nabucco Gornja RadgonaPodobno kot v čudoviti, 3. Verdijevi operi „Nabucco", istoimenski babilonski kralj uspešno vodi ekipo osmih glasbenikov in nekaj „rezerv", je tudi v Gornji Radgoni, kjer Sandi Šikar s svojo soprogo Matejo uspešno vodi ekipo osmih slaščičarjev in natakarjev, ter občasne „rezerve", ki pomagajo soustvarjati ponudbo in vzdušje v najnovejši radgonski pridobitvi – posodobljeni in s ponudbo popestreni Kavarni in slaščičarni Nabucco. Razlika je le v tem, da Sandi in njegova Mateja ne nastopata z baritonom, temveč z lepo besedo, pozitivnimi načrti in dobrimi idejami, uspešno vodita ekipo radgonskega Nabucca.

Prav tako je razlika v tem, da je osrednja tema opere, sanje ljudstva o samostojni deželi, v kavarni in slaščičarni Nabucco Gornja Radgona pa si ne želijo „samostojnosti", temveč čim več „združevanja in zadrževanja" gostov od blizu in daleč, iz Slovenije in tujine.
Pred leti, ko je Nabucco nastajal (od leta 1990: najemnik Španbauer; od leta 1998: Emica Slana: od leta 2010: njena hčerka Mateja Šikar), so gostje v baru lahko popili dobro, takšno in drugačno kavo, kaj brezalkoholnega in alkoholnega..., nato je v prostore, kjer je nekoč bila menjalnica in fotokopirnica, prišel pravi domači sladoled, sedaj pet let pozneje pa se je vsemu že uveljavljenemu in priljubljenemu pridružila še čudovita domača slaščičarna, ki se od ostalih razlikuje predvsem po tem, da vse kar ponujajo, in tega je zelo veliko, naredijo sami. „Naša hišna posebnost je tudi v tem, da uporabljamo surovine lokalnih proizvajalcev. Zato poleg nas, imajo korist tudi drugi, torej kmetje, ki prodajajo jajca (kmetija Ovsenjak), moko (mlinar Kranjec), jabolka (kmetija Zorko) ipd. Seveda vsak naš izdelek potrebujejo svoje sestavine, svojo recepturo in ob kvalitetnih materialih, težav ne more biti. S tem, da se držimo domačih izdelkov in sestavin, želimo ohraniti pristnost okusov, kot so jih poznali nekoč in to, zgolj po izgledu, prenesti v sedanji, sodobnejši čas", pravi podjetni Sandi Šikar.
Sam je prepričan, da je Gornja Radgona sedaj dobila pravo profesionalno slaščičarsko delavnico, kjer so poleg njega in soproge Mateje, za peko različnih izbranih tort in drugih slaščic, zaposlili še enega slaščičarja Danija Krambergerja. „Prepričan sem, da bomo uspešno kreirali prihodnost našega podjetja, predvsem s sladkimi kreacijami, zaradi katerih se bodo gostje vračali v naš lokal. Sposobni smo vsakomur pričarati veliko sladkih trenutkov, v kar se je že po začetku našega dela prepričalo veliko gostov, predvsem sladkoljubov. Že doslej smo dejansko zadovoljni z obiskom in sprejemom gostov", zadovoljno ugotavlja Šikar, ki nam je razložil, da so pred resnim začetkom proizvodnje tort in slaščic, opravili obsežne priprave, se dodatno izobraževali in usposabljali, kjer so jim pomagali številni domači in svetovno znani mojstri svojega poklica. Posebej so hvaležni Urošu Gorencu, ki jim je največ pomagal in pomaga. Vsekakor pa tudi veliko denarja vložili v opremljanje kuhinje. Morali so nabaviti različne peči in "šokerje", ki delujejo pri temperaturi od minus 40 do minus 70 stopinj, kar je neobhodno v njihovi kuhinji. Potem so tukaj različni mešalci, zlasti za kreme, kjer je treba vse pravilno zmešati in skuhati...
Šikar nam je tudi sestavil „družinski meni", kot on vidi ponudbo slaščic v njihovi kavarni in slaščičarni. „Priporočal bi eno pristno domačo babičino torto, ki je pravšnja za ta zimski čas, saj so osnovne sestavine: jabolko, cimet, prava domača skuta... Tukaj je irska torta, ki ima samo arome, ker vse kreme, vključno z irskim viskijem, prekuhajo na sopari, tako da izhlapi alkohol. Tako ostane mešana torta z aromo pravega viskija in kave ter nežne čokoladne elegance. Za ljubitelje čokoladne torte pa bi ponudili nekaj posebnega, saj uporabljamo čokolade iz Hondurasa, Jamajke in Kolumbije, tako pripravimo torto iz treh čokolad, pravih čokolad z več kot 72 odstotkov vsebnosti kakava. Za otroke in druge ljubitelje sadja, pa pripravimo borovničevo – skutno torto, jagodno torto ipd., ter tudi druge slaščičarske izdelke, zlasti iz listnatega testa", pravi Sandi Šikar, ki je ponosen na pravi francoski rogljiček iz listnatega testa, ob katerem lahko gostje uživajo z vsemi čutili, zlasti je značilen okus s 95-odstotno maščobno vsebnostjo danskega masla.
„Gre za rogljiček, katerega postopek izdelave traja kar pet dni. Kar 150 krat je preloženo in razvaljano testo. Potem gre za tri dni počivat v hladilnik, četrti dan pa vzhaja kakšnih 12 ur in peti dan v pečico, ter nato pred gosta. Seveda ob tem nikakor ne moremo primerjati pekovskega rogljička ali pa našega, s katerim smo želeli pričarati okus, kakršen mora rogljiček dejansko biti. Kljub vsemu nismo šli na previsoke cene, saj se moramo zavedati trenutne kupne moči naših gostov. Pri nas ne bomo izbirali gostov, veselimo se vseh, še zlasti tistih, ki imajo radi sladko, in da imajo vsi vedno boljšo in širšo ponudbo", realno razmišlja Šikar, ki kljub temu obljublja, da bodo po letu dni dela, ko jih bodo gostje dobro spoznali, ponujali tudi cenovno še višje izdelke, ki bodo temu primerno tudi kakovostni, po okusu in obliki. Pravi ljubitelji sladkih okusov gotovo vedo ceniti kakovost.
V kavarni in slaščičarni Nabucco, kjer je zaposlenih kar devet ljudi, so pripravili tudi posebna darilca za zaljubljene, ob bližajočem se Valentinovem. Gre za posebne tortice v obliki srčka, ki jo bodo zaljubljeni pojedli kar v lokalu, pripravili pa so tudi posebno embalažo, da bo lahko tortica pravo darilce za obisk ljubljene osebe. „Za novo sezono imamo tudi nov proizvod na področju sladoleda, imenuje se sladoledna pralina, kar doslej nisem zasledil pri drugih sladoledarjih. Trenutno delamo sladoledne praline z lešnikovo kremo, s pistacijo, z limonino kremo in sladoledne praline z belo čokolado".
Torej, še naprej bodo pri Nabuccu na svoje prišli tudi ljubitelji domačega sladoleda, ki je očitno odlično sprejet tudi v zimskem času. Zanimive sladolede izdelujejo tudi iz zelišč in posebej zelenjave oz. povrtnin, celo z okusom paprike, paradižnika, kumarice, rožmarina, bučnega olja, celo industrijske konoplje ipd. Tako je iz malega Nabucca sedaj nastala prav slaščičarska industrija. „Tako je, z dobro idejo in naprednim razmišljanjem se lahko vse naredi. Zato sem hvaležen našim gostom, da vedo ceniti domačnost in kakovost", nam je še povedal Sandi Šikar, ki dodaja, da je Kavarna in slaščičarna Nabucco na Partizanski ulici v Gornji Radgoni, odprta vsak dan med 7. in 23. uro.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Sladke dobrote iz domače peči