Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kriza in recesija jim ne more do živega

 

Arcont IP stavi na razvoj in kakovost

Arcont proizvodnjaNa sedežu podjetja Arcont IP d.o.o. Je potekala redna letna skupščina lastnikov družbe, na kateri je bilo govora o poslovanju v preteklem letu, ustvarjenem dobičku in njegovi razporeditvi ter planih za letošnje leto. Udeležil se je je direktor družbe, Boris Sovič ter vsi lastniki oziroma njihovi predstavniki. Arcont IP je zanesljivo zaupanja vreden partner tako pri svojih kupcih kot pri svojih strateških dobaviteljih razvija okna in vrata za večje udobje bivanja in nizke energijske stroške,. Zato jim ne kriza in ne recesija ne more do živega.

V družbi Arcont IP d.o.o. ugotavljajo, da so kljub večletni recesiji z lanskimi doseženimi rezultati lahko zadovoljni. Izpad prodaje na domačem trgu so v večji meri nadoknadili z izvozom, večinoma v sosednjo Avstrijo, nekaj pa tudi v Italijo, Nemčijo in Švico. Vsekakor je Arcont IP »netipično« slovensko podjetje, saj ni zadolženo in ima vedno pozitiven finančni tok. Med svojimi strateškimi poslovnimi partnerji – pretežno tujimi - veljajo za pilotsko podjetje pri projektih razvoja novih izdelkov in njihovega lansiranja na trg in za odličnega plačnika. V začetku leta so tako v sodelovanju z nemškim partnerjem KBE Profine Group iz Berlina razvili in lansirali na trg novo generacijo energijsko varčnih oken, ki so bila v Sloveniji prvič predstavljena na lanskem sejmu DOM. Za drugo polovico letošnjega leta pa se že dogovarjajo za popolno prenovo tehnologije oken iz sistema 88 mm. Direktor Sovič je ob tem povedal, da je razvoj podjetja usmerjen v razvoj novih izdelkov, ki bodo zagotavljali kupcem boljšo kakovost bivanja in energijske prihranke in ki bodo prijazni do okolja.
Družba Arcont IP d.o.o. je v lanskem letu proizvedla in prodala 65 tisoč enot oken in vrat ter dosegla 11,9 milijonov skupnih prihodkov iz poslovanja. Dobiček v višini 628.873 € bo družba investirala v posodobitev tehnološke opreme. Rast na področju aluminijastega stavbnega pohištva je bila v lanskem letu skoraj 30 %, prodajo na tuje trge pa so povečali za dobrih 6 %. Družba kljub krizi vrača v okolje v obliki sponzorstev in donacij na področju športa, kulture in društvenih dejavnosti in tudi drugače aktivno skrbi za svojo promocijo. Lani so se kot razstavljavec predstavili na kar osmih sejmih doma in v tujini. Tudi letos so že v prvi polovici leta bili na dveh sejmih v Avstriji, enem v Italiji in treh v Sloveniji. V drugi polovici leta 2014 so obstoječo lokacijo salona v Ljubljani zamenjali z novo v trgovsko-poslovnem centru BTC, natančneje v objektu Diamant, kjer se že kažejo boljši rezultati višje prepoznavnosti v največjem slovenskem mestu in njegovi okolici. „Za nami je leto, v katerem smo obeležili 10-letnico dela v lastnih prostorih in že 15-letnico samostojnega poslovanja. Bila so to leta debelih in suhih krav. Že stari modreci so govorili, da po sedmih dobrih pride sedem slabših let. Tako se lahko nadejamo, da se zopet približuje sedem boljših let", je med drugim na skupščini povedal direktor Sovič.
Z zadovoljstvom je ugotovil, da so tudi minula krizna leta prestali brez drastičnih pretresov. „Če se ozremo nazaj in pomislimo koliko podjetij, naših konkurentov, je končalo v stečajih, smo lahko ponosni, da smo uspeli ves čas obdržati zadovoljiv nivo prodanih izdelkov, realizacije in predvsem pozitiven denarni tok. Večjih gradbenih projektov je bilo tudi v lanskem letu v slovenskem prostoru zelo malo. Postopne sanacije so še zmeraj stalnica, kar je prav gotovo posledica skromnih proračunov slovenskih družin. Občutna razlika je še zmeraj med naročilom slovenskega kupca in kupca iz sosednje Avstrije, saj so slednja za dva-do trikrat višja. Ker je družba finančno stabilna z bonitetno oceno A1, nam kupci še zmeraj popolnoma zaupajo in v večini primerov plačujejo s 100 % avansom ter koristijo dodatne ugodnosti. Posledično pa sami nimamo likvidnostnih težav, nasprotno, vsem svojim poslovnim partnerjem tudi plačujemo predčasno. Sicer pa smo vse bolj iskan proizvajalec, tako pri fizičnih strankah kot pri izvajalcih večjih objektov. Predvsem tam, kjer so potrebne bančne garancije tako za resnost ponudbe, dobro izvedbo posla kot tudi za garancijsko dobo. Vse več je namreč slovenskih proizvajalcev, ki tega niso v stanju zagotoviti. Žal novonastale inženiring firme, ki se gredo prevzemov večjih poslov, ponavljajo isto napako, kot so jo v preteklosti gradbene firme, in pritiskajo na cene podizvajalcev, kar pelje v dodatno pogubo še preostalega dela gospodarstva", je še dejal direktor Sovič.
V Arcont IP so v prvem četrtletju letošnjega leta intenzivno delali na pridobitvi znaka slovenske kakovosti izdelkov in jim ga je konec aprila tudi uspelo pridobiti. Znak slovenske kakovosti podeljuje slovensko združenje za kakovost in odličnost v skladu s strogimi pravili in postopki. Pogoji za pridobitev so med drugim uveden učinkovit sistem zagotavljanja stabilne kakovosti poslovanja, proizvodnja izdelkov v skladu s strogimi nacionalnimi in evropskimi standardi, zadovoljne stranke, kar je potrebno dokazati z raziskavami zadovoljstva itd. Pravico do uporabe tega znaka lahko pridobijo le podjetja z dobrimi poslovnimi rezultati in visoko kakovostjo izdelkov in/ali storitev. Pridobljeni znak SQ predstavlja konkurenčno prednost pred drugimi podjetji, saj je sinonim za slovensko visoko kakovost. V Avstriji je podoben sinonim izkazovanja visoke kakovosti znak Geprüfte Qualität, ki ga podeljuje Avstrijsko združenje za kakovost.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Kriza in recesija jim ne more do živega