Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Nič več odpadnih voda v reko Muro

 

Svečano so namenu predali radgonsko centralo čistilno napravo

Otvoritev ČN GRPo dobrem desetletju priprav in dobrih treh letih izgradnje ter preizkusa, je svojemu namenu predana centralna čistilna naprava (ČN) občine Gornja Radgona. Tako je Gornja Radgona končala enega izmed najobsežnejših in najpomembnejših projektov v svoji zgodovini. Eno največjih pomurskih in največjo radgonsko investicijo, sofinancirano z evropskim denarjem, ki je pod streho že dobrega pol leta, so v navzočnosti številnih gostov z obeh bregov reke Mure, s simboličnim rezanjem traku, namenu predali ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, župan Stanislav Rojko in direktor Komunale Radgona Zlatko Erlih. Sodobno urejena in opremljena ČN pri Lisjakovi strugi, je skupaj z delom kanalizacijskega sistema po mestu in okolici, vredna skoraj 11 milijonov evrov.

Radgonski župan Stanislav Rojko je na otvoritvi izpostavil zahtevnost in pomembnost projekta tako za občino kot za občanke in občane ter omenil nadaljnje korake pri celovitem urejanju odpadnih voda v občini Gornja Radgona. Poudaril je, da čaka občino na tem področju še veliko dela, saj velik del gospodinjstev v odročnih krajih ni priključen na kanalizacijski sistem. Zahvalil se je sodelujočim ministrstvom za njihovo pomoč in podporo. Ministrica Majcnova je zadovoljna, da je denar namenjen za pomemben ekološki objekt, direktor Komunale Radgona, ki bo upravljala s ČN, Zlatko Erlih pa je obljubil, da bodo zaupano nalogo opravljali po najboljših močeh, predvsem pa je zagotovil, da bo Mura poslej iz Gornje Radgone tekla bistveno čistejša. Otvoritev ČN, katero je povezovala mag. Norma Bale, so popestrili otroci Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona s prisrčnim glasbenim nastopom. Po prerezu traku, pa je sledil še ogled nove radgonske pridobitve s strokovnim vodenjem.
Sicer pa, Projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Mure (2. sklop) – Občina Gornja Radgona« tudi sploh predstavlja prispevek k reševanju problematike odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju porečja reke Mure ter s tem prispevek k zaščiti vodnih virov. V sklopu projekta je bila izvedena izgradnja manjkajoče komunalne infrastrukture za zagotavljanje odvajanja in čiščenja odpadne vode v Občini Gornja Radgona, ki je vključevala izgradnjo kanalizacijskega sistema v aglomeraciji ID 3064 Gornja Radgona in izgradnjo komunalne čistilne naprave Gornja Radgona. Po zaključku projekta je ta aglomeracija 96,61 % opremljena z odvajanjem in čiščenjem. Projekt se je začel izvajati leta 2013 in je bil zaključen konec leta 2015. Vrednost celotne operacije je znašala 10.252.103,40 EUR in jo je delno financirala EU iz Kohezijskega sklada v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«. Prispevek EU je znašal 85 % javno upravičenih stroškov, lastna udeležba RS je znašala 15 % javno upravičenih stroškov.
Projekt je bil izveden z namenom izgraditve ustrezne infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda na območjih, ki so v državnem programu opredeljena kot območja, ki morajo biti opremljena s kanalizacijo skladno z evropskimi direktivami na področju odvajanja in čiščenja, s ciljem zmanjšanja negativnih vplivov na okolje v aglomeracijah, katerih obremenitev je večja od 2.000 PE. Projekt je obsegal izgradnjo 9.074,50 m ločenega kanalizacijskega sistema, treh črpališč, treh regulacijskih objektov in enega zadrževalnika ter izgradnjo centralne ČN Gornja Radgona s kapaciteto 8.800 PE. S tem je bil dograjen in razširjen primarni kanalizacijski sistem s kanali in objekti primarnega pomena. Osnovni namen izgradnje kanalizacije je bil povezati obstoječe kanalizacijske vode ter izvesti kanalizacijsko omrežje na predelu, kjer tega še ni bilo ter tako omogočiti objektom priključitev na kanalizacijsko omrežje, same komunalne vode pa nato speljati do lokacije v okviru projekta zgrajene čistilne naprave.
Socialno-ekonomski cilji, ki so se s projektom uresničili so: Zmanjšanje onesnaževanja vodnih teles in tal (zmanjšanje emisij v površinske in podzemne vode ter tla bo pozitivno vplivalo na stanje okolja, predvsem občutljivih in naravovarstveno pomembnih ekosistemov in s tem na biodiverziteto); zmanjšanje nevarnosti za zdravje (zmanjšanje nekontroliranih izpustov potencialno okužene vode, varovanje vodnih virov); pozitiven vpliv na razvoj regije (povečanje kakovosti življenja in izboljšanje okoljskih parametrov bo pozitivno vplivalo na privlačnost regije, možen bo razvoj turizma, kar bo povečalo zaposlitvene možnosti in posledično priseljevanje v regijo, predvsem v območja, ki so bila zdaj zaradi neurejenih možnosti za odvajanja odpadne vode manj privlačna).

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Obrti in ustanove Nič več odpadnih voda v reko Muro