Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserna poroka FleisingerKonec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležila biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Lovenjakov dvor vse bolj priljubljen

 

Pri Lovenjaku poslej tudi destilarna St. Štefan s številnimi žganji

Lovenjakov dvorV teh jesenskih dnevih, ko obeležujejo 10. obletnico delovanja Lovenjakovega dvora v Polani pri Murski Soboti, so direktor in lastnik Štefan Pavlinjek, ter vodja Lovenjakovega dvora in vodja marketinga, Mateja Štabuc Šumak in Sandra Pavlinjek (mimogrede sta prva dva tudi vinska viteza), predstavili dve novosti, in sicer novo destilarno St. Stefan, ki bo uradno odprta prihodnji petek, 13. novembra ob 13,13 uri, in grajsko suito, opremljeno z Mautzenauerjevim pohištvom v Hotelu Štrk.

Poleg tega se lahko pohvalijo z dvema prestižnima nagradama oziroma nazivoma, in sicer z nazivom hotel leta 2016 v kategoriji Affordable luxury hotels angleške agencije Luxury Travel Guide, ki ocenjuje hotele po vsem svetu, bili pa so izbrani tudi za najboljši hotel meseca julija na spletni strani HolidayCheck. Vse to dopolnjuje že dosedanjo bogato ponudbo Lovenjakovega dvora, kamor spadajo poleg gostilne v 170 let stari stavbi tudi butični hotel Štrk s 24 sobami, Vila Lovenjak, Lovenjakova kmetija, mali živalski vrt, počivališče za avtodome in šotorišče, brajde in seveda znamenito štorkljino gnezdo na dimniku gostilne...
Prekmurska domačija v kateri je še danes Gostilna Lovenjak je stara čez 170 let, gostilniška dejavnost pa je nekoliko mlajša. Gostilna Lovenjak je bila pred prevzemom skoraj dve leti zaprta. V začetku leta 2005 jo je odkupila družina Pavlinjek pod blagovno znamko ROTO in registrirala novo podjetje RGT d.o.o. (Roto, Gostinstvo, Turizem). Začetki Lovenjakovega dvora (kjer dvor ne pomeni graščina ampak dvorišče) so torej začeli z gostinsko dejavnostjo. Danes ima gostilna mnogotere možnosti od organiziranja porok, raznih dogodkov, do nedeljskih kosil in jedi po naročilu. Prostora v zgornji restavraciji je za 85 oseb, v prekmurski iži za 140 oseb. Pred gostilno je preko 120 let stara trta Gamaj, ki daje lepo senco in posebne užitke gostom pod brajdo, kjer je mesta za 80 oseb. Na Lovenjakovem dvoru so kmalu po odprtju gostilne odprli tudi manjši hotel s 24 sobami, to je Hotel Štrk. Goste so začeli sprejemati leta 2008, dve leti pozneje pa so odprli vrata svoje domačije, ki je v starem prekmurskem kmečkem stilu opremljena hiša, s krušno pečjo in "šporhetom" ter živalmi pred samo domačijo. Pravi raj miru in sožitja z naravo z nostalgičnim pogledom v preteklost. Leta 2012 so na dvoru uredili še počivališče za avtodome in prikolice, šotore. Imajo tudi Vilo, ki je primerna za team building...
Na Lovenjakovem dvoru se praktično skozi celo leto vrstijo takšni in drugačni dogodki, ki pritegnejo veliko gostov, pa tudi sploh je destinacija vedno bolj priljubljena za goste od blizu in daleč. „Vsi dogodki nam uspevajo z odlično usposobljenim strežnim in kuharskim osebjem. Šef kuhinje – priznani kuharski mojster Jožek Činč – Pepi in njegova ekipa se trudijo, da so gostje vsakokrat prijetno presenečeni. Da zadovoljni odhajajo od nas, in kar je najpomembnejše, da se vedno znova radi vračajo k nam", pravi Sandra Pavlinjek, ki je predstavila številne dogodke ter različne tematske in kulinarične večere. Dodala je tudi, da imajo pri njih, v gostilni svoje prostore (konzulat) tudi vitezi Slovenskega reda vitezov vina – Omizje za Pomurje, saj je prav Štefan Pavlinjek konzul omenjenega omizja. V Štefanovi degustacijski kleti se nahaja nad 80 različnih vrst etiket, in kot dodaja podjetna Sandra Pavlinjek, „predvsem skrbimo, da smo prekmursko zanimivi in se povezujemo z lokalnimi ponudniki".
V družbi se tudi lahko pohvalijo, da so prvi dve leti poslovanja zaposlovali 12 ljudi, število pa se je do danes povečalo na 16 zaposlenih, glede na obete pa pričakujejo še dodatno povečevanje kadra. Tudi številke realizacije so zelo obetavne, saj so denimo že po desetih letošnjih mesecih presegli lansko celoletno realizacijo, pred nami pa sta še dva vedno močna meseca.
GRAJSKA SUITA - Soba številka 24 v njihovem hotelu je močno povezana z grofom Matzenauerjem in graščino v Prosenjakovcih. „Tako so edini obstoječi eksponati podirajočega se dvorca v Prosenjakovcih pri nas v sobi 24. Mislimo, da smo en redkih hotelov, ki ima izvorno pohištvo resničnih grofov", pravijo v Lovenjakovem dvoru, kjer so ponosni na dve zadnji nagradi. LuxoryTravel Guide – Affordable luxory hotel of the year – winner Slovenia: Luxory travel guide je agleška agencija, ki ocenjuje hotele po vsem svetu. Ob ocenjevanju v Sloveniji je njihov hotel razglasila za zmagovalca za leto 2016, v kategoriji Affordable luxury hotels. Za zmago so se izkazali na področjih osebja, lokacije, ocen gostov, ocene na portalih...Ocenili so jih, kot odličen hotel, ki se lepo vklaplja v okolico in je avtentičen v svojem kraju, ob tem so julija leots zmagali v tekmovanju HolidayCheck 2015.
Osrednja novost Lovenjakovega dvora bo javnosti predstavljena prihodnji petek, 13.11. ov 13,13 uri. V kontekst Prekmurja namreč spadajo tudi žganjarske zgodbe. Vinjak, viski, ki ni viski ampak niski, liker iz jurke in sodobna zgodba žgnjarstva bo namreč takrat odprla svoja vrata. Destilarna, ki so ji nadeli ime St. Stefan Destilerie, bo skupaj z že uveljavljeno Stefanovo kletjo dodatno obogatila ponudbo Lovenjakovega dvora. V njej bodo izdelovali vrsto destilatov, ki pa so jih zaradi zaščite imen morali poimenovati nekoliko drugače: Štefanov konjak, Old Boys Niski, Bonekampf, Korenina, Palinka, Kavanjak Konjak, 65 Sixty five Niski, Črna dama, Chery Jurka, Travarica idr.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Lovenjakov dvor vse bolj priljubljen