Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Po 112 letih prvo novo gasilsko vozilo

 

Gasilci in krajani Dragotincev se veselijo nove pridobitve

Gasilci DragotinciČeprav so že v letu 2013 obeležili izjemno visok okrogel jubilej, 110-letnico svojega obstoja in uspešnega delovanja, se gasilke in gasilci PGD Dragotinci, z njimi pa tudi ostali krajani te vasi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, šele sedaj veselijo velike pridobitve. Ravno v času, ko pridni domačini zasedajo polja, vrtove ter vinograde in sadovnjake, so se gasilke, gasilci, krajani in gostje zbrali ob domačem gasilskem domu, kjer so prevzeli prvo novo gasilsko vozilo v svoji dolgoletni zgodovini sploh. Posebna slovesnost, na kateri so svojemu namenu predali novo gasilsko vozilo znamke Ford GVM1 in gasilsko prikolico, se je začela z gasilsko parado, v kateri so nastopali Jürjovška pihalna godba, gasilci in gasilska vozila iz številnih okoliških gasilskih društev.

Zgodovino PGD Dragotinci, skozi 112 let obstoja, je predstavila povezovalka prireditve Frančiška Cizl, ki je med drugim povedala, kako je društvo v vsej svoji zgodovini vseskozi skrbelo za razvoj gasilstva. Posebno skrb je posvečalo in posveča kadrom in opremi. Vse doslej je društvo nabavljalo rabljena gasilka vozila, tokrat pa so prvič dobili novo gasilko vozilo in gasilko prikolico. Na slovesnosti, katero so uvodoma s kulturnim programom popestril jurjevski godbeniki, otroci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici iz Dragotincev in članice plesne skupine društva Kan - Kan Sv. Jurij ob Ščavnici, je obiskovalce in goste najprej pozdravil predsednik društva Anton Čolnik, ki se je med drugim zahvalil vsem udeležencem njihove slovesnosti.
„Presrečen sem, da smo gasilci PGD Dragotinci prišli do novega gasilskega vozila z gasilko prikolico. Brez dobrotnikov bi danes ne bilo te slovesnosti. Posebej se zahvaljujem prejšnjemu županu Antonu Slani in svetnikom tedanjega občinskega sveta, ki so sprejeli pobudo za uresničitev naših želja. Zahvala tudi sedanjemu županu Miroslavi Petroviču in svetnikom, da so nas podpirali pri naši ideji. Hvala za prispevek, ki ga je za vozilo namenila občina, hvala sponzorjem, med njimi tudi Zavarovalnici Triglav Murska Sobota in njenemu direktorju Sandiju Štefanu Fliserju, ter seveda številnim domačinom in drugim, ki so nesebično prispevali svoj delež za nabavo vozila. Hvala tudi podjetniku Jožetu Žinkoviču, ki je vozilo izdelalo", je dejal Čolnik, ki je izrekel še veliko pohval, zahval in zadovoljstva.
Prisotne je pozdravil tudi jurijevški župan Miroslav Petrovič, ki je med drugim dejal, da je predaja gasilskega vozila velik dogodek za gasilce PGD Dragotinci in za občino v celoti. „Gasilcem, ki skrbijo za požarno varnost, pripravljeni pa so pomagati ljudem, ko se znajdejo v nesreči, čestitam ob njihovi veliki pridobitvi. Njihovo delovanje je nadvse pomembno za krajane Dragotincev kakor za občino in širše. Vesel sem, da so se jim uresničile njihove sanje, da bi prišli do lastnega vozila. Želim vam, da bi ga čim manjkrat uporabljali v intervencijah, in več ob drugih dogodkih, vajah, tekmovanjih ali slično. Pohvalil bi tudi vztrajnost vodstva gasilcev, ki so z veliko truda speljali akcijo, katere rezultat je današnja simbolna predaja ključev od avtomobila", je dejal župan Petrovč, pozdrav prisotnim pa sta med drugimi namenili še direktor Zavarovalnice Triglav PE Murska Sobota, Sandi Štefan Flisar, in izdelovalec avtomobila direktor podjetja Avtocenter Miklavž na Dravskem polju, Jožef Žunkovič.
Ključe novega vozila je predsedniku društva Antonu Čolniku predal župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič, on pa jih je izročil šoferju, ki bo skrbel za vozilo. Kakor je pri Sv. Juriju običaj, je novo vozilo blagoslovil domači župnik Boštjan Ošlaj, ki je gasilcem zaželel vožnjo z vozilom brez nezgod in čim manj uporabe v intervencijah. Slovesnost so zaključili s podelitvijo zahval sponzorjem in tistim, ki so bili najaktivnejši pri uresničitvi tega za gasilce velikega projekta. Priznanja so podeljevali predsednik društva Anton Čolnik, namestnik predsednika GZS Andrej Vöreš, predsednik OGZ Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Klemenčič in župna Mirko Petrovič. Ob tej priliki so izročili visoko odlikovanje Gasilske zveze Slovenije I. stopnje, Jožetu Šafariču. Prejel ga je za dolgoletno delovanje v društvu, ki ga je tudi veliko let vodil kot predsednik. Seveda se je slovesnost nadaljevala z gasilsko veselico, kjer je za zabavo poskrbela skupina Dor ma cajt.
DRUŠTVO JE MAJHNO, TODA...
Kot nam je povedal predsednik PGD Dragotinci Anton Čolnik, je njihovo društvo majhno, enako kot tudi kraj, a so ponosni, saj je prav gasilsko društvo nekakšen center družabnega in društvenega življenja kraja z okoli 140 dušami, med katerimi je 36 gasilcev. „Z željo, da naše društvo ne bi zamrlo, se predvsem borimo za mlade članice in člane. Zato smo ob predlanskem jubileju obnovili dvorano doma, pred tem fasado in streho doma, tako da nam je tukaj lepo. Sedaj smo dobili prvo novo vozilo v zgodovini, saj smo prej običajno nabavljali rabljena vozila. Tako je nov ford GVM1 sedaj nadomestil dosedanji stari tamič", pravi predsednik Anton Čolnik, neutrudni podpredsednik in častni predsednik PGD Dragotinci, Jože Šafarič pa dodaja, da je opremljeno novo vozilo stalo 38.000 evrov. Od tega je 14.000 € prispevala občina Sveti Jurij ob Ščavnici, dobrih pet tisočakov pa tudi občinska gasilska zveza. Ostalo so zbrali sami gasilci, krajani pa so prispevali tudi 300 in več evrov po gospodinjstvu.
„Mi smo dejansko majhno društvo, toda tudi uspešno v svojem poslanstvu. In za nas je nakup tega vozila pravi zgodovinski dogodek, kajti ne zgodi se vsako leto, da lahko nabavimo takšno vozilo. Pravzaprav je to naše prvo novo gasilsko vozilo sploh in za to smo še bolj ponosni." je dodal Šafarič, ki je upravičeno ponosen tudi na svoje visoko priznanje, ki ga je tokrat prejel.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Po 112 letih prvo novo gasilsko vozilo