Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Na ogled so tudi jaslice v kapniški jami

Advent pri MirjaniTudi ob letošnjem začetku adventnega časa je bilo zanimivo, veselo in prijetno v (in ob) Cvetličarni Mirjana, na gornjem grisu v Gornji Radgoni. Zadnji konec tedna v novembru so namreč, v sodelovanju z domačim vrtcem Manka Golarja, pripravili zanimive, že 17. tradicionalne adventne delavnice z izdelavo adventno-božičnih aranžmajev, spominkov in okraskov. Kot nam je povedala Mirjana Kavčič so adventne aktivnosti v cvetličarni, na dvorišču in kapniški jami potekale skozi cele dneve, le adventne delavnice so bile v popoldanskem oz. večernem času, ko so na svoje prišli otroci ter njihovi starši, dedki in babice.

Otroci so ustvarjali v adventnih delavnicah

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Vrtni center Kurbus v znamenju velike adventne razstave in prazničnih lučk

Vrtni center KurbusTik ob regionalni cesti so na izhodu iz Gornje Radgone, v smeri Radencev, v Vrtnem centru Kurbus odprli že šesto veliko adventno razstavo, na kateri je božično novoletna dekoracija na ogled v soju lučk. Vstop na razstavo je brezplačen, saj je vse razstavljene artikle moč tudi kupiti. S tem v Vrtnem centru Kurbus prodajnemu prostoru vdihnejo nove vsebine, obiskovalcem pa ponudijo številne ideje za krasitev doma ter poskrbijo, da pozabijo na skrbi in začutijo čarobnost adventnega časa.

Zaživela je „Zimska pravljica

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Kriza in recesija jim ne more do živega

 

Arcont IP stavi na razvoj in kakovost

Arcont proizvodnjaNa sedežu podjetja Arcont IP d.o.o. Je potekala redna letna skupščina lastnikov družbe, na kateri je bilo govora o poslovanju v preteklem letu, ustvarjenem dobičku in njegovi razporeditvi ter planih za letošnje leto. Udeležil se je je direktor družbe, Boris Sovič ter vsi lastniki oziroma njihovi predstavniki. Arcont IP je zanesljivo zaupanja vreden partner tako pri svojih kupcih kot pri svojih strateških dobaviteljih razvija okna in vrata za večje udobje bivanja in nizke energijske stroške,. Zato jim ne kriza in ne recesija ne more do živega.

V družbi Arcont IP d.o.o. ugotavljajo, da so kljub večletni recesiji z lanskimi doseženimi rezultati lahko zadovoljni. Izpad prodaje na domačem trgu so v večji meri nadoknadili z izvozom, večinoma v sosednjo Avstrijo, nekaj pa tudi v Italijo, Nemčijo in Švico. Vsekakor je Arcont IP »netipično« slovensko podjetje, saj ni zadolženo in ima vedno pozitiven finančni tok. Med svojimi strateškimi poslovnimi partnerji – pretežno tujimi - veljajo za pilotsko podjetje pri projektih razvoja novih izdelkov in njihovega lansiranja na trg in za odličnega plačnika. V začetku leta so tako v sodelovanju z nemškim partnerjem KBE Profine Group iz Berlina razvili in lansirali na trg novo generacijo energijsko varčnih oken, ki so bila v Sloveniji prvič predstavljena na lanskem sejmu DOM. Za drugo polovico letošnjega leta pa se že dogovarjajo za popolno prenovo tehnologije oken iz sistema 88 mm. Direktor Sovič je ob tem povedal, da je razvoj podjetja usmerjen v razvoj novih izdelkov, ki bodo zagotavljali kupcem boljšo kakovost bivanja in energijske prihranke in ki bodo prijazni do okolja.
Družba Arcont IP d.o.o. je v lanskem letu proizvedla in prodala 65 tisoč enot oken in vrat ter dosegla 11,9 milijonov skupnih prihodkov iz poslovanja. Dobiček v višini 628.873 € bo družba investirala v posodobitev tehnološke opreme. Rast na področju aluminijastega stavbnega pohištva je bila v lanskem letu skoraj 30 %, prodajo na tuje trge pa so povečali za dobrih 6 %. Družba kljub krizi vrača v okolje v obliki sponzorstev in donacij na področju športa, kulture in društvenih dejavnosti in tudi drugače aktivno skrbi za svojo promocijo. Lani so se kot razstavljavec predstavili na kar osmih sejmih doma in v tujini. Tudi letos so že v prvi polovici leta bili na dveh sejmih v Avstriji, enem v Italiji in treh v Sloveniji. V drugi polovici leta 2014 so obstoječo lokacijo salona v Ljubljani zamenjali z novo v trgovsko-poslovnem centru BTC, natančneje v objektu Diamant, kjer se že kažejo boljši rezultati višje prepoznavnosti v največjem slovenskem mestu in njegovi okolici. „Za nami je leto, v katerem smo obeležili 10-letnico dela v lastnih prostorih in že 15-letnico samostojnega poslovanja. Bila so to leta debelih in suhih krav. Že stari modreci so govorili, da po sedmih dobrih pride sedem slabših let. Tako se lahko nadejamo, da se zopet približuje sedem boljših let", je med drugim na skupščini povedal direktor Sovič.
Z zadovoljstvom je ugotovil, da so tudi minula krizna leta prestali brez drastičnih pretresov. „Če se ozremo nazaj in pomislimo koliko podjetij, naših konkurentov, je končalo v stečajih, smo lahko ponosni, da smo uspeli ves čas obdržati zadovoljiv nivo prodanih izdelkov, realizacije in predvsem pozitiven denarni tok. Večjih gradbenih projektov je bilo tudi v lanskem letu v slovenskem prostoru zelo malo. Postopne sanacije so še zmeraj stalnica, kar je prav gotovo posledica skromnih proračunov slovenskih družin. Občutna razlika je še zmeraj med naročilom slovenskega kupca in kupca iz sosednje Avstrije, saj so slednja za dva-do trikrat višja. Ker je družba finančno stabilna z bonitetno oceno A1, nam kupci še zmeraj popolnoma zaupajo in v večini primerov plačujejo s 100 % avansom ter koristijo dodatne ugodnosti. Posledično pa sami nimamo likvidnostnih težav, nasprotno, vsem svojim poslovnim partnerjem tudi plačujemo predčasno. Sicer pa smo vse bolj iskan proizvajalec, tako pri fizičnih strankah kot pri izvajalcih večjih objektov. Predvsem tam, kjer so potrebne bančne garancije tako za resnost ponudbe, dobro izvedbo posla kot tudi za garancijsko dobo. Vse več je namreč slovenskih proizvajalcev, ki tega niso v stanju zagotoviti. Žal novonastale inženiring firme, ki se gredo prevzemov večjih poslov, ponavljajo isto napako, kot so jo v preteklosti gradbene firme, in pritiskajo na cene podizvajalcev, kar pelje v dodatno pogubo še preostalega dela gospodarstva", je še dejal direktor Sovič.
V Arcont IP so v prvem četrtletju letošnjega leta intenzivno delali na pridobitvi znaka slovenske kakovosti izdelkov in jim ga je konec aprila tudi uspelo pridobiti. Znak slovenske kakovosti podeljuje slovensko združenje za kakovost in odličnost v skladu s strogimi pravili in postopki. Pogoji za pridobitev so med drugim uveden učinkovit sistem zagotavljanja stabilne kakovosti poslovanja, proizvodnja izdelkov v skladu s strogimi nacionalnimi in evropskimi standardi, zadovoljne stranke, kar je potrebno dokazati z raziskavami zadovoljstva itd. Pravico do uporabe tega znaka lahko pridobijo le podjetja z dobrimi poslovnimi rezultati in visoko kakovostjo izdelkov in/ali storitev. Pridobljeni znak SQ predstavlja konkurenčno prednost pred drugimi podjetji, saj je sinonim za slovensko visoko kakovost. V Avstriji je podoben sinonim izkazovanja visoke kakovosti znak Geprüfte Qualität, ki ga podeljuje Avstrijsko združenje za kakovost.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Kriza in recesija jim ne more do živega