Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Bliža se IV. Družinski festival „Mačje mesto 2018"!

Mačje mesto V organizaciji občine Radenci bo v tamkajšnjem parku od 22. do 24. junija potekal IV. Družinski festival Mačje mesto. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev, pokojni Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, mačka Murija. Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov.

Kovičev maček Muri je navdušil Radenčane

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Kosci Norički VrhGlede na to, da z nenehnim tehnološkim razvojem, čedalje bolj izginjajo različna opravila in vse tisto, česar se spominjajo predvsem starejši ljudje, je dobro, da obstajajo takšna in drugačna društva ter organizacije, ki z različnimi prireditvami ohranjajo ljudske običaje in kulturno dediščino, med katero sodi tudi košnja po starem kot so to počeli naši predniki. In s takšno „etno košnjo" koristijo tudi posamezni lastniki hribovitega terena, ki nimajo ovac ali koz, da bo „pokosile" odvečno travo.

Ročna košnja v Noričkem Vrhu

Šmarski troti iz Litije najboljši v Prekmurju

Paprikaš PolanaV lepem in sončnem vremenu je konec minulega tedna, ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna in sedaj že jubilejna, 10. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala moderatorka Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" organizatorji že pred desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, svinjski, kunčji, gobov, ribji..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi. Strokovnjaki, ki so ocenjevali izdelke tekmovalnih ekip so namreč mnenja, da vse druge sestavine, predvsem mleta paprika, čebula, malo moke, kisla smetana in malo vina, dajo paprikašu pravi okus. In če je včasih organizatorjem malo ponagajalo vreme, je tokrat tekmovalcem bilo zelo vroče, saj je poleg sonca „žgal" tudi odprti ogenj z asfalta.

V Polani je desetič zadišalo po štirih (piščančji, prašičji, kunčji in gobov) vrstah paprikaša

Radijski poslušalci Snopa iz vse Slovenije so se srečali v Slovenskih Goricah

Slovo od SNOP-aNa Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, na Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec tedna potekalo zanimivo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop, v katerem je nekoč sodelovalo več kot ducat radijskih nekomercialnih postaj iz vse države. Ker je bil ob koncu lanskega leta program ukinjen, v njem so nazadnje sodelovali le še: Radio Velenje, Radio Slovenske gorice, Radio Ptuj, Radio Celje in Radio Murski val, so njegovi zvesti poslušalci pripravili slovesen pokop svojega snopa. Organizirala ga je Ana Maras-Pika iz Lenarta, ki je na srečanje povabila 48 zvestih poslušalcev snopa iz različnih krajev Slovenije. Snopu v spomin so pripravili tudi veliko »žalno«, črno obrobljeno torto z narobnim križem, ki je simbolizirala njegov grob. Kot se na »pogrebu« spodobi, je Snopu v slovo spregovoril njegov zvesti poslušalec Ludvik Kupšek iz Trbovelj.

Žalno slovo od Snopa s črno obrobo na torti

Šola več ne stoji, prijateljstva pa so ostala

Sošolci Spodnja ŠčavnicaNa Turistični kmetiji Hari v Spodnji Ščavnici je potekalo izjemno zanimivo, prijetno in veselo srečanje nekdanjih učencev in učiteljev OŠ Spodnja Ščavnica. Sami dedki in babice, kjer so tudi najmlajši stari okoli 70 let, so se srečali v prekrasnem okolju, kjer je prebujajoča narava ozelenila Ščavniško dolino, na katero seže pogled s Harijeve lepo urejene turistične postojanke. Zbrani učenke in učenci so se ob pogledu v dolino ozirali, da bi uzrli njihovo nekdanjo šolo, ki jim je dajala znanje za življenje. Zastonj! Kajti šole ni več, porušena je in na tem prostoru sedaj stoji mogočni stanovanjski blok, v katerem živi nova mladost.

Srečali so se babice in dedki, učenci nekdanje OŠ Spodnja Ščavnica

Za veselo vzdušje sta poskrbela sin in vnukinja!

Biserna poroka MagušaLe redkim zakonskim parom je dano, da bi dočakali 60 let skupnega zakonskega življenja, saj se eni že prej ločijo, drugi pa prej zapustijo ta svet. Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, pa sta ta visoki jubilej – biserno poroko dočakala in proslavila skupaj z najbližjimi sorodniki in prijatelji. Slavje ob bisernem zakonskem jubileju Magušovih se je začel v farni cerkvi Sv. Jurija ob Ščavnici, kjer je zahvalno mašo, ob sodelovanju p. Lavrencija, daroval domači župnik Boštjan Ošlaj.

Zavidljivo biserno poroko sta praznovala Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po 112 letih prvo novo gasilsko vozilo

 

Gasilci in krajani Dragotincev se veselijo nove pridobitve

Gasilci DragotinciČeprav so že v letu 2013 obeležili izjemno visok okrogel jubilej, 110-letnico svojega obstoja in uspešnega delovanja, se gasilke in gasilci PGD Dragotinci, z njimi pa tudi ostali krajani te vasi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, šele sedaj veselijo velike pridobitve. Ravno v času, ko pridni domačini zasedajo polja, vrtove ter vinograde in sadovnjake, so se gasilke, gasilci, krajani in gostje zbrali ob domačem gasilskem domu, kjer so prevzeli prvo novo gasilsko vozilo v svoji dolgoletni zgodovini sploh. Posebna slovesnost, na kateri so svojemu namenu predali novo gasilsko vozilo znamke Ford GVM1 in gasilsko prikolico, se je začela z gasilsko parado, v kateri so nastopali Jürjovška pihalna godba, gasilci in gasilska vozila iz številnih okoliških gasilskih društev.

Zgodovino PGD Dragotinci, skozi 112 let obstoja, je predstavila povezovalka prireditve Frančiška Cizl, ki je med drugim povedala, kako je društvo v vsej svoji zgodovini vseskozi skrbelo za razvoj gasilstva. Posebno skrb je posvečalo in posveča kadrom in opremi. Vse doslej je društvo nabavljalo rabljena gasilka vozila, tokrat pa so prvič dobili novo gasilko vozilo in gasilko prikolico. Na slovesnosti, katero so uvodoma s kulturnim programom popestril jurjevski godbeniki, otroci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici iz Dragotincev in članice plesne skupine društva Kan - Kan Sv. Jurij ob Ščavnici, je obiskovalce in goste najprej pozdravil predsednik društva Anton Čolnik, ki se je med drugim zahvalil vsem udeležencem njihove slovesnosti.
„Presrečen sem, da smo gasilci PGD Dragotinci prišli do novega gasilskega vozila z gasilko prikolico. Brez dobrotnikov bi danes ne bilo te slovesnosti. Posebej se zahvaljujem prejšnjemu županu Antonu Slani in svetnikom tedanjega občinskega sveta, ki so sprejeli pobudo za uresničitev naših želja. Zahvala tudi sedanjemu županu Miroslavi Petroviču in svetnikom, da so nas podpirali pri naši ideji. Hvala za prispevek, ki ga je za vozilo namenila občina, hvala sponzorjem, med njimi tudi Zavarovalnici Triglav Murska Sobota in njenemu direktorju Sandiju Štefanu Fliserju, ter seveda številnim domačinom in drugim, ki so nesebično prispevali svoj delež za nabavo vozila. Hvala tudi podjetniku Jožetu Žinkoviču, ki je vozilo izdelalo", je dejal Čolnik, ki je izrekel še veliko pohval, zahval in zadovoljstva.
Prisotne je pozdravil tudi jurijevški župan Miroslav Petrovič, ki je med drugim dejal, da je predaja gasilskega vozila velik dogodek za gasilce PGD Dragotinci in za občino v celoti. „Gasilcem, ki skrbijo za požarno varnost, pripravljeni pa so pomagati ljudem, ko se znajdejo v nesreči, čestitam ob njihovi veliki pridobitvi. Njihovo delovanje je nadvse pomembno za krajane Dragotincev kakor za občino in širše. Vesel sem, da so se jim uresničile njihove sanje, da bi prišli do lastnega vozila. Želim vam, da bi ga čim manjkrat uporabljali v intervencijah, in več ob drugih dogodkih, vajah, tekmovanjih ali slično. Pohvalil bi tudi vztrajnost vodstva gasilcev, ki so z veliko truda speljali akcijo, katere rezultat je današnja simbolna predaja ključev od avtomobila", je dejal župan Petrovč, pozdrav prisotnim pa sta med drugimi namenili še direktor Zavarovalnice Triglav PE Murska Sobota, Sandi Štefan Flisar, in izdelovalec avtomobila direktor podjetja Avtocenter Miklavž na Dravskem polju, Jožef Žunkovič.
Ključe novega vozila je predsedniku društva Antonu Čolniku predal župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič, on pa jih je izročil šoferju, ki bo skrbel za vozilo. Kakor je pri Sv. Juriju običaj, je novo vozilo blagoslovil domači župnik Boštjan Ošlaj, ki je gasilcem zaželel vožnjo z vozilom brez nezgod in čim manj uporabe v intervencijah. Slovesnost so zaključili s podelitvijo zahval sponzorjem in tistim, ki so bili najaktivnejši pri uresničitvi tega za gasilce velikega projekta. Priznanja so podeljevali predsednik društva Anton Čolnik, namestnik predsednika GZS Andrej Vöreš, predsednik OGZ Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Klemenčič in župna Mirko Petrovič. Ob tej priliki so izročili visoko odlikovanje Gasilske zveze Slovenije I. stopnje, Jožetu Šafariču. Prejel ga je za dolgoletno delovanje v društvu, ki ga je tudi veliko let vodil kot predsednik. Seveda se je slovesnost nadaljevala z gasilsko veselico, kjer je za zabavo poskrbela skupina Dor ma cajt.
DRUŠTVO JE MAJHNO, TODA...
Kot nam je povedal predsednik PGD Dragotinci Anton Čolnik, je njihovo društvo majhno, enako kot tudi kraj, a so ponosni, saj je prav gasilsko društvo nekakšen center družabnega in društvenega življenja kraja z okoli 140 dušami, med katerimi je 36 gasilcev. „Z željo, da naše društvo ne bi zamrlo, se predvsem borimo za mlade članice in člane. Zato smo ob predlanskem jubileju obnovili dvorano doma, pred tem fasado in streho doma, tako da nam je tukaj lepo. Sedaj smo dobili prvo novo vozilo v zgodovini, saj smo prej običajno nabavljali rabljena vozila. Tako je nov ford GVM1 sedaj nadomestil dosedanji stari tamič", pravi predsednik Anton Čolnik, neutrudni podpredsednik in častni predsednik PGD Dragotinci, Jože Šafarič pa dodaja, da je opremljeno novo vozilo stalo 38.000 evrov. Od tega je 14.000 € prispevala občina Sveti Jurij ob Ščavnici, dobrih pet tisočakov pa tudi občinska gasilska zveza. Ostalo so zbrali sami gasilci, krajani pa so prispevali tudi 300 in več evrov po gospodinjstvu.
„Mi smo dejansko majhno društvo, toda tudi uspešno v svojem poslanstvu. In za nas je nakup tega vozila pravi zgodovinski dogodek, kajti ne zgodi se vsako leto, da lahko nabavimo takšno vozilo. Pravzaprav je to naše prvo novo gasilsko vozilo sploh in za to smo še bolj ponosni." je dodal Šafarič, ki je upravičeno ponosen tudi na svoje visoko priznanje, ki ga je tokrat prejel.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Po 112 letih prvo novo gasilsko vozilo