Snopovci so se srečali s Kristino iz Kanade

SNOP 2018Na Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, v Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec minulega tedna potekalo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop. Srečanje, ki ga je pripravila Anica Maras – Pika, je bilo pravzaprav srečanje z zvesto poslušalko Snopa Kristino iz Kanade. Kristina, rojena Peserl, se je rodila v Jurovskem Dolu, v Kanadi pa živi že 52 let. Nadvse prijetnega srečanja, ki je bilo v celoti posvečeno Kristini, se je udeležilo 46 udeležencev iz cele Slovenije.

Zanimivo druženje „Nočnih ptičev

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Beltince) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

Dödölijada PuconciMinulo nedeljo je Kulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 15. Dödolijado in 20. Zlata kijanco. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo sedemnajst ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

Mariborske „lisičke" so se, z več kot 170 gobjimi vrstami, predstavile v sosednji Avstriji

Gobe LaafeldČeprav letošnje leto (vsaj doslej) ni posebej bogato z gobami, to ne pomeni, da ljubitelji gob in gobarjenja niso aktivni. Tudi članice in člani Gobarskega društva Lisička iz Maribora so pogosto v naravnem okolju, kajti kljub „gobarski suši", v gozdovih in na travnikih pogosto opazimo čudovite primerke gob, in se sprašujemo ali so morda užitne in tudi okusne? In ker nam strokovnjaki svetujejo, da uživamo samo tiste gobe, ki jih zanesljivo poznamo, potem je dobro, da se čim več naučimo o gobah, še posebej če smo njihov ljubitelj.

Ljubitelji gob v Pavlovi hiši

Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Prleška gibanicaLetošnji, 20. praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018", ki sta jo tudi tokrat pripravili Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanja samih gibanic, so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici, in fotografij. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj „Prleška gibanica 2018", jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice

Brat Jože in sestra Nežka sta se poročila isti dan pred pol stoletja - nosečnost, mladoletnost, nižji stroški...

Zlata poroka RotarZa pokojna zakonca Roka in Gabrijelo Rotar iz Solčave, lepega, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom v ozki in globoki dolini reke Savinje, ki se razteza od soteske pred Logarsko dolino do sotočja Savinje s potokom Klobašo, je maj 1968 bil nekaj posebnega, veselega in čudovitega. Kako tudi ne, ko pa sta jima na isti dan v zakon stopila dva, izmed njunih treh otrok. Bil je najlepši pomladni mesec maj, ko sta se poročila hčerka Nežka in sedem let starejši sin Jože, tako da sta oba s svojima družinama, prav sedaj obeležila lep življenjski jubilej – 50. letnico zakona. Jože si je življenjsko sopotnico Marico našel na Hrvaškem, v Sinju, kjer je kot častnik JLA, po Splitu, imel svojo drugo službo, Nežka pa ni šla tako daleč, da bi si poiskala moža, saj je Silvestra Kogelnika našla v neposredni bližini. In prav njuna ljubezen je povzročila, da je hitro prišlo do dveh porok.

Ko brat in sestra hkrati praznujeta zlato poroko...

Kljub nekoliko slabšemu vremenu Radgonska noč 2018 odlično uspela

Radgonska nočPodobno kot že vrsto let, je tudi letos živahno sejemsko vzdušje ob odprtju Agre in Inpaka dopolnilo še pestro dogajanje v okviru tradicionalne prireditve „Radgonska noč 2018", ki je potekala na Trgu svobode v središču Gornje Radgone. Organizatorji Radgonske noči iz Zavoda Kultprotur in TD Majolka, so prireditev zasnovali kot prijeten dogodek za različne generacije in okuse. Vse skupaj bi se moralo začeti že zgodaj popoldan, z „Majolkino golažijado", ki pa je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer žal odpovedana. Dogajanje se je tako pričelo z otroškim programom, ki se je, prav tako zaradi dežja, preselil v bližnje prostore Mladinskega centra.

Novi fosili „zažgali

Štajerci iz Hoč prijetno presenetili v Lendavi - tokrat je naslov šel v roko ekipi Turističnega društva Hoče

Bogračfest Lendava 2018V okviru festivala Vinarium je Lendava minulo soboto gostila tradicionalno največje tekmovanje v kuhanju bograča v državi, tradicionalni Bogračfest 2018. Kljub nekoliko turobnem in deževnem vremenu, ko so nekatere prireditve v Pomurju odpovedali, se je lendavsko dogajanje na etno in kulinaričnem dogodku začelo že zgodaj zjutraj, z budnico domačega pihalnega orkestra. Kmalu zatem so tekmovalci prevzeli potrebne sestavine za znamenito prekmursko jed, in se lotili urejanja tekmovalnih prostorov.

Na bogračfestu je kuhalo 84 ekip, mojstri bograča pa le trije

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike

 

Tudi župana Rojko in Pižmoht obljubila podporo

OOZ GR - skupščinaV Restavraciji „M" v Gornji Radgoni je potekala 3. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2016. Na seji, katere sta se poleg delegatov skupščine in častnega člana Skupščine Slavka Lončariča, udeležila tudi župana občin Gornja Radgona in Apače, Stanislav Rojko in Franc Pižmoht, (žal predstavnikov ostalih dveh lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili davčnim blagajnam, varčevanju, izobraževanju, svetovanju, pridobivanju novih članov ipd.

Na seji skupščine, ki jo je vodil Branko Novak, je predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko predstavil aktivnosti v prvem letu v sedanji sestavi skupščine, ki ga je ocenil za uspešno.
Zlasti so zadovoljni, da so realizirali energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni in nakup mobilne hišice v Kampu Adria v Ankaranu. Prav tako, da so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej -10, 20, 30, 35, 40 in več let opravljanja obrtne dejavnosti podeljena posebna jubilejna priznanja. Rojko je še posebej poudaril, da problematiko obrtništva in podjetništva v Pomurju, rešujejo v okviru utečenih regijskih posvetov in ostalih regijskih povezovanj. Pri tem je dodal, da so glede regijskega povezovanja in sodelovanja Območno obrtno-podjetniških zbornic, in sicer Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona, zelo uspešni.
V skladu z veljavnim Obrtnim zakonom je OOZ Gornja Radgona tudi v letu 2015 vodila postopke obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra; vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Glede na spremembo Obrtnega zakona je bil v letu 2015 povečan obseg aktivnosti pri urejanju podatkov trenutnega obrtnega registra oz. usklajevanju in vzpostavljanju stanja: vzdrževanje ter usklajevanje obrtnega registra; svetovanje in pomoč pri ustanavljanju podjetij; izvajanje vpisa samostojnih podjetnikov, spremembe, izbrisi; strokovna pomoč in posredovanje pri izdaji EU potrdila, ter za opravljanje storitev v EU.
„Pri prostovoljnem članstvu je izrednega pomena, da OOZ nudi članom več storitev in ugodnosti, ki na eni strani članom olajšajo njihovo poslovanje in da jih seznanijo z novostmi zakonodaje na vseh pomembnih področjih. Ena izmed pomembnih nalog zbornice je izobraževanje, kajti ugotavljamo, da so izobraževanja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. V lanskem letu smo izvedli oziroma našim članom omogočili ter delno sofinancirali izobraževanja, pri številnih zunanjih institucijah. Tako smo organizirali še naslednje seminarje: seminar«Davčni obračun za leto 2014 ter davčne novosti v letu 2015; promocija poklicev voznik in strojnik težke gradbene mehanizacije na Pomladnem sejmu v Gornji Radgoni; delavnica „Čezmejno poslovanje v Avstriji in Nemčiji"; delavnica „Poročanje in ravnanje z odpadki"; delavnica Odgovornost gradbena – montažna, skupaj z OZRK Gornja Radgona smo organizirali tečaj prve pomoči, pa seminar s področja varnosti in zdravja pri delu, posvet na temo „Uvedba davčnih blagajn" v sklopu aktivnostih Dneva obrti in podjetništva na sejmu Agra, ki so mimogrede velik izdatek za obrtnike in podjetnike; informacijski seminar-odškodninski in regresni zahtevki v zvezi s poškodbami pri delu, disciplinski postopki- kontrola bolniškega staleža in številne druge seminarje in delavnice" je dejal Rojko, ki je kot pomembno poudaril tudi redno usposabljanje voznikov za prevoz potnikov in blaga v cestnem prometu ter usposabljanje drugih strokovnih sekcij v skladu z njihovimi programi dela.
Zelo pomembno je tudi informiranje članstva, kjer prav tako veliko delajo, enako na področju svetovanja, ki članom poteka vsakodnevno na zbornici. Za svoje člane skrbijo tudi za šport in rekreacijo, ter organizacijo različnih druženj, strokovnih ekskurzij, posebej pa so poudarjali odmevno praznovanje, ki je potekalo pri Lovskem domu LD Radenci (Pri Ježu). Tam se je odvijalo družabno srečanje (pohodništvo, kolesarjenje, tekmovanje v kuhanju obrtniškega bograča, pa razne družabne igre-zabijanje žebljev v štor s konico kladiva, prenašanje vode z gobo, vlečenje vrvi ipd.), obrtnikov in podjetnikov, njihovih družinskih članov, zaposlenih delavcev pri članih, upokojenih obrtnikov in podjetnikov ter poslovnih partnerjev, dogodek pa so poimenovali »Dan obrtnikov in podjetnikov« OOZ Gornja Radgona. Pred iztekom leta 2015 so pripravili tudi „dan odprtih vrat" OOZ Gornja Radgona, ko so prostore zbornice povabili člane zbornice, upokojene obrtnike in podjetnike, potem vse štiri župane občin kjer delujejo, načelnika UE Gornja Radgona Marjana Potiska, predsednika OZS Branka Meha in direktorja OZS Danijela Lampergerja, predstavnike OE ZZRS ter sponzorje zbornice, ki so pomagali pri izvedbi določenih aktivnostih.
Veliko pozornost so namenili tudi sejemski dejavnosti, saj je to ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa člani posvetijo premalo pozornosti. Rojko je pohvalil tudi delovanje vseh sedmih sekciji, ki delujejo v okviru OOZ. Enako tudi odločitev, da se odkupi mobilna počitniška hiška v Ankaranu, ki je bila v glavni sezoni 100% zasedena, v pred in po sezoni pa 60%. Po mnenju članov, ki so letovali v letu 2015 je bila to dobra investicija zbornice in vsi se vračajo z lepimi vtisi in pohvalami... Podobno kot lani bodo člani OOZ Gornja Radgona delali tudi letos, saj so v programu dela zapisali podobne točke, ki so namenjeni zastopanju interesov obrtnikov in malih podjetnikov na državni in lokalni ravni, s ciljem izboljšati poslovno okolje in plačilno disciplino, odpraviti administrativne ovire, zmanjšati obseg sive ekonomije, prispevati k bolj fleksibilni delovno-pravni zakonodaji, pomagati pri mednarodnih in državnih razpisih ipd.
V letu 2016 so predvidene tudi investicije, in sicer največja: zamenjava oken v sejnih sobah, ter izvedba toplotno-izolacijske fasade na stanovanjsko - poslovni stavbi Trg svobode 6-9, kjer pričakujejo donatorska sredstva in sofinanciranje obrtnikov-podjetnikov, saj je zbornica finačno zelo omejena... Delovanje zbornice sta pohvalila tudi župana občin Apače in Gornja Radgona, Franc Pižmoht in Stanislav Rojko, ki sta tudi obljubila podporo in pomoč v okviru zakonitih okvirov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike