Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Bogastvo hrama učenosti...

 

Posodobljena in polepšana stavba osnovne šole v Negovi

OŠ NegovaKraj Negovo, v občini Gornja Radgona, so v preteklosti zaznamovali trije veliki objekti: grad, cerkev in šola. Kljub tem znamenitim objektom se kraj dalj časa ni razvijal. Negovo so sicer ob omenjenih objektih obkrožale le posamezne domačije, ki so bile krite s slamo in povečini »cmprane«. Ena takih še, po zaslugi družine Stanka Roja, stoji v skoraj samem središču Negove. Ni več krita s slamo, ohranila pa je svojo osnovno obliko, s »cimpranimi« stenami. Prvi pouk osnovne šole, razen tistega, ki se je pred 400 in več leti odvijal v gradu, je tudi potekal v cimprani hiši. V zidani zgradbi pa je šola začela delovati, v tedaj modernem šolskem poslopju, leta 1860. Tej šoli, ki so ji dolga leta rekli »stara šola«, se je priključila nova, ki so jo zgradili leta 1907.

Zgradba je bila v svoji stoletni zgodovini, večkrat predelana, ohranila pa je obliko, če zanemarimo vgraditev novih oken in zazidanje prvotnega mogočnega vhoda s kamnitimi stopnicami, kjer so mladi bodoči »učenjaki« stopali skozi velika šolska vrata, v tedaj mogočno negovsko šolo, ki hrani veliko bogastvo učenosti.
Staro šolo so porušili in na tem prostoru stoji sedaj imenovani prizidek šole. Kljub »mladosti«, je bila šola, tudi »stara šola«, letos deležna obnove. Obe šolski poslopji sta dobili novo izolacijsko fasado in nova okna. Ob tem so poskrbeli za sodobno ogrevanje s pomočjo vrtin, ki segajo v zemljo 130 m globoko, iz katerih dobivajo s pomočjo toplotnih črpalk potrebno toplotno energijo. Obnovili so tudi električno razsvetljavo v telovadnici, in novo pridobitev so sedaj, ob 20. občinskem prazniku, svečano predali svojemu namenu. Proslavi, ki so jo pripravili učitelji OŠ dr. Antona Trstenjaka in vzgojiteljice vrtca v Negovi, v njej so nastopali učenci šole in varovanci vrtca, vodila pa jo je Petra Starovasnik Dumić, so sledili številni gostje. Med njimi župan občine Stanko Rojko, domačin Negove, podžupan Robert Žinkovič, častni občan občine Gornja Radgona in nekdanji učenec šole v Negovi, Slavko Lončarič, župni upravitelj negovske župnije Marjan Rola, nekdanja ravnateljica šole Dragica Starovasnik, direktorica Kutprotura mag. Norma Bale, direktorica občinske uprave dr. Tatjana Fulder, svetniki občine, predsednika KS Negova in Spodnji Ivanjci Štefan Pucko in Srečko Žižek ter mnogi drugi.
O novi pridobitvi je spregovorila ravnateljica šole Slavica Trstenjak, ki je ob tem predstavila delo učiteljev in življenje na šoli. Obiskovalce prireditve je nagovoril tudi župan Stanislav Rojko, ki je dejal, da je tudi sam obiskoval to šolo. Povedal je, da je obstoj šole pomemben za kraj. Med drugim je dejal: »Tukaj smo zasadili drevo, se pravi preoblekli šolski poslopji, da se bodo učenci in učitelji dobro počutili. Ob tem je pomembno da bo projekt »Energetska obnova šole« prinašal prihranke pri ogrevanju in hlajenju šole.« Sredstva za opravljena dela so prispevali Kohezijski sklad Evropske unije, Ministrstvo za infrastrukturo RS, Slovenski regionalni razvojni sklad Republik Slovenije in občina Gornja Radgona. Sanacijska dela so izvajali : Gradbeništvo Knuplež d.o.o, Zgornja Velka, Sagograd d.o.o. in Energo Tim d. o.o.. Po končani proslavi je župan Stanislav Rojko skupaj z gosti zalil posajeni okrasni javor, ki so ga učenci posadili pred šolskim poslopjem ob spomeniku dr. Antona Trstenjaka.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Bogastvo hrama učenosti...