Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Slovenski prometni strokovnjaki na Madžarskem

 

Slovenska strokovna delegacija je med drugimi spoznala madžarski elektronski sistem cestnine, HU-GO, ki je uporabniku prijazen in je bil uresničen s 45 milijonov evrov manj sredstev, kot je bilo načrtovano v prvotnem proračunu

Cestninjenje MadžarskaGlede na to, da v Sloveniji že nekaj let razmišljamo o spremembi avtocestnega sistema cestnine, ne preseneča dejstvo, da stroka išče najustreznejšo varianto za to vse več kot poceni spremembo. In tako so strokovnjaki zveze ITS (Intelligent Transport Systems) iz Slovenije te dni spoznavali rešitve madžarske prometne tehnologije z njenimi delujočimi modeli. V okviru obiska so slovenski strokovni delegaciji poleg prometno – informacijskega sistema Magyar Közút Nonprofit Kft.-ja in obratovalnih tehnologij, ki jih uporabljajo avtocestna inženirstva Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-ja, predstavili tudi elektronski sistem cestnine, HU-GO, ki so ga Madžari uvedli pred dvema letoma. Sistem je požel mednarodna priznanja, saj je imela izvedba izredno ugodne stroške. Ta sistem je posebej aktualen za slovensko prometno stroko, ker stoji Slovenija na pragu uresničitve elektronskega sistema cestnine.

Društvo ITS Slovenije, ki združuje najpomembnejše deležnike področja inteligentnih transportnih sistemov in storitev v Sloveniji, je strokovno ekskurzijo posvetila tudi zbiranju izkušenj v tujini z namenom, da spozna tehnologije Madžarske. O tem, kaj so videli, je Robert Rijavec, predsednik ITS Slovenije povedal: „Madžarska je naredila resne korake naprej ne le glede uspešno uresničenega sistema cestnine, ampak glede celotnega razvoja in izgradnje ITS na svojem avtocestnem omrežju. Z našega vidika si vsekakor zasluži izpostavljeno pozornost za zelo moderen sistem e-cestnine vozil skupne mase nad 3,5 ton. Sistem je lahko v tehnološki povezavi vzoren Sloveniji in drugim državam, če bi želele razširiti uvedbo elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku tudi na druge ceste, torej ne le avtoceste. V bližnji prihodnosti bi lahko v Sloveniji uporabljali številne rešitve, ki smo jih videli tukaj, medtem pa bomo krepili tudi slovensko-madžarski strokovni in prijateljski stik".
Seznanitev z delovanjem in procesi, ki so vodili k uresničitvi madžarskega sistema e-cestnine, HU-GO-ja, je lahko izredno koristno slovenskim prometnim strokovnjakom, saj Slovenija po dveh neuspešnih razpisih oktobra zaključi ponovni razpis za izvedbo elektronskega sistema cestnine.
Največja prednost madžarskega HU-GO-ja poleg ugodnih stroškov in kratkoročne povrnitve je to, da deluje kot odprt sistem, to pomeni, da ga lahko uporablja uporabnik iz katerekoli države in s kakršno koli krovno enoto oziroma nudi možnost za nabavo t.i. relacijskih kart tistim, ki uporabljajo madžarske cestninske ceste priložnostno, tudi brez OBU-ja. S tem so Madžari uresničili inteligentno tehnološko rešitev, ki je bila poceni, saj so privarčevali s tem, da ni bilo potrebno nabaviti več stotisoč krovnih enot. Odprt sistem in možnost uporabe brez OBU-ja pa ga delata še bolj prijaznega uporabniku, kar je v Evropi edinstveno.
Omenjene tehnološke rešitve slovenski razpis v trenutni obliki ne podpira, čeprav direktive EU dajejo možnost za to, saj znatno poenostavi izvedbo, pridružitev strank k sistemu, kar bi DARS-u privarčevalo logistiko OBU-jev. Uresničitev sistema HU-GO, ki je požel mednarodno stokovno priznanje, tudi na Madžarskem ni bila enostavna. Prvi madžarski razpis, ki je predpisal obvezno nabavo 300 tisoč komadov krovnih enot (OBU) – kar je sedaj predpis tudi v slovenskem razpisu – je bil neuspešen. Nato so razpisali nov razpis, njihova prizadevanja pa so dosegla uspeh. Z uresničenim sistemom so Madžari privarčevali 45 milijonov evrov, če primerjamo z najboljšo ponudbo prvega razpisa. Tako je celotna izvedba stala skupaj 72 milijonov evrov, kar je vsekakor ugodno, saj se je znesek povrnil že v prvih 2,5 mesecih cestninjenja: obratovalni stroški so v prvem letu znašali 33 milijona evrov, kar je le 6,7 % celotne letne cestnine (cca. 500 milijonov evrov). Nov, enostavni in ekonomični sistem, ki temelji na določitvi geografske lege kraja, je uresničilo telematsko podjetje madžarskega trga, i-Cell.
Vse to je lahko model, ki ga morajo Slovenci premisliti, saj medtem, ko je tranzitni promet na Madžarskem celotnega tovornega prometa 50 %, ta v Sloveniji presega 60 %. Madžarska prometna stroka in strokovnjaki upajo, da so lahko predstavili slovenskim kolegom rešitve, ki so uporabne in ki jih lahko prenesejo v slovensko prakso.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Slovenski prometni strokovnjaki na Madžarskem