Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!

 

Priznanja jubilantom radgonske obrtniško-podjetniške zbornice

Skupščina OOZ GRV gostišču Križan v Spodnji Ščavnici je potekala 2. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, v novi sestavi, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2015. Na seji, katere se je poleg delegatov skupščine udeležila tudi direktorica občinske uprave občine Gornja Radgona, dr. Tatjana Fulder (žal predstavnikov ostalih lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili tudi gostom. Predstavniki NLB: Dejan Pristovnik, Ernest Huber in Aleksandra Šijanec, so namreč prisotnim podrobno predstavili možnosti kreditiranja obrti in podjetništva pri naši osrednji državni banki. Prav tako so prisotni delegati skupščine in ostali obrtniki, pozorno prisluhnili predstavnici družbe za svetovanje SUN, mag. Nataši Lorber, ki je spregovorila o možnostih pridobitve sredstev iz državnih in evropskih razpisov.

Predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko je v nadaljevanju seje predstavil aktivnosti v volilnem letu 2014, ko so med drugim izvolili organe zbornice za mandatno obdobje 2014-2018. In tukaj ni prišlo do bistvenih sprememb, saj je predsednik in večina vodstvenih članov OOZ enaka kot je bila v prejšnjem mandatu, kar pove, da jim članstvo še naprej zaupa in verjame v njihovo delo. Rojko je med drugim poudaril, da so praktično v celoti realizirali zastavljene cilje, sproti pa so se prilagajali potrebam članstva in zahtevam zakonodaje. Tako so zadovoljni z delom vodstva zbornice, kot vseh sedmih sekcij, ki delujejo v okviru radgonske OOZ. Med drugim je Rojko izpostavil tudi uspešno regijsko povezovanje in sodelovanje Območno obrtno-podjetniških zbornic: Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona. Delegati skupščine so izrazili zadovoljstvo tudi z opravljenim na področju obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra..., ob tem so izvajali tudi: vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Veliko pozornost so namenili izobraževanju in usposabljanju članstva, saj ugotavljajo, da so slednja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. Glede na hiter razmah informacijske tehnologije skušajo tudi na zbornici vsaj delno slediti temu razvoju. Pomembna dejavnost je vsekakor tudi svetovanja članov v zborničnem sistemu, ki se iz leta v leto povečuje. Svetovanje članom poteka vsakodnevno na zbornici, a tudi preko seminarjev.
V radgonski OOZ veliko pozornost namenjajo tudi športu, rekreaciji in zabavi članstva, ker naj bi vse to, enako kot strokovne ekskurzije in druženje, pozitivno deluje na delo, ustvarjanje in sploh počutje tako obrtnikov in podjetnikov, kot pri njih zaposlenih. Nekoliko manj so v radgonski zbornici zadovoljni z udeležbo na sejmih, ki je ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa žal člani posvetijo premalo pozornosti. O vseh dogajanjih člane vseskozi obveščajo preko Pomurskega obrtnika in tudi drugih medijev, tako da so vsi dobro informirani o vsem kar se dogaja. Podobno kot lani, bodo v radgonski zbornici delovali tudi letos, predvsem vedno bodo dostopni članstvu. Glavna področja zastopanja interesov obrtnikov in malih podjetnikov v letu 2015 bodo predvsem: -davčna zakonodaja, zmanjšanje obsega sive ekonomije, delovno pravna zakonodaja in gospodarsko pravo, javna naročila...
Na seji skupščine, kjer so med drugim potrdili energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni, ter nakup počitniške hišice v Ankaranu, je sicer bilo tudi slovesno, saj so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej, podelili posebna jubilejna priznanja. Za 10 let opravljanja obrtne dejavnosti so jih dobili: Prevozništvo Branko Bogataj iz Lutvercev, Oljarna Jožice Belšak iz Terbegovcev, Tomaž Benko (elektro dejavnost) iz Gornje Radgone, Iztok Kozar (strojne montaže) z Rožičkega Vrha, Frizerstvo Severina Ružič iz Radencev, Leon Žinkovič (popravilo strojev in naprav) z Janževega Vrha, ter Avtokleparstvo Robert Müler iz Gornje Radgone. Za 20-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Mirjana Fekonja (Pekarna RŽ) s Plitvičkega Vrha, Tomislav Ferš (Prevoz blaga v cestnem prometu) iz Gornje Radgone, Vrtnarstvo-Cvetličarstvo Jožica Pintarič iz Lastomercev, Miran Topolovec (Izdelava PVC oken in vrat) iz Podgrada, Drago Kocet (Polaganje parketa) iz Lutvercev, Kemična čistilnica Aleksander Kumer iz Gornje Radgone, Avtokleparstvo Ivan Dokl iz Lastomercev, Elektro servis Boštjan Čagran iz Gornje Radgone, Gradbeništvo Stanislav Kaučič iz Črešnjevcev, Biroservis Ana Golob iz Črešnjevcev, Prevozništvo Ivan Lesjak iz Apač, Projektiranje Erih Šadl iz Črešnjevcev, Gostilna Nada iz Šratovcev, ter Avtoprevozništvo Štefanec iz Hrastja Mote. Za 30-letno obrtno dejavnost so priznanja prejeli: Gostinstvo Marjan Zrnič iz Zgornjega Konjišča, Optika Branko Novak iz Gornje Radgone, in Frizerstvo Leopoldina Potrč iz Gornje Radgone. Dobrih 40 let obrtništvo dejavnost pa opravljata: Frizerstvo Firšt (od 1.2.1974) iz Gornje Radgone in Slikopleskarstvo Mirko Horvat (od 23.8.1974) z Rožičkega Vrha.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".

Komentarji  

 
0 #1 Meri 21:51 02-04-2015
Kdo pa je avtor članka?
Citat
 
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Nekateri so obrtniki že več kot 40 let!