Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Bliža se IV. Družinski festival „Mačje mesto 2018"!

Mačje mesto V organizaciji občine Radenci bo v tamkajšnjem parku od 22. do 24. junija potekal IV. Družinski festival Mačje mesto. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev, pokojni Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, mačka Murija. Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov.

Kovičev maček Muri je navdušil Radenčane

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Kosci Norički VrhGlede na to, da z nenehnim tehnološkim razvojem, čedalje bolj izginjajo različna opravila in vse tisto, česar se spominjajo predvsem starejši ljudje, je dobro, da obstajajo takšna in drugačna društva ter organizacije, ki z različnimi prireditvami ohranjajo ljudske običaje in kulturno dediščino, med katero sodi tudi košnja po starem kot so to počeli naši predniki. In s takšno „etno košnjo" koristijo tudi posamezni lastniki hribovitega terena, ki nimajo ovac ali koz, da bo „pokosile" odvečno travo.

Ročna košnja v Noričkem Vrhu

Šmarski troti iz Litije najboljši v Prekmurju

Paprikaš PolanaV lepem in sončnem vremenu je konec minulega tedna, ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna in sedaj že jubilejna, 10. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala moderatorka Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" organizatorji že pred desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, svinjski, kunčji, gobov, ribji..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi. Strokovnjaki, ki so ocenjevali izdelke tekmovalnih ekip so namreč mnenja, da vse druge sestavine, predvsem mleta paprika, čebula, malo moke, kisla smetana in malo vina, dajo paprikašu pravi okus. In če je včasih organizatorjem malo ponagajalo vreme, je tokrat tekmovalcem bilo zelo vroče, saj je poleg sonca „žgal" tudi odprti ogenj z asfalta.

V Polani je desetič zadišalo po štirih (piščančji, prašičji, kunčji in gobov) vrstah paprikaša

Radijski poslušalci Snopa iz vse Slovenije so se srečali v Slovenskih Goricah

Slovo od SNOP-aNa Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, na Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec tedna potekalo zanimivo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop, v katerem je nekoč sodelovalo več kot ducat radijskih nekomercialnih postaj iz vse države. Ker je bil ob koncu lanskega leta program ukinjen, v njem so nazadnje sodelovali le še: Radio Velenje, Radio Slovenske gorice, Radio Ptuj, Radio Celje in Radio Murski val, so njegovi zvesti poslušalci pripravili slovesen pokop svojega snopa. Organizirala ga je Ana Maras-Pika iz Lenarta, ki je na srečanje povabila 48 zvestih poslušalcev snopa iz različnih krajev Slovenije. Snopu v spomin so pripravili tudi veliko »žalno«, črno obrobljeno torto z narobnim križem, ki je simbolizirala njegov grob. Kot se na »pogrebu« spodobi, je Snopu v slovo spregovoril njegov zvesti poslušalec Ludvik Kupšek iz Trbovelj.

Žalno slovo od Snopa s črno obrobo na torti

Šola več ne stoji, prijateljstva pa so ostala

Sošolci Spodnja ŠčavnicaNa Turistični kmetiji Hari v Spodnji Ščavnici je potekalo izjemno zanimivo, prijetno in veselo srečanje nekdanjih učencev in učiteljev OŠ Spodnja Ščavnica. Sami dedki in babice, kjer so tudi najmlajši stari okoli 70 let, so se srečali v prekrasnem okolju, kjer je prebujajoča narava ozelenila Ščavniško dolino, na katero seže pogled s Harijeve lepo urejene turistične postojanke. Zbrani učenke in učenci so se ob pogledu v dolino ozirali, da bi uzrli njihovo nekdanjo šolo, ki jim je dajala znanje za življenje. Zastonj! Kajti šole ni več, porušena je in na tem prostoru sedaj stoji mogočni stanovanjski blok, v katerem živi nova mladost.

Srečali so se babice in dedki, učenci nekdanje OŠ Spodnja Ščavnica

Za veselo vzdušje sta poskrbela sin in vnukinja!

Biserna poroka MagušaLe redkim zakonskim parom je dano, da bi dočakali 60 let skupnega zakonskega življenja, saj se eni že prej ločijo, drugi pa prej zapustijo ta svet. Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, pa sta ta visoki jubilej – biserno poroko dočakala in proslavila skupaj z najbližjimi sorodniki in prijatelji. Slavje ob bisernem zakonskem jubileju Magušovih se je začel v farni cerkvi Sv. Jurija ob Ščavnici, kjer je zahvalno mašo, ob sodelovanju p. Lavrencija, daroval domači župnik Boštjan Ošlaj.

Zavidljivo biserno poroko sta praznovala Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!

 

Priznanja jubilantom radgonske obrtniško-podjetniške zbornice

Skupščina OOZ GRV gostišču Križan v Spodnji Ščavnici je potekala 2. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, v novi sestavi, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2015. Na seji, katere se je poleg delegatov skupščine udeležila tudi direktorica občinske uprave občine Gornja Radgona, dr. Tatjana Fulder (žal predstavnikov ostalih lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili tudi gostom. Predstavniki NLB: Dejan Pristovnik, Ernest Huber in Aleksandra Šijanec, so namreč prisotnim podrobno predstavili možnosti kreditiranja obrti in podjetništva pri naši osrednji državni banki. Prav tako so prisotni delegati skupščine in ostali obrtniki, pozorno prisluhnili predstavnici družbe za svetovanje SUN, mag. Nataši Lorber, ki je spregovorila o možnostih pridobitve sredstev iz državnih in evropskih razpisov.

Predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko je v nadaljevanju seje predstavil aktivnosti v volilnem letu 2014, ko so med drugim izvolili organe zbornice za mandatno obdobje 2014-2018. In tukaj ni prišlo do bistvenih sprememb, saj je predsednik in večina vodstvenih članov OOZ enaka kot je bila v prejšnjem mandatu, kar pove, da jim članstvo še naprej zaupa in verjame v njihovo delo. Rojko je med drugim poudaril, da so praktično v celoti realizirali zastavljene cilje, sproti pa so se prilagajali potrebam članstva in zahtevam zakonodaje. Tako so zadovoljni z delom vodstva zbornice, kot vseh sedmih sekcij, ki delujejo v okviru radgonske OOZ. Med drugim je Rojko izpostavil tudi uspešno regijsko povezovanje in sodelovanje Območno obrtno-podjetniških zbornic: Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona. Delegati skupščine so izrazili zadovoljstvo tudi z opravljenim na področju obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra..., ob tem so izvajali tudi: vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Veliko pozornost so namenili izobraževanju in usposabljanju članstva, saj ugotavljajo, da so slednja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. Glede na hiter razmah informacijske tehnologije skušajo tudi na zbornici vsaj delno slediti temu razvoju. Pomembna dejavnost je vsekakor tudi svetovanja članov v zborničnem sistemu, ki se iz leta v leto povečuje. Svetovanje članom poteka vsakodnevno na zbornici, a tudi preko seminarjev.
V radgonski OOZ veliko pozornost namenjajo tudi športu, rekreaciji in zabavi članstva, ker naj bi vse to, enako kot strokovne ekskurzije in druženje, pozitivno deluje na delo, ustvarjanje in sploh počutje tako obrtnikov in podjetnikov, kot pri njih zaposlenih. Nekoliko manj so v radgonski zbornici zadovoljni z udeležbo na sejmih, ki je ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa žal člani posvetijo premalo pozornosti. O vseh dogajanjih člane vseskozi obveščajo preko Pomurskega obrtnika in tudi drugih medijev, tako da so vsi dobro informirani o vsem kar se dogaja. Podobno kot lani, bodo v radgonski zbornici delovali tudi letos, predvsem vedno bodo dostopni članstvu. Glavna področja zastopanja interesov obrtnikov in malih podjetnikov v letu 2015 bodo predvsem: -davčna zakonodaja, zmanjšanje obsega sive ekonomije, delovno pravna zakonodaja in gospodarsko pravo, javna naročila...
Na seji skupščine, kjer so med drugim potrdili energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni, ter nakup počitniške hišice v Ankaranu, je sicer bilo tudi slovesno, saj so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej, podelili posebna jubilejna priznanja. Za 10 let opravljanja obrtne dejavnosti so jih dobili: Prevozništvo Branko Bogataj iz Lutvercev, Oljarna Jožice Belšak iz Terbegovcev, Tomaž Benko (elektro dejavnost) iz Gornje Radgone, Iztok Kozar (strojne montaže) z Rožičkega Vrha, Frizerstvo Severina Ružič iz Radencev, Leon Žinkovič (popravilo strojev in naprav) z Janževega Vrha, ter Avtokleparstvo Robert Müler iz Gornje Radgone. Za 20-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Mirjana Fekonja (Pekarna RŽ) s Plitvičkega Vrha, Tomislav Ferš (Prevoz blaga v cestnem prometu) iz Gornje Radgone, Vrtnarstvo-Cvetličarstvo Jožica Pintarič iz Lastomercev, Miran Topolovec (Izdelava PVC oken in vrat) iz Podgrada, Drago Kocet (Polaganje parketa) iz Lutvercev, Kemična čistilnica Aleksander Kumer iz Gornje Radgone, Avtokleparstvo Ivan Dokl iz Lastomercev, Elektro servis Boštjan Čagran iz Gornje Radgone, Gradbeništvo Stanislav Kaučič iz Črešnjevcev, Biroservis Ana Golob iz Črešnjevcev, Prevozništvo Ivan Lesjak iz Apač, Projektiranje Erih Šadl iz Črešnjevcev, Gostilna Nada iz Šratovcev, ter Avtoprevozništvo Štefanec iz Hrastja Mote. Za 30-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Gostinstvo Marjan Zrnič iz Zgornjega Konjišča, Optika Branko Novak iz Gornje Radgone, in Frizerstvo Leopoldina Potrč iz Gornje Radgone. Dobrih 40 let obrtništvo dejavnost pa opravljata: Frizerstvo Firšt (od 1.2.1974) iz Gornje Radgone in Slikopleskarstvo Mirko Horvat (od 23.8.1974) z Rožičkega Vrha.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
0 #1 Meri 21:51 02-04-2015
Kdo pa je avtor članka?
Citat
 
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!