Na vaških igrah najboljši meščani!

Vaške igre MahovciPodobno kot vsako leto so pomladni in poletni konci tednov namenjeni takšnim in drugačnim družabnim prireditvam in dogodkom. In tako tudi na skrajnjem severovzhodu države ne mine vikend, da se ne bi zgodilo na desetine tovrstnih zabavnih srečanj in druženj. Med slednjimi so bile tudi 2. vaške igre, ki so potekale na Športnem centru v Mahovcih v Apaški dolini, kjer je sodelovalo šest ekip, in sicer: Turistično društvo Brod (Sladki Vrh), Turistično društvo Čemaž Apaške doline iz Podgorja, Športno turistično društvo Nasova, Vas Lutverci, ekipa Kremenčkovi iz Gornje Radgone in domača ekipa Športno-turističnega društva Mahovci iz Mahovcev, ki je zadevo tudi pripravila.

Med šestimi ekipam v Mahovcih so slavili Radgončani

Bliža se IV. Družinski festival „Mačje mesto 2018"!

Mačje mesto V organizaciji občine Radenci bo v tamkajšnjem parku od 22. do 24. junija potekal IV. Družinski festival Mačje mesto. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev, pokojni Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, mačka Murija. Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov.

Kovičev maček Muri je navdušil Radenčane

Med ohranjanje kulturne dediščine in ljudskih običajev gotovo sodi tudi košnja z ročno košnjo

Kosci Norički VrhGlede na to, da z nenehnim tehnološkim razvojem, čedalje bolj izginjajo različna opravila in vse tisto, česar se spominjajo predvsem starejši ljudje, je dobro, da obstajajo takšna in drugačna društva ter organizacije, ki z različnimi prireditvami ohranjajo ljudske običaje in kulturno dediščino, med katero sodi tudi košnja po starem kot so to počeli naši predniki. In s takšno „etno košnjo" koristijo tudi posamezni lastniki hribovitega terena, ki nimajo ovac ali koz, da bo „pokosile" odvečno travo.

Ročna košnja v Noričkem Vrhu

Šmarski troti iz Litije najboljši v Prekmurju

Paprikaš PolanaV lepem in sončnem vremenu je konec minulega tedna, ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna in sedaj že jubilejna, 10. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala moderatorka Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" organizatorji že pred desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, svinjski, kunčji, gobov, ribji..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi. Strokovnjaki, ki so ocenjevali izdelke tekmovalnih ekip so namreč mnenja, da vse druge sestavine, predvsem mleta paprika, čebula, malo moke, kisla smetana in malo vina, dajo paprikašu pravi okus. In če je včasih organizatorjem malo ponagajalo vreme, je tokrat tekmovalcem bilo zelo vroče, saj je poleg sonca „žgal" tudi odprti ogenj z asfalta.

V Polani je desetič zadišalo po štirih (piščančji, prašičji, kunčji in gobov) vrstah paprikaša

Radijski poslušalci Snopa iz vse Slovenije so se srečali v Slovenskih Goricah

Slovo od SNOP-aNa Izletniško turistični kmetiji Žökš pri Mlinarjevih, na Zgornjih Žerjavcih pri Lenartu, je konec tedna potekalo zanimivo srečanje »Nočnih ptičev«, poslušalcev skupnega nočnega radijskega programa imenovanega Snop, v katerem je nekoč sodelovalo več kot ducat radijskih nekomercialnih postaj iz vse države. Ker je bil ob koncu lanskega leta program ukinjen, v njem so nazadnje sodelovali le še: Radio Velenje, Radio Slovenske gorice, Radio Ptuj, Radio Celje in Radio Murski val, so njegovi zvesti poslušalci pripravili slovesen pokop svojega snopa. Organizirala ga je Ana Maras-Pika iz Lenarta, ki je na srečanje povabila 48 zvestih poslušalcev snopa iz različnih krajev Slovenije. Snopu v spomin so pripravili tudi veliko »žalno«, črno obrobljeno torto z narobnim križem, ki je simbolizirala njegov grob. Kot se na »pogrebu« spodobi, je Snopu v slovo spregovoril njegov zvesti poslušalec Ludvik Kupšek iz Trbovelj.

Žalno slovo od Snopa s črno obrobo na torti

Šola več ne stoji, prijateljstva pa so ostala

Sošolci Spodnja ŠčavnicaNa Turistični kmetiji Hari v Spodnji Ščavnici je potekalo izjemno zanimivo, prijetno in veselo srečanje nekdanjih učencev in učiteljev OŠ Spodnja Ščavnica. Sami dedki in babice, kjer so tudi najmlajši stari okoli 70 let, so se srečali v prekrasnem okolju, kjer je prebujajoča narava ozelenila Ščavniško dolino, na katero seže pogled s Harijeve lepo urejene turistične postojanke. Zbrani učenke in učenci so se ob pogledu v dolino ozirali, da bi uzrli njihovo nekdanjo šolo, ki jim je dajala znanje za življenje. Zastonj! Kajti šole ni več, porušena je in na tem prostoru sedaj stoji mogočni stanovanjski blok, v katerem živi nova mladost.

Srečali so se babice in dedki, učenci nekdanje OŠ Spodnja Ščavnica

Za veselo vzdušje sta poskrbela sin in vnukinja!

Biserna poroka MagušaLe redkim zakonskim parom je dano, da bi dočakali 60 let skupnega zakonskega življenja, saj se eni že prej ločijo, drugi pa prej zapustijo ta svet. Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, pa sta ta visoki jubilej – biserno poroko dočakala in proslavila skupaj z najbližjimi sorodniki in prijatelji. Slavje ob bisernem zakonskem jubileju Magušovih se je začel v farni cerkvi Sv. Jurija ob Ščavnici, kjer je zahvalno mašo, ob sodelovanju p. Lavrencija, daroval domači župnik Boštjan Ošlaj.

Zavidljivo biserno poroko sta praznovala Ivanka in Rudi Maguša iz Grabonoša

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike

 

Tudi župana Rojko in Pižmoht obljubila podporo

OOZ GR - skupščinaV Restavraciji „M" v Gornji Radgoni je potekala 3. redna seja Skupščine Območne obrtno - podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2016. Na seji, katere sta se poleg delegatov skupščine in častnega člana Skupščine Slavka Lončariča, udeležila tudi župana občin Gornja Radgona in Apače, Stanislav Rojko in Franc Pižmoht, (žal predstavnikov ostalih dveh lokalnih skupnosti ni bilo, in to je očitno odraz spoštovanja podjetništva in obrtništva), so veliko pozornost namenili davčnim blagajnam, varčevanju, izobraževanju, svetovanju, pridobivanju novih članov ipd.

Na seji skupščine, ki jo je vodil Branko Novak, je predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko predstavil aktivnosti v prvem letu v sedanji sestavi skupščine, ki ga je ocenil za uspešno.
Zlasti so zadovoljni, da so realizirali energijsko sanacijo prostorov zbornice v Gornji Radgoni in nakup mobilne hišice v Kampu Adria v Ankaranu. Prav tako, da so obrtnikom in podjetnikom, ki so v letu 2014 obeležili okrogel jubilej -10, 20, 30, 35, 40 in več let opravljanja obrtne dejavnosti podeljena posebna jubilejna priznanja. Rojko je še posebej poudaril, da problematiko obrtništva in podjetništva v Pomurju, rešujejo v okviru utečenih regijskih posvetov in ostalih regijskih povezovanj. Pri tem je dodal, da so glede regijskega povezovanja in sodelovanja Območno obrtno-podjetniških zbornic, in sicer Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona, zelo uspešni.
V skladu z veljavnim Obrtnim zakonom je OOZ Gornja Radgona tudi v letu 2015 vodila postopke obrtnega registra, kot so: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja in reprezentativnega obrtnega dovoljenja; vpis v obrtni register; odjava iz obrtnega registra; vodenje obrtnega registra kot centralne informacijske baze; izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje zgodovinskih izpiskov iz obrtnega registra; izdajanje izpiskov iz arhivske baze obrtnega registra ipd. Glede na spremembo Obrtnega zakona je bil v letu 2015 povečan obseg aktivnosti pri urejanju podatkov trenutnega obrtnega registra oz. usklajevanju in vzpostavljanju stanja: vzdrževanje ter usklajevanje obrtnega registra; svetovanje in pomoč pri ustanavljanju podjetij; izvajanje vpisa samostojnih podjetnikov, spremembe, izbrisi; strokovna pomoč in posredovanje pri izdaji EU potrdila, ter za opravljanje storitev v EU.
„Pri prostovoljnem članstvu je izrednega pomena, da OOZ nudi članom več storitev in ugodnosti, ki na eni strani članom olajšajo njihovo poslovanje in da jih seznanijo z novostmi zakonodaje na vseh pomembnih področjih. Ena izmed pomembnih nalog zbornice je izobraževanje, kajti ugotavljamo, da so izobraževanja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. V lanskem letu smo izvedli oziroma našim članom omogočili ter delno sofinancirali izobraževanja, pri številnih zunanjih institucijah. Tako smo organizirali še naslednje seminarje: seminar«Davčni obračun za leto 2014 ter davčne novosti v letu 2015; promocija poklicev voznik in strojnik težke gradbene mehanizacije na Pomladnem sejmu v Gornji Radgoni; delavnica „Čezmejno poslovanje v Avstriji in Nemčiji"; delavnica „Poročanje in ravnanje z odpadki"; delavnica Odgovornost gradbena – montažna, skupaj z OZRK Gornja Radgona smo organizirali tečaj prve pomoči, pa seminar s področja varnosti in zdravja pri delu, posvet na temo „Uvedba davčnih blagajn" v sklopu aktivnostih Dneva obrti in podjetništva na sejmu Agra, ki so mimogrede velik izdatek za obrtnike in podjetnike; informacijski seminar-odškodninski in regresni zahtevki v zvezi s poškodbami pri delu, disciplinski postopki- kontrola bolniškega staleža in številne druge seminarje in delavnice" je dejal Rojko, ki je kot pomembno poudaril tudi redno usposabljanje voznikov za prevoz potnikov in blaga v cestnem prometu ter usposabljanje drugih strokovnih sekcij v skladu z njihovimi programi dela.
Zelo pomembno je tudi informiranje članstva, kjer prav tako veliko delajo, enako na področju svetovanja, ki članom poteka vsakodnevno na zbornici. Za svoje člane skrbijo tudi za šport in rekreacijo, ter organizacijo različnih druženj, strokovnih ekskurzij, posebej pa so poudarjali odmevno praznovanje, ki je potekalo pri Lovskem domu LD Radenci (Pri Ježu). Tam se je odvijalo družabno srečanje (pohodništvo, kolesarjenje, tekmovanje v kuhanju obrtniškega bograča, pa razne družabne igre-zabijanje žebljev v štor s konico kladiva, prenašanje vode z gobo, vlečenje vrvi ipd.), obrtnikov in podjetnikov, njihovih družinskih članov, zaposlenih delavcev pri članih, upokojenih obrtnikov in podjetnikov ter poslovnih partnerjev, dogodek pa so poimenovali »Dan obrtnikov in podjetnikov« OOZ Gornja Radgona. Pred iztekom leta 2015 so pripravili tudi „dan odprtih vrat" OOZ Gornja Radgona, ko so prostore zbornice povabili člane zbornice, upokojene obrtnike in podjetnike, potem vse štiri župane občin kjer delujejo, načelnika UE Gornja Radgona Marjana Potiska, predsednika OZS Branka Meha in direktorja OZS Danijela Lampergerja, predstavnike OE ZZRS ter sponzorje zbornice, ki so pomagali pri izvedbi določenih aktivnostih.
Veliko pozornost so namenili tudi sejemski dejavnosti, saj je to ena največjih promocijskih aktivnosti, katerim pa člani posvetijo premalo pozornosti. Rojko je pohvalil tudi delovanje vseh sedmih sekciji, ki delujejo v okviru OOZ. Enako tudi odločitev, da se odkupi mobilna počitniška hiška v Ankaranu, ki je bila v glavni sezoni 100% zasedena, v pred in po sezoni pa 60%. Po mnenju članov, ki so letovali v letu 2015 je bila to dobra investicija zbornice in vsi se vračajo z lepimi vtisi in pohvalami... Podobno kot lani bodo člani OOZ Gornja Radgona delali tudi letos, saj so v programu dela zapisali podobne točke, ki so namenjeni zastopanju interesov obrtnikov in malih podjetnikov na državni in lokalni ravni, s ciljem izboljšati poslovno okolje in plačilno disciplino, odpraviti administrativne ovire, zmanjšati obseg sive ekonomije, prispevati k bolj fleksibilni delovno-pravni zakonodaji, pomagati pri mednarodnih in državnih razpisih ipd.
V letu 2016 so predvidene tudi investicije, in sicer največja: zamenjava oken v sejnih sobah, ter izvedba toplotno-izolacijske fasade na stanovanjsko - poslovni stavbi Trg svobode 6-9, kjer pričakujejo donatorska sredstva in sofinanciranje obrtnikov-podjetnikov, saj je zbornica finačno zelo omejena... Delovanje zbornice sta pohvalila tudi župana občin Apače in Gornja Radgona, Franc Pižmoht in Stanislav Rojko, ki sta tudi obljubila podporo in pomoč v okviru zakonitih okvirov.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Davčne blagajne velik izdatek za obrtnike