Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Orehovski gasilci gostili prijatelje iz Nemčije

( 2 Ocen ) 

Gasilski tabor mladih Nemcev tudi priložnost za izmenjavo izkušenj - naši gasilci lahko le sanjajo to, kar imajo vrstniki s tromeje Nemčije, Švice in Francije

Gasilski tabor OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci v občini Gornja Radgona se je končal desetdnevni gasilski tabor mladih gasilcev iz prijateljskega gasilskega društva iz nemškega mesta Grenzach Wyhlen. Orehovsko gasilsko društvo že od leta 1995 prijateljsko sodeluje s stanovskimi kolegi iz mesta Grenzach Wyhlen v Nemčiji, ki je od Orehovcev oddaljeno 950 kilometrov, saj se nahaja tik ob tromeji med Nemško. Švico in Francijo. Samo sodelovanje, ki se torej že 20 let nadaljuje in poglablja, je steklo po zaslugi rojaka z radgonskega območja Mirka Rožmana, ki živi v nemškem mestu Grenzach Wyhlenu, dober streljaj od švicarskega Basla. In medtem, ko Nemci pogosto obiskujejo Orehovce in radgonsko območje, kjer še najraje pripravljajo gasilske tabore za mladino, pa tudi orehovski gasilci, kljub oddaljenosti med krajema in društvoma, pogosto potujejo v Nemčijo, zlasti ob kakšnih jubilejih, proslavah in podobnih priložnostih.

Tako je srečanj in drugih druženj med obema društvoma in njihovim članstvom veliko. V PGD Orehovci, ki obstaja in uspešno deluje že 130 let, so veseli, da imajo takšne prijatelje, ki jih cenijo in jim tudi pomagajo. Gre namreč za bistveno večje gasilsko društvo, kjer so tudi materialno v veliki prednosti. Zato med drugim pomagajo svojim prijateljem iz Orehovcev. „Naše prijateljsko sodelovanje se je začelo pred dvajsetimi leti, torej leta 1995, ko nas je povezal naš rojak Mirko Rožman. Že naslednje leto so nam podarili prvo rabljeno gasilsko vozilo – cisterno, ki nam je prav dobrodošla. Še eno takšno vozilo, spet gasilsko cisterno so nam podarili tudi leta 2008. Enostavno, oni nas imajo radi in smo jim hvaležni", nam je povedal podpredsednik PGD Orehovci Marjan Ščančar, ki dodaja, da so tovrstni tabori, katerih se udeležuje med 12 in 20 mladih, ena od tradicionalnih oblik izobraževanja in usposabljanja mladih gasilcev, združena s številnimi prijetnimi trenutki, ki jih prinaša počitniški čas.
Desetdnevni tabor, ki je potekal v izjemno vročem vremenu, je bil načrtovan do vseh malenkosti, in organizatorji dogajanja ob gasilskem domu v Orehovcih, kjer je bil tabor, ter povsod kjer so se mladi Nemci nahajali, ničesar niso prepuščali naključju. Zanimivo je, da so Nemci s seboj, v treh gasilskih vozilih pripeljali prav vse kar so potrebovali, od šotorov, do komplet opreme za preživetje v naravi, le potrebščine za kuhinjo so nabavljali pri nas. Zanimivo je tudi, da so ob prihodu prižgali taborni ogenj, kot je v njihovi navadi. Ta je neprekinjeno gorel ob šotorih, pogasili so ga komaj ob odhodu. Vseskozi ga je varoval dežurni mladi gasilec, s čem se mladi učijo tudi discipline in odgovornosti. Poleg gasilskega in sploh življenjskega usposabljanja in izobraževanja, katerega je bilo največ, ter preživetja v naravi, so gostje iz Nemčije pri nas imeli tudi druge aktivnosti. Tako so jih gostitelji iz PGD Orehovci, že ob prihodu popeljali na ogled zanimivosti mesta Gornja Radgona, med drugim znamenite radgonske kleti, ter tovarno gasilskih vozil Rosenbauer, radgonski gasilski dom ipd. S turističnim vlakcem so jih popeljali tudi po vinorodnih goricah nad Gornjo Radgono, vse tja do Turistične kmetije Roškar v Lastomercih, kjer so jih tudi pogostili. Mladi nemški gasilci s svojimi mentorji in gostitelji iz Orehovcev so opravili tudi potep po Sloveniji, vse tja do Postojnske jame, Luke Koper in drugih znamenitosti, med drugim pa so se tudi kopali v Termah 3000 v Moravskih Toplicah...
„Mi in naša mladina lahko samo sanjamo tovrstne tabore in sploh takšna izobraževanja. Pri njih je povsem drugačni sistem delovanja mladih gasilcev, predvsem pa jim ne primanjkuje sredstev. Pri nas si tega nikakor ne moremo privoščiti. Zato pa smo veseli, da nas prijatelji iz Nemčije spoštujejo in z veseljem obiskujejo. Tukaj jim je zelo lepo in se že počutijo domače, kar še posebej cenijo. Posebej so jih razveselile tudi naše gospodinje, ki so jih založile z domačimi vrtninami in zelenjavo, tako da jim tega ni bilo potrebno kupovati, pa še boljše je bilo neposredno z vrta", je dodal Ščančar, ki je vesel, da je tabor mladih nemških gasilcev v Orehovcih obiskal tudi radgonski podžupan Robert Žinkovič, ki se je lahko prepričal kako so pri njih dela, predvsem kako je sistemsko urejeno financiranje in s tem usposabljanje ter izobraževanje mladih gasilcev.
Marjan Ščančar nam je tudi zaupal, da njihovi prijatelji iz Nemčije nameravajo 4. tabor v Orehovcih izvesti že čez dve leti, in ne kot doslej vsake štiri leta. Takrat pa naj bi se jim pridružil tudi župan mesta Grenzach Wyhlen in tako bi se sodelovanje, ne le na področju gasilstva, lahko še poglobilo...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Orehovski gasilci gostili prijatelje iz Nemčije