MK Lisjak, ki velja za enega bolj dejavnih na tem območju, pripravil 15. srečanje motoristov

Motoristi KonjiščeVišje temperature in sončno vreme so na ceste že od marca in aprila naprej privabile mnogo motoristov, med katerimi so tudi člani Motorističnega kluba Lisjak iz Apaške doline (MK Lisjak), ki po svoji aktivnosti in angažiranosti, zlasti pri prometni varnosti, velja za enega bolj dejavnih motorističnih klubov pri nas. Ena njihovih osrednjih aktivnosti je organizacija tradicionalnega motorističnega srečanja, ki je tudi letos potekalo ob izteku šolskega leta in meseca junija, v Zgornjem Konjišču. Letošnje, že kar 15. srečanje zapovrstjo, je torej tudi letos potekalo na območju občine Apače, natančneje na lokaciji ribiškega doma v Zgornjem Konjišču, a se veseljaki na enoslednih kolesih niso zadovoljili samo s tem, temveč so imeli več aktivnosti.

Motoristi so se srečali v Zgornjem Konjišču

Tjaša pred Anejem in Renejem

Otročki dan MahovciŠportno-turistično društvo Mahovci, ki je nekakšen nosilec družabnega življenja v domači vasi v Apaški dolini, je tudi letos pripravilo tradicionalni otroški dan. Na športnem centru v Mahovcih so za male in nekoliko večje otroke pripravili dve otroški igrali in sicer, gasilka in fusbal na štangi. Prav tako so organizirali dejavnosti za otroke, in sicer tekmo med dvema vodnima balonoma, ki je bila najbolj priljubljena med otroci, ki so prišli iz širšega območja Apaške doline. Na koncu so trije najboljši (1. Tjaša Horvat, 2. Anej Dresler, 3. Rene Leopold) udeleženci dobili priznanje za dosežena mesta in pa majhne praktične nagrade.

Malčki so se zabavali na „otroškem dnevu

Tudi sveta maša za stanovalce domov za starejše iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici

StarejšiNa Stari Gori je potekalo zanimivo in prisrčno srečanje občanov občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bivajo v Domu starejših v Gornji Radgoni in Domu Lukavci in ga je ob pomoči Občinske organizacije RK in Društva podeželskih žena občine Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila domača občina. Drugo srečanje se je pričelo z obiskom sv. maše v cerkvi Sv. Duha na Stari Gori, ki jo je daroval duhovni pomočnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, Mirko Rakovec. Pred pričetkom maše je stanovalce in njihove spremljevalce pozdravil župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je povedal, kako je namen srečanja, da jih vsako leto vsaj enkrat povabijo v občino, od koder jih je pot zanesla v domove za starejše.

Župan sprejel občane, ki živijo v domovih

Gasilci pred gostinci in upokojenci!

Kisla juha RadenciPodobo kot že v več kot dveh desetletjih, so tudi letos, v okviru praznovanja 24. radenskega občinskega praznika, pripravili številne takšne in drugačne dogodke in prireditve. Seveda ni šlo niti brez kuharskega tekmovanja, saj so pripravili tudi 21. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je organiziralo TD Radenci, pod vodstvom predsednice Karmen Kavčič Žibret, je bilo na lepi lokaciji pod še nekaj preživelih stoletnih dreves radenskega parka. V okviru prireditve se je sicer odvijalo marsikaj zanimivega, zlasti za otroke, kjer je potekal tridnevni festival „Mačje mesto", tako da je na stotine obiskovalcev prišlo na svoje. Na samem tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 12 ekip, katere so sestavljali glavni kuhar (ica) in pomočnik ter še kdo (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje). Bilo je resda zelo vroče, a težav vseeno ni bilo, saj so suha drva s kurišč ogrevala (in kadila) še bolj kot sonce, ki se je težko prebijalo skozi krošnje dreves.

Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi radenskega parka

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Košnja NegovaKakor pravi slovenska ljudska pesem: »Ko se dela svit grejo fantje kosit«, so tudi »fantje« in eno »dekle«, na grajskem hribu v Negovi »šli kosit«. Letošnje košnjo, ki jo že več kot 10 let pripravlja Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, se je udeležilo 14 koscev, med njimi je bila tudi ženska. Kakor je bila v preteklosti navada, je tudi tokrat gospodar, tega je poosebljal Alojz Firbas, koscem najprej ponudil »štanperl žganice«, ki je dala koscem energijo in zagon. In že so kosci nabrusili kose, ter se v redu, kot nekoč, podali na košnjo strmega brega, na katerem so odcvetele in dozorele narcise.

Grajsko pobočje v Negovi pokosili

Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Bogastvo hrama učenosti...

 

Posodobljena in polepšana stavba osnovne šole v Negovi

OŠ NegovaKraj Negovo, v občini Gornja Radgona, so v preteklosti zaznamovali trije veliki objekti: grad, cerkev in šola. Kljub tem znamenitim objektom se kraj dalj časa ni razvijal. Negovo so sicer ob omenjenih objektih obkrožale le posamezne domačije, ki so bile krite s slamo in povečini »cmprane«. Ena takih še, po zaslugi družine Stanka Roja, stoji v skoraj samem središču Negove. Ni več krita s slamo, ohranila pa je svojo osnovno obliko, s »cimpranimi« stenami. Prvi pouk osnovne šole, razen tistega, ki se je pred 400 in več leti odvijal v gradu, je tudi potekal v cimprani hiši. V zidani zgradbi pa je šola začela delovati, v tedaj modernem šolskem poslopju, leta 1860. Tej šoli, ki so ji dolga leta rekli »stara šola«, se je priključila nova, ki so jo zgradili leta 1907.

Zgradba je bila v svoji stoletni zgodovini, večkrat predelana, ohranila pa je obliko, če zanemarimo vgraditev novih oken in zazidanje prvotnega mogočnega vhoda s kamnitimi stopnicami, kjer so mladi bodoči »učenjaki« stopali skozi velika šolska vrata, v tedaj mogočno negovsko šolo, ki hrani veliko bogastvo učenosti.
Staro šolo so porušili in na tem prostoru stoji sedaj imenovani prizidek šole. Kljub »mladosti«, je bila šola, tudi »stara šola«, letos deležna obnove. Obe šolski poslopji sta dobili novo izolacijsko fasado in nova okna. Ob tem so poskrbeli za sodobno ogrevanje s pomočjo vrtin, ki segajo v zemljo 130 m globoko, iz katerih dobivajo s pomočjo toplotnih črpalk potrebno toplotno energijo. Obnovili so tudi električno razsvetljavo v telovadnici, in novo pridobitev so sedaj, ob 20. občinskem prazniku, svečano predali svojemu namenu. Proslavi, ki so jo pripravili učitelji OŠ dr. Antona Trstenjaka in vzgojiteljice vrtca v Negovi, v njej so nastopali učenci šole in varovanci vrtca, vodila pa jo je Petra Starovasnik Dumić, so sledili številni gostje. Med njimi župan občine Stanko Rojko, domačin Negove, podžupan Robert Žinkovič, častni občan občine Gornja Radgona in nekdanji učenec šole v Negovi, Slavko Lončarič, župni upravitelj negovske župnije Marjan Rola, nekdanja ravnateljica šole Dragica Starovasnik, direktorica Kutprotura mag. Norma Bale, direktorica občinske uprave dr. Tatjana Fulder, svetniki občine, predsednika KS Negova in Spodnji Ivanjci Štefan Pucko in Srečko Žižek ter mnogi drugi.
O novi pridobitvi je spregovorila ravnateljica šole Slavica Trstenjak, ki je ob tem predstavila delo učiteljev in življenje na šoli. Obiskovalce prireditve je nagovoril tudi župan Stanislav Rojko, ki je dejal, da je tudi sam obiskoval to šolo. Povedal je, da je obstoj šole pomemben za kraj. Med drugim je dejal: »Tukaj smo zasadili drevo, se pravi preoblekli šolski poslopji, da se bodo učenci in učitelji dobro počutili. Ob tem je pomembno da bo projekt »Energetska obnova šole« prinašal prihranke pri ogrevanju in hlajenju šole.« Sredstva za opravljena dela so prispevali Kohezijski sklad Evropske unije, Ministrstvo za infrastrukturo RS, Slovenski regionalni razvojni sklad Republik Slovenije in občina Gornja Radgona. Sanacijska dela so izvajali : Gradbeništvo Knuplež d.o.o, Zgornja Velka, Sagograd d.o.o. in Energo Tim d. o.o.. Po končani proslavi je župan Stanislav Rojko skupaj z gosti zalil posajeni okrasni javor, ki so ga učenci posadili pred šolskim poslopjem ob spomeniku dr. Antona Trstenjaka.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Bogastvo hrama učenosti...