Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po 112 letih prvo novo gasilsko vozilo

 

Gasilci in krajani Dragotincev se veselijo nove pridobitve

Gasilci DragotinciČeprav so že v letu 2013 obeležili izjemno visok okrogel jubilej, 110-letnico svojega obstoja in uspešnega delovanja, se gasilke in gasilci PGD Dragotinci, z njimi pa tudi ostali krajani te vasi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, šele sedaj veselijo velike pridobitve. Ravno v času, ko pridni domačini zasedajo polja, vrtove ter vinograde in sadovnjake, so se gasilke, gasilci, krajani in gostje zbrali ob domačem gasilskem domu, kjer so prevzeli prvo novo gasilsko vozilo v svoji dolgoletni zgodovini sploh. Posebna slovesnost, na kateri so svojemu namenu predali novo gasilsko vozilo znamke Ford GVM1 in gasilsko prikolico, se je začela z gasilsko parado, v kateri so nastopali Jürjovška pihalna godba, gasilci in gasilska vozila iz številnih okoliških gasilskih društev.

Zgodovino PGD Dragotinci, skozi 112 let obstoja, je predstavila povezovalka prireditve Frančiška Cizl, ki je med drugim povedala, kako je društvo v vsej svoji zgodovini vseskozi skrbelo za razvoj gasilstva. Posebno skrb je posvečalo in posveča kadrom in opremi. Vse doslej je društvo nabavljalo rabljena gasilka vozila, tokrat pa so prvič dobili novo gasilko vozilo in gasilko prikolico. Na slovesnosti, katero so uvodoma s kulturnim programom popestril jurjevski godbeniki, otroci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici iz Dragotincev in članice plesne skupine društva Kan - Kan Sv. Jurij ob Ščavnici, je obiskovalce in goste najprej pozdravil predsednik društva Anton Čolnik, ki se je med drugim zahvalil vsem udeležencem njihove slovesnosti.
„Presrečen sem, da smo gasilci PGD Dragotinci prišli do novega gasilskega vozila z gasilko prikolico. Brez dobrotnikov bi danes ne bilo te slovesnosti. Posebej se zahvaljujem prejšnjemu županu Antonu Slani in svetnikom tedanjega občinskega sveta, ki so sprejeli pobudo za uresničitev naših želja. Zahvala tudi sedanjemu županu Miroslavi Petroviču in svetnikom, da so nas podpirali pri naši ideji. Hvala za prispevek, ki ga je za vozilo namenila občina, hvala sponzorjem, med njimi tudi Zavarovalnici Triglav Murska Sobota in njenemu direktorju Sandiju Štefanu Fliserju, ter seveda številnim domačinom in drugim, ki so nesebično prispevali svoj delež za nabavo vozila. Hvala tudi podjetniku Jožetu Žinkoviču, ki je vozilo izdelalo", je dejal Čolnik, ki je izrekel še veliko pohval, zahval in zadovoljstva.
Prisotne je pozdravil tudi jurijevški župan Miroslav Petrovič, ki je med drugim dejal, da je predaja gasilskega vozila velik dogodek za gasilce PGD Dragotinci in za občino v celoti. „Gasilcem, ki skrbijo za požarno varnost, pripravljeni pa so pomagati ljudem, ko se znajdejo v nesreči, čestitam ob njihovi veliki pridobitvi. Njihovo delovanje je nadvse pomembno za krajane Dragotincev kakor za občino in širše. Vesel sem, da so se jim uresničile njihove sanje, da bi prišli do lastnega vozila. Želim vam, da bi ga čim manjkrat uporabljali v intervencijah, in več ob drugih dogodkih, vajah, tekmovanjih ali slično. Pohvalil bi tudi vztrajnost vodstva gasilcev, ki so z veliko truda speljali akcijo, katere rezultat je današnja simbolna predaja ključev od avtomobila", je dejal župan Petrovč, pozdrav prisotnim pa sta med drugimi namenili še direktor Zavarovalnice Triglav PE Murska Sobota, Sandi Štefan Flisar, in izdelovalec avtomobila direktor podjetja Avtocenter Miklavž na Dravskem polju, Jožef Žunkovič.
Ključe novega vozila je predsedniku društva Antonu Čolniku predal župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič, on pa jih je izročil šoferju, ki bo skrbel za vozilo. Kakor je pri Sv. Juriju običaj, je novo vozilo blagoslovil domači župnik Boštjan Ošlaj, ki je gasilcem zaželel vožnjo z vozilom brez nezgod in čim manj uporabe v intervencijah. Slovesnost so zaključili s podelitvijo zahval sponzorjem in tistim, ki so bili najaktivnejši pri uresničitvi tega za gasilce velikega projekta. Priznanja so podeljevali predsednik društva Anton Čolnik, namestnik predsednika GZS Andrej Vöreš, predsednik OGZ Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Klemenčič in župna Mirko Petrovič. Ob tej priliki so izročili visoko odlikovanje Gasilske zveze Slovenije I. stopnje, Jožetu Šafariču. Prejel ga je za dolgoletno delovanje v društvu, ki ga je tudi veliko let vodil kot predsednik. Seveda se je slovesnost nadaljevala z gasilsko veselico, kjer je za zabavo poskrbela skupina Dor ma cajt.
DRUŠTVO JE MAJHNO, TODA...
Kot nam je povedal predsednik PGD Dragotinci Anton Čolnik, je njihovo društvo majhno, enako kot tudi kraj, a so ponosni, saj je prav gasilsko društvo nekakšen center družabnega in društvenega življenja kraja z okoli 140 dušami, med katerimi je 36 gasilcev. „Z željo, da naše društvo ne bi zamrlo, se predvsem borimo za mlade članice in člane. Zato smo ob predlanskem jubileju obnovili dvorano doma, pred tem fasado in streho doma, tako da nam je tukaj lepo. Sedaj smo dobili prvo novo vozilo v zgodovini, saj smo prej običajno nabavljali rabljena vozila. Tako je nov ford GVM1 sedaj nadomestil dosedanji stari tamič", pravi predsednik Anton Čolnik, neutrudni podpredsednik in častni predsednik PGD Dragotinci, Jože Šafarič pa dodaja, da je opremljeno novo vozilo stalo 38.000 evrov. Od tega je 14.000 € prispevala občina Sveti Jurij ob Ščavnici, dobrih pet tisočakov pa tudi občinska gasilska zveza. Ostalo so zbrali sami gasilci, krajani pa so prispevali tudi 300 in več evrov po gospodinjstvu.
„Mi smo dejansko majhno društvo, toda tudi uspešno v svojem poslanstvu. In za nas je nakup tega vozila pravi zgodovinski dogodek, kajti ne zgodi se vsako leto, da lahko nabavimo takšno vozilo. Pravzaprav je to naše prvo novo gasilsko vozilo sploh in za to smo še bolj ponosni." je dodal Šafarič, ki je upravičeno ponosen tudi na svoje visoko priznanje, ki ga je tokrat prejel.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Po 112 letih prvo novo gasilsko vozilo