Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po 112 letih prvo novo gasilsko vozilo

 

Gasilci in krajani Dragotincev se veselijo nove pridobitve

Gasilci DragotinciČeprav so že v letu 2013 obeležili izjemno visok okrogel jubilej, 110-letnico svojega obstoja in uspešnega delovanja, se gasilke in gasilci PGD Dragotinci, z njimi pa tudi ostali krajani te vasi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, šele sedaj veselijo velike pridobitve. Ravno v času, ko pridni domačini zasedajo polja, vrtove ter vinograde in sadovnjake, so se gasilke, gasilci, krajani in gostje zbrali ob domačem gasilskem domu, kjer so prevzeli prvo novo gasilsko vozilo v svoji dolgoletni zgodovini sploh. Posebna slovesnost, na kateri so svojemu namenu predali novo gasilsko vozilo znamke Ford GVM1 in gasilsko prikolico, se je začela z gasilsko parado, v kateri so nastopali Jürjovška pihalna godba, gasilci in gasilska vozila iz številnih okoliških gasilskih društev.

Zgodovino PGD Dragotinci, skozi 112 let obstoja, je predstavila povezovalka prireditve Frančiška Cizl, ki je med drugim povedala, kako je društvo v vsej svoji zgodovini vseskozi skrbelo za razvoj gasilstva. Posebno skrb je posvečalo in posveča kadrom in opremi. Vse doslej je društvo nabavljalo rabljena gasilka vozila, tokrat pa so prvič dobili novo gasilko vozilo in gasilko prikolico. Na slovesnosti, katero so uvodoma s kulturnim programom popestril jurjevski godbeniki, otroci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici iz Dragotincev in članice plesne skupine društva Kan - Kan Sv. Jurij ob Ščavnici, je obiskovalce in goste najprej pozdravil predsednik društva Anton Čolnik, ki se je med drugim zahvalil vsem udeležencem njihove slovesnosti.
„Presrečen sem, da smo gasilci PGD Dragotinci prišli do novega gasilskega vozila z gasilko prikolico. Brez dobrotnikov bi danes ne bilo te slovesnosti. Posebej se zahvaljujem prejšnjemu županu Antonu Slani in svetnikom tedanjega občinskega sveta, ki so sprejeli pobudo za uresničitev naših želja. Zahvala tudi sedanjemu županu Miroslavi Petroviču in svetnikom, da so nas podpirali pri naši ideji. Hvala za prispevek, ki ga je za vozilo namenila občina, hvala sponzorjem, med njimi tudi Zavarovalnici Triglav Murska Sobota in njenemu direktorju Sandiju Štefanu Fliserju, ter seveda številnim domačinom in drugim, ki so nesebično prispevali svoj delež za nabavo vozila. Hvala tudi podjetniku Jožetu Žinkoviču, ki je vozilo izdelalo", je dejal Čolnik, ki je izrekel še veliko pohval, zahval in zadovoljstva.
Prisotne je pozdravil tudi jurijevški župan Miroslav Petrovič, ki je med drugim dejal, da je predaja gasilskega vozila velik dogodek za gasilce PGD Dragotinci in za občino v celoti. „Gasilcem, ki skrbijo za požarno varnost, pripravljeni pa so pomagati ljudem, ko se znajdejo v nesreči, čestitam ob njihovi veliki pridobitvi. Njihovo delovanje je nadvse pomembno za krajane Dragotincev kakor za občino in širše. Vesel sem, da so se jim uresničile njihove sanje, da bi prišli do lastnega vozila. Želim vam, da bi ga čim manjkrat uporabljali v intervencijah, in več ob drugih dogodkih, vajah, tekmovanjih ali slično. Pohvalil bi tudi vztrajnost vodstva gasilcev, ki so z veliko truda speljali akcijo, katere rezultat je današnja simbolna predaja ključev od avtomobila", je dejal župan Petrovč, pozdrav prisotnim pa sta med drugimi namenili še direktor Zavarovalnice Triglav PE Murska Sobota, Sandi Štefan Flisar, in izdelovalec avtomobila direktor podjetja Avtocenter Miklavž na Dravskem polju, Jožef Žunkovič.
Ključe novega vozila je predsedniku društva Antonu Čolniku predal župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič, on pa jih je izročil šoferju, ki bo skrbel za vozilo. Kakor je pri Sv. Juriju običaj, je novo vozilo blagoslovil domači župnik Boštjan Ošlaj, ki je gasilcem zaželel vožnjo z vozilom brez nezgod in čim manj uporabe v intervencijah. Slovesnost so zaključili s podelitvijo zahval sponzorjem in tistim, ki so bili najaktivnejši pri uresničitvi tega za gasilce velikega projekta. Priznanja so podeljevali predsednik društva Anton Čolnik, namestnik predsednika GZS Andrej Vöreš, predsednik OGZ Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Klemenčič in župna Mirko Petrovič. Ob tej priliki so izročili visoko odlikovanje Gasilske zveze Slovenije I. stopnje, Jožetu Šafariču. Prejel ga je za dolgoletno delovanje v društvu, ki ga je tudi veliko let vodil kot predsednik. Seveda se je slovesnost nadaljevala z gasilsko veselico, kjer je za zabavo poskrbela skupina Dor ma cajt.
DRUŠTVO JE MAJHNO, TODA...
Kot nam je povedal predsednik PGD Dragotinci Anton Čolnik, je njihovo društvo majhno, enako kot tudi kraj, a so ponosni, saj je prav gasilsko društvo nekakšen center družabnega in društvenega življenja kraja z okoli 140 dušami, med katerimi je 36 gasilcev. „Z željo, da naše društvo ne bi zamrlo, se predvsem borimo za mlade članice in člane. Zato smo ob predlanskem jubileju obnovili dvorano doma, pred tem fasado in streho doma, tako da nam je tukaj lepo. Sedaj smo dobili prvo novo vozilo v zgodovini, saj smo prej običajno nabavljali rabljena vozila. Tako je nov ford GVM1 sedaj nadomestil dosedanji stari tamič", pravi predsednik Anton Čolnik, neutrudni podpredsednik in častni predsednik PGD Dragotinci, Jože Šafarič pa dodaja, da je opremljeno novo vozilo stalo 38.000 evrov. Od tega je 14.000 € prispevala občina Sveti Jurij ob Ščavnici, dobrih pet tisočakov pa tudi občinska gasilska zveza. Ostalo so zbrali sami gasilci, krajani pa so prispevali tudi 300 in več evrov po gospodinjstvu.
„Mi smo dejansko majhno društvo, toda tudi uspešno v svojem poslanstvu. In za nas je nakup tega vozila pravi zgodovinski dogodek, kajti ne zgodi se vsako leto, da lahko nabavimo takšno vozilo. Pravzaprav je to naše prvo novo gasilsko vozilo sploh in za to smo še bolj ponosni." je dodal Šafarič, ki je upravičeno ponosen tudi na svoje visoko priznanje, ki ga je tokrat prejel.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Po 112 letih prvo novo gasilsko vozilo