Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Alpsko - panonsko kulinarično izročilo

 

V radgonski "Restavraciji M", že skoraj 30 let razvajajo veliko gostov

Restavracija MOsrednja, in po mnenju mnogih, najboljša restavracija v Gornji Radgoni in okolici je Restavracija „M" na Partizanski ulici v Gornji Radgoni. Že skoraj 30 let jo vodi ugledna pomurska gostinka, ki je sicer znana po vsej Sloveniji, seveda pa tudi na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji ter dlje, Majda Šmid. Sama kot samostojna podjetnica opravlja zasebno gostinsko dejavnost že od leta 1988, pred tem je bila zaposlena v Zdravilišču Radenska Radenci, na vodilnih in vodstvenih delih (šef strežbe, vodja nabave, komercialist, zadnja dva mandata - 8 let) v takratni Radenski pa je bila direktorica hotela Grozd v Gornji Radgoni. Pred 28 leti pa se je odločila za samostojno gostinsko dejavnost.

Pridobljeno znanje in že takratno veliko priljubljenost je s pridom izkoristila v gostinstvu in zelo hitro uspela, saj je po štirih letih odprla lastno restavracijo ob glavni cesti Maribor - Murska Sobota, praktično v središču Gornje Radgone, kjer lahko sprejme 150 gostov v restavraciji in baru ter 50 gostov na terasi. Zaposlenih ima sedem delavcev gostinske stroke, v svoji restavraciji pa je omogočila prakso najmanj tridesetim učencem iz srednjih gostinskih šol, zlasti iz SŠGT Radenci. V svoji restavraciji ima poudarek na domačih jedeh iz pomurskega in štajerskega okolja, ki „dišijo" po alpskem in panonskem kulinaričnem izročilu. V Restavraciji M pa so zelo priljubljene tudi ribje in divjačinske specialitete.
Čeprav bi človek na prvi pogled pričakoval, da v Restavraciji M strežejo predvsem sodobne jedi mednarodne kuhinje, je to zmotno pričakovanje. Majda Šmid namreč poudarja, da sicer ponujajo tudi standardne mednarodne jedi, toda nikakor ne pozabljajo na odlične domače specialitete, po nekaterih izmed njih pa omenjena restavracija tudi slovi. "Poleg domačih jedi, so pri nas v ospredju ribje jedi, poudarek pa je tudi na steakih. Toda sama nikakor ne mislim izključevati domačih jedi, kajti gostu želim ponuditi predvsem tisto, kar je odlično in najboljše zame. To pa tudi zaradi tega, ker so me na te jedi navadili moji starši. Biti mora največ domačih sestavin, jedi morajo biti pestre, barvite, takšne kot so bile nekoč in kot jih spet želijo sodobni gostje", pravi dolgoletna gostinka Majda Šmid, ki je za svojo gostinsko, zlasti kulinarično ponudbo, prejela številna domača in mednarodna priznanja in nagrade. „Uvrstiti se med prepoznavnega ponudnika gostinskih storitev se gre zahvaliti predanosti in kvaliteti gostinske ponudbe po lastnem sloganu: le najboljše je dovolj dobro", je prepričana naša sogovornica.
Gostinka Majda Šmid se s sinom Danijelom, ki jo počasi nadomešča, in drugimi zaposlenimi udeležuje tudi raznih tekmovanj z gostinskega področja doma in tujini. S svojo ponudbo je prisotna na vseh večjih prireditvah v občini Gornja Radgona. Sodeluje tudi v različnih projektih širšega pomena, med katerimi: Doživetje panonske gastronomije, kjer pripravljajo vodene kulinarične večere s poudarkom na kakovostni hrani in celovitosti doživetja. V Sloveniji je stalna udeleženka gostinsko turističnih zborov, v sosednji Avstriji pa se vsako leto udeležuje razstave kulinarike v Bad Gleichenbergu in Warmbad Villchzu. Pred nekaj leti pa je v sklopu Ministrstva za drobno gospodarstvo in turizem sodelovala na promociji slovenskega turizma v Budimpešti na Madžarskem. Bilo pa je tudi veliko drugih nastopov, tekmovanj, priznanj ipd. Razen v svojih prostorih, pa lahko kolektiv restavracije „M" kadarkoli in kjerkoli pripravi ketering za neomejeno število gostov. Zgodba zase so sejemske prireditve, ko v Gornjo Radgono pride nad 100.000 obiskovalcev in visokih gostov, ki so stalni gostje Restavracije M. Posebej jih veseli, da se gostje vedno znova vračajo, kar še posebej velja za sosede iz Avstrije, ki se spoznajo na dobro hrano...
„Na splošno velja, da je štajerska in pomurska kuhinja znana po težko prebavljivih in zelo kaloričnih jedeh. Zato smo se pri nas vključili v projekt »okusiti pomursko kulinariko nekoliko drugače« . V naše jedilnike želimo vključiti čim več ekološke, doma pridelane slovenske hrane in, da bi bila pot od pridelka do krožnika čim krajša. Ker pa hrana tako kot ljudje, ni rada sama, smo v družbo povabili priznane slovenske vinarje iz našega vinorodnega območja. Želimo, da bi vsem gostom ob kulinaričnih dobrotah in izbranih vinih dneve in večere napravili prijetne", razlaga Majda Šmid, ki se vedno veseli, da lahko predstavi posebnosti, ki jih premore naša kulinarika. „Predvsem na izviren način moramo ponuditi tisto, kar je najboljše in na kar smo vsi lahko ponosni. Vsi mi gostinci se moramo potrudili in izbrane jedi pripraviti na poseben način ter jim s svojimi drobnimi skrivnostmi dodati pridih novosti. In drobne skrivnosti naredijo ponudbo oz. jedi enkratne in raznolike", dodaja Šmidova.

Recepti:
Škampov koktajl – sestavine: gamberi, kečap, majoneza, limona, sol, poper, konjak, mešano sveže sadje za dekoracijo
Priprava: Gambere skuhamo, jih odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Ohlajenim gamberom dodamo kečap, majonezo, limonin sok, konjak in sadje. Vse dobro premešamo po želji solimo in popramo.
Tornedo Rossini steak – sestavine: začinjena in vležana goveja pljučna, popečeni sveži jurčki, gosja jetrca na maslu, pire krompir z bučnim oljem
Priprava: Iz uležane goveje pljučne oblikujemo steke, ki jih spečemo v ponvici. Posebej spečemo tudi gosja jetra in jurčke. Za pire skuhamo krompir, ga odcedimo. Kuhanemu krompirju dodamo bučno olje, maslo in kislo smetano, vse sestavine dobro pretlačimo. Jed oblikujemo in dekoriramo.
Orada na žaru – sestavine; riba orada, škampi, slani krompir in začimbe
Ko je orada očiščena in posušena je pripravljena za peko na žaru. Žar naj bo dovolj vroč in na njem, naj ne primanjkuje olivnega olja za pečenje. Predenj jo pečemo, jo s kuhinjskimi brisačkami, rahlo obrišemo po vrhu, če je njena koža suha, imamo manj možnosti, da se strga. Ko bomo orado položili na žar, naj ima na tisto stran, kjer je njen hrbet, prostora za še eno njeno širino. Orado pečemo na vsaki strani, 5-10 minut, odvisno od debeline njenega hrbta. Kot prilogo ponudimo pečen krompir s porom in rukulo, kot dekoracijo pa škampe.
Sladica Valentinov poljub - sestavine: maline, sladkor, žaletina, jajca, brusnice, moka, olje, brusnična marmelada, jogurt, sladka smetana
Priprava: Maline in sladkor skuhamo, spasiramo in dodamo namočeno želatino. To zmes vlijemo v pekač ki smo ga pred tem prevlekli z živilsko folijo. Damo v hladilnik, da se ovoj ohladi. V tem času pripravimo rolado z brusnicami ter jogurtovo kremo. Pripravimo tanki biskvit, ki ga premažemo z brusnično marmelado in zvijemo v tanko rolado. Jogurtovo kremo pa pripravimo tako, da jogurt in sladkor dobro premešamo. Želatino namočimo in jo raztopimo. Sladko smetano stepemo in jo primešamo k jogurtu, dodamo raztopljeno želatino in dobro premešamo. Ovoj položimo v model, ga do polovice napolnimo z kremo, vstavimo rolado in prelijemo s preostalo kremo, da bo rolada prekrita. Model damo v hladilnik in ga pustimo da se vse lepo strdi. Dober tek!

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Alpsko - panonsko kulinarično izročilo