Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike

 

Tudi župana Rojko in Pižmoht obljubila podporo

OOZ GR - skupščinaV Restavraciji „M" v Gornji Radgoni je potekala 3. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2016. Na seji, katere sta se poleg delegatov skupščine in častnega člana Skupščine Slavka Lončariča, udeležila tudi župana občin Gornja Radgona in Apače, Stanislav Rojko in Franc Pižmoht, (žal predstavnikov ostalih dveh lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili davčnim blagajnam, varčevanju, izobraževanju, svetovanju, pridobivanju novih članov ipd.

Na seji skupščine, ki jo je vodil Branko Novak, je predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko predstavil aktivnosti v prvem letu v sedanji sestavi skupščine, ki ga je ocenil za uspešno.
Zlasti so zadovoljni, da so realizirali energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni in nakup mobilne hišice v Kampu Adria v Ankaranu. Prav tako, da so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej -10, 20, 30, 35, 40 in več let opravljanja obrtne dejavnosti podeljena posebna jubilejna priznanja. Rojko je še posebej poudaril, da problematiko obrtništva in podjetništva v Pomurju, rešujejo v okviru utečenih regijskih posvetov in ostalih regijskih povezovanj. Pri tem je dodal, da so glede regijskega povezovanja in sodelovanja Območno obrtno-podjetniških zbornic, in sicer Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona, zelo uspešni.
V skladu z veljavnim Obrtnim zakonom je OOZ Gornja Radgona tudi v letu 2015 vodila postopke obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra; vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Glede na spremembo Obrtnega zakona je bil v letu 2015 povečan obseg aktivnosti pri urejanju podatkov trenutnega obrtnega registra oz. usklajevanju in vzpostavljanju stanja: vzdrževanje ter usklajevanje obrtnega registra; svetovanje in pomoč pri ustanavljanju podjetij; izvajanje vpisa samostojnih podjetnikov, spremembe, izbrisi; strokovna pomoč in posredovanje pri izdaji EU potrdila, ter za opravljanje storitev v EU.
„Pri prostovoljnem članstvu je izrednega pomena, da OOZ nudi članom več storitev in ugodnosti, ki na eni strani članom olajšajo njihovo poslovanje in da jih seznanijo z novostmi zakonodaje na vseh pomembnih področjih. Ena izmed pomembnih nalog zbornice je izobraževanje, kajti ugotavljamo, da so izobraževanja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. V lanskem letu smo izvedli oziroma našim članom omogočili ter delno sofinancirali izobraževanja, pri številnih zunanjih institucijah. Tako smo organizirali še naslednje seminarje: seminar«Davčni obračun za leto 2014 ter davčne novosti v letu 2015; promocija poklicev voznik in strojnik težke gradbene mehanizacije na Pomladnem sejmu v Gornji Radgoni; delavnica „Čezmejno poslovanje v Avstriji in Nemčiji"; delavnica „Poročanje in ravnanje z odpadki"; delavnica Odgovornost gradbena – montažna, skupaj z OZRK Gornja Radgona smo organizirali tečaj prve pomoči, pa seminar s področja varnosti in zdravja pri delu, posvet na temo „Uvedba davčnih blagajn" v sklopu aktivnostih Dneva obrti in podjetništva na sejmu Agra, ki so mimogrede velik izdatek za obrtnike in podjetnike; informacijski seminar-odškodninski in regresni zahtevki v zvezi s poškodbami pri delu, disciplinski postopki- kontrola bolniškega staleža in številne druge seminarje in delavnice" je dejal Rojko, ki je kot pomembno poudaril tudi redno usposabljanje voznikov za prevoz potnikov in blaga v cestnem prometu ter usposabljanje drugih strokovnih sekcij v skladu z njihovimi programi dela.
Zelo pomembno je tudi informiranje članstva, kjer prav tako veliko delajo, enako na področju svetovanja, ki članom poteka vsakodnevno na zbornici. Za svoje člane skrbijo tudi za šport in rekreacijo, ter organizacijo različnih druženj, strokovnih ekskurzij, posebej pa so poudarjali odmevno praznovanje, ki je potekalo pri Lovskem domu LD Radenci (Pri Ježu). Tam se je odvijalo družabno srečanje (pohodništvo, kolesarjenje, tekmovanje v kuhanju obrtniškega bograča, pa razne družabne igre-zabijanje žebljev v štor s konico kladiva, prenašanje vode z gobo, vlečenje vrvi ipd.), obrtnikov in podjetnikov, njihovih družinskih članov, zaposlenih delavcev pri članih, upokojenih obrtnikov in podjetnikov ter poslovnih partnerjev, dogodek pa so poimenovali »Dan obrtnikov in podjetnikov« OOZ Gornja Radgona. Pred iztekom leta 2015 so pripravili tudi „dan odprtih vrat" OOZ Gornja Radgona, ko so prostore zbornice povabili člane zbornice, upokojene obrtnike in podjetnike, potem vse štiri župane občin kjer delujejo, načelnika UE Gornja Radgona Marjana Potiska, predsednika OZS Branka Meha in direktorja OZS Danijela Lampergerja, predstavnike OE ZZRS ter sponzorje zbornice, ki so pomagali pri izvedbi določenih aktivnostih.
Veliko pozornost so namenili tudi sejemski dejavnosti, saj je to ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa člani posvetijo premalo pozornosti. Rojko je pohvalil tudi delovanje vseh sedmih sekciji, ki delujejo v okviru OOZ. Enako tudi odločitev, da se odkupi mobilna počitniška hiška v Ankaranu, ki je bila v glavni sezoni 100% zasedena, v pred in po sezoni pa 60%. Po mnenju članov, ki so letovali v letu 2015 je bila to dobra investicija zbornice in vsi se vračajo z lepimi vtisi in pohvalami... Podobno kot lani bodo člani OOZ Gornja Radgona delali tudi letos, saj so v programu dela zapisali podobne točke, ki so namenjeni zastopanju interesov obrtnikov in malih podjetnikov na državni in lokalni ravni, s ciljem izboljšati poslovno okolje in plačilno disciplino, odpraviti administrativne ovire, zmanjšati obseg sive ekonomije, prispevati k bolj fleksibilni delovno-pravni zakonodaji, pomagati pri mednarodnih in državnih razpisih ipd.
V letu 2016 so predvidene tudi investicije, in sicer največja: zamenjava oken v sejnih sobah, ter izvedba toplotno-izolacijske fasade na stanovanjsko - poslovni stavbi Trg svobode 6-9, kjer pričakujejo donatorska sredstva in sofinanciranje obrtnikov-podjetnikov, saj je zbornica finačno zelo omejena... Delovanje zbornice sta pohvalila tudi župana občin Apače in Gornja Radgona, Franc Pižmoht in Stanislav Rojko, ki sta tudi obljubila podporo in pomoč v okviru zakonitih okvirov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike