Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Nad 150 pohodnikov se je štirinajstič iz Gornje Radgone odpravilo do Rodmošcev

Trstenjakov pohodV spomin na svojega velikega soseda, velikega Prleka, Slovenca, na profesorja, teologa, psihologa, akademika in častnega občana Gornje Radgone, dr. Antona Trstenjaka, človeka svetovnega slovesa, ki je vse svoje življenje posvečal človeku, iskanju poti do njega, bitju prihodnosti, sta Planinsko društvo Gornja Radgona in Turistično društvo Majolka, že štirinajstič organizirali spominski pohod do rojstne akademikove hiše. V lepem in sončnem zimskem vremenu se je nad 150 pohodnikov iz cele Slovenije, odpravilo iz Aleje velikih v Gornji Radgoni, kjer je tudi Trstenjakovo spominsko obeležje, in vse jih je pot vodila po vinorodnih hribčkih do hiše, kjer je pred 113 leti (8.1.1906), akademik Trstenjak bil rojen. Tudi tokratni pohod, dolg 15 km, posvečen 113-letnici rojstva prleškega velikana, je poleg planincev iz domače regije pritegnil tudi ljubitelje narave iz širšega območja Slovenije.

Sprehodili so se v spomin na akademika Trstenjaka

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!

 

Priznanja jubilantom radgonske obrtniško-podjetniške zbornice

Skupščina OOZ GRV gostišču Križan v Spodnji Ščavnici je potekala 2. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, v novi sestavi, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2015. Na seji, katere se je poleg delegatov skupščine udeležila tudi direktorica občinske uprave občine Gornja Radgona, dr. Tatjana Fulder (žal predstavnikov ostalih lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili tudi gostom. Predstavniki NLB: Dejan Pristovnik, Ernest Huber in Aleksandra Šijanec, so namreč prisotnim podrobno predstavili možnosti kreditiranja obrti in podjetništva pri naši osrednji državni banki. Prav tako so prisotni delegati skupščine in ostali obrtniki, pozorno prisluhnili predstavnici družbe za svetovanje SUN, mag. Nataši Lorber, ki je spregovorila o možnostih pridobitve sredstev iz državnih in evropskih razpisov.

Predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko je v nadaljevanju seje predstavil aktivnosti v volilnem letu 2014, ko so med drugim izvolili organe zbornice za mandatno obdobje 2014-2018. In tukaj ni prišlo do bistvenih sprememb, saj je predsednik in večina vodstvenih članov OOZ enaka kot je bila v prejšnjem mandatu, kar pove, da jim članstvo še naprej zaupa in verjame v njihovo delo. Rojko je med drugim poudaril, da so praktično v celoti realizirali zastavljene cilje, sproti pa so se prilagajali potrebam članstva in zahtevam zakonodaje. Tako so zadovoljni z delom vodstva zbornice, kot vseh sedmih sekcij, ki delujejo v okviru radgonske OOZ. Med drugim je Rojko izpostavil tudi uspešno regijsko povezovanje in sodelovanje Območno obrtno-podjetniških zbornic: Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona. Delegati skupščine so izrazili zadovoljstvo tudi z opravljenim na področju obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra..., ob tem so izvajali tudi: vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Veliko pozornost so namenili izobraževanju in usposabljanju članstva, saj ugotavljajo, da so slednja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. Glede na hiter razmah informacijske tehnologije skušajo tudi na zbornici vsaj delno slediti temu razvoju. Pomembna dejavnost je vsekakor tudi svetovanja članov v zborničnem sistemu, ki se iz leta v leto povečuje. Svetovanje članom poteka vsakodnevno na zbornici, a tudi preko seminarjev.
V radgonski OOZ veliko pozornost namenjajo tudi športu, rekreaciji in zabavi članstva, ker naj bi vse to, enako kot strokovne ekskurzije in druženje, pozitivno deluje na delo, ustvarjanje in sploh počutje tako obrtnikov in podjetnikov, kot pri njih zaposlenih. Nekoliko manj so v radgonski zbornici zadovoljni z udeležbo na sejmih, ki je ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa žal člani posvetijo premalo pozornosti. O vseh dogajanjih člane vseskozi obveščajo preko Pomurskega obrtnika in tudi drugih medijev, tako da so vsi dobro informirani o vsem kar se dogaja. Podobno kot lani, bodo v radgonski zbornici delovali tudi letos, predvsem vedno bodo dostopni članstvu. Glavna področja zastopanja interesov obrtnikov in malih podjetnikov v letu 2015 bodo predvsem: -davčna zakonodaja, zmanjšanje obsega sive ekonomije, delovno pravna zakonodaja in gospodarsko pravo, javna naročila...
Na seji skupščine, kjer so med drugim potrdili energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni, ter nakup počitniške hišice v Ankaranu, je sicer bilo tudi slovesno, saj so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej, podelili posebna jubilejna priznanja. Za 10 let opravljanja obrtne dejavnosti so jih dobili: Prevozništvo Branko Bogataj iz Lutvercev, Oljarna Jožice Belšak iz Terbegovcev, Tomaž Benko (elektro dejavnost) iz Gornje Radgone, Iztok Kozar (strojne montaže) z Rožičkega Vrha, Frizerstvo Severina Ružič iz Radencev, Leon Žinkovič (popravilo strojev in naprav) z Janževega Vrha, ter Avtokleparstvo Robert Müler iz Gornje Radgone. Za 20-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Mirjana Fekonja (Pekarna RŽ) s Plitvičkega Vrha, Tomislav Ferš (Prevoz blaga v cestnem prometu) iz Gornje Radgone, Vrtnarstvo-Cvetličarstvo Jožica Pintarič iz Lastomercev, Miran Topolovec (Izdelava PVC oken in vrat) iz Podgrada, Drago Kocet (Polaganje parketa) iz Lutvercev, Kemična čistilnica Aleksander Kumer iz Gornje Radgone, Avtokleparstvo Ivan Dokl iz Lastomercev, Elektro servis Boštjan Čagran iz Gornje Radgone, Gradbeništvo Stanislav Kaučič iz Črešnjevcev, Biroservis Ana Golob iz Črešnjevcev, Prevozništvo Ivan Lesjak iz Apač, Projektiranje Erih Šadl iz Črešnjevcev, Gostilna Nada iz Šratovcev, ter Avtoprevozništvo Štefanec iz Hrastja Mote. Za 30-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Gostinstvo Marjan Zrnič iz Zgornjega Konjišča, Optika Branko Novak iz Gornje Radgone, in Frizerstvo Leopoldina Potrč iz Gornje Radgone. Dobrih 40 let obrtništvo dejavnost pa opravljata: Frizerstvo Firšt (od 1.2.1974) iz Gornje Radgone in Slikopleskarstvo Mirko Horvat (od 23.8.1974) z Rožičkega Vrha.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
0 #1 Meri 21:51 02-04-2015
Kdo pa je avtor članka?
Citat
 
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!