Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lovenjakov dvor vse bolj priljubljen

 

Pri Lovenjaku poslej tudi destilarna St. Štefan s številnimi žganji

Lovenjakov dvorV teh jesenskih dnevih, ko obeležujejo 10. obletnico delovanja Lovenjakovega dvora v Polani pri Murski Soboti, so direktor in lastnik Štefan Pavlinjek, ter vodja Lovenjakovega dvora in vodja marketinga, Mateja Štabuc Šumak in Sandra Pavlinjek (mimogrede sta prva dva tudi vinska viteza), predstavili dve novosti, in sicer novo destilarno St. Stefan, ki bo uradno odprta prihodnji petek, 13. novembra ob 13,13 uri, in grajsko suito, opremljeno z Mautzenauerjevim pohištvom v Hotelu Štrk.

Poleg tega se lahko pohvalijo z dvema prestižnima nagradama oziroma nazivoma, in sicer z nazivom hotel leta 2016 v kategoriji Affordable luxury hotels angleške agencije Luxury Travel Guide, ki ocenjuje hotele po vsem svetu, bili pa so izbrani tudi za najboljši hotel meseca julija na spletni strani HolidayCheck. Vse to dopolnjuje že dosedanjo bogato ponudbo Lovenjakovega dvora, kamor spadajo poleg gostilne v 170 let stari stavbi tudi butični hotel Štrk s 24 sobami, Vila Lovenjak, Lovenjakova kmetija, mali živalski vrt, počivališče za avtodome in šotorišče, brajde in seveda znamenito štorkljino gnezdo na dimniku gostilne...
Prekmurska domačija v kateri je še danes Gostilna Lovenjak je stara čez 170 let, gostilniška dejavnost pa je nekoliko mlajša. Gostilna Lovenjak je bila pred prevzemom skoraj dve leti zaprta. V začetku leta 2005 jo je odkupila družina Pavlinjek pod blagovno znamko ROTO in registrirala novo podjetje RGT d.o.o. (Roto, Gostinstvo, Turizem). Začetki Lovenjakovega dvora (kjer dvor ne pomeni graščina ampak dvorišče) so torej začeli z gostinsko dejavnostjo. Danes ima gostilna mnogotere možnosti od organiziranja porok, raznih dogodkov, do nedeljskih kosil in jedi po naročilu. Prostora v zgornji restavraciji je za 85 oseb, v prekmurski iži za 140 oseb. Pred gostilno je preko 120 let stara trta Gamaj, ki daje lepo senco in posebne užitke gostom pod brajdo, kjer je mesta za 80 oseb. Na Lovenjakovem dvoru so kmalu po odprtju gostilne odprli tudi manjši hotel s 24 sobami, to je Hotel Štrk. Goste so začeli sprejemati leta 2008, dve leti pozneje pa so odprli vrata svoje domačije, ki je v starem prekmurskem kmečkem stilu opremljena hiša, s krušno pečjo in "šporhetom" ter živalmi pred samo domačijo. Pravi raj miru in sožitja z naravo z nostalgičnim pogledom v preteklost. Leta 2012 so na dvoru uredili še počivališče za avtodome in prikolice, šotore. Imajo tudi Vilo, ki je primerna za team building...
Na Lovenjakovem dvoru se praktično skozi celo leto vrstijo takšni in drugačni dogodki, ki pritegnejo veliko gostov, pa tudi sploh je destinacija vedno bolj priljubljena za goste od blizu in daleč. „Vsi dogodki nam uspevajo z odlično usposobljenim strežnim in kuharskim osebjem. Šef kuhinje – priznani kuharski mojster Jožek Činč – Pepi in njegova ekipa se trudijo, da so gostje vsakokrat prijetno presenečeni. Da zadovoljni odhajajo od nas, in kar je najpomembnejše, da se vedno znova radi vračajo k nam", pravi Sandra Pavlinjek, ki je predstavila številne dogodke ter različne tematske in kulinarične večere. Dodala je tudi, da imajo pri njih, v gostilni svoje prostore (konzulat) tudi vitezi Slovenskega reda vitezov vina – Omizje za Pomurje, saj je prav Štefan Pavlinjek konzul omenjenega omizja. V Štefanovi degustacijski kleti se nahaja nad 80 različnih vrst etiket, in kot dodaja podjetna Sandra Pavlinjek, „predvsem skrbimo, da smo prekmursko zanimivi in se povezujemo z lokalnimi ponudniki".
V družbi se tudi lahko pohvalijo, da so prvi dve leti poslovanja zaposlovali 12 ljudi, število pa se je do danes povečalo na 16 zaposlenih, glede na obete pa pričakujejo še dodatno povečevanje kadra. Tudi številke realizacije so zelo obetavne, saj so denimo že po desetih letošnjih mesecih presegli lansko celoletno realizacijo, pred nami pa sta še dva vedno močna meseca.
GRAJSKA SUITA - Soba številka 24 v njihovem hotelu je močno povezana z grofom Matzenauerjem in graščino v Prosenjakovcih. „Tako so edini obstoječi eksponati podirajočega se dvorca v Prosenjakovcih pri nas v sobi 24. Mislimo, da smo en redkih hotelov, ki ima izvorno pohištvo resničnih grofov", pravijo v Lovenjakovem dvoru, kjer so ponosni na dve zadnji nagradi. LuxoryTravel Guide – Affordable luxory hotel of the year – winner Slovenia: Luxory travel guide je agleška agencija, ki ocenjuje hotele po vsem svetu. Ob ocenjevanju v Sloveniji je njihov hotel razglasila za zmagovalca za leto 2016, v kategoriji Affordable luxury hotels. Za zmago so se izkazali na področjih osebja, lokacije, ocen gostov, ocene na portalih...Ocenili so jih, kot odličen hotel, ki se lepo vklaplja v okolico in je avtentičen v svojem kraju, ob tem so julija leots zmagali v tekmovanju HolidayCheck 2015.
Osrednja novost Lovenjakovega dvora bo javnosti predstavljena prihodnji petek, 13.11. ov 13,13 uri. V kontekst Prekmurja namreč spadajo tudi žganjarske zgodbe. Vinjak, viski, ki ni viski ampak niski, liker iz jurke in sodobna zgodba žgnjarstva bo namreč takrat odprla svoja vrata. Destilarna, ki so ji nadeli ime St. Stefan Destilerie, bo skupaj z že uveljavljeno Stefanovo kletjo dodatno obogatila ponudbo Lovenjakovega dvora. V njej bodo izdelovali vrsto destilatov, ki pa so jih zaradi zaščite imen morali poimenovati nekoliko drugače: Štefanov konjak, Old Boys Niski, Bonekampf, Korenina, Palinka, Kavanjak Konjak, 65 Sixty five Niski, Črna dama, Chery Jurka, Travarica idr.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Lovenjakov dvor vse bolj priljubljen