Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!

 

Priznanja jubilantom radgonske obrtniško-podjetniške zbornice

Skupščina OOZ GRV gostišču Križan v Spodnji Ščavnici je potekala 2. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, v novi sestavi, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2015. Na seji, katere se je poleg delegatov skupščine udeležila tudi direktorica občinske uprave občine Gornja Radgona, dr. Tatjana Fulder (žal predstavnikov ostalih lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili tudi gostom. Predstavniki NLB: Dejan Pristovnik, Ernest Huber in Aleksandra Šijanec, so namreč prisotnim podrobno predstavili možnosti kreditiranja obrti in podjetništva pri naši osrednji državni banki. Prav tako so prisotni delegati skupščine in ostali obrtniki, pozorno prisluhnili predstavnici družbe za svetovanje SUN, mag. Nataši Lorber, ki je spregovorila o možnostih pridobitve sredstev iz državnih in evropskih razpisov.

Predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko je v nadaljevanju seje predstavil aktivnosti v volilnem letu 2014, ko so med drugim izvolili organe zbornice za mandatno obdobje 2014-2018. In tukaj ni prišlo do bistvenih sprememb, saj je predsednik in večina vodstvenih članov OOZ enaka kot je bila v prejšnjem mandatu, kar pove, da jim članstvo še naprej zaupa in verjame v njihovo delo. Rojko je med drugim poudaril, da so praktično v celoti realizirali zastavljene cilje, sproti pa so se prilagajali potrebam članstva in zahtevam zakonodaje. Tako so zadovoljni z delom vodstva zbornice, kot vseh sedmih sekcij, ki delujejo v okviru radgonske OOZ. Med drugim je Rojko izpostavil tudi uspešno regijsko povezovanje in sodelovanje Območno obrtno-podjetniških zbornic: Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona. Delegati skupščine so izrazili zadovoljstvo tudi z opravljenim na področju obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra..., ob tem so izvajali tudi: vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Veliko pozornost so namenili izobraževanju in usposabljanju članstva, saj ugotavljajo, da so slednja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. Glede na hiter razmah informacijske tehnologije skušajo tudi na zbornici vsaj delno slediti temu razvoju. Pomembna dejavnost je vsekakor tudi svetovanja članov v zborničnem sistemu, ki se iz leta v leto povečuje. Svetovanje članom poteka vsakodnevno na zbornici, a tudi preko seminarjev.
V radgonski OOZ veliko pozornost namenjajo tudi športu, rekreaciji in zabavi članstva, ker naj bi vse to, enako kot strokovne ekskurzije in druženje, pozitivno deluje na delo, ustvarjanje in sploh počutje tako obrtnikov in podjetnikov, kot pri njih zaposlenih. Nekoliko manj so v radgonski zbornici zadovoljni z udeležbo na sejmih, ki je ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa žal člani posvetijo premalo pozornosti. O vseh dogajanjih člane vseskozi obveščajo preko Pomurskega obrtnika in tudi drugih medijev, tako da so vsi dobro informirani o vsem kar se dogaja. Podobno kot lani, bodo v radgonski zbornici delovali tudi letos, predvsem vedno bodo dostopni članstvu. Glavna področja zastopanja interesov obrtnikov in malih podjetnikov v letu 2015 bodo predvsem: -davčna zakonodaja, zmanjšanje obsega sive ekonomije, delovno pravna zakonodaja in gospodarsko pravo, javna naročila...
Na seji skupščine, kjer so med drugim potrdili energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni, ter nakup počitniške hišice v Ankaranu, je sicer bilo tudi slovesno, saj so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej, podelili posebna jubilejna priznanja. Za 10 let opravljanja obrtne dejavnosti so jih dobili: Prevozništvo Branko Bogataj iz Lutvercev, Oljarna Jožice Belšak iz Terbegovcev, Tomaž Benko (elektro dejavnost) iz Gornje Radgone, Iztok Kozar (strojne montaže) z Rožičkega Vrha, Frizerstvo Severina Ružič iz Radencev, Leon Žinkovič (popravilo strojev in naprav) z Janževega Vrha, ter Avtokleparstvo Robert Müler iz Gornje Radgone. Za 20-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Mirjana Fekonja (Pekarna RŽ) s Plitvičkega Vrha, Tomislav Ferš (Prevoz blaga v cestnem prometu) iz Gornje Radgone, Vrtnarstvo-Cvetličarstvo Jožica Pintarič iz Lastomercev, Miran Topolovec (Izdelava PVC oken in vrat) iz Podgrada, Drago Kocet (Polaganje parketa) iz Lutvercev, Kemična čistilnica Aleksander Kumer iz Gornje Radgone, Avtokleparstvo Ivan Dokl iz Lastomercev, Elektro servis Boštjan Čagran iz Gornje Radgone, Gradbeništvo Stanislav Kaučič iz Črešnjevcev, Biroservis Ana Golob iz Črešnjevcev, Prevozništvo Ivan Lesjak iz Apač, Projektiranje Erih Šadl iz Črešnjevcev, Gostilna Nada iz Šratovcev, ter Avtoprevozništvo Štefanec iz Hrastja Mote. Za 30-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Gostinstvo Marjan Zrnič iz Zgornjega Konjišča, Optika Branko Novak iz Gornje Radgone, in Frizerstvo Leopoldina Potrč iz Gornje Radgone. Dobrih 40 let obrtništvo dejavnost pa opravljata: Frizerstvo Firšt (od 1.2.1974) iz Gornje Radgone in Slikopleskarstvo Mirko Horvat (od 23.8.1974) z Rožičkega Vrha.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
0 #1 Meri 21:51 02-04-2015
Kdo pa je avtor članka?
Citat
 
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!