Adventni venec ob 400-letni modri kavčini

Advent CerkvenjakTuristično društvo Cerkvenjak, ki predvsem skrbi za promocijo kraja in omenjene občine v Slovenskih goricah, skozi vse leto izvaja številne aktivnosti ter pripravlja takšne in drugačne dogodke in prireditve. Med njimi je gotovo najodmevnejša košnja na stari način, svoje dejavnosti pa ob koncu leta zaključijo z izdelavo in postavitvijo adventnega venca v središču Cerkvenjaka, in postavitvijo božičnih jaslic ob cerkvi Sv. Antona. Adventni venec člani društva izdelujejo pri svojem predsedniku Alojzu Zorku in tako je bilo tudi letos.

Ob Johanezovi kapeli v Cerkvenjaku so prižgali prvo svečko

Na ogled so tudi jaslice v kapniški jami

Advent pri MirjaniTudi ob letošnjem začetku adventnega časa je bilo zanimivo, veselo in prijetno v (in ob) Cvetličarni Mirjana, na gornjem grisu v Gornji Radgoni. Zadnji konec tedna v novembru so namreč, v sodelovanju z domačim vrtcem Manka Golarja, pripravili zanimive, že 17. tradicionalne adventne delavnice z izdelavo adventno-božičnih aranžmajev, spominkov in okraskov. Kot nam je povedala Mirjana Kavčič so adventne aktivnosti v cvetličarni, na dvorišču in kapniški jami potekale skozi cele dneve, le adventne delavnice so bile v popoldanskem oz. večernem času, ko so na svoje prišli otroci ter njihovi starši, dedki in babice.

Otroci so ustvarjali v adventnih delavnicah

Pripravili so prvo izmenjevalnico oblačil, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

IzmenjevalnicaPrav v času, ko se je, ne le v ZDA temveč po vsem svetu in tudi pri nas, največ govorilo o „črnem petku" ter zapravljanju in razsipništvu, se je v Mladinskem centru Gornja Radgona odvijala nadvse koristna akcija, ki jo je pripravila Iniciativa za zelene ideje „Rastišče". Šlo je za prvo izmenjevalnico oblačil v tem delu države, na katero so številni Prleki, Prekmurci, Štajerci in drugi prinesli kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih ne nosijo več, ter si za domov izbrali druge, katerih več ne uporablja kdo drug.

Zamenjali so oblačila in obutev

Kmečke ženske v Hiši dišečega traminca

Kmečke ženske pri SteyerjuDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga vodi Ema Škrobar, in ki deluje že 29 let, vsa leta svojega obstoja, ob koncu leta, pripravlja novoletno-božično srečanje članic društva, s katerim se jim zahvalijo za njihovo delovanje v društvu skozi vso leto. To je pravzaprav prijetno druženje, katerega se članice rade udeležujejo. In tako je bilo tudi tokrat, ko se je srečanja v znameniti Hiši dišečega traminca, na posestvu Steyer v Plitvici, udeležilo 38 članic. Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Ema Škrobar, ki se je članicam zahvalila za celoletno delo v društvu. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da so se tako množično udeležile srečanja, ki je ob občnem zboru, njihovo največje srečanje in druženje.

Članice DKŽ Apače so imele novoletno srečanje pri Steyerju

Otroci (in ne le oni) bodo vse do 2. januarja 2019 prišli na svoje v SikaluZOO pri Radencih

SikaluZOOPodobno, kot že vrsto let, ob bližajočih se božično-novoletnih praznikih, bodo tudi letos na posestvu SikaluZOO, ki ga decembra preimenujejo v „Lučkolandijo" v Boračevi, dober streljaj iz središča Radencev, pripravili božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v samem živalskem vrtu družine Mitev, si bodo lahko obiskovalci, kjer so v tem času v ospredju otroci, med sprehodom ogledali edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali, svetlobnih podobic: angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, božičkov grad, vlakec, božičkove sani, snežinke, zvončke, veliko število lučk, darilnih paketov..., ki si jih je najlepše ogledati v temi.

Lučkolandija – pravljična dežela za otroke odpira vrata

Vrtni center Kurbus v znamenju velike adventne razstave in prazničnih lučk

Vrtni center KurbusTik ob regionalni cesti so na izhodu iz Gornje Radgone, v smeri Radencev, v Vrtnem centru Kurbus odprli že šesto veliko adventno razstavo, na kateri je božično novoletna dekoracija na ogled v soju lučk. Vstop na razstavo je brezplačen, saj je vse razstavljene artikle moč tudi kupiti. S tem v Vrtnem centru Kurbus prodajnemu prostoru vdihnejo nove vsebine, obiskovalcem pa ponudijo številne ideje za krasitev doma ter poskrbijo, da pozabijo na skrbi in začutijo čarobnost adventnega časa.

Zaživela je „Zimska pravljica

Zakonca Jožefa in Mirko Gumilar sta obeležila 65 let skupnega življenja

Železna poroka GumilarČeprav je pri nas kar veliko zlatih, bisernih, smaragdnih in diamantnih zakonskih jubilejev, pa je le redkim dan izjemni zakonski jubilej, ki mu v večini pravijo železna poroka, ponekod pa tudi briljantna. Pred dnevi je namreč minilo šest desetletij in pol, odkar sta si v farni cerkvi Marijinega rojstva na Tišini večno zvestobo v dobrem in slabem ter ljubezen obljubila Jožefa, roj. Žemljič, in Mirko Gumilar, oba z bližnjih Petanjcev. Ob izteku letošnjega oktobra sta 65. obletnico s priložnostno slovesnostjo obeležila v domu Elizabeta pri Svetem Juriju na Goričkem, ki je enota Doma starejših Rakičan. Tam namreč slavljenka že poldrugo leto prebiva. Priči ob tovrstni izjemno redki obletnici poroke sta bila njuna hčerka Marjeta in sin Slavko, verski obred pa je v prostorih doma opravil matični župnik v župniji Tišina Boštjan Čeh.

Tudi pri devetdesetih se počutita odlično

Marija in Ivan Lorenčič sta obeležila biserno poroko

Biserna poroka LorenčičPred dnevi sta Marija in Ivan Lorenčič iz Maribora, v krogu domačih in prijateljev obeležila biserni zakonski jubilej. Svoje 60 - letno skupno zakonsko življenje sta potrdila v cerkvi sv. Ruperta v rojstni Voličini, kjer sta se poročila pred šestimi desetletji. Tokrat sta oba obreda, civilni in cerkveni, potekala v cerkvi. Civilni obred je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, ki je bisernoporočencema namenil nekaj lepih besed in jima izročil še eno listino, cerkvenega pa ob darovani sveti maši, ob asistenci domačega župnika Franca Muršeca in duhovnika Marka Veršiča, škof dr. Stanislav Lipovšek. Izrazil je veliko veselje nad zakoncema, ki sta zgled družine, »kakršna naj bi bila vrednota družbe. Hvala vama za vse, kar sta dobrega storila v Cerkvi. Vesel sem, da lahko potrdim vajin zakon tukaj v vajini rojstni župniji, kamor se rada vračata.«

Iz Maribora sta prišla v rojstno vas

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lovenjakov dvor vse bolj priljubljen

 

Pri Lovenjaku poslej tudi destilarna St. Štefan s številnimi žganji

Lovenjakov dvorV teh jesenskih dnevih, ko obeležujejo 10. obletnico delovanja Lovenjakovega dvora v Polani pri Murski Soboti, so direktor in lastnik Štefan Pavlinjek, ter vodja Lovenjakovega dvora in vodja marketinga, Mateja Štabuc Šumak in Sandra Pavlinjek (mimogrede sta prva dva tudi vinska viteza), predstavili dve novosti, in sicer novo destilarno St. Stefan, ki bo uradno odprta prihodnji petek, 13. novembra ob 13,13 uri, in grajsko suito, opremljeno z Mautzenauerjevim pohištvom v Hotelu Štrk.

Poleg tega se lahko pohvalijo z dvema prestižnima nagradama oziroma nazivoma, in sicer z nazivom hotel leta 2016 v kategoriji Affordable luxury hotels angleške agencije Luxury Travel Guide, ki ocenjuje hotele po vsem svetu, bili pa so izbrani tudi za najboljši hotel meseca julija na spletni strani HolidayCheck. Vse to dopolnjuje že dosedanjo bogato ponudbo Lovenjakovega dvora, kamor spadajo poleg gostilne v 170 let stari stavbi tudi butični hotel Štrk s 24 sobami, Vila Lovenjak, Lovenjakova kmetija, mali živalski vrt, počivališče za avtodome in šotorišče, brajde in seveda znamenito štorkljino gnezdo na dimniku gostilne...
Prekmurska domačija v kateri je še danes Gostilna Lovenjak je stara čez 170 let, gostilniška dejavnost pa je nekoliko mlajša. Gostilna Lovenjak je bila pred prevzemom skoraj dve leti zaprta. V začetku leta 2005 jo je odkupila družina Pavlinjek pod blagovno znamko ROTO in registrirala novo podjetje RGT d.o.o. (Roto, Gostinstvo, Turizem). Začetki Lovenjakovega dvora (kjer dvor ne pomeni graščina ampak dvorišče) so torej začeli z gostinsko dejavnostjo. Danes ima gostilna mnogotere možnosti od organiziranja porok, raznih dogodkov, do nedeljskih kosil in jedi po naročilu. Prostora v zgornji restavraciji je za 85 oseb, v prekmurski iži za 140 oseb. Pred gostilno je preko 120 let stara trta Gamaj, ki daje lepo senco in posebne užitke gostom pod brajdo, kjer je mesta za 80 oseb. Na Lovenjakovem dvoru so kmalu po odprtju gostilne odprli tudi manjši hotel s 24 sobami, to je Hotel Štrk. Goste so začeli sprejemati leta 2008, dve leti pozneje pa so odprli vrata svoje domačije, ki je v starem prekmurskem kmečkem stilu opremljena hiša, s krušno pečjo in "šporhetom" ter živalmi pred samo domačijo. Pravi raj miru in sožitja z naravo z nostalgičnim pogledom v preteklost. Leta 2012 so na dvoru uredili še počivališče za avtodome in prikolice, šotore. Imajo tudi Vilo, ki je primerna za team building...
Na Lovenjakovem dvoru se praktično skozi celo leto vrstijo takšni in drugačni dogodki, ki pritegnejo veliko gostov, pa tudi sploh je destinacija vedno bolj priljubljena za goste od blizu in daleč. „Vsi dogodki nam uspevajo z odlično usposobljenim strežnim in kuharskim osebjem. Šef kuhinje – priznani kuharski mojster Jožek Činč – Pepi in njegova ekipa se trudijo, da so gostje vsakokrat prijetno presenečeni. Da zadovoljni odhajajo od nas, in kar je najpomembnejše, da se vedno znova radi vračajo k nam", pravi Sandra Pavlinjek, ki je predstavila številne dogodke ter različne tematske in kulinarične večere. Dodala je tudi, da imajo pri njih, v gostilni svoje prostore (konzulat) tudi vitezi Slovenskega reda vitezov vina – Omizje za Pomurje, saj je prav Štefan Pavlinjek konzul omenjenega omizja. V Štefanovi degustacijski kleti se nahaja nad 80 različnih vrst etiket, in kot dodaja podjetna Sandra Pavlinjek, „predvsem skrbimo, da smo prekmursko zanimivi in se povezujemo z lokalnimi ponudniki".
V družbi se tudi lahko pohvalijo, da so prvi dve leti poslovanja zaposlovali 12 ljudi, število pa se je do danes povečalo na 16 zaposlenih, glede na obete pa pričakujejo še dodatno povečevanje kadra. Tudi številke realizacije so zelo obetavne, saj so denimo že po desetih letošnjih mesecih presegli lansko celoletno realizacijo, pred nami pa sta še dva vedno močna meseca.
GRAJSKA SUITA - Soba številka 24 v njihovem hotelu je močno povezana z grofom Matzenauerjem in graščino v Prosenjakovcih. „Tako so edini obstoječi eksponati podirajočega se dvorca v Prosenjakovcih pri nas v sobi 24. Mislimo, da smo en redkih hotelov, ki ima izvorno pohištvo resničnih grofov", pravijo v Lovenjakovem dvoru, kjer so ponosni na dve zadnji nagradi. LuxoryTravel Guide – Affordable luxory hotel of the year – winner Slovenia: Luxory travel guide je agleška agencija, ki ocenjuje hotele po vsem svetu. Ob ocenjevanju v Sloveniji je njihov hotel razglasila za zmagovalca za leto 2016, v kategoriji Affordable luxury hotels. Za zmago so se izkazali na področjih osebja, lokacije, ocen gostov, ocene na portalih...Ocenili so jih, kot odličen hotel, ki se lepo vklaplja v okolico in je avtentičen v svojem kraju, ob tem so julija leots zmagali v tekmovanju HolidayCheck 2015.
Osrednja novost Lovenjakovega dvora bo javnosti predstavljena prihodnji petek, 13.11. ov 13,13 uri. V kontekst Prekmurja namreč spadajo tudi žganjarske zgodbe. Vinjak, viski, ki ni viski ampak niski, liker iz jurke in sodobna zgodba žgnjarstva bo namreč takrat odprla svoja vrata. Destilarna, ki so ji nadeli ime St. Stefan Destilerie, bo skupaj z že uveljavljeno Stefanovo kletjo dodatno obogatila ponudbo Lovenjakovega dvora. V njej bodo izdelovali vrsto destilatov, ki pa so jih zaradi zaščite imen morali poimenovati nekoliko drugače: Štefanov konjak, Old Boys Niski, Bonekampf, Korenina, Palinka, Kavanjak Konjak, 65 Sixty five Niski, Črna dama, Chery Jurka, Travarica idr.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Lovenjakov dvor vse bolj priljubljen