Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Orehovski gasilci gostili prijatelje iz Nemčije

( 2 Ocen ) 

Gasilski tabor mladih Nemcev tudi priložnost za izmenjavo izkušenj - naši gasilci lahko le sanjajo to, kar imajo vrstniki s tromeje Nemčije, Švice in Francije

Gasilski tabor OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci v občini Gornja Radgona se je končal desetdnevni gasilski tabor mladih gasilcev iz prijateljskega gasilskega društva iz nemškega mesta Grenzach Wyhlen. Orehovsko gasilsko društvo že od leta 1995 prijateljsko sodeluje s stanovskimi kolegi iz mesta Grenzach Wyhlen v Nemčiji, ki je od Orehovcev oddaljeno 950 kilometrov, saj se nahaja tik ob tromeji med Nemško. Švico in Francijo. Samo sodelovanje, ki se torej že 20 let nadaljuje in poglablja, je steklo po zaslugi rojaka z radgonskega območja Mirka Rožmana, ki živi v nemškem mestu Grenzach Wyhlenu, dober streljaj od švicarskega Basla. In medtem, ko Nemci pogosto obiskujejo Orehovce in radgonsko območje, kjer še najraje pripravljajo gasilske tabore za mladino, pa tudi orehovski gasilci, kljub oddaljenosti med krajema in društvoma, pogosto potujejo v Nemčijo, zlasti ob kakšnih jubilejih, proslavah in podobnih priložnostih.

Tako je srečanj in drugih druženj med obema društvoma in njihovim članstvom veliko. V PGD Orehovci, ki obstaja in uspešno deluje že 130 let, so veseli, da imajo takšne prijatelje, ki jih cenijo in jim tudi pomagajo. Gre namreč za bistveno večje gasilsko društvo, kjer so tudi materialno v veliki prednosti. Zato med drugim pomagajo svojim prijateljem iz Orehovcev. „Naše prijateljsko sodelovanje se je začelo pred dvajsetimi leti, torej leta 1995, ko nas je povezal naš rojak Mirko Rožman. Že naslednje leto so nam podarili prvo rabljeno gasilsko vozilo – cisterno, ki nam je prav dobrodošla. Še eno takšno vozilo, spet gasilsko cisterno so nam podarili tudi leta 2008. Enostavno, oni nas imajo radi in smo jim hvaležni", nam je povedal podpredsednik PGD Orehovci Marjan Ščančar, ki dodaja, da so tovrstni tabori, katerih se udeležuje med 12 in 20 mladih, ena od tradicionalnih oblik izobraževanja in usposabljanja mladih gasilcev, združena s številnimi prijetnimi trenutki, ki jih prinaša počitniški čas.
Desetdnevni tabor, ki je potekal v izjemno vročem vremenu, je bil načrtovan do vseh malenkosti, in organizatorji dogajanja ob gasilskem domu v Orehovcih, kjer je bil tabor, ter povsod kjer so se mladi Nemci nahajali, ničesar niso prepuščali naključju. Zanimivo je, da so Nemci s seboj, v treh gasilskih vozilih pripeljali prav vse kar so potrebovali, od šotorov, do komplet opreme za preživetje v naravi, le potrebščine za kuhinjo so nabavljali pri nas. Zanimivo je tudi, da so ob prihodu prižgali taborni ogenj, kot je v njihovi navadi. Ta je neprekinjeno gorel ob šotorih, pogasili so ga komaj ob odhodu. Vseskozi ga je varoval dežurni mladi gasilec, s čem se mladi učijo tudi discipline in odgovornosti. Poleg gasilskega in sploh življenjskega usposabljanja in izobraževanja, katerega je bilo največ, ter preživetja v naravi, so gostje iz Nemčije pri nas imeli tudi druge aktivnosti. Tako so jih gostitelji iz PGD Orehovci, že ob prihodu popeljali na ogled zanimivosti mesta Gornja Radgona, med drugim znamenite radgonske kleti, ter tovarno gasilskih vozil Rosenbauer, radgonski gasilski dom ipd. S turističnim vlakcem so jih popeljali tudi po vinorodnih goricah nad Gornjo Radgono, vse tja do Turistične kmetije Roškar v Lastomercih, kjer so jih tudi pogostili. Mladi nemški gasilci s svojimi mentorji in gostitelji iz Orehovcev so opravili tudi potep po Sloveniji, vse tja do Postojnske jame, Luke Koper in drugih znamenitosti, med drugim pa so se tudi kopali v Termah 3000 v Moravskih Toplicah...
„Mi in naša mladina lahko samo sanjamo tovrstne tabore in sploh takšna izobraževanja. Pri njih je povsem drugačni sistem delovanja mladih gasilcev, predvsem pa jim ne primanjkuje sredstev. Pri nas si tega nikakor ne moremo privoščiti. Zato pa smo veseli, da nas prijatelji iz Nemčije spoštujejo in z veseljem obiskujejo. Tukaj jim je zelo lepo in se že počutijo domače, kar še posebej cenijo. Posebej so jih razveselile tudi naše gospodinje, ki so jih založile z domačimi vrtninami in zelenjavo, tako da jim tega ni bilo potrebno kupovati, pa še boljše je bilo neposredno z vrta", je dodal Ščančar, ki je vesel, da je tabor mladih nemških gasilcev v Orehovcih obiskal tudi radgonski podžupan Robert Žinkovič, ki se je lahko prepričal kako so pri njih dela, predvsem kako je sistemsko urejeno financiranje in s tem usposabljanje ter izobraževanje mladih gasilcev.
Marjan Ščančar nam je tudi zaupal, da njihovi prijatelji iz Nemčije nameravajo 4. tabor v Orehovcih izvesti že čez dve leti, in ne kot doslej vsake štiri leta. Takrat pa naj bi se jim pridružil tudi župan mesta Grenzach Wyhlen in tako bi se sodelovanje, ne le na področju gasilstva, lahko še poglobilo...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Orehovski gasilci gostili prijatelje iz Nemčije