Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Bogastvo hrama učenosti...

 

Posodobljena in polepšana stavba osnovne šole v Negovi

OŠ NegovaKraj Negovo, v občini Gornja Radgona, so v preteklosti zaznamovali trije veliki objekti: grad, cerkev in šola. Kljub tem znamenitim objektom se kraj dalj časa ni razvijal. Negovo so sicer ob omenjenih objektih obkrožale le posamezne domačije, ki so bile krite s slamo in povečini »cmprane«. Ena takih še, po zaslugi družine Stanka Roja, stoji v skoraj samem središču Negove. Ni več krita s slamo, ohranila pa je svojo osnovno obliko, s »cimpranimi« stenami. Prvi pouk osnovne šole, razen tistega, ki se je pred 400 in več leti odvijal v gradu, je tudi potekal v cimprani hiši. V zidani zgradbi pa je šola začela delovati, v tedaj modernem šolskem poslopju, leta 1860. Tej šoli, ki so ji dolga leta rekli »stara šola«, se je priključila nova, ki so jo zgradili leta 1907.

Zgradba je bila v svoji stoletni zgodovini, večkrat predelana, ohranila pa je obliko, če zanemarimo vgraditev novih oken in zazidanje prvotnega mogočnega vhoda s kamnitimi stopnicami, kjer so mladi bodoči »učenjaki« stopali skozi velika šolska vrata, v tedaj mogočno negovsko šolo, ki hrani veliko bogastvo učenosti.
Staro šolo so porušili in na tem prostoru stoji sedaj imenovani prizidek šole. Kljub »mladosti«, je bila šola, tudi »stara šola«, letos deležna obnove. Obe šolski poslopji sta dobili novo izolacijsko fasado in nova okna. Ob tem so poskrbeli za sodobno ogrevanje s pomočjo vrtin, ki segajo v zemljo 130 m globoko, iz katerih dobivajo s pomočjo toplotnih črpalk potrebno toplotno energijo. Obnovili so tudi električno razsvetljavo v telovadnici, in novo pridobitev so sedaj, ob 20. občinskem prazniku, svečano predali svojemu namenu. Proslavi, ki so jo pripravili učitelji OŠ dr. Antona Trstenjaka in vzgojiteljice vrtca v Negovi, v njej so nastopali učenci šole in varovanci vrtca, vodila pa jo je Petra Starovasnik Dumić, so sledili številni gostje. Med njimi župan občine Stanko Rojko, domačin Negove, podžupan Robert Žinkovič, častni občan občine Gornja Radgona in nekdanji učenec šole v Negovi, Slavko Lončarič, župni upravitelj negovske župnije Marjan Rola, nekdanja ravnateljica šole Dragica Starovasnik, direktorica Kutprotura mag. Norma Bale, direktorica občinske uprave dr. Tatjana Fulder, svetniki občine, predsednika KS Negova in Spodnji Ivanjci Štefan Pucko in Srečko Žižek ter mnogi drugi.
O novi pridobitvi je spregovorila ravnateljica šole Slavica Trstenjak, ki je ob tem predstavila delo učiteljev in življenje na šoli. Obiskovalce prireditve je nagovoril tudi župan Stanislav Rojko, ki je dejal, da je tudi sam obiskoval to šolo. Povedal je, da je obstoj šole pomemben za kraj. Med drugim je dejal: »Tukaj smo zasadili drevo, se pravi preoblekli šolski poslopji, da se bodo učenci in učitelji dobro počutili. Ob tem je pomembno da bo projekt »Energetska obnova šole« prinašal prihranke pri ogrevanju in hlajenju šole.« Sredstva za opravljena dela so prispevali Kohezijski sklad Evropske unije, Ministrstvo za infrastrukturo RS, Slovenski regionalni razvojni sklad Republik Slovenije in občina Gornja Radgona. Sanacijska dela so izvajali : Gradbeništvo Knuplež d.o.o, Zgornja Velka, Sagograd d.o.o. in Energo Tim d. o.o.. Po končani proslavi je župan Stanislav Rojko skupaj z gosti zalil posajeni okrasni javor, ki so ga učenci posadili pred šolskim poslopjem ob spomeniku dr. Antona Trstenjaka.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Bogastvo hrama učenosti...