Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Tokrat v roke diplomantki Emi v Ljubljano

 

Četrtič so podelili Saubermacherjeve Okoljske nagrade

SaubermacherPodjetje Saubermacher Slovenija je podelilo že 4. Okoljsko nagrado, ki so jo skupaj s petimi slovenskimi fakultetami iz treh univerz podelili diplomantki Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani. Saubermacherjeva okoljska nagrada ima namen aktivno povezati znanost in gospodarstvo na področju razvoja in uporabe tehnik za ravnanje z okoljem, hkrati pa k temu pritegniti čim več mladih raziskovalcev že v času študija in jih motivirati za nadaljnje raziskovalno delo na področju okolja. Vsako leto zmagovalec poleg strokovnega in okoljskega priznanja prejem tudi ček v vrednosti 1.500 EUR od podjetja Saubermacher Slovenija.

Na natečaj 4. Saubermacherjeve okoljske nagrade je bilo letos prijavljenih devet diplomskih nalog s petih fakultet iz treh slovenskih univerz. Vse prijavljene diplomske naloge so ustrezale razpisnim pogojem. V ožji izbor ocenjevanja pa se je uvrstilo osem nalog. Letošnja tematika že 4. Saubermacherjeve okoljske nagrade je bila zemlja. In krog, ki simbolizira planet. Zmagovalna zamisel letošnje diplomske naloge, kako obraniti naš planet škodljivih odpadkov, je bila nagrajena s 1.500 €. Izbor najboljše izmed osmih del, povezanih z okoljem in ustreznim ravnanjem z odpadki, pa je tudi letos potekal v sodelovanju s slovenskimi fakultetami, in sicer s Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru in Fakulteto za znanost o okolju Univerze v Novi Gorici.
Tokratna podelitev je potekala v Termah Zreče, kjer je več kot 100 zbranih navdušil tudi nastop vokalne skupine Bassless, predavanje priznanega slovenskega predavatelja Janeza Hudovernika in nagovor župana občine Zreče mag. Boris Podvršnik in predstavnice sodelujočih slovenskih fakultet mentorice prof. Andreje Žgajnar Gotvajn. Povabljene sta ob prihodu nagovorila tudi direktorja podjetja Saubermacher Slovenija. »Pomembno je zavedanje, da je narava dobrina, ki jo je potrebno varovati in da naravni viri niso neomejeni. Z največjim veseljem lahko trdim, da vse več mladih razmišlja podobno« so besede, s katerimi je direktorica podjetja Saubermacher Slovenija, mag. Mojca Letnik nagovorila zbrane. Da vse več mladih živi v sožitju z naravo in da jo želi takšno, kot je, ohraniti tudi za prihodnje generacije, dokazuje podatek, da se je na letošnji okoljski natečaj ponovno prijavilo lepo število nalog, med katerimi je v ožji izbor odšlo kar sedem deklet in žal le en fant. Izmed osmih del, ki so bila uvrščena v ožji izbor, je strokovna komisija za zmagovalno nalogo soglasno izbrala delo diplomantke Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Ček v vrednosti 1.500 EUR je prejela naloga EMe Lampelj z naslovom Elektrokoagulacija tekočih odpadkov.
Da je izbor zmagovalne naloge iz leta v leto vse težji, se strinja tudi direktor podjetja Saubermacher Slovenija, Rudolf Horvat, ki dodaja: »Tokrat so študentje nove prakse, ki prinašajo spremembe in odkrivajo drugačne načine pri spopadanju z izzivi današnjega časa, iskali na področjih, kot so kompostiranje, onesnažila, odpadne embalaže, tekoči odpadki, filtrski prah, ... Zavedamo se, da odpadki še vedno predstavljajo enega izmed večjih težav sodobnega sveta, zato nas še toliko bolj veseli, da so nekateri študentje v svojih nalogah razvili ideje, s katerimi bi lahko poskrbeli za prijetno okolje tudi za naslednje generacije.«
Sicer pa je bila letošnja podelitev za podjetje Saubermacher izrednega pomena, saj prav to leto mineva kar 25 let. Toliko let je namreč minilo, odkar so v podjetju Saubermacher Slovenija kot registrirana in pooblaščena družba za izvajanje storitev gospodarnega ravnanja z odpadki pričeli svoje storitve nuditi tudi na slovenskem tržišču. Začetki podjetja Saubermacher Slovenija segajo v leto 1990, ko je podjetje kot prvo nekdanji Jugoslaviji pričelo v mestu Lenart uvajati sistem ločenega zbiranja odpadkov po sistemu BioPaS. V sedanjo organizacijsko obliko se je družba Saubermacher Slovenija oblikovala 2. julija 2007, ko so se združile družbe Saubermacher Slovenija, d. o. o., Letnik-Saubermacher, d. o. o., in Eko les, d. o. o. Pričakovanje na naslednjo, že peto Okoljsko nagrado, pa naj pospremimo z mislijo direktorice podjetja Saubermacher Slovenija Mojce Letnik: »Naj vas sedanje ideje in postavljeni cilji še naprej vodijo po vaši življenjski poti, na kateri vam želimo veliko poguma in doseženih uspehov.«
O Saubermacher Slovenija:
Saubermacher Slovenija, d.o.o., je že 25 let registrirana in pooblaščena družba za izvajanje storitev gospodarnega ravnanja z odpadki. S široko paleto storitev nudimo celovito rešitev za vaše odpadke. Temeljno vodilo podjetja Saubermacher Slovenija je tako »Za življenja vredno okolje«, kar vključuje partnerski odnos do strank, poslovnih partnerjev, okolja in zaposlenih. Družba Saubermacher Slovenija d.o.o. posluje trenutno na petih lokacijah, in sicer v Murski Soboti, Lenartu, Vrhniki, Ptuju in v Kidričevem. V Murski Soboti je koncentrirana prodajna služba. V Lenartu upravljajo s centrom za ravnanje z odpadki, kjer so osnovne dejavnosti podjetja izvajanje javnih služb ravnanja z odpadki, razgradnja odpadne električne in elektronske opreme, predelava odpadne embalaže in razgradnja izrabljenih motornih vozil ter zbiranje vseh vrst nevarnih in nenevarnih odpadkov. V Lenartu se nahaja tudi kadrovska služba in finančno računovodska služba ter kontroling. V Kidričevem upravljajo s centrom za ravnanje z nevarnimi odpadki, kjer izvajajo zbiranje in obdelavo nevarnih odpadkov. V centru za ravnanje z odpadki v Vrhniki deluje najmodernejša kompostarna anaerobnega tipa za biološke odpadke, prav tako pa izvajamo obdelavo odpadne embalaže. Na Ptuju imajo podjetje, ki izvaja javno gospodarsko službo zbiranja komunalnih odpadkov v 17-ih občinah ptujskega okoliša. Podjetje Saubermacher Slovenija ima tudi kapitalski delež Ekologija, d.o.o., PUP-Saubermacher, Saubermacher-Komunala, d.o.o., Ekomobil, d.o.o. in Eko Plastkom, d.o.o. Družba Saubermacher Slovenija, d.o.o., tako danes, skupaj s svojimi povezanimi družbami, sodeluje s kar 54-imi slovenskimi občinami, kjer nam zaupa preko 25.000 gospodinjstev in več kot 242.000 prebivalcev. Direktorja podjetja sta mag Mojca Letnik in Rudolf Horvat.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Tokrat v roke diplomantki Emi v Ljubljano