Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Celotna proizvodnja Arconta gre v izvoz

 

Arcont za četrtino povečal prihodke in podvojil dobiček

Arcont tiskovna konferencaEno najuspešnejših in največjih pomurskih podjetij, družba Arcont iz Gornje Radgone je v poslovnem letu 2015 ustvarila 64,7 milijona evrov prihodkov oziroma 26 odstotkov več kot leto prej, dobiček je podvojila na 3,4 milijona evrov, zaposlila pa 180 novih delavcev. Tako je v največjem evropskem izdelovalcu bivalnih zabojnikov zaposlenih 830 delavcev, od tega 136 v hčerinskem podjetju Arcont IP.

V poslovnem letu - tako kot pri lastniku, avstrijskem koncernu LKW Walter, to traja od začetka aprila do konca marca - so izdelali 14.108 bivalnih enot oziroma povprečno 57 na dan, donosnost sredstev je 9,3 odstotka, donos kapitala pa 12,1 odstotka. Dodana vrednost na zaposlenega znaša 29.000 evrov, po obdavčitvi pa jim je ostalo tri milijone evrov dobička, konec poslovnega leta pa so zaposlenim izplačali nagrado v znesku dobrih 450.000 €.
Kot je na srečanju z novinarji povedal predsednik uprave Arconta Branko Kurbus, ki je predstavil poslovanja, je stanje v obeh podjetjih zelo dobro, da imajo naročil ogromno, in tudi tretja izmena, ki so jo pri izdelavi zabojnikov uvedli oktobra, ima zagotovljeno delo vsaj do konca leta. Povečanje proizvodnje ob približno enakih fiksnih stroških je prineslo tudi bistveno boljše poslovne rezultate. Zaradi tega Branko Kurbus za razmere v obeh njihovih družbah pravi, da so zelo dobre. Tolikšen obseg proizvodnje pomeni, da so daleč največji proizvajalec bivalnih zabojnikov v Evropi, saj vsak dan izdelajo okoli 64 zabojnikov, njihov prvi zasledovalec iz istega koncerna Containex na Češkem pa 42. Nenehne izboljšave in razvoj tehnologije jim za šest do osem odstotkov na leto povečujejo produktivnost in kakovost. To je pripeljalo do tega, da zdaj v manj kot 41 delovnih urah izdelajo osnovni, standardni zabojnik z dvema oknoma in enimi vrati, leta 1991 so jih 125, pred 40 leti pa kar 450 ur. Čeprav so najdražji v koncernu, ostajajo njegov vodilni in razvojni center, njihova letna rast produktivnosti je med šestimi in osmimi odstotki. Za begunce oziroma migrante je po ocenah namenjenih med 15 in 20 odstotki zabojnikov, vendar se naročila zmanjšujejo, sicer pa vse kontejnerje izvozijo, daleč največ v države zahodne Evrope, nekaj še v severno Afriko in države nekdanje Sovjetske zveze.
Po besedah članice uprave za področje financ Zinke Furek so v Arcontu zelo ponosni na evropsko priznano referenco finančnega poslovanja, certifikat bonitetne odličnosti AAA, ki jih uvršča med 2,3 odstotka najboljših pravnih oseb v Sloveniji in jim priznava, da so nadpovprečno dober plačnik, varni za sodelovanje in da nimajo nobenih blokad. Podjetje tudi nima nobenih dolgov in dobaviteljem plačuje predčasno. Takšna poslovna bilanca, ki jo je Zinka Furek označila za že skoraj kičasto, je na eni strani posledica nenehnega vlaganja v izboljševanje tehnologije, v inovacije, v avtomatizacijo in v robotizacijo proizvodnje. Zdaj imajo v podjetju že več kot deset robotov v različnih delih proizvodnega procesa. Njihova zadnja pridobitev je 300.000 evrov vreden robot za upogibanje pločevine, pred tem pa so robotizirali nekatera za človeka najnapornejša in najmanj zdrava delovna mesta, kot je na primer varjenje. „Glede na to, da smo v skupini Containex – še štiri proizvodna podjetja naše skupine so na Češkem, v Bosni in Hercegovini ter v Rusiji – zaradi visokih dajatev državi najdražji, smo se bili pač prisiljeni vedno bolje tehnološko opremljati in tako zniževati proizvodne stroške. V skupini smo tako nekakšen tehnološki referenčni center, saj pri nas razvite postopke in tehnologije pozneje povzemajo tudi ostale tovarne iz skupine. V skupini smo vodilni tudi pri razvoju informatike", pravi predsednik uprave Branko Kurbus.
Poleg omenjenih 450 tisočakov nagrad ob koncu poslovnega leta, so zaposlenim - njihova povprečna starost je 39 let – že prej izplačali nagrade, dodatke in darila v skupni višini 900.000 evrov, kar skupaj z letno nagrado znese 1,36 milijona evrov oziroma 45 odstotkov neto dobička. Plače v proizvodnji se gibljejo med 841 in 1500 evri bruto, v minulem letu so dobili skoraj 2900 prošenj za zaposlitev, v šolsko prakso oziroma počitniško delo pa po besedah vodje kadrovske službe, mag. Metke Svetec Šooš vključujejo okoli 150 dijakov in študentov, od katerih mnogi ostanejo v družbi. Za kadre skrbijo tudi s štipendiranjem tako bodočih inženirjev kot tudi poklicnih profilov, ki jih potrebujejo v proizvodnji. V družbi so prepričani, da je uspešno poslovanje tudi posledica premišljenega strateškega ravnanja z zaposlenimi. V Arcontu tudi na tem področju ničesar ne prepuščajo naključju in že leta v zaposlenih z različnimi materialnimi in nematerialnimi spodbudami ustvarjajo občutek pripadnosti podjetju in kolektivu in jih spodbujajo k boljšemu delu. Dodatke in nagrade dobivajo delavci, ki v določenem obdobju niso bili odsotni z delovnega mesta, tisti, ki dobijo dobre ocene nadrejenih in nimajo disciplinskih ali drugih kršitev, vsi poleg tople malice dobivajo poseben dodatek za prehrano, v vročih mesecih delavci takrat, ko temperature presežejo 28 stopinj Celzija, dobijo še poseben »vročinski« dodatek, podjetje pa vsakega delavca s simbolično pozornostjo obdari tudi ob rojstnem dnevu, za božič in ob veliki noči... Zanimivo je omeniti, da je v sindikat vključena manj kot četrtina zaposlenih v Arconut, saj so, tudi po anketah in medijsko-raziskovalnem projektu Zlata nit, v podjetju zadovoljni.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Celotna proizvodnja Arconta gre v izvoz