Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Francoske specialitete v "deželi srčkov"

 

Dijaki SŠGT Radenci uspešno zaključili še en mednarodni projekt

Francoske specialiteteV Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, kjer že vrsto let namenjajo veliko pozornost mednarodnemu sodelovanju ter projektom na tem področju. Po številnih uspešno izvedenih mobilnostih dijakov v Španiji, na Portugalskem in Malti so bili dijaki marca 2016, na enomesečni izmenjavi v Franciji. Projekt z naslovom Experiencing Mobility in Vichy (Vichy - izkušnja mobilnosti) se je izvajal v Franciji v povezavi s partnerskim srednješolskim centrom Lycee Valery Larbaud, v neposredni bližini zdraviliškega kraja Vichy. Deset dijakov SŠGT Radenci je na enomesečnem praktičnem usposabljanju z delom pri različnih delodajalcih v zdraviliškem mestu Vichy nabiralo nova znanja in izkušnje.

In ob zaključku letošnjega projekta mobilnosti poimenovanem »Experiencing mobility in Vichy« so dijaki, skupaj s svojimi mentorji, ob izteku šolskega leta 2015/16 pripravili poseben dogodek, na katerega so v šolo povabili svoje starše, predstavnike sveta staršev in sveta šole, Zdravilišča Radenci ter druge goste. Na prireditvi so dijakinje in dijaki ob zaključku svojega projekta, na zanimiv način predstavili, kaj so videli, doživeli in se naučili na enomesečnem praktičnem usposabljanju v zdraviliškem kraju Vichy v Franciji, kjer so si nabirali nova znanja in izkušnje.
Njihova delovna mesta so se v času gostovanja v Franciji nahajala v priznanih in prestižnih hotelih ter restavracijah, kot so: Hotel Mercuer Thermalia (Boris Vincetič), L'Oree des Termes (Danija Ferlinc, Majda SEVER), LE 7 (Samanta Leopold, Eva Kreft, Janez Mlinarič), Hotel Les Celestins (Janin Gomilšak), Musee D'Opera de Vichy (Matija Režonja), Le Gaučois (Sandi Petek), ter Quartier Latin (Sanja Lovrec). Gostom SŠGT Radenci so dijaki ob tej priložnosti najprej predstavili cilje in pomen projekta Erasmus+, ki so jih povezali s kratko predstavitvijo dogajanja na enomesečnem usposabljanju, svojo predstavitev pa so povezali tudi s prikazom znamenitosti mesta ter z zanimivostmi, ki so jih doživeli na ekskurziji v deželi Vulcaniji. Deležni so bili tudi svečanega sprejema z večerjo, ki so jo zanj pripravili na partnerski šoli Lycee Valery Larbaud, v neposredni bližini zdraviliškega kraja Vichy.
Ob uspešno izvedeni mobilnosti so si dijaki pridobili tudi Europass mobilnost – to je standardni evropski dokument, v katerem so zapisane veščine in spretnosti, pridobljene na izobraževanju v tujini. Europasse sta dijakom ob tej priložnosti podelili koordinatorica projekta, Darja Zlatnik, in ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt. Seveda pa so svečano podelitev dokumentov in predstavitev projekta Erasmus+ na SŠGT Radenci zaključili z izvrstno francosko kulinariko. Dijaki, udeleženci mobilnosti v Vichyju, so pridobljena znanja in izkušnje strnili v slasten meni, s katerim so pogostili prisotne goste. „SŠGT Radenci je uspešna s prijavami na mednarodne projekte v okviru razpisov Erasmus+. Cmepius in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta že leta 2014 naši šoli podelila »Zlato jabolko kakovosti« za najbolj uspešno zaključen projekt. Prepričani smo, da si tudi naš tokratni projekt »Experiencing mobility in Vichy« prav tako zasluži pohvalo, še zlasti naši dijaki: Boris, Danija, Majda, Samanta, Sanja, Eva, Sandi, Janez, Janin in Matija. Izobraževanje in nabiranje novih delovnih izkušenj na mednarodnem področju pa se uspešno nadaljuje, saj je naša šola uspela z novo prijavo na razpisu za 2016. Projekt se bo izvajal na Malti, kjer bodo naši dijaki, tokrat smer turizem, opravljali enomesečno delovno prakso", je na svoje dijaka ponosna ravnateljica šole Janja Prašnikar Neuvirt. Dodala pa je tudi: »SŠGT Radenci je sodelovala in izvedla že več projektov, kar izkazuje vključenost v strategijo in vizijo. Mobilnost kadra je tako sestavni del pedagoškega in izobraževalnega procesa na šoli. Z mobilnostjo postane šola bolj odprta za kulturni dialog, integracijo novih znanj in primerov dobre prakse v izobraževalni proces ter njihov prenos na različna področja ...«
Zanimivo je, da je francoski Vichy, podoben kraju Radenci, daj gre za mesto termalnih vrelcev, ki je znano: po mineralni vodi Vichy Celestins in bonbonih Pastile de Vichy. Termalna voda Vichy izvira iz osrčja francoske vulkanske regije v globini 4000 m (vsebuje kar 15 mineralov in 13 oligoelementov). Mesto leži ob reki Allier, v bližini mesta je tudi jezero, kjer se odvijajo številne športne aktivnosti.
MENI OB ZAKLJUČKU PROJEKTA
Za goste, mentorje, vodstvo šole in starše, so dijaki, udeleženci projekta, so v deželi srčkov ob reki Muri pripravili pravo francosko kosilo, pa še to prav iz podobnega mesta, kjer imajo veliko termalnih vrelcev, Vichy:
Rakci v solati z beluši - Salade aux crevettes et aux asperges
Solata Nikozija - Salade Niçosie
Francoska čebulna juha - Soupe l'oignon français au gratin
File v poprovi skorjici - Filet de porc en poivre gris
Gratiniran krompir – Gratin dauphinois
Cordon Bleu
Krem brule - Crème brûlée
Krema s pasijonko in malinami - Crème aux fruits de la passion et de framboises
Flambirane palačinke - Crêpes Suzette
Pijače: Bonne journe cocktail, jus d' orange; Sauvignon-kakovostno, letnik 2015, suho (Štajerska Slovenija, Jeruzalem Ormož); Modri pinot-kakovostno, letnik 2009, suho (Vipavska dolina, Agroind Vipava); Penina traminec-vrhunsko, polsladko, Štajerska Slovenija, Radgonske gorice).
In ob vsem tem ter zlasti ob vsem kar so dijaki prinesli iz Francije, so vsi prisotni ob predstavitvi projekta v učilnici strežbe SŠGT Radenci, bili upravičeno navdušeni in zadovoljni.

V RADENCIH ŽE 54 LET
Izobraževanje gostinskih in turističnih delavcev v Radencih se je pričelo že jeseni leta 1962. Radenska je bila tedaj edino podjetje v Pomurju, ki je razvijala tudi gostinstvo in turizem. Tako ni naključje, da sta v eni od stavb Radenske dobila prve prostore za delo tudi gostinska šola in dijaški dom. Leta 1973 so dijaki pričeli s poukom v novi stavbi, ki je bila tedaj sodobna in dovolj prostorna, dijaki dijaškega doma pa so se preselili v novo stavbo leta 1981. Vsa leta učitelji in vzgojitelji šole in dijaškega doma skrbijo, da bi dijaki svoje delo opravljali strokovno, tako kot pač gostje od gostincev pričakujejo. Predvsem pa, da bi bili pri svojem delu ustvarjalni in zadovoljni. Dijaki in profesorji se vključujejo v razne projekte. Med drugim sodelujejo tudi z gostinskimi šolami iz Avstrije in Madžarske. Prijateljske stike pa so navezali tudi z gostinsko šolo iz Italije, Finske, Slovaške, Francije...
Šola s 54 letno tradicijo seveda ima tudi svojo vizijo po kateri želijo postati oz. ostati ena izmed najboljših srednjih strokovnih šol na področju gostinstva in turizma, ki bo prepoznavna v slovenskem in tudi v evropskem merilu. Z dobrim, strokovno vodenim delom v šoli, povezanostjo z delodajalci ter nacionalnimi in mednarodnimi projekti zagotavljajo kakovostno izobraževanje. „Izobražujemo v programih srednjega poklicnega, strokovnega in poklicno tehniškega izobraževanja za poklice: gastronom hotelir, gastronomsko-turistični tehnik, gastronomski tehnik. Izvajamo kvalitetne in moderne oblike dela, sodelujemo z okoljem ter skrbimo za povezanost med dijaki in učitelji. Izvajamo tudi izobraževalne programe za odrasle, naši dijaki pa imajo možnost bivanja v dijaškem domu. Poleg rednih obveznosti se dijaki udeležujejo Gostinsko-turističnega zbora, tekmovanja v mešanju pijač, turistične tržnice, športnih tekmovanj, tekmujejo v poznavanju piva, materinščine, tujih jezikov, matematike, zgodovine ipd. Udeležujejo se strokovnih ekskurzij po Sloveniji in tujini, v okviru strokovnih predmetov pa izvajajo projekte, delavnice, razstave, predstavitve, sprejeme, pripravljajo izredne obroke ob raznih svečanostih...Mnogi dijaki šole so pripravljali in stregli jedi raznim eminentnim gostom (angleški kraljici, predstavnikom držav...)", pravi ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, ki je zelo zadovoljna, da so dijaki uspešni. Pri tem je pomembno, da jim nudijo dodatno strokovno pomoč, izvajajo individualizirani načrt izobraževanja in spremljajo njihov napredek.
Skozi leta so se v Radencih izšolali številni kuharji, natakarji ter gostinski in turistični tehniki. Nekateri bivši dijaki so priznani mojstri. So vodilni gostinsko turistični delavci, avtorji različnih strokovnih knjig in dobitniki številnih kolajn iz tekmovanj doma in po svetu. Tako so radensko šolo, med drugimi, obiskovali: Danilo Kozar, Branko Časar (avtor strokovnih knjig) in Štefan Sraka, ki so bili člani nacionalnih tekmovalnih ekip na kuharskih olimpijadah. „Ponosni smo na vsak uspeh, še posebej, ker jih je veliko", dodaja ravnateljica.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Francoske specialitete v "deželi srčkov"