Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Polepšali in razširili so Zdravstveni dom Gornja Radgona

 

Za novo fasado in nekaj novih prostorov je ZD Gornja Radgona namenil nad 200 tisočakov

ZD Gornja Radgona prenovaZdravstveni dom Gornja Radgona je obnovil fasado, saj je bila dosedanja stara toliko kot sam objekt, tega pa so zgradili leta 1965 oziroma prizidek leta 1978. Naložba spada v sklop načrtovane energetske sanacije, v tem okviru pa so že pred tem zamenjali vsa okna in garažna vrata, sedaj pa so namestili še žaluzije. Prihranek energije na letni ravni naj bi sedaj po izračunih znašal 13 tisoč evrov. Zdravstveni dom se je na obnovitvena dela pripravljal že v letu 2014, vendar so želeli v sklopu te sanacije izvesti še dve manjši naložbi, in sicer zgraditi prizidek za izolirni prostor za potrebe otroškega in šolskega dispanzerja ter nadzidavo nad delom prostorov dispanzerja za medicino dela, v katerem bi dobili prostor za shranjevanje kartotek in čajno kuhinjo za potrebe zobne ambulante. Prav zaradi teh dodatnih preureditev, ki so stale 48 tisoč evrov, se je začetek del zaradi pridobivanja dodatnih dovoljenj nekoliko preložil.

Obnova fasade je stala skoraj 120 tisoč evrov, sto tisoč evrov pa vsa druga gradbena dela in stavbna oprema. Naložbo je v glavnem financiral javni zavod, občine ustanoviteljice, Gornja Radgona, Sv. Jurij ob Ščavnici, Apače in Radenci, pa so sodelovale pri financiranju prizidave izolirnice in nadzidave za potrebe zobne ambulante. Gradbena dela so se uradno začela 1. oktobra, izvajalec, podjetje Ges, gradbeništvo, energetika, sanacije iz Rogaške Slatine, pa jih je dokončala konca lanskega novembra. Z dokončanjem teh gradbenih del novih večjih naložb v prostore in energetsko sanacijo ne načrtujejo, saj so predlani že namestili toplotno črpalko za potrebe zdravstvene postaje v Apačah in lani jeseni enako še za zdravstveno postajo pri Sv. Juriju Ob Ščavnici, vrednost posamezne naložbe pa je bila okoli 12 tisoč evrov.
„Naša glavna želja je bila, da poskrbimo za varčevanje energije za ogrevanje prostorov. V ta namen smo pristopili k obnovi fasade, katero smo obdali z 16 cm debelim slojem stiropora. Za to smo odšteli 145.000 evrov. Še pred tem smo leto prej, 2014 vgradili nova termoizolacijska okna. Ob ureditvi izolacijske fasade smo še naredili nekaj nadzidkov. Prostori bodo namenjeni za izolirnico za paciente, za potrebe zobne ambulante in dispanzer za ženske. Za te namene smo namenili 50.000 evrov. V program varčevanja z energijo smo vključili tudi postavitev toplotnih črpalk v Zdravstvenih postajah v Apačah in pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Poskrbeli smo tudi za nabavo nekaj opreme. Tako smo nabavili dve novi reševalni vozili, za kar smo odšteli 85.000 evrov. Nabavili smo ultrazvočni aparat, ki je namenjen dispanzerju za ženske, za ultrazvočni pregled dojk in trebušnih organov. Obnovili smo tudi kabine za pacientke v dispanzerju za ženske. Nabavili smo tudi nekaj opreme za čakalnice, ki bo prispevala k boljšem počutju pacientov, ki obiskujejo naše ambulante. Moram povedati, da smo večino denarja, ki smo ga vložili v te investicije, zbrali sami, lahko bi dejal, privarčevali. Pri realizaciji vsega naštetega so nam s sredstvi pomagale tudi občine Apače, Sv. Jurij ob Ščavnici, Radenci in Gornja Radgona. Brez njihove pomoči bi ne mogli speljati tako obsežnega projekta. Namen vsega tega je, da se bo izboljšala organizacija dela, dosegla večja strokovnost, ter tudi boljše počutje zaposlenih in pacientov", je povedal direktor ZD Gornja Radgona, Joža Primožič, dr. med.
Sicer pa, mesto Gornja Radgona naj bi že nekoč imelo bolnišnico, kar nakazuje najstarejša zgradba v mestu, imenovana »Burger Špital«. Razumljivo je, da to ni bila bolnišnica kakršne poznamo danes. Bila pa je zagotovo zdravstvena ustanova. Sodeč po velikosti zgradbe, ki je bila za tiste čase velika, je vseeno nekaj pomenila. V mestu Gornja Radgona so skozi čas delovali številni zdravniki, ki so skrbeli za zdravje prebivalcev mesta in širše okolice. Javno organizirano zdravstvo je bilo ustanovljeno po 2. svetovni vojni, ko se je zdravstvo razširilo, predvsem po zaslugi dostopa zdravstvenega varstva večjemu delu prebivalstva, ki je bilo z zaposlitvijo zavarovano in bilo deležno brezplačnega zdravljenja. Vse to je narekovalo k večji organiziranosti zdravstva, ter tudi potreba po izgradnji objektov, kjer so delovale ambulante. V Gornji Radgoni so delovale ambulante in lekarna na različnih lokacijah. Prav zato je bila želja zdravstvenih delavcev, da bi dobile te dejavnosti skupno streho. Tako so se v letu 1965 preselili v zgradbe v kateri še danes deluje ZD Gornja Radgona. V njem je danes skoncentrirana vsa zdravstvena dejavnost, ki jo izvaja in nudi ZD Gornja Radgona. Iz zgradbe se je pred leti le izselila lekarna, ki je dolga leta delovala v desnem traktu zgradbe. Zgradba je bila vse do lani deležna nekaterih predelav in dozidav, kakor so pač narekovale potrebe zdravstvene dejavnosti.
ZD Gornja Radgona je v svojih letih obstoja, v njem je zaposleno okrog 100 zaposlenih, zelo napredoval, saj lahko nudi zdravstveno oskrbo na številnih področjih. Danes delujejo v okviru ZD številne zdravstvene dejavnosti, kot so: Ambulante splošne medicine, Dispanzer za medicino dela, Dispanzer za pljučne bolezni, Diabetološka posvetovalnica, Otroško šolski dispanzer, Dispanzer za ženske, Zobna ambulanta za odrasle, Šolska zobna ambulanta, Ortodontija, Parodontologija, Reševalna služba, Patronaža, Klinični laboratorij, Psihohigiena – klinični psiholog in logoped... Praviloma 3-4 krat mesečno se opravlja tudi ultrazvok abdomna. Ob tem še v prostorih ZD delujeta dve zdravstveni dejavnosti, ki nista v organizaciji doma. Dvakrat mesečno deluje ortopedska ambulanta, v kateri deluje zdravnik ortoped iz SB Murska Sobota in po istem principu deluje 2x mesečno tudi kirurška ambulanta, ki pa jo opravlja zasebna kirurška ambulanta iz Moravskih Toplic - OLIVIER'S d.o.o.. V zavodu so sicer ponosni tudi na to, da imajo na območju štirih občin katere pokrivajo na razpolago kar 22 avtomatskih defibrilatorjev, s katerimi lahko vsakdo pomaga pri morebitnem zastoju srca...
ZD Gornja Radgona, katerega sestavni del sta Zdravstveni postaji v Sv. Juriju ob Ščavnici in Apačah, že štiri leta vodi direktor Joža Primožič, dr. med., ki ob tem opravlja delo splošnega – družinskega - zdravnika v ZP Apače. Gotovo tudi to, da direktor ob vodenju ZD, dela kot splošni zdravnik, prispeva k varčevanju.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Polepšali in razširili so Zdravstveni dom Gornja Radgona