Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Orehovski gasilci gostili prijatelje iz Nemčije

( 2 Ocen ) 

Gasilski tabor mladih Nemcev tudi priložnost za izmenjavo izkušenj - naši gasilci lahko le sanjajo to, kar imajo vrstniki s tromeje Nemčije, Švice in Francije

Gasilski tabor OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci v občini Gornja Radgona se je končal desetdnevni gasilski tabor mladih gasilcev iz prijateljskega gasilskega društva iz nemškega mesta Grenzach Wyhlen. Orehovsko gasilsko društvo že od leta 1995 prijateljsko sodeluje s stanovskimi kolegi iz mesta Grenzach Wyhlen v Nemčiji, ki je od Orehovcev oddaljeno 950 kilometrov, saj se nahaja tik ob tromeji med Nemško. Švico in Francijo. Samo sodelovanje, ki se torej že 20 let nadaljuje in poglablja, je steklo po zaslugi rojaka z radgonskega območja Mirka Rožmana, ki živi v nemškem mestu Grenzach Wyhlenu, dober streljaj od švicarskega Basla. In medtem, ko Nemci pogosto obiskujejo Orehovce in radgonsko območje, kjer še najraje pripravljajo gasilske tabore za mladino, pa tudi orehovski gasilci, kljub oddaljenosti med krajema in društvoma, pogosto potujejo v Nemčijo, zlasti ob kakšnih jubilejih, proslavah in podobnih priložnostih.

Tako je srečanj in drugih druženj med obema društvoma in njihovim članstvom veliko. V PGD Orehovci, ki obstaja in uspešno deluje že 130 let, so veseli, da imajo takšne prijatelje, ki jih cenijo in jim tudi pomagajo. Gre namreč za bistveno večje gasilsko društvo, kjer so tudi materialno v veliki prednosti. Zato med drugim pomagajo svojim prijateljem iz Orehovcev. „Naše prijateljsko sodelovanje se je začelo pred dvajsetimi leti, torej leta 1995, ko nas je povezal naš rojak Mirko Rožman. Že naslednje leto so nam podarili prvo rabljeno gasilsko vozilo – cisterno, ki nam je prav dobrodošla. Še eno takšno vozilo, spet gasilsko cisterno so nam podarili tudi leta 2008. Enostavno, oni nas imajo radi in smo jim hvaležni", nam je povedal podpredsednik PGD Orehovci Marjan Ščančar, ki dodaja, da so tovrstni tabori, katerih se udeležuje med 12 in 20 mladih, ena od tradicionalnih oblik izobraževanja in usposabljanja mladih gasilcev, združena s številnimi prijetnimi trenutki, ki jih prinaša počitniški čas.
Desetdnevni tabor, ki je potekal v izjemno vročem vremenu, je bil načrtovan do vseh malenkosti, in organizatorji dogajanja ob gasilskem domu v Orehovcih, kjer je bil tabor, ter povsod kjer so se mladi Nemci nahajali, ničesar niso prepuščali naključju. Zanimivo je, da so Nemci s seboj, v treh gasilskih vozilih pripeljali prav vse kar so potrebovali, od šotorov, do komplet opreme za preživetje v naravi, le potrebščine za kuhinjo so nabavljali pri nas. Zanimivo je tudi, da so ob prihodu prižgali taborni ogenj, kot je v njihovi navadi. Ta je neprekinjeno gorel ob šotorih, pogasili so ga komaj ob odhodu. Vseskozi ga je varoval dežurni mladi gasilec, s čem se mladi učijo tudi discipline in odgovornosti. Poleg gasilskega in sploh življenjskega usposabljanja in izobraževanja, katerega je bilo največ, ter preživetja v naravi, so gostje iz Nemčije pri nas imeli tudi druge aktivnosti. Tako so jih gostitelji iz PGD Orehovci, že ob prihodu popeljali na ogled zanimivosti mesta Gornja Radgona, med drugim znamenite radgonske kleti, ter tovarno gasilskih vozil Rosenbauer, radgonski gasilski dom ipd. S turističnim vlakcem so jih popeljali tudi po vinorodnih goricah nad Gornjo Radgono, vse tja do Turistične kmetije Roškar v Lastomercih, kjer so jih tudi pogostili. Mladi nemški gasilci s svojimi mentorji in gostitelji iz Orehovcev so opravili tudi potep po Sloveniji, vse tja do Postojnske jame, Luke Koper in drugih znamenitosti, med drugim pa so se tudi kopali v Termah 3000 v Moravskih Toplicah...
„Mi in naša mladina lahko samo sanjamo tovrstne tabore in sploh takšna izobraževanja. Pri njih je povsem drugačni sistem delovanja mladih gasilcev, predvsem pa jim ne primanjkuje sredstev. Pri nas si tega nikakor ne moremo privoščiti. Zato pa smo veseli, da nas prijatelji iz Nemčije spoštujejo in z veseljem obiskujejo. Tukaj jim je zelo lepo in se že počutijo domače, kar še posebej cenijo. Posebej so jih razveselile tudi naše gospodinje, ki so jih založile z domačimi vrtninami in zelenjavo, tako da jim tega ni bilo potrebno kupovati, pa še boljše je bilo neposredno z vrta", je dodal Ščančar, ki je vesel, da je tabor mladih nemških gasilcev v Orehovcih obiskal tudi radgonski podžupan Robert Žinkovič, ki se je lahko prepričal kako so pri njih dela, predvsem kako je sistemsko urejeno financiranje in s tem usposabljanje ter izobraževanje mladih gasilcev.
Marjan Ščančar nam je tudi zaupal, da njihovi prijatelji iz Nemčije nameravajo 4. tabor v Orehovcih izvesti že čez dve leti, in ne kot doslej vsake štiri leta. Takrat pa naj bi se jim pridružil tudi župan mesta Grenzach Wyhlen in tako bi se sodelovanje, ne le na področju gasilstva, lahko še poglobilo...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Orehovski gasilci gostili prijatelje iz Nemčije