Otilija in Anton sta imela 10 otrok in skupno 572 potomcev

Rodbina SlodnjakDandanes, ko imamo vedno manj časa za takšna in drugačna srečanja ter druženja, so še posebej dobrodošla srečanja svojcev in sorodnikov. Zato niti ne preseneča, da je bilo izjemno prijetno, prisrčno, zabavno in celo ganljivo srečanje potomcev družine Otilije in Antona Slodnjak, ki sta bila rojena davnega leta 1880 v Rotmanu, v občini Juršinci v Slovenskih Goricah. Srečanje je ob pomoči drugih prizadevnih članov pripravljalnega odbora, organiziral Jože Slodnjak iz Maribora, ki nam je ob tem povedal: »To je bilo 7. srečanje potomcev naših prednikov Otilije in Antona Slodnjaka.

Na 7. srečanje rodbine Slodnjak je prišlo nad 250 sorodnikov

Slovenci in Avstrijci med Weitersfeldu in Sladkim Vrhom složno skočili v Muro

Mura Veliki skokLetošnjemu Velikemu skoku/Big Jump so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri (Weitersfeldu) in Sladkim Vrhom pridružili tako Avstrijci kot Slovenci. Tako so se natanko ob 15.00  pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera, da bi tako opozorili na njihovo veliko bogastvo. Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal: "Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji."

Z Velikim skokom so opozorili na pomen reke Mure

Najmlajši Luka z osmimi, najstarejših Ivan s 73 leti!

Harmonikarji KonjiščeKljub veliki vročini, ki je pritiskala je minuli konec tedna znova bilo veselo in razigrano v idiličnem turistično rekreacijskem centru (TRC) Zgornje Konjišče. V organizaciji Turističnega društva Čemaž – Apaške doline je namreč v sencah potekal 11. „Veseli popoldan s harmonikarji", ko so številni, predvsem mladi ljubiteljski harmonikarji raztegnili meh. Tokrat je v Zgornje Konjišče prišlo 11 mladih glasbenikov iz širšega območja skrajnjega severovzhoda Slovenije, iz Štajerske in Pomurja. Med udeleženci kaže omeniti predvsem najmlajšega udeleženca Luko Kaučiča iz bližnjega Podgorja in 73-letnega Ivana Pompergerja iz Sladkega Vrha, njuna razlika v letih pa je znašala kar 65 let. V okviru prireditve, na kateri se je zbralo tudi veliko število obiskovalcev in gostov od blizu in daleč, tudi z druge strani reke Mure, iz sosednje Avstrije, so se mnogi razveselili z bogatimi dobitki na srečelovu, ki so ga med drugim pripravili.

Harmonikarji so enajstič raztegnili meh v Zgornjem Konjišču

MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kriza in recesija jim ne more do živega

 

Arcont IP stavi na razvoj in kakovost

Arcont proizvodnjaNa sedežu podjetja Arcont IP d.o.o. Je potekala redna letna skupščina lastnikov družbe, na kateri je bilo govora o poslovanju v preteklem letu, ustvarjenem dobičku in njegovi razporeditvi ter planih za letošnje leto. Udeležil se je je direktor družbe, Boris Sovič ter vsi lastniki oziroma njihovi predstavniki. Arcont IP je zanesljivo zaupanja vreden partner tako pri svojih kupcih kot pri svojih strateških dobaviteljih razvija okna in vrata za večje udobje bivanja in nizke energijske stroške,. Zato jim ne kriza in ne recesija ne more do živega.

V družbi Arcont IP d.o.o. ugotavljajo, da so kljub večletni recesiji z lanskimi doseženimi rezultati lahko zadovoljni. Izpad prodaje na domačem trgu so v večji meri nadoknadili z izvozom, večinoma v sosednjo Avstrijo, nekaj pa tudi v Italijo, Nemčijo in Švico. Vsekakor je Arcont IP »netipično« slovensko podjetje, saj ni zadolženo in ima vedno pozitiven finančni tok. Med svojimi strateškimi poslovnimi partnerji – pretežno tujimi - veljajo za pilotsko podjetje pri projektih razvoja novih izdelkov in njihovega lansiranja na trg in za odličnega plačnika. V začetku leta so tako v sodelovanju z nemškim partnerjem KBE Profine Group iz Berlina razvili in lansirali na trg novo generacijo energijsko varčnih oken, ki so bila v Sloveniji prvič predstavljena na lanskem sejmu DOM. Za drugo polovico letošnjega leta pa se že dogovarjajo za popolno prenovo tehnologije oken iz sistema 88 mm. Direktor Sovič je ob tem povedal, da je razvoj podjetja usmerjen v razvoj novih izdelkov, ki bodo zagotavljali kupcem boljšo kakovost bivanja in energijske prihranke in ki bodo prijazni do okolja.
Družba Arcont IP d.o.o. je v lanskem letu proizvedla in prodala 65 tisoč enot oken in vrat ter dosegla 11,9 milijonov skupnih prihodkov iz poslovanja. Dobiček v višini 628.873 € bo družba investirala v posodobitev tehnološke opreme. Rast na področju aluminijastega stavbnega pohištva je bila v lanskem letu skoraj 30 %, prodajo na tuje trge pa so povečali za dobrih 6 %. Družba kljub krizi vrača v okolje v obliki sponzorstev in donacij na področju športa, kulture in društvenih dejavnosti in tudi drugače aktivno skrbi za svojo promocijo. Lani so se kot razstavljavec predstavili na kar osmih sejmih doma in v tujini. Tudi letos so že v prvi polovici leta bili na dveh sejmih v Avstriji, enem v Italiji in treh v Sloveniji. V drugi polovici leta 2014 so obstoječo lokacijo salona v Ljubljani zamenjali z novo v trgovsko-poslovnem centru BTC, natančneje v objektu Diamant, kjer se že kažejo boljši rezultati višje prepoznavnosti v največjem slovenskem mestu in njegovi okolici. „Za nami je leto, v katerem smo obeležili 10-letnico dela v lastnih prostorih in že 15-letnico samostojnega poslovanja. Bila so to leta debelih in suhih krav. Že stari modreci so govorili, da po sedmih dobrih pride sedem slabših let. Tako se lahko nadejamo, da se zopet približuje sedem boljših let", je med drugim na skupščini povedal direktor Sovič.
Z zadovoljstvom je ugotovil, da so tudi minula krizna leta prestali brez drastičnih pretresov. „Če se ozremo nazaj in pomislimo koliko podjetij, naših konkurentov, je končalo v stečajih, smo lahko ponosni, da smo uspeli ves čas obdržati zadovoljiv nivo prodanih izdelkov, realizacije in predvsem pozitiven denarni tok. Večjih gradbenih projektov je bilo tudi v lanskem letu v slovenskem prostoru zelo malo. Postopne sanacije so še zmeraj stalnica, kar je prav gotovo posledica skromnih proračunov slovenskih družin. Občutna razlika je še zmeraj med naročilom slovenskega kupca in kupca iz sosednje Avstrije, saj so slednja za dva-do trikrat višja. Ker je družba finančno stabilna z bonitetno oceno A1, nam kupci še zmeraj popolnoma zaupajo in v večini primerov plačujejo s 100 % avansom ter koristijo dodatne ugodnosti. Posledično pa sami nimamo likvidnostnih težav, nasprotno, vsem svojim poslovnim partnerjem tudi plačujemo predčasno. Sicer pa smo vse bolj iskan proizvajalec, tako pri fizičnih strankah kot pri izvajalcih večjih objektov. Predvsem tam, kjer so potrebne bančne garancije tako za resnost ponudbe, dobro izvedbo posla kot tudi za garancijsko dobo. Vse več je namreč slovenskih proizvajalcev, ki tega niso v stanju zagotoviti. Žal novonastale inženiring firme, ki se gredo prevzemov večjih poslov, ponavljajo isto napako, kot so jo v preteklosti gradbene firme, in pritiskajo na cene podizvajalcev, kar pelje v dodatno pogubo še preostalega dela gospodarstva", je še dejal direktor Sovič.
V Arcont IP so v prvem četrtletju letošnjega leta intenzivno delali na pridobitvi znaka slovenske kakovosti izdelkov in jim ga je konec aprila tudi uspelo pridobiti. Znak slovenske kakovosti podeljuje slovensko združenje za kakovost in odličnost v skladu s strogimi pravili in postopki. Pogoji za pridobitev so med drugim uveden učinkovit sistem zagotavljanja stabilne kakovosti poslovanja, proizvodnja izdelkov v skladu s strogimi nacionalnimi in evropskimi standardi, zadovoljne stranke, kar je potrebno dokazati z raziskavami zadovoljstva itd. Pravico do uporabe tega znaka lahko pridobijo le podjetja z dobrimi poslovnimi rezultati in visoko kakovostjo izdelkov in/ali storitev. Pridobljeni znak SQ predstavlja konkurenčno prednost pred drugimi podjetji, saj je sinonim za slovensko visoko kakovost. V Avstriji je podoben sinonim izkazovanja visoke kakovosti znak Geprüfte Qualität, ki ga podeljuje Avstrijsko združenje za kakovost.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Kriza in recesija jim ne more do živega