Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike

 

Tudi župana Rojko in Pižmoht obljubila podporo

OOZ GR - skupščinaV Restavraciji „M" v Gornji Radgoni je potekala 3. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2016. Na seji, katere sta se poleg delegatov skupščine in častnega člana Skupščine Slavka Lončariča, udeležila tudi župana občin Gornja Radgona in Apače, Stanislav Rojko in Franc Pižmoht, (žal predstavnikov ostalih dveh lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili davčnim blagajnam, varčevanju, izobraževanju, svetovanju, pridobivanju novih članov ipd.

Na seji skupščine, ki jo je vodil Branko Novak, je predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko predstavil aktivnosti v prvem letu v sedanji sestavi skupščine, ki ga je ocenil za uspešno.
Zlasti so zadovoljni, da so realizirali energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni in nakup mobilne hišice v Kampu Adria v Ankaranu. Prav tako, da so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej -10, 20, 30, 35, 40 in več let opravljanja obrtne dejavnosti podeljena posebna jubilejna priznanja. Rojko je še posebej poudaril, da problematiko obrtništva in podjetništva v Pomurju, rešujejo v okviru utečenih regijskih posvetov in ostalih regijskih povezovanj. Pri tem je dodal, da so glede regijskega povezovanja in sodelovanja Območno obrtno-podjetniških zbornic, in sicer Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona, zelo uspešni.
V skladu z veljavnim Obrtnim zakonom je OOZ Gornja Radgona tudi v letu 2015 vodila postopke obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra; vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Glede na spremembo Obrtnega zakona je bil v letu 2015 povečan obseg aktivnosti pri urejanju podatkov trenutnega obrtnega registra oz. usklajevanju in vzpostavljanju stanja: vzdrževanje ter usklajevanje obrtnega registra; svetovanje in pomoč pri ustanavljanju podjetij; izvajanje vpisa samostojnih podjetnikov, spremembe, izbrisi; strokovna pomoč in posredovanje pri izdaji EU potrdila, ter za opravljanje storitev v EU.
„Pri prostovoljnem članstvu je izrednega pomena, da OOZ nudi članom več storitev in ugodnosti, ki na eni strani članom olajšajo njihovo poslovanje in da jih seznanijo z novostmi zakonodaje na vseh pomembnih področjih. Ena izmed pomembnih nalog zbornice je izobraževanje, kajti ugotavljamo, da so izobraževanja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. V lanskem letu smo izvedli oziroma našim članom omogočili ter delno sofinancirali izobraževanja, pri številnih zunanjih institucijah. Tako smo organizirali še naslednje seminarje: seminar«Davčni obračun za leto 2014 ter davčne novosti v letu 2015; promocija poklicev voznik in strojnik težke gradbene mehanizacije na Pomladnem sejmu v Gornji Radgoni; delavnica „Čezmejno poslovanje v Avstriji in Nemčiji"; delavnica „Poročanje in ravnanje z odpadki"; delavnica Odgovornost gradbena – montažna, skupaj z OZRK Gornja Radgona smo organizirali tečaj prve pomoči, pa seminar s področja varnosti in zdravja pri delu, posvet na temo „Uvedba davčnih blagajn" v sklopu aktivnostih Dneva obrti in podjetništva na sejmu Agra, ki so mimogrede velik izdatek za obrtnike in podjetnike; informacijski seminar-odškodninski in regresni zahtevki v zvezi s poškodbami pri delu, disciplinski postopki- kontrola bolniškega staleža in številne druge seminarje in delavnice" je dejal Rojko, ki je kot pomembno poudaril tudi redno usposabljanje voznikov za prevoz potnikov in blaga v cestnem prometu ter usposabljanje drugih strokovnih sekcij v skladu z njihovimi programi dela.
Zelo pomembno je tudi informiranje članstva, kjer prav tako veliko delajo, enako na področju svetovanja, ki članom poteka vsakodnevno na zbornici. Za svoje člane skrbijo tudi za šport in rekreacijo, ter organizacijo različnih druženj, strokovnih ekskurzij, posebej pa so poudarjali odmevno praznovanje, ki je potekalo pri Lovskem domu LD Radenci (Pri Ježu). Tam se je odvijalo družabno srečanje (pohodništvo, kolesarjenje, tekmovanje v kuhanju obrtniškega bograča, pa razne družabne igre-zabijanje žebljev v štor s konico kladiva, prenašanje vode z gobo, vlečenje vrvi ipd.), obrtnikov in podjetnikov, njihovih družinskih članov, zaposlenih delavcev pri članih, upokojenih obrtnikov in podjetnikov ter poslovnih partnerjev, dogodek pa so poimenovali »Dan obrtnikov in podjetnikov« OOZ Gornja Radgona. Pred iztekom leta 2015 so pripravili tudi „dan odprtih vrat" OOZ Gornja Radgona, ko so prostore zbornice povabili člane zbornice, upokojene obrtnike in podjetnike, potem vse štiri župane občin kjer delujejo, načelnika UE Gornja Radgona Marjana Potiska, predsednika OZS Branka Meha in direktorja OZS Danijela Lampergerja, predstavnike OE ZZRS ter sponzorje zbornice, ki so pomagali pri izvedbi določenih aktivnostih.
Veliko pozornost so namenili tudi sejemski dejavnosti, saj je to ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa člani posvetijo premalo pozornosti. Rojko je pohvalil tudi delovanje vseh sedmih sekciji, ki delujejo v okviru OOZ. Enako tudi odločitev, da se odkupi mobilna počitniška hiška v Ankaranu, ki je bila v glavni sezoni 100% zasedena, v pred in po sezoni pa 60%. Po mnenju članov, ki so letovali v letu 2015 je bila to dobra investicija zbornice in vsi se vračajo z lepimi vtisi in pohvalami... Podobno kot lani bodo člani OOZ Gornja Radgona delali tudi letos, saj so v programu dela zapisali podobne točke, ki so namenjeni zastopanju interesov obrtnikov in malih podjetnikov na državni in lokalni ravni, s ciljem izboljšati poslovno okolje in plačilno disciplino, odpraviti administrativne ovire, zmanjšati obseg sive ekonomije, prispevati k bolj fleksibilni delovno-pravni zakonodaji, pomagati pri mednarodnih in državnih razpisih ipd.
V letu 2016 so predvidene tudi investicije, in sicer največja: zamenjava oken v sejnih sobah, ter izvedba toplotno-izolacijske fasade na stanovanjsko - poslovni stavbi Trg svobode 6-9, kjer pričakujejo donatorska sredstva in sofinanciranje obrtnikov-podjetnikov, saj je zbornica finačno zelo omejena... Delovanje zbornice sta pohvalila tudi župana občin Apače in Gornja Radgona, Franc Pižmoht in Stanislav Rojko, ki sta tudi obljubila podporo in pomoč v okviru zakonitih okvirov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike