Pomembno je tudi nedeljsko dopoldansko druženje

Bolšji sejem OrehovciOb gasilskem domu PGD Orehovci, tik ob regionalni cesti Gornja Radgona – Ptuj, že vrsto let deluje bolšji sejem, ki se ne glede na letni časi, odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Na sejmu svoje predmete, ne nove, pač pa stare, prodajajo tisti, ki jih niso odvrgli v smeti in se zavedajo, da bi jih lahko kdo še uporabil. Sejem je zanimiv tudi za zbiratelje starin, saj so mnogi predmeti stari, nekateri tudi več kot sto let. Kot so nam povedali organizatorji iz PGD Orehovci, je sejem namenjen tudi nedeljskemu dopoldanskemu druženju, ki ga je v zadnjem času, ko imamo vsi preveč obveznosti, vse manj. Za nekatere domačine in tudi sosede iz vasi v okolici in celo iz Gornje Radgone in Radencev, je prva nedelja v mesecu, ravno zaradi orehovskega sejma, postala pravi praznik.

Bolšji sejem v Orehovcih še deluje

Zlati medalji tudi v Kranj in Ljubljano

Antonovanje 2019V Jeruzalemsko – Ormoških vinorodnih goricah, natančneje na Kogu, vasici v ormoški občini ob hrvaški meji, so tudi letos ob godu sv. Antona puščavnika pripravili številne prireditve, ki so jih poimenovali „Antonovanje 2019". In čeprav se je v dobrem tednu (Antonov koncert MePZ Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica; Kulinarični večer na Turistični kmetiji Hlebec; Prireditev „Čurke in vino 2019"; Antonovo kegljanje z lokalno ponudbo na stojnicah; pogovor na temo "Priložnosti podeželja in lokalnih ponudnikov"; Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem - Odprta kuhinja, pokušina čurk in vina, stojnice lokalnih ponudnikov, pester program, prihod slovenskega vinskega kraljestva, 11. razstava na temo reje prašičev...; Romanje k Sv. Antonu Puščavniku; sv. maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje pri živini;10. srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov, srečanje domačih ansamblov in folklornih skupin, lokalna ponudba na stojnicah...), je bilo v ospredju ocenjevanje čurk s strokovno komisijo in komisijo potrošnikov. Čeprav je vse dogajanje bilo zelo zanimivo posebej kaže omeniti tudi kulinarični dogodek na Turistični kmetiji Hlebec, kjer so obiskovalce počastili s šesthodnim menijem, v katerem so kraljevale kašnate klobase oz. čurke, kot jim pravijo domačini. Tradicionalni lokalni kuhinji so – kot to vedo pri Hlebcu – vnesli pridih sodobnosti.

„Antonovanje 2019

Pripravili so prvo izmenjevalnico otroških oblačil in igrač, ki je mnogim omogočila trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe

Izmenjevalnica oblačil in igračPo decembrski izjemno uspešni „izmenjevalnici" oblačil in obutve za otroke in odrasle, je v sodelovanju radgonske Iniciative Rastišče, skupaj s soboško igralnico Mali ČuDo, ter Mensano, pripravila še „Izmenjevalnico otroških oblačil in igrač" in vsega ostalega. Z željo, da bi nekoliko omilili zapravljanje in razsipništvo, so v igralnico Mali ČuDo v prostorih Mensane v Murski Soboti aktivisti omenjenih organizacij pritegnili kakšno stotnijo otrok in njihovih mamic, očkov, dedkov in babic, ki so prinašali svoje reči, domov pa odnašali „nova" oblačila, obutev, igrače... Glede na to, da je šlo za prvo tovrstno izmenjevalnico, sta glavni organizatorici dogodka, Nika Škof (Rastišče) in Barbara Muhič (Mali ČuDo), zadovoljni z obiskom in tudi izmenjavo. Povesta tudi, da je izmenjevalnica otroških oblačil, igrač in vseh ostalih otroških potrebščin omogočala trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe in igralnega parka otrok, ki je povrhu še zastonj.

Zamenjali so igrače, oblačila in obutev

Pred pol stoletja sta začela iz nič, a z veliko ljubezni

Zlata poroka DruzovičEnako, kot pred 50 leti, ko sta si pred matičarjem in pred oltarjem izrekla zvestobo Zofija in Karel Druzovič iz Gočove pri Sv. Trojici v Slovenskih Goricah, sta tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Takrat sta k civilni poroki odšla v Lenart, cerkveni pa v cerkev Sv. Trojice, kjer sta sedaj potekala oba obreda. Civilni obred zlate poroke je tokrat, ob matičarki Dragici Kramberger, prvič v vlogi župana opravil David Klobasa. Dragica je na drobno opisala življenje in delo zlatega para, župan pa jima je namenil nekaj prijaznih besed, ter jima izročil zlatoporočno spominsko listino, ter darilo občine.

Zlato poroko sta obhajala Zofija in Karel Druzovič iz Slovenskih goric

Po šestih desetletjih spet pred istim oltarjem

Biserna poroka SteyerV teh zimskih dneh, ko je največ praznikov in praznovanj, sta 60-letnico poroke, torej biserno poroko obeležila Marija in Ivan Steyer iz Črncev v Apaški dolini. Enako kot pred šestimi desetletji, sta se zakonca, tudi tokrat, skupaj s svojimi domačimi, sosedi in prijatelji, k bisernoporočnemu obredu podala v farno cerkev v Apačah. Pred cerkvijo ju je z igranjem pozdravila Pihalna godba Apače, pri kateri je nekoč igral tudi njun pokojni sin Ivan. Ko so njuni svatje v cerkvi postavili špalir, ju je župnik Janez Ferencek povabil v cerkev, k zahvalni maši in bisernoporočnemu obredu, ki je potekal med darovano sv. mašo.

Pred 60 leti sta se poročila Marija in Ivan Steyer iz Črncev

Najstarejši pomurski policist je pred sedmimi desetletji prišel iz Krškega

Policisti pri ŽabkarjuKo smo zemljani v ponedeljek, 31. decembra 2018 praznovali prihod novega leta 2019, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci, imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej - 98. rojstni dan. Dober teden po jubileju, ko smo mu mnogi voščili in zaželeli še veliko zdravih in zadovoljnih let, so Žabkarja, na njegovem domu obiskali in mu čestitali direktor Policijske uprave Murska Sobota, Damir Ivančić, skupaj s članoma kluba policijskih upokojencev Maksa Perca, Marjanom Horvatom (predsednik) in Romanom Verganom, ki je dolga leta bil Žabkarjev sodelavec, zraven pa je bila tudi tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Jože Žabkar je obeležil 98. rojstni dan

Nad 150 pohodnikov se je štirinajstič iz Gornje Radgone odpravilo do Rodmošcev

Trstenjakov pohodV spomin na svojega velikega soseda, velikega Prleka, Slovenca, na profesorja, teologa, psihologa, akademika in častnega občana Gornje Radgone, dr. Antona Trstenjaka, človeka svetovnega slovesa, ki je vse svoje življenje posvečal človeku, iskanju poti do njega, bitju prihodnosti, sta Planinsko društvo Gornja Radgona in Turistično društvo Majolka, že štirinajstič organizirali spominski pohod do rojstne akademikove hiše. V lepem in sončnem zimskem vremenu se je nad 150 pohodnikov iz cele Slovenije, odpravilo iz Aleje velikih v Gornji Radgoni, kjer je tudi Trstenjakovo spominsko obeležje, in vse jih je pot vodila po vinorodnih hribčkih do hiše, kjer je pred 113 leti (8.1.1906), akademik Trstenjak bil rojen. Tudi tokratni pohod, dolg 15 km, posvečen 113-letnici rojstva prleškega velikana, je poleg planincev iz domače regije pritegnil tudi ljubitelje narave iz širšega območja Slovenije.

Sprehodili so se v spomin na akademika Trstenjaka

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike

 

Tudi župana Rojko in Pižmoht obljubila podporo

OOZ GR - skupščinaV Restavraciji „M" v Gornji Radgoni je potekala 3. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2016. Na seji, katere sta se poleg delegatov skupščine in častnega člana Skupščine Slavka Lončariča, udeležila tudi župana občin Gornja Radgona in Apače, Stanislav Rojko in Franc Pižmoht, (žal predstavnikov ostalih dveh lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili davčnim blagajnam, varčevanju, izobraževanju, svetovanju, pridobivanju novih članov ipd.

Na seji skupščine, ki jo je vodil Branko Novak, je predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko predstavil aktivnosti v prvem letu v sedanji sestavi skupščine, ki ga je ocenil za uspešno.
Zlasti so zadovoljni, da so realizirali energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni in nakup mobilne hišice v Kampu Adria v Ankaranu. Prav tako, da so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej -10, 20, 30, 35, 40 in več let opravljanja obrtne dejavnosti podeljena posebna jubilejna priznanja. Rojko je še posebej poudaril, da problematiko obrtništva in podjetništva v Pomurju, rešujejo v okviru utečenih regijskih posvetov in ostalih regijskih povezovanj. Pri tem je dodal, da so glede regijskega povezovanja in sodelovanja Območno obrtno-podjetniških zbornic, in sicer Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona, zelo uspešni.
V skladu z veljavnim Obrtnim zakonom je OOZ Gornja Radgona tudi v letu 2015 vodila postopke obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra; vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Glede na spremembo Obrtnega zakona je bil v letu 2015 povečan obseg aktivnosti pri urejanju podatkov trenutnega obrtnega registra oz. usklajevanju in vzpostavljanju stanja: vzdrževanje ter usklajevanje obrtnega registra; svetovanje in pomoč pri ustanavljanju podjetij; izvajanje vpisa samostojnih podjetnikov, spremembe, izbrisi; strokovna pomoč in posredovanje pri izdaji EU potrdila, ter za opravljanje storitev v EU.
„Pri prostovoljnem članstvu je izrednega pomena, da OOZ nudi članom več storitev in ugodnosti, ki na eni strani članom olajšajo njihovo poslovanje in da jih seznanijo z novostmi zakonodaje na vseh pomembnih področjih. Ena izmed pomembnih nalog zbornice je izobraževanje, kajti ugotavljamo, da so izobraževanja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. V lanskem letu smo izvedli oziroma našim članom omogočili ter delno sofinancirali izobraževanja, pri številnih zunanjih institucijah. Tako smo organizirali še naslednje seminarje: seminar«Davčni obračun za leto 2014 ter davčne novosti v letu 2015; promocija poklicev voznik in strojnik težke gradbene mehanizacije na Pomladnem sejmu v Gornji Radgoni; delavnica „Čezmejno poslovanje v Avstriji in Nemčiji"; delavnica „Poročanje in ravnanje z odpadki"; delavnica Odgovornost gradbena – montažna, skupaj z OZRK Gornja Radgona smo organizirali tečaj prve pomoči, pa seminar s področja varnosti in zdravja pri delu, posvet na temo „Uvedba davčnih blagajn" v sklopu aktivnostih Dneva obrti in podjetništva na sejmu Agra, ki so mimogrede velik izdatek za obrtnike in podjetnike; informacijski seminar-odškodninski in regresni zahtevki v zvezi s poškodbami pri delu, disciplinski postopki- kontrola bolniškega staleža in številne druge seminarje in delavnice" je dejal Rojko, ki je kot pomembno poudaril tudi redno usposabljanje voznikov za prevoz potnikov in blaga v cestnem prometu ter usposabljanje drugih strokovnih sekcij v skladu z njihovimi programi dela.
Zelo pomembno je tudi informiranje članstva, kjer prav tako veliko delajo, enako na področju svetovanja, ki članom poteka vsakodnevno na zbornici. Za svoje člane skrbijo tudi za šport in rekreacijo, ter organizacijo različnih druženj, strokovnih ekskurzij, posebej pa so poudarjali odmevno praznovanje, ki je potekalo pri Lovskem domu LD Radenci (Pri Ježu). Tam se je odvijalo družabno srečanje (pohodništvo, kolesarjenje, tekmovanje v kuhanju obrtniškega bograča, pa razne družabne igre-zabijanje žebljev v štor s konico kladiva, prenašanje vode z gobo, vlečenje vrvi ipd.), obrtnikov in podjetnikov, njihovih družinskih članov, zaposlenih delavcev pri članih, upokojenih obrtnikov in podjetnikov ter poslovnih partnerjev, dogodek pa so poimenovali »Dan obrtnikov in podjetnikov« OOZ Gornja Radgona. Pred iztekom leta 2015 so pripravili tudi „dan odprtih vrat" OOZ Gornja Radgona, ko so prostore zbornice povabili člane zbornice, upokojene obrtnike in podjetnike, potem vse štiri župane občin kjer delujejo, načelnika UE Gornja Radgona Marjana Potiska, predsednika OZS Branka Meha in direktorja OZS Danijela Lampergerja, predstavnike OE ZZRS ter sponzorje zbornice, ki so pomagali pri izvedbi določenih aktivnostih.
Veliko pozornost so namenili tudi sejemski dejavnosti, saj je to ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa člani posvetijo premalo pozornosti. Rojko je pohvalil tudi delovanje vseh sedmih sekciji, ki delujejo v okviru OOZ. Enako tudi odločitev, da se odkupi mobilna počitniška hiška v Ankaranu, ki je bila v glavni sezoni 100% zasedena, v pred in po sezoni pa 60%. Po mnenju članov, ki so letovali v letu 2015 je bila to dobra investicija zbornice in vsi se vračajo z lepimi vtisi in pohvalami... Podobno kot lani bodo člani OOZ Gornja Radgona delali tudi letos, saj so v programu dela zapisali podobne točke, ki so namenjeni zastopanju interesov obrtnikov in malih podjetnikov na državni in lokalni ravni, s ciljem izboljšati poslovno okolje in plačilno disciplino, odpraviti administrativne ovire, zmanjšati obseg sive ekonomije, prispevati k bolj fleksibilni delovno-pravni zakonodaji, pomagati pri mednarodnih in državnih razpisih ipd.
V letu 2016 so predvidene tudi investicije, in sicer največja: zamenjava oken v sejnih sobah, ter izvedba toplotno-izolacijske fasade na stanovanjsko - poslovni stavbi Trg svobode 6-9, kjer pričakujejo donatorska sredstva in sofinanciranje obrtnikov-podjetnikov, saj je zbornica finačno zelo omejena... Delovanje zbornice sta pohvalila tudi župana občin Apače in Gornja Radgona, Franc Pižmoht in Stanislav Rojko, ki sta tudi obljubila podporo in pomoč v okviru zakonitih okvirov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike