Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Bogastvo hrama učenosti...

 

Posodobljena in polepšana stavba osnovne šole v Negovi

OŠ NegovaKraj Negovo, v občini Gornja Radgona, so v preteklosti zaznamovali trije veliki objekti: grad, cerkev in šola. Kljub tem znamenitim objektom se kraj dalj časa ni razvijal. Negovo so sicer ob omenjenih objektih obkrožale le posamezne domačije, ki so bile krite s slamo in povečini »cmprane«. Ena takih še, po zaslugi družine Stanka Roja, stoji v skoraj samem središču Negove. Ni več krita s slamo, ohranila pa je svojo osnovno obliko, s »cimpranimi« stenami. Prvi pouk osnovne šole, razen tistega, ki se je pred 400 in več leti odvijal v gradu, je tudi potekal v cimprani hiši. V zidani zgradbi pa je šola začela delovati, v tedaj modernem šolskem poslopju, leta 1860. Tej šoli, ki so ji dolga leta rekli »stara šola«, se je priključila nova, ki so jo zgradili leta 1907.

Zgradba je bila v svoji stoletni zgodovini, večkrat predelana, ohranila pa je obliko, če zanemarimo vgraditev novih oken in zazidanje prvotnega mogočnega vhoda s kamnitimi stopnicami, kjer so mladi bodoči »učenjaki« stopali skozi velika šolska vrata, v tedaj mogočno negovsko šolo, ki hrani veliko bogastvo učenosti.
Staro šolo so porušili in na tem prostoru stoji sedaj imenovani prizidek šole. Kljub »mladosti«, je bila šola, tudi »stara šola«, letos deležna obnove. Obe šolski poslopji sta dobili novo izolacijsko fasado in nova okna. Ob tem so poskrbeli za sodobno ogrevanje s pomočjo vrtin, ki segajo v zemljo 130 m globoko, iz katerih dobivajo s pomočjo toplotnih črpalk potrebno toplotno energijo. Obnovili so tudi električno razsvetljavo v telovadnici, in novo pridobitev so sedaj, ob 20. občinskem prazniku, svečano predali svojemu namenu. Proslavi, ki so jo pripravili učitelji OŠ dr. Antona Trstenjaka in vzgojiteljice vrtca v Negovi, v njej so nastopali učenci šole in varovanci vrtca, vodila pa jo je Petra Starovasnik Dumić, so sledili številni gostje. Med njimi župan občine Stanko Rojko, domačin Negove, podžupan Robert Žinkovič, častni občan občine Gornja Radgona in nekdanji učenec šole v Negovi, Slavko Lončarič, župni upravitelj negovske župnije Marjan Rola, nekdanja ravnateljica šole Dragica Starovasnik, direktorica Kutprotura mag. Norma Bale, direktorica občinske uprave dr. Tatjana Fulder, svetniki občine, predsednika KS Negova in Spodnji Ivanjci Štefan Pucko in Srečko Žižek ter mnogi drugi.
O novi pridobitvi je spregovorila ravnateljica šole Slavica Trstenjak, ki je ob tem predstavila delo učiteljev in življenje na šoli. Obiskovalce prireditve je nagovoril tudi župan Stanislav Rojko, ki je dejal, da je tudi sam obiskoval to šolo. Povedal je, da je obstoj šole pomemben za kraj. Med drugim je dejal: »Tukaj smo zasadili drevo, se pravi preoblekli šolski poslopji, da se bodo učenci in učitelji dobro počutili. Ob tem je pomembno da bo projekt »Energetska obnova šole« prinašal prihranke pri ogrevanju in hlajenju šole.« Sredstva za opravljena dela so prispevali Kohezijski sklad Evropske unije, Ministrstvo za infrastrukturo RS, Slovenski regionalni razvojni sklad Republik Slovenije in občina Gornja Radgona. Sanacijska dela so izvajali : Gradbeništvo Knuplež d.o.o, Zgornja Velka, Sagograd d.o.o. in Energo Tim d. o.o.. Po končani proslavi je župan Stanislav Rojko skupaj z gosti zalil posajeni okrasni javor, ki so ga učenci posadili pred šolskim poslopjem ob spomeniku dr. Antona Trstenjaka.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Bogastvo hrama učenosti...