Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Francoske specialitete v "deželi srčkov"

 

Dijaki SŠGT Radenci uspešno zaključili še en mednarodni projekt

Francoske specialiteteV Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci, kjer že vrsto let namenjajo veliko pozornost mednarodnemu sodelovanju ter projektom na tem področju. Po številnih uspešno izvedenih mobilnostih dijakov v Španiji, na Portugalskem in Malti so bili dijaki marca 2016, na enomesečni izmenjavi v Franciji. Projekt z naslovom Experiencing Mobility in Vichy (Vichy - izkušnja mobilnosti) se je izvajal v Franciji v povezavi s partnerskim srednješolskim centrom Lycee Valery Larbaud, v neposredni bližini zdraviliškega kraja Vichy. Deset dijakov SŠGT Radenci je na enomesečnem praktičnem usposabljanju z delom pri različnih delodajalcih v zdraviliškem mestu Vichy nabiralo nova znanja in izkušnje.

In ob zaključku letošnjega projekta mobilnosti poimenovanem »Experiencing mobility in Vichy« so dijaki, skupaj s svojimi mentorji, ob izteku šolskega leta 2015/16 pripravili poseben dogodek, na katerega so v šolo povabili svoje starše, predstavnike sveta staršev in sveta šole, Zdravilišča Radenci ter druge goste. Na prireditvi so dijakinje in dijaki ob zaključku svojega projekta, na zanimiv način predstavili, kaj so videli, doživeli in se naučili na enomesečnem praktičnem usposabljanju v zdraviliškem kraju Vichy v Franciji, kjer so si nabirali nova znanja in izkušnje.
Njihova delovna mesta so se v času gostovanja v Franciji nahajala v priznanih in prestižnih hotelih ter restavracijah, kot so: Hotel Mercuer Thermalia (Boris Vincetič), L'Oree des Termes (Danija Ferlinc, Majda SEVER), LE 7 (Samanta Leopold, Eva Kreft, Janez Mlinarič), Hotel Les Celestins (Janin Gomilšak), Musee D'Opera de Vichy (Matija Režonja), Le Gaučois (Sandi Petek), ter Quartier Latin (Sanja Lovrec). Gostom SŠGT Radenci so dijaki ob tej priložnosti najprej predstavili cilje in pomen projekta Erasmus+, ki so jih povezali s kratko predstavitvijo dogajanja na enomesečnem usposabljanju, svojo predstavitev pa so povezali tudi s prikazom znamenitosti mesta ter z zanimivostmi, ki so jih doživeli na ekskurziji v deželi Vulcaniji. Deležni so bili tudi svečanega sprejema z večerjo, ki so jo zanj pripravili na partnerski šoli Lycee Valery Larbaud, v neposredni bližini zdraviliškega kraja Vichy.
Ob uspešno izvedeni mobilnosti so si dijaki pridobili tudi Europass mobilnost – to je standardni evropski dokument, v katerem so zapisane veščine in spretnosti, pridobljene na izobraževanju v tujini. Europasse sta dijakom ob tej priložnosti podelili koordinatorica projekta, Darja Zlatnik, in ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt. Seveda pa so svečano podelitev dokumentov in predstavitev projekta Erasmus+ na SŠGT Radenci zaključili z izvrstno francosko kulinariko. Dijaki, udeleženci mobilnosti v Vichyju, so pridobljena znanja in izkušnje strnili v slasten meni, s katerim so pogostili prisotne goste. „SŠGT Radenci je uspešna s prijavami na mednarodne projekte v okviru razpisov Erasmus+. Cmepius in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta že leta 2014 naši šoli podelila »Zlato jabolko kakovosti« za najbolj uspešno zaključen projekt. Prepričani smo, da si tudi naš tokratni projekt »Experiencing mobility in Vichy« prav tako zasluži pohvalo, še zlasti naši dijaki: Boris, Danija, Majda, Samanta, Sanja, Eva, Sandi, Janez, Janin in Matija. Izobraževanje in nabiranje novih delovnih izkušenj na mednarodnem področju pa se uspešno nadaljuje, saj je naša šola uspela z novo prijavo na razpisu za 2016. Projekt se bo izvajal na Malti, kjer bodo naši dijaki, tokrat smer turizem, opravljali enomesečno delovno prakso", je na svoje dijaka ponosna ravnateljica šole Janja Prašnikar Neuvirt. Dodala pa je tudi: »SŠGT Radenci je sodelovala in izvedla že več projektov, kar izkazuje vključenost v strategijo in vizijo. Mobilnost kadra je tako sestavni del pedagoškega in izobraževalnega procesa na šoli. Z mobilnostjo postane šola bolj odprta za kulturni dialog, integracijo novih znanj in primerov dobre prakse v izobraževalni proces ter njihov prenos na različna področja ...«
Zanimivo je, da je francoski Vichy, podoben kraju Radenci, daj gre za mesto termalnih vrelcev, ki je znano: po mineralni vodi Vichy Celestins in bonbonih Pastile de Vichy. Termalna voda Vichy izvira iz osrčja francoske vulkanske regije v globini 4000 m (vsebuje kar 15 mineralov in 13 oligoelementov). Mesto leži ob reki Allier, v bližini mesta je tudi jezero, kjer se odvijajo številne športne aktivnosti.
MENI OB ZAKLJUČKU PROJEKTA
Za goste, mentorje, vodstvo šole in starše, so dijaki, udeleženci projekta, so v deželi srčkov ob reki Muri pripravili pravo francosko kosilo, pa še to prav iz podobnega mesta, kjer imajo veliko termalnih vrelcev, Vichy:
Rakci v solati z beluši - Salade aux crevettes et aux asperges
Solata Nikozija - Salade Niçosie
Francoska čebulna juha - Soupe l'oignon français au gratin
File v poprovi skorjici - Filet de porc en poivre gris
Gratiniran krompir – Gratin dauphinois
Cordon Bleu
Krem brule - Crème brûlée
Krema s pasijonko in malinami - Crème aux fruits de la passion et de framboises
Flambirane palačinke - Crêpes Suzette
Pijače: Bonne journe cocktail, jus d' orange; Sauvignon-kakovostno, letnik 2015, suho (Štajerska Slovenija, Jeruzalem Ormož); Modri pinot-kakovostno, letnik 2009, suho (Vipavska dolina, Agroind Vipava); Penina traminec-vrhunsko, polsladko, Štajerska Slovenija, Radgonske gorice).
In ob vsem tem ter zlasti ob vsem kar so dijaki prinesli iz Francije, so vsi prisotni ob predstavitvi projekta v učilnici strežbe SŠGT Radenci, bili upravičeno navdušeni in zadovoljni.

V RADENCIH ŽE 54 LET
Izobraževanje gostinskih in turističnih delavcev v Radencih se je pričelo že jeseni leta 1962. Radenska je bila tedaj edino podjetje v Pomurju, ki je razvijala tudi gostinstvo in turizem. Tako ni naključje, da sta v eni od stavb Radenske dobila prve prostore za delo tudi gostinska šola in dijaški dom. Leta 1973 so dijaki pričeli s poukom v novi stavbi, ki je bila tedaj sodobna in dovolj prostorna, dijaki dijaškega doma pa so se preselili v novo stavbo leta 1981. Vsa leta učitelji in vzgojitelji šole in dijaškega doma skrbijo, da bi dijaki svoje delo opravljali strokovno, tako kot pač gostje od gostincev pričakujejo. Predvsem pa, da bi bili pri svojem delu ustvarjalni in zadovoljni. Dijaki in profesorji se vključujejo v razne projekte. Med drugim sodelujejo tudi z gostinskimi šolami iz Avstrije in Madžarske. Prijateljske stike pa so navezali tudi z gostinsko šolo iz Italije, Finske, Slovaške, Francije...
Šola s 54 letno tradicijo seveda ima tudi svojo vizijo po kateri želijo postati oz. ostati ena izmed najboljših srednjih strokovnih šol na področju gostinstva in turizma, ki bo prepoznavna v slovenskem in tudi v evropskem merilu. Z dobrim, strokovno vodenim delom v šoli, povezanostjo z delodajalci ter nacionalnimi in mednarodnimi projekti zagotavljajo kakovostno izobraževanje. „Izobražujemo v programih srednjega poklicnega, strokovnega in poklicno tehniškega izobraževanja za poklice: gastronom hotelir, gastronomsko-turistični tehnik, gastronomski tehnik. Izvajamo kvalitetne in moderne oblike dela, sodelujemo z okoljem ter skrbimo za povezanost med dijaki in učitelji. Izvajamo tudi izobraževalne programe za odrasle, naši dijaki pa imajo možnost bivanja v dijaškem domu. Poleg rednih obveznosti se dijaki udeležujejo Gostinsko-turističnega zbora, tekmovanja v mešanju pijač, turistične tržnice, športnih tekmovanj, tekmujejo v poznavanju piva, materinščine, tujih jezikov, matematike, zgodovine ipd. Udeležujejo se strokovnih ekskurzij po Sloveniji in tujini, v okviru strokovnih predmetov pa izvajajo projekte, delavnice, razstave, predstavitve, sprejeme, pripravljajo izredne obroke ob raznih svečanostih...Mnogi dijaki šole so pripravljali in stregli jedi raznim eminentnim gostom (angleški kraljici, predstavnikom držav...)", pravi ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, ki je zelo zadovoljna, da so dijaki uspešni. Pri tem je pomembno, da jim nudijo dodatno strokovno pomoč, izvajajo individualizirani načrt izobraževanja in spremljajo njihov napredek.
Skozi leta so se v Radencih izšolali številni kuharji, natakarji ter gostinski in turistični tehniki. Nekateri bivši dijaki so priznani mojstri. So vodilni gostinsko turistični delavci, avtorji različnih strokovnih knjig in dobitniki številnih kolajn iz tekmovanj doma in po svetu. Tako so radensko šolo, med drugimi, obiskovali: Danilo Kozar, Branko Časar (avtor strokovnih knjig) in Štefan Sraka, ki so bili člani nacionalnih tekmovalnih ekip na kuharskih olimpijadah. „Ponosni smo na vsak uspeh, še posebej, ker jih je veliko", dodaja ravnateljica.

 

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Francoske specialitete v "deželi srčkov"