Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!

 

Priznanja jubilantom radgonske obrtniško-podjetniške zbornice

Skupščina OOZ GRV gostišču Križan v Spodnji Ščavnici je potekala 2. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, v novi sestavi, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2015. Na seji, katere se je poleg delegatov skupščine udeležila tudi direktorica občinske uprave občine Gornja Radgona, dr. Tatjana Fulder (žal predstavnikov ostalih lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili tudi gostom. Predstavniki NLB: Dejan Pristovnik, Ernest Huber in Aleksandra Šijanec, so namreč prisotnim podrobno predstavili možnosti kreditiranja obrti in podjetništva pri naši osrednji državni banki. Prav tako so prisotni delegati skupščine in ostali obrtniki, pozorno prisluhnili predstavnici družbe za svetovanje SUN, mag. Nataši Lorber, ki je spregovorila o možnostih pridobitve sredstev iz državnih in evropskih razpisov.

Predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko je v nadaljevanju seje predstavil aktivnosti v volilnem letu 2014, ko so med drugim izvolili organe zbornice za mandatno obdobje 2014-2018. In tukaj ni prišlo do bistvenih sprememb, saj je predsednik in večina vodstvenih članov OOZ enaka kot je bila v prejšnjem mandatu, kar pove, da jim članstvo še naprej zaupa in verjame v njihovo delo. Rojko je med drugim poudaril, da so praktično v celoti realizirali zastavljene cilje, sproti pa so se prilagajali potrebam članstva in zahtevam zakonodaje. Tako so zadovoljni z delom vodstva zbornice, kot vseh sedmih sekcij, ki delujejo v okviru radgonske OOZ. Med drugim je Rojko izpostavil tudi uspešno regijsko povezovanje in sodelovanje Območno obrtno-podjetniških zbornic: Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona. Delegati skupščine so izrazili zadovoljstvo tudi z opravljenim na področju obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra..., ob tem so izvajali tudi: vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Veliko pozornost so namenili izobraževanju in usposabljanju članstva, saj ugotavljajo, da so slednja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. Glede na hiter razmah informacijske tehnologije skušajo tudi na zbornici vsaj delno slediti temu razvoju. Pomembna dejavnost je vsekakor tudi svetovanja članov v zborničnem sistemu, ki se iz leta v leto povečuje. Svetovanje članom poteka vsakodnevno na zbornici, a tudi preko seminarjev.
V radgonski OOZ veliko pozornost namenjajo tudi športu, rekreaciji in zabavi članstva, ker naj bi vse to, enako kot strokovne ekskurzije in druženje, pozitivno deluje na delo, ustvarjanje in sploh počutje tako obrtnikov in podjetnikov, kot pri njih zaposlenih. Nekoliko manj so v radgonski zbornici zadovoljni z udeležbo na sejmih, ki je ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa žal člani posvetijo premalo pozornosti. O vseh dogajanjih člane vseskozi obveščajo preko Pomurskega obrtnika in tudi drugih medijev, tako da so vsi dobro informirani o vsem kar se dogaja. Podobno kot lani, bodo v radgonski zbornici delovali tudi letos, predvsem vedno bodo dostopni članstvu. Glavna področja zastopanja interesov obrtnikov in malih podjetnikov v letu 2015 bodo predvsem: -davčna zakonodaja, zmanjšanje obsega sive ekonomije, delovno pravna zakonodaja in gospodarsko pravo, javna naročila...
Na seji skupščine, kjer so med drugim potrdili energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni, ter nakup počitniške hišice v Ankaranu, je sicer bilo tudi slovesno, saj so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej, podelili posebna jubilejna priznanja. Za 10 let opravljanja obrtne dejavnosti so jih dobili: Prevozništvo Branko Bogataj iz Lutvercev, Oljarna Jožice Belšak iz Terbegovcev, Tomaž Benko (elektro dejavnost) iz Gornje Radgone, Iztok Kozar (strojne montaže) z Rožičkega Vrha, Frizerstvo Severina Ružič iz Radencev, Leon Žinkovič (popravilo strojev in naprav) z Janževega Vrha, ter Avtokleparstvo Robert Müler iz Gornje Radgone. Za 20-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Mirjana Fekonja (Pekarna RŽ) s Plitvičkega Vrha, Tomislav Ferš (Prevoz blaga v cestnem prometu) iz Gornje Radgone, Vrtnarstvo-Cvetličarstvo Jožica Pintarič iz Lastomercev, Miran Topolovec (Izdelava PVC oken in vrat) iz Podgrada, Drago Kocet (Polaganje parketa) iz Lutvercev, Kemična čistilnica Aleksander Kumer iz Gornje Radgone, Avtokleparstvo Ivan Dokl iz Lastomercev, Elektro servis Boštjan Čagran iz Gornje Radgone, Gradbeništvo Stanislav Kaučič iz Črešnjevcev, Biroservis Ana Golob iz Črešnjevcev, Prevozništvo Ivan Lesjak iz Apač, Projektiranje Erih Šadl iz Črešnjevcev, Gostilna Nada iz Šratovcev, ter Avtoprevozništvo Štefanec iz Hrastja Mote. Za 30-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Gostinstvo Marjan Zrnič iz Zgornjega Konjišča, Optika Branko Novak iz Gornje Radgone, in Frizerstvo Leopoldina Potrč iz Gornje Radgone. Dobrih 40 let obrtništvo dejavnost pa opravljata: Frizerstvo Firšt (od 1.2.1974) iz Gornje Radgone in Slikopleskarstvo Mirko Horvat (od 23.8.1974) z Rožičkega Vrha.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
0 #1 Meri 21:51 02-04-2015
Kdo pa je avtor članka?
Citat
 
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!